Όχι από ΝΔ-ΔΗΜΑΡ σε αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας

 Όχι από ΝΔ – ΔΗΜΑΡ σε αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Αρνητικοί εμφανίζονται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, ενώ μετά την επίσκεψη της τρόικας θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρόνο και τη φυσιογνωμία του επικείμενου ανασχηματισμού.

Τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο Φ. Κουβέλης εκτιμούν πως η όποια συζήτηση για αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας μόνο εσωστρέφεια θα προκαλέσει. Όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ούτε μόνο γιατί θα θυμίσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης και δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα η νέα συμφωνία να υπονομευτεί εν τη γενέσει της. 

Είναι και γιατί εκ των πραγμάτων πλέον θα είναι πολύ πιο πίσω από την προηγούμενη, με ότι συνειρμούς θα προκαλεί στην ψήφισή της. Αντιθέτως η παρούσα προγραμματική συμφωνία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της δεν ισχύει, επιτρέπει στους κυβερνητικούς εταίρους να υποστηρίζουν επικοινωνιακά πως οι υποσχέσεις θα εκπληρωθούν σε βάθος… τετραετίας!

Και ενώ το θέμα της τροποποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μάλλον δεν συζητείται, ανοιχτό προς συζήτηση ίσως και αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr:

-Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως ο ανασχηματισμός δεν πρέπει να είναι απλώς διορθωτικός σε κάποια πρόσωπα, ούτε ανασχηματισμός ισορροπιών μεταξύ των τριών κομμάτων και πολύ περισσότερο ισορροπιών στο εσωτερικό τους, αλλά ένας ανασχηματισμός που θα σηματοδοτεί είσοδο της συγκυβέρνησης σε νέο στάδιο.

«Όχι σε ανασχηματισμό για τον ανασχηματισμό, θα είναι λάθος, ειδικά σήμερα» συνηθίζει να λέει χαρακτηριστικά υπουργός πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί ως αντιπροέδρους στην κυβέρνηση τους αρχηγούς των δυο άλλων κομμάτων. Ουσιαστικά, δηλαδή, τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, γιατί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο συμμετοχής του.

-Ο Φώτης Κουβέλης αντιθέτως με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να είναι διορθωτικός. Για πρώτη φορά, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με ένα ή δύο πολιτικά στελέχη.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ