Παίρνει σειρά ο Μπίκας για τη λίστα Λαγκάρντ

Παίρνει σειρά ο Μπίκας για τη λίστα Λαγκάρντ

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

 

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Μπίκας εκλήθη εσπευσμένα από τα μέλη της προανακριτικής Επιτροπής μετά από την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά e-mail που είχε ανταλλάξει τον Ιούλιο του 2011 με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και από τα οποία προέκυπτε ότι τόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο κ. Μπίκας ήταν ενήμεροι για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικότερα ο κ. Μπίκας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γνώριζε για το επίμαχο στικάκι, καθώς σε προηγούμενη κατάθεση του είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης λίστας από τον ξένο τύπο και ουδέποτε ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα.

Σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν επιβεβλημένη την κατάθεση του, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς όμως να είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε τελικά θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να καταθέσει και δια υπομνήματος. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν πάντως ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει προς το παρόν επίσημη κλήτευση από την προανακριτική και ότι θα εξετάσουν το θέμα εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Διώτης πάντως που βρέθηκε και χθες ενώπιον της προανακριτικής, σε μια μαραθώνια κατάθεση, υπέπεσε σε σοβαρές αντιφάσεις κυρίως σε ότι αφορά τον χρόνο παράδοσης και παραλαβής του επίμαχου υλικού.

Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι παρέλαβε το USB από τον κ. Παπακωνσταντίνου αρχές Ιούλιου. Όταν δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη μετακομίσει από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Υπενθυμίζεται όμως ότι ο κ. Διώτης, στους οικονομικούς εισαγγελείς φέρεται να είχε καταθέσει ότι ήταν λίγο πριν τις 17 Ιουνίου και πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει την λίστα. Ασαφής ήταν όμως και σε ότι αφορά τον τρόπο που παρέλαβε την λίστα. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε το υλικό με έναν άνθρωπο της φρουράς του ή έναν κλητήρα δεν θυμάμαι να σας τον περιγράψω», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Διώτης.

Αναφορικά με την παράδοση του USB, o πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστήριξε ότι το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου, ενώ μάλιστα σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό είχε πάει ο ίδιος σε ένα γραφείο στη Βουλή προκειμένου να το παραδώσει στον κ. Βενιζέλο. Αντίθετα, στην κατάθεση του στους οικονομικούς εισαγγελείς ο κ. Διώτης είχε υποστηρίξει ότι είχε παραδώσει το υλικό στον κ. Βενιζέλο αρχές Αυγούστου.

Σχετικά με την καταστροφή του αρχικού USB που παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το έκανε για λόγους ασφαλείας για να δουλέψει πάνω στο αντίγραφο, ενώ σημείωσε ότι δεν θυμάται πότε ακριβώς κατέστρεψε το αρχικό USB. 

Ο κ. Διώτης κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ για τις επαφές που φαίνεται να έχει με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα είπε ότι: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεργάζονται ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ για θέματα φοροδιαφυγής. Επικοινώνησα με τον κ. Μπίκα προκειμένου να μάθω πως ήρθε η λίστα στην Ελλάδα για να καταλήξω πως θα τη διαχειριστώ».

Η κατάθεση του κ. Διώτη ενώπιον της Επιτροπής αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ