Η Λαγκάρντ έδωσε σοκολατάκια στον Σόιμπλε

Η Λαγκάρντ έδωσε σοκολατάκια στον Σόιμπλε

Ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στον Πρόεδρο της Κύπρου κράτησαν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, που άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έφτασε σε σημείο να πει στον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Κύπρου παρά μόνο το μέλλον του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τη στάση της Λευκωσίας ζητώντας λύση εδώ και τώρα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθούσε να ηρεμήσει τον Σόιμπλε και τους λοιπούς προσφέροντας σοκολατάκια M&M’s. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και για έξοδο της Μεγαλονήσου από το ευρώ. 

Πρόκειται για το παρασκήνιο του πρόσφατου Eurogroup όπου αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών, όπως το παρουσίασε η «Wall Street Journal». Στο εκτεταμένο ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Λευκωσία η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι η συμφωνία έσωσε μεν την Κύπρο από το να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά βάθυνε τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης. 

Η «WSJ» επικαλείται επίσης κύπριο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ο οποίος παραδέχεται πως η Λευκωσία στο διάστημα μεταξύ του πρώτου Eurogroup στις 15 και του τελευταίου στις 22 Μαρτίου έπαιξε όλα της τα χαρτιά για να επιτύχει καλύτερη συμφωνία, αλλά τελικά υποχρεώθηκε σε χειρότερη. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυβέρνηση ότι η πρώτη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη. Μπλοφάραμε και χάσαμε. Η όλη υπόθεση ήταν φιάσκο».

Η «WSJ» αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ενοχλήθηκαν από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης την κρίσιμη εβδομάδα. Την κατηγορούν ότι σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όσο διαπραγματευόταν με τη Ρωσία, δεν λάμβανε μέρος στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους με αποτέλεσμα αυτοί, ιδιαίτερα οι Γερμανοί με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε, να σκληρύνουν τη στάση τους.  

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε από τους Κυπρίους ποιος πρότεινε τι», είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμό στέλεχος της ευρωζώνης. «Ποτέ ξανά δεν μου έτυχε κάτι ανάλογο. Είναι καταστροφή», σημείωσε.

Οι Κύπριοι, από την πλευρά τους, κατηγορούν την τρόικα ότι παρουσίαζε συνεχώς νέες απαιτήσεις επειδή είχε εντολές να μην υποχωρήσει. «Το θέμα ήταν πολιτικό, πέρα από οικονομική λογική», ανέφερε κύπριος αξιωματούχος. 

Αρνάκι με πατάτες

Ο εκνευρισμός των δύο πλευρών κορυφώθηκε την Κυριακή. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι πρόεδροι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ – μεταξύ των άλλων – δείπνησαν με τον Νίκο Αναστασιάδη (έφαγαν αρνάκι με πατάτες, γράφει η «WSJ»…) για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο Πρόεδρος της Κύπρου εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση των Ευρωπαίων απειλώντας ακόμη και να παραιτηθεί. Τότε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τού είπε ωμά ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του αλλά το ευρώ. 

Για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός η τρόικα παρουσίασε νέα πρόταση: να αναδιαρθρωθεί η Λαϊκή Τράπεζα και να μεταφερθούν τα καλά της στοιχεία στην Τράπεζα Κύπρου. Ο εκνευρισμός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γινόταν συνεχώς εντονότερος, ενώ η Λαγκάρντ προσπάθησε να τον ηρεμήσει προσφέροντας σοκολατάκια M&M’s – κάτι που ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι κάνει συχνά κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια όταν ο Ν. Αναστασιάδης παρουσίασε άλλη πρόταση που δεν περιελάμβανε το κλείσιμο της Λαϊκής, οι Ευρωπαίοι τού είπαν εάν δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους για να βρεθεί λύση, «να τα μαζέψει και να φύγει». Τελικά η Κύπρος αποδέχθηκε τη συμφωνία για τις τράπεζες, η οποία ήταν πιο σκληρή από το κούρεμα όλων των καταθέσεων που είχε απορρίψει προηγουμένως η Βουλή.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ