Στο στόχαστρο τρικομματική κυβέρνηση και… Αναστασιάδης

Στο στόχαστρο τρικομματική κυβέρνηση και… Αναστασιάδης

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει η Κουμουνδούρου, με αφορμή την τελευταία απόφαση του Eurogroup, την υιοθέτηση της οποίας πάντως, «χρεώνει» τρόπον τινά και στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Μιλώντας για τα «κροκοδείλια δάκρυα» για την απόφαση του Eurogroup εκ μέρους της συγκυβέρνησης την ίδια ώρα που μιλά για «εθνικά υπεύθυνη στάση», ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους κυβερνητικούς εταίρους στην Ελλάδα για «χυδαία πρόκληση» και «συνενοχή» στο «έγκλημα κατά του κυπριακού λαού». 

Τους καταλογίζει ακόμα «προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», εκτιμώντας ότι προσπαθούν να πείσουν ότι για την καταστροφή που επιβλήθηκε στην Κύπρο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είναι σαφές κατά τη γνώμη των επιτελών της Κουμουνδούρου, ότι μόνος «παθιασμένος υποστηρικτής» της απόφασης του Eurogroup που απέρριψε η κυπριακή Βουλή, υπήρξε η τρικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Η πρόσκαιρη επιβίωσή της περνάει μέσα από την καταστροφή της Κύπρου», λένε, κατηγορώντας τον «κρυπτόμενο πρωθυπουργό» -όπως αποκαλούν τον Αντώνη Σαμαρά- ότι αγωνιούσε μήπως η Κύπρος κέρδιζε κάτι σημαντικό, γιατί έτσι «θα κατέρρεε και αυτός και τα ψέματα και η κυβέρνησή του», προεξοφλώντας παράλληλα πως στο εξής «ότι και να ζητηθεί από αυτή την κυβέρνηση, αυτή θα το δώσει». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ρωτούν τώρα αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα αποδεχθεί τυχόν κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα, κατηγορώντας πάντως και την κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο ότι έσπευσε να κλείσει το «παράθυρο ελπίδας» που άνοιξε με το «όχι» της κυπριακής Βουλής. Παράλληλα συγκρίνει με την κυβέρνηση Χριστόφια που δεν είχε υπογράψει κούρεμα καταθέσεων, μη φτάνοντας ποτέ σε συμφωνία και δεν συναίνεσε να περάσουν εξουσίες στον κεντρικό τραπεζίτη. Στην Κουμουνδούρου αναφέρονται ακόμα με σκληρά λόγια στην κυβέρνηση Αναστασιάδη κάνοντας λόγο για «τραγικούς και καταστροφικούς χειρισμούς», αλλά και στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολύνει την Κύπρο μέσω του ELA παρέχοντάς της 2 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει.

Μιλούν ακόμα για «μηχανισμό συνειδητής παραπληροφόρησης» της ΝΔ, όταν μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί ανάγκης η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού, υπήρξαν φωνές που μιλούσαν για «ψευδείς αναφορές» του περί 2 δισ. που ζητήθηκαν, όταν το είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας στο ΡΙΚ. Καταγγέλλουν την απόφαση για μεταφορά των κυπριακών τραπεζών στην ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς, αντιπαραβάλλοντας την άποψη ότι θα μπορούσαν να περάσουν σε μία ‘τράπεζα ειδικού σκοπού’ που θα συστηνόταν με αυτή την αφορμή, ενώ ακόμα και μέσα από την Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μηχανισμός ώστε αυτή να αποτελέσει το όχημα για να φτάσουν δύο δις στην Κύπρο μέσω του ELA. «Η τρικομματική συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν τήρησε τα προσχήματα σε ότι αφορά στην αποδοχή από μέρους της καταστροφικής πρώτης απόφασης του πρώτου Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, αλλά με τρόπο κραυγαλέο και επαίσχυντο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων του Βερολίνου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών και κατά του κυπριακού λαού», λένε.

Επιτίθενται δε γι’ άλλη μια φορά στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θυμίζοντας ότι προεκλογικά δεσμευόταν ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει ποτέ σε οποιαδήποτε απόφαση κουρέματος των καταθέσεων. Αντ’ αυτού, υποστηρίζουν ότι δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ στο πρώτο Eurogroup, με αποτέλεσμα η απόφαση που ελήφθη να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε όλη την Ευρωζώνη και να αποτελέσει «κακό προηγούμενο» για «ληστρική εφόρμηση στις καταθέσεις» σε οποιαδήποτε τράπεζα στο μέλλον.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ