Το μήνυμα του Παπαθεοδώρου για την 25η Μαρτίου

Το μήνυμα του Παπαθεοδώρου για την 25η Μαρτίου

 

«Τιμούμε τους Αγωνιστές του 1821, όχι μόνο για τον ηρωισμό και την φιλοπατρία τους αλλά και για το όραμά τους» επισημαίνει στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος τονίζει ότι «η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί ιστορικό ορόσημο συμβολικής και καθοριστικής σημασίας για τη διαχρονική πορεία του ελληνισμού. Αποτελεί σημείο αναφοράς που επηρέασε την ιστορική μοίρα της Ελλάδας. Μέσα από θριαμβικό αγώνα του 1821, ο ελληνικός λαός διεκδίκησε την ελευθερία του, τα δίκαιά του και τη συγκρότησή του σε κράτος».

«Ο αγώνας του ελληνικού λαού δεν περιορίσθηκε στα χρόνια της Επανάστασης» προσθέτει ο υφυπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι «γενιές Ελλήνων κατάφεραν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους, να διατηρήσουν την παιδεία τους. Η καλλιέργεια της γλώσσας και της εθνικής συνείδησης δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει ο σπόρος της ελευθερίας και της επανάστασης».

Επισημαίνει ότι «το μήνυμα της Επανάστασης, που αντήχησε τις μέρες του Μαρτίου του ’21 στα υπόδουλα ελληνικά εδάφη, λειτούργησε ως Ευαγγελισμός για ολόκληρο το έθνος και το λαό. Η διεκδίκηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έγινε ο νέος κοινός εθνικός στόχος. Στα χρόνια της Επανάστασης και παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες οι παλαιοί θεσμοί έδωσαν τη θέση τους στις Εθνοσυνελεύσεις και στα πρώτα Συντάγματα στην πρώιμη θεσμοποίηση των ελεύθερων δημοκρατικών δομών, της στροφής της Ελλάδας προς τους ελεύθερους λαούς της Ευρώπης και τη δημιουργία μιας νέας εθνικής αφετηρίας. Ο απελευθερωτικός αγώνας ξεπέρασε έριδες και διχασμούς και κατέστη νικηφόρος. Διδάσκει ακόμα και σήμερα το αγωνιστικό φρόνημα αλλά και την ανάγκη υπέρβασης των διχασμών».

Και καταλήγει:

«Η Επανάσταση του ’21, στάθηκε ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της εποχής της, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τις δυσκολίες, οι αγωνιστές του 1821 παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας στη νέα Ελλάδα. Το μήνυμα αυτής της ημέρας παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Οι θυσίες ενός λαού που αγωνίζεται και διεκδικεί να ορίζει τη μοίρα του, δικαιώνονται μέσα από τη διαρκή προσπάθεια, την αυτογνωσία και την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Σήμερα, ο αγώνας αυτός συνυφαίνεται με νέες ιστορικές προκλήσεις για την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ένας αγώνας που προϋποθέτει και πάλι να προτάξουμε το συλλογικό “εμείς”. Το “εμείς” ως ‘Ελληνες, το “εμείς” ως πολίτες. Κι αν η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, τα κοινωνικά δικαιώματα απαιτούν αγώνες και η δημοκρατία περιφρούρηση»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ