Ο Σαμαράς ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Κουβέλη

Ο Σαμαράς ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Κουβέλη

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Με αυτιά και μάτια στη Λευκωσία ο Αντώνης Σαμαράς καλεί στο Μαξίμου τους κυβερνητικούς εταίρους για να λύσει το δικό του γόρδιο δεσμό με χαράτσι και απολύσεις. Αγωνία για τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής. 

Η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στο Μαξίμου (18:00) σκιάζεται από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο που εν πολλοίς αγγίζουν και την Ελλάδα δεδομένης της χρηματοπιστωτικής παρουσίας τριών κυπριακών τραπεζών στη χώρα –παρουσία που εκτός από κεφάλαια και δανειακά ανοίγματα «μεταφράζεται» σε πέντε χιλιάδες εργαζομένους… 

Το Μαξίμου με διαδικασίες «εξπρές» απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συζητήσει η Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο με το σκεπτικό ότι οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή θα ερμηνευτεί και ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία. Και μπορεί η Αθήνα να μην θέλει να διεκδικήσει κανέναν τέτοιο ρόλο, ωστόσο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το τι θα πράξει ο Νίκος Αναστασιάδης στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι κάτι παραπάνω από έντονο.

Αν και στην κυβέρνηση πλέον περισσεύουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μίας συντονισμένης κίνησης «αμφισβήτησης» των πολιτικών που εφαρμόστηκαν με ευλάβεια από την Ελλάδα αλλά απέτυχαν παταγωδώς προκαλώντας τα εντελώς ανάποδα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημερώθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν θέλει αυτή τη στιγμή να είναι η Ελλάδα στο «κάδρο» της νέας αυτής κρίσης –κάτι που ωστόσο δεν εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τον ίδιο. 

Στο κομμάτι που τον αφορά ο κ. Σαμαράς μέσω του υπουργού των Οικονομικών επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα -στην πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης-δηλώνοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να αποκτήσει το ενεργητικό και το παθητικό κομμάτι των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και για τις τρεις τράπεζες υπάρχει απτό ενδιαφέρον πέραν της λύσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Alpha, Πειραιώς) ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες στην Κύπρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια λύση επιλεγεί θα είναι μία «λύση πακέτο» και για τις τρεις τράπεζες στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πήραν σαφείς αποστάσεις από την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων με την Ιπποκράτους μάλιστα σε πιο οξείς τόνους να κάνει λόγο για «τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων της ευρωζώνης» και την Αγ. Κωνσταντίνου να δείχνει την Ελλάδα ως… παράδειγμα προς αποφυγή για τη λήψη μέτρων περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και στην Κύπρο. 

Αναζητείται συμβιβασμός με Κουβέλη 

Και μπορεί οι εξελίξεις στην Κύπρο να τρέχουν προς το απρόβλεπτο ωστόσο στην Αθήνα ο πρωθυπουργός έχει να προετοιμαστεί για το «δικό του» ραντεβού με την τρόικα με αρκετά μέτωπα ανοιχτά –μέτωπα που προσκρούουν στις ισορροπίες της τρικομματικής κυβέρνησης. 

Απολύσεις στο δημόσιο και χαράτσι δοκιμάζουν και πάλι τις σχέσεις του Μαξίμου κυρίως με τη Δημοκρατική Αριστερά που πρώτη έσπευσε να απορρίψει τη διατήρηση του τέλους ακινήτων και για το 2013 μέσω της ΔΕΗ. Το Μαξίμου εξετάζει τρόπους να ελαφρύνει το τέλος ακινήτων βάζοντας όμως πιθανότατα μεγαλύτερα βάρη στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος είσπραξης τους, που σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να οδηγήσει σε έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Ο Γ. Στουρνάρας πάντως ο οποίος εισηγήθηκε τη διατήρηση του τέλους ακινήτων και το 2013 δεν φαίνεται να έχει βρει προς το παρόν πιο «ασφαλή» τρόπο από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ –αν και υπάρχουν αρκετά νομικά θέματα προς επίλυση αφού η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου λάμβανε υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο που αποφασίστηκε για μην βγουν εκτός οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. 

Περισσότερο περίπλοκα είναι τα πράγματα με το δημόσιο τομέα και τις απολύσεις. Ο Αντώνης Μανιτάκης που έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο στην τρόικα που σαφώς δείχνει στο… βάθος απολύσεις αφού μιλά για κατάργηση οργανικών θέσεων, ωστόσο ακόμη και το μέτρο της κινητικότητας μέχρι τώρα κινείται με ρυθμούς χελώνας κάτι που, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά διευκολύνει τον κ. Σαμαρά στους χειρισμούς του με την τρόικα. 

Χθες ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον Αντώνη Μανιτάκη να «τρέξει» τις διαδικασίες του προγράμματος ωστόσο τα «αγκάθια» στην εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων είναι πολλά και αυτό φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός όταν ρωτήθηκε εάν η Αθήνα θα είναι τελικά έτοιμη: «Θα δείξει…» είπε ο κ. Μανιτάκης ο οποίος φυσικά γνωρίζει πως η κινητικότητα είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. 

Όλο αυτό το σκηνικό μοιραία επηρεάζει και την όποια συζήτηση άνοιξε το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο σεναρίων για τον ανασχηματισμό. Ο μόνος που φαίνεται να «βιάζεται» σε αυτή τη συζήτηση είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ο οποίος δηλώνει έτοιμος να μπει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένει να κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες και να στηρίζει τους δυο «υπουργούς του» Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη παρά το γεγονός ότι για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχουν ουκ ολίγες γκρίνιες και μέσα από το υπουργικό συμβούλιο. 

«Γαλάζιοι» βουλευτές πάντως που έχουν κάθε… λόγο να περιμένουν τον ανασχηματισμό δεν βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενη αντικατάσταση του Αντώνη Μανιτάκη καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθεί στέλεχος από τη ΝΔ που ενδεχομένως να χρειαστεί να πάρει επάνω του τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα τις οποίες μετ’ επιτάσεως ζητά η τρόικα προκειμένου, όπως λένε, οι πληροφορίες να δώσει το «πράσινο φως» για χαλάρωση σε άλλα κομμάτια του δημοσιονομικού προγράμματος.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ