Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές  

Για αναίτια και απρόκλητη επίθεση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό της Χαλκιδικής την περασμένη Πέμπτη, κάνουν λόγο σε ερώτησή τους προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Την Πέμπτη 07.03.2013 περίπου στις 10 π.μ, ισχυρότατη δύναμη ΜΑΤ και EKAM έφτασε στην είσοδο της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στο ίδιο σημείο βρισκόταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι. Τελείως αναίτια και απρόκλητα, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν τη χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου λάμψης ενάντια στους συγκεντρωμένους πολίτες κάθε ηλικίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία απόπειρα προσέγγισης των συγκεντρωμένων και τους επιτέθηκαν από απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων. Το πλήθος οπισθοχώρησε και κυνηγήθηκε από τους πάνοπλους άντρες της ΕΛ.ΑΣ μέσα στον οικισμό, με συνεχή ρίψη χημικών.

 

Κατά την επιχείρηση διάλυσης των κατοίκων, πολλά από τα χημικά εκτοξεύτηκαν μέσα στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου βρισκόταν πάνω από 400 μαθητές. Οι καθηγητές, προσπάθησαν να προστατεύσουν τα παιδιά και τα συγκέντρωσαν μέσα στο κτήριο. Οι ποσότητες των χημικών όμως ήταν τόσο μεγάλες,  που τα παιδιά έπαθαν σοκ, λιποθυμούσαν, παρουσίασαν κρίσεις πανικού και αναπνευστικά προβλήματα (Βιβλίο Συμβάντων Α.Τ. Ιερισσού, αρ.πρωτ.9009/20/295-α’). Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, απέκλεισαν την είσοδο του σχολείου εμποδίζοντας τη διέλευση γιατρών και γονέων. Μόνο μετά από ώρα και υπό την ασφυκτική πίεση των κατοίκων οπισθοχώρησαν λίγα μέτρα ώστε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες και να απομακρυνθούν τα παιδιά από το χώρο του σχολείου.

 

Ακολούθησε πολύωρη έρευνα σε σπίτια κατοίκων, παρουσία δικαστικού λειτουργού και συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, με πάνοπλους άντρες της ΕΛ.ΑΣ.

 

Μετά από πολύωρη παρουσία στον οικισμό, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν. Όμως κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, εξαπολύθηκε νέο κύμα βίας. Νέα εκτεταμένη χρήση χημικών, ρίψη σε ευθείες βολές και ξυλοδαρμοί. Αποτέλεσμα όλης αυτής της παράλογης βίας, ήταν η μεταφορά ενός 17χρονου μαθητή κι ενός 11μηνου βρέφους στο νοσοκομείο. Το 11μηνο μωρό νοσηλεύτηκε για μέρες με αναπνευστικά προβλήματα και συμπτώματα δηλητηρίασης», αναφέρουν περιγράφοντας το χρονικό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 «Τα γεγονότα της 7ης Μαρτίου αποτελούν το αποκορύφωμα μια σειράς αστυνομικών αυθαιρεσιών που λαμβάνουν χώρα μετά τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές: Αθρόες και τυφλές προσαγωγές ακόμη και ανηλίκων, πολύωρες ανακρίσεις προσαχθέντων απουσία δικηγόρου, άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά τις ανακρίσεις, παράνομη και δια της βίας λήψη δειγμάτων γενετικού υλικού, εξαφανίσεις/απαγωγές πολιτών», συνεχίζουν στην ερώτησή τους οι  βουλευτές και χαρακτηρίζουν την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ «μακράν δυσανάλογη με το έργο που ήθελε να επιτελέσει, καθώς οι κάτοικοι ουδέποτε έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στις έρευνες της αστυνομίας και το έργο της δικαιοσύνης».

 

«Η καταδρομικού τύπου επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκε μέσα σε οικισμό και δίπλα σε σχολικό συγκρότημα εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή πολιτών, ακόμη και παιδιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τον Νίκο Δένδια:

 

  1. Έως πoιο σημείο αυθαιρεσίας και ανομίας θα φτάσει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διατηρήσει την υποτιθέμενη «νομιμότητα»;
  2. Ποιoς έδωσε τις εντολές για μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση και για ποιo λόγο, όταν κανένα προηγούμενο δεν τη δικαιολογεί;
  3. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών της Χαλκιδικής από την ωμή βία και αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ.;
  4. Πώς δικαιολογείται η εκτεταμένη, πολύωρη και αναίτια χρήση χημικών εντός του οικισμού και μέσα σε σχολείο εν ώρα μαθήματος;

 

 

Tην ερώτηση υπογράφουν οι: Κατερίνα Ιγγλέζη, Λίτσα Αμμανατίδου,  Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Σταθάς, Μαρία Τριανταφύλλου, Ρένα Δούρου,Δημήτρης Τσουκαλάς, Δημήτρης Γελαλής, Ευγενία Ουζουνίδου, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Στάθης Παναγούλης, Σταύρος Κοντονής, Δημήτρης Κοδέλας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασίλης Κυριακάκης, Θεανώ Φωτίου, Ηρώ Διώτη, Τάσος Κουράκης, Παναγιώτα Δριτσέλη, Γιώργος Πάντζας, Σοφία Σακοράφα, Ιωάννα Γαϊτάνη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βαγγέλης Αποστόλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Μαρία Μπόλαρη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ