Βαρύ «κατηγορώ» για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Βαρύ «κατηγορώ» για τον Άκη Τσοχατζόπουλο 

 

Βαρύ «κατηγορώ» από το Συμβούλιο Εφετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και ακόμη 18 άτομα στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Σε περισσότερες από 1.000 σελίδες το παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφει ένα σχέδιο του πρώην υπουργού και των συγκατηγορούμενων του με off shore εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο να «ξεπλύνουν» τις μίζες από τις συμβάσεις για τα TOR M1 και τα υποβρύχια. 

«Δραστηριοποιήθηκαν με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών,παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιριών, με σκοπό να συγκαλύψουν την αληθινή προέλευση της περιουσίας εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος» σημειώνει το βούλευμα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 22 Απριλίου μαζί 18 ακόμη κατηγορούμενους, εμφανίζεται ως υπ’ αριθμόν ένα της οργάνωσης που ξέπλενε το «μαύρο» χρήμα. Περιγράφεται ως πρόσωπο «με ροπή προς το έγκλημα» και «με μοναδικό σκοπό το χρήμα». 

Οι δικαστές, που υπέγραψαν το βούλευμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως και οι 19 είχαν συμμετοχή στην οργάνωση από το 1998 και ουδείς δεν επιχείρησε να σταματήσει την εγκληματική δραστηριότητα του. «Από αρχές του έτους 1998 και έως τον Απρίλιο του έτους 2010 τουλάχιστον, από κοινού με άλλους, συμμετείχε σε οργάνωση που είχε σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων, προερχόμενων από το έγκλημα της κατ΄εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου. Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της από κοινού με τους άλλους κατηγορούμενους, συστήσανε τις εταιρίες μέσω των οποίων προβήκανε σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το βούλευμα υπ’ αριθμόν 545/2013. 

Υπ’ αριθμόν δύο της οργάνωσης θεωρείται ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας. «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορούμενών του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους, ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιριών, στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο ίδιος (ο Άκης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης» υπογραμμίζει το βούλευμα. 

Για τον πρώην Γ.Γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Ιωάννη Σμπώκο το Συμβούλιο Εφετών αναφέρει ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της».

Πιο συγκεκριμένα ο Ιωάννης Σπώκος κατηγορείται ότι κατά το χρονικό διάστημα από περίπου τις αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010 πήρε από τον Άκη Τσοχατζόπουλο το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού. Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, ο πρώην υπουργός του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ. 

Για την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου το βούλευμα αναφέρει ότι «κατά τα έτη 2004-2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Αναφορικά με την σύζυγο του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, που βρίσκεται προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό, για το επίμαχο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου το Συμβούλιο Εφετών τονίζει ότι: «Κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2006, 2007 και 2008 με πρόθεση και ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς της Παναγιώτη Σταμάτη και Α.Τσοχατζόπουλο, μετέτρεψε περιουσία με σκοπό την απόκρυψη και συγκάλυψη της παράνομης προέλευσή της, επίσης με πρόθεση απέκρυψε και συγκάλυψε την αλήθεια όσον αφορά την προέλευση περιουσίας και την κυριότητα επί περιουσίας, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του συγκατηγορούμενού της Α.Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα ο Π. Σταμάτης, ενεργώντας μετά από συναπόφαση με εκείνη και τον Α.Τσοχατζόπουλο, προέβη σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως δήθεν εκπρόσωπος της εταιρίας NOBILIS με το ψευδές επώνυμο Παπαλιάκος.

Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ». Επιπλέον κατηγορείται ότι στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της. 

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ