ΝΑΤ:Να αποσυρθεί το άρθρο για τα ακίνητα του ταμείου

ΝΑΤ:Να αποσυρθεί το άρθρο για τα ακίνητα του ταμείου

 

Έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή ή απόσυρση άρθρου σε αυτό.

Αυτό διαβεβαίωσαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Για το πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου συντάσσεται η τελική έκθεση, έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ωστόσο την απόσυρσή του, ζητά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία έχει προειδοποιήσει με νέες κινητοποιήσεις, όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο, οποιεσδήποτε αλλαγές ή τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, θα γίνουν μόνο όταν αυτό συζητηθεί στη Βουλή.

 

 

Το ΝΑΤ ζητεί απόσυρση άρθρου για τα ακίνητα του ταμείου

 

Στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, απεστάλη η απόφαση του ΔΣ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στις 6/3, με την οποία ζητείται η απόσυρση του άρθρου 54 στο πολυνομοσχέδιο.

Το άρθρο 54 αναφέρει ότι η «κυριότητα των ακινήτων του ΝΑΤ στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη (σ.σ. ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών) καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, εφ όσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς τη μεταγραφή».

Όπως ανέφεραν πηγές από το ΝΑΤ, τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο ταμείο των ναυτικών με συμβολαιογραφική πράξη που για να ανατραπεί, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ του ταμείου και νέα συμβολαιογραφική πράξη. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Οίκο Ναύτου.

Το ΝΑΤ έχει έσοδα από εισφορές ναυτικών και ενοίκια κτιρίων του, περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των ναυτικών και τους μισθούς των υπαλλήλων του. Πηγές από το ΝΑΤ αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι 77.000, τη στιγμή που εν ενεργεία ναυτικοί είναι λιγότεροι από 15.000.

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του ΝΑΤ το 2012 είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθούν τα ακίνητα του ΝΑΤ, από το άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, στο οποίο ρυθμίζονταν θέματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ