«Ύστατη ευκαιρία» με 48 δόσεις

«Ύστατη ευκαιρία» με 48 δόσεις

 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Συνεχίζεται το «σκληρό πόκερ» για τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα συνεχιστούν και σήμερα, παρά τις διαβουλεύσεις κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η τρόικα, εμφανίζεται να δέχεται την προώθηση μιας πάγιας και μιας έκτακτης ρύθμισης χρεών, θέτοντας, ωστόσο, όρους που ενδεχομένως καταστήσουν απαγορευτική την υπαγωγή πολλών εκ των ενδιαφερομένων σε αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίστηκαν περισσότερο θετικοί απέναντι:

• Σε πάγια ρύθμιση 18 δόσεων και

• Σε ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η πάγια ρύθμιση οφειλών αγγίζει και τις 36 δόσεις, ενώ σε ότι αφορά την «ύστατη ευκαιρία» η κυβέρνηση είχε προτείνει 60 δόσεις ενώ η τρόικα επέμενε, μέχρι σήμερα, να μην υπερβαίνουν τις 36.

Ωστόσο, κι αν υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, τα θετικά αποτελέσματα των ρυθμίσεων μπορούν να ανατραπούν από τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα ζητά:

• Διαβεβαιώσεις ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την υπαγωγή σε ρύθμιση θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

• Δεσμεύσεις εκ μέρους των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν μέσω των ρυθμίσεων τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί, ενώ

• Απορρίπτει την πρόταση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας περί ισχύος της ρύθμισης έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή έως το 2016.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ