“Παρακολουθεί” στενά την τρόικα ο Βενιζέλος

“Παρακολουθεί” στενά την τρόικα ο Βενιζέλος

 

Με πολύ προσοχή παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ τις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, καθώς στόχος του είναι να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι έστω με καθυστέρηση, έχει γίνει αντιληπτό από όλους το περιεχόμενο των προτάσεών του για τη μέθοδο και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου, όταν διαμορφώθηκε το εμπροσθοβαρές (2013-14) πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων. Τότε το ΠΑΣΟΚ, λένε, επέμενε να προηγηθεί συμφωνία ως προς το μακροοικονομικό πλαίσιο (πρωτογενές πλεόνασμα, μετάβαση σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιωσιμότητα χρέους) και ως προς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και  τα δημοσιονομικά μέτρα να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό. Σε ότι αφορά την συζητηση για τα «λάθη» του ΔΝΤ ως προς τους πολλαπλασιαστές, αναδεικνύει, όπως επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, τη σημάσια της ρήτρας βαθύτερης ύφεσης που έχει περιληφθεί στό δεύτερο πρόγραμμα, όπως αυτό συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012.

 

Αυτή ακριβώς τη ρήτρα και τη σύγκρουση τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν ως Υπουργός Οικονομικών είχε θέσει στην τρόικα ως μείζον ζήτημα τις εσφαλμένες προγνώσεις της ως προς την ύφεση, υπενθύμισε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, λένε στο ΠΑΣΟΚ,  ειναι ευκολότερο για την τρόικα να αντιληφθεί αυτό που τους τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ότι δεν είναι δυνατό να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα καθώς δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή του τόπου.

Συνεπώς, επισημαίνουν στην Ιπποκράτους, πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης ως προς τις δαπάνες και να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα με την αποτελεσματική λειτουργία των σχετικών μηχανισμών, αλλά και με ευέλικτες και δίκαιες ρυθμίσεις (δόσεις, μείωση προσαυξήσεων και προστίμων κ.ο.κ.)  που αντιλαμβάνονται την κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τελικά λειτουργούν και υπέρ των δημοσίων εσόδων και υπέρ της πραγματικής οικονομίας.

 

Την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε επαφή με τον Πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα να στηρίξει η τρόικα όσο γίνεται πιο προωθημένες πρωτοβουλίες:

–          για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς προβλήματα για το τραπεζικό σύστημα που δεν έχει νόημα να αντιδρά φοβικά, καθώς με τι ρυθμίσεις θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετουμενων δανείων

–          για τη μεταφορά πόρων ενός τουλάχιστον δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια φιλόδοξη παρέμβαση για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 200.000 προσωρινών θέσεων απασχόλησης σε  συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να στείλει στην τρόικα σημείωμα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος.

 

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε όλους  τους συνομιλητές του, δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα του εξαμήνου αυτού: η ανάσχεση της ανεργίας και η αντοχή των επιχειρήσεων που πιέζονται σε όλους σχεδόν τους κλάδους, πλην του τουρισμού.

Έχει, από την άποψη αυτή, μεγάλη σημάσια να απεγκλωβιστούν το ταχύτερο οι τράπεζες από τα τεχνικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να στρέψουν πολύ πιο  έντονα την προσοχή τους στις ανάγκες της  αγοράς (κεφάλαια κίνησης, μείωση επιτοκίων κ.ο.κ.).

Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο η τρόικα φάνηκε να δίνει μεγάλη σημάσια στους νέους πλήρεις οργανισμούς των  υπουργείων, συμπεριλαμβανομένων όμως και των περιφερειακών τους υπηρεσιών.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ στηρίζει συνεπώς όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού, καθώς και την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση γιατί θεωρεί, πρώτον, ότι έτσι προωθείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και, δεύτερον, ότι με το τρόπο αυτό μπορεί να σταματήσει η ανακύκλωση της συζήτησης για «συμβολικές» απολύσεις που δεν εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγών  στη διοίκηση.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η αντίδραση της Δικαιοσύνης στην αρχική εκδοχή της εφεδρείας, αλλή και στη νεώτερη εκδοχή της διαθεσιμότητας, ακριβώς επειδή ειναι αποσπασματική, δεν βοηθά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που ειναι αναγκαία προκειμένου να προσεγγισθεί ο στόχος για ένα «κανονικό κράτος» που ειναι πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ