Ώρα μηδέν για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ώρα μηδέν για τις απολύσεις στο Δημόσιο 

«Κίτρινη κάρτα» από την τρόικα στο οικονομικό επιτελείο για τα έσοδα. Κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Αντώνη Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. 

Στη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων κάτι το οποίο ζητούν επιτακτικά οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αναφέρει ότι 8.800 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φτάνοντας συνολικά τους 2.700. Ο μνημονιακός στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου 25.000 εργαζόμενοι. 

Σκοπός του Αντώνη Μανιτάκη είναι να πείσει την τρόικα ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα πετύχει καθώς υπάρχουν έντονοι ενδοιασμοί από την πλευρά των Βρυξελλών. Η πλειονότητα των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο σύστημα της διαθεσιμότητας θα προέρχεται από τα υπουργεία και τη «δεξαμενή» επίορκων υπαλλήλων των οποίων οι καταδίκες έχουν τελεσιδικήσει. Οι υπόλοιποι θα επιλεγούν από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών. 

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στη σημερινή συνάντηση να μην ληφθούν οι τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο δεν συζητήθηκε στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα. 

Ωστόσο, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προβληματίζει ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενδιαφέρθηκε για τις αρμοδιότητες του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και επέμεινε στο εάν και ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής ορθώς πρέπει να ασκείται από το υπουργείο και τι κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής να γίνεται από τον γενικό γραμματέα.

Επιπλέον άνοιξε και το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων και τα στελέχη της τρόικας πήραν μία πρώτη «γεύση» από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Οι ελεγκτές της τρόικας θα συνεχίσουν τον γύρο επισκέψεων στα υπουργεία αυτή την εβδομάδα και θα προγραμματίζεται να κάνουν μία ακόμη στάση από το υπουργείο Οικονομικών. 

Προβληματισμός για τα έσοδα 

 

Οι “γραμμές” κυβέρνησης – τρόικας 

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ