Οι τουρκικές εφημερίδες για τις κάλτσες του Μπουτάρη

Οι τουρκικές εφημερίδες για τις κάλτσες του Μπουτάρη

Τρέλανε τους Τούρκος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού, Ομέρ Τσελίκ, εμφανίστηκε με κόκκινες κάλτσες, σκουλαρίκι και τατουάζ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κόκκινες κάλτσες του Μπουτάρη, αποτέλεσαν αφορμή για τίτλους στις Τουρκικές εφημερίδες. Η Milliyet  γράφει για το θέμα της επίσκεψης του Δημάρχου – που εντυπωσίασε γενικότερα-  με τον τίτλο « Ο Δήμαρχος με τις κόκκινες κάλτσες». Επίσης η  ιστοσελίδα του πρακτορείου IHLAS έχει  τίτλο « Επισκέπτης  με κόκκινες κάλτσες από την Θεσσαλονίκη» και αναφέρεται στο σύνολο της επίσκεψης Μπουτάρη στην Τουρκία που έχει πολλές ειδήσεις για την Θεσσαλονίκη, τα οθωμανικά μνημεία της και πολλά άλλα…Εκτός από την συνάντηση με τον Υπουργό , ο κ Μπουτάρης συμμετείχε και  στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο  ξενοδοχείο Rixos της Αγκυρας, και το διοργάνωσαν οι  τουριστικές Ενώσεις των δύο χωρών, όπου και  συναντήθηκαν πολλοί επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Ιδού μερικά σημεία από τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψη:

– Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Τουρισμού» . Ο κ Μπουτάρης είπε για την πόλη του ότι βιώνεται ένα χρονοδιάγραμμα αναδόμησης για την πλατεία Ελευθερίας όπου είχε αρχίσει το κίνημα των Νεότουρκων και πρόσθεσε πως θα επισκευαστεί στο σπίτι που έμενε ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ο Β΄ που την περίοδο εκείνη ήταν εξορία στην Θεσσαλονίκη.

–  Ο  κ Μπουτάρης είπε ότι με τον καιρό τα οθωμανικά τεμένη στην Θεσσαλονίκη μπορεί να ανοίξουν στο προσκύνημα. Αλλά, πρόσθεσε, βέβαια αυτό είναι θέμα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Τώρα όμως η εικόνα έχει διαφανεί και για άλλους χώρους και για τα μουσουλμανικά νεκροταφεία .Είπε ακόμη ότι έχουν ορισμένες σκέψεις όσον αφορά την επισκευή μνημείων και ότι ορισμένοι επιχειρηματίες ζήτησαν προκαταρκτικές πληροφορίες και τόνισε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δραστηριότητες αυτού του είδους θεωρούνται ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες.

–  Όταν ρωτήθηκε για την αξιολόγησή του όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα και την επισκευή  των οθωμανικών μνημείων στην Θεσσαλονίκη, είπε : « Φυσικά εμείς για να ομορφύνουμε και να κάνουμε να φαίνεται το ιστορικό μνημείο που φέρει την ονομασία Παζάρ Χαμάμ , το φωταγωγήσαμε. Έχουμε και κάποιο πρόγραμμα και για τα άλλα οθωμανικά μνημεία στην Θεσσαλονίκη. Ο παλιός Κινηματογράφος Αλκαζάρ και το Μπεντεστέν , όλα αυτά έχουν μπει σε μια διαδικασία. Όμως αυτά είναι αρχαιολογικά μνημεία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Πρέπει να ζητήσουμε άδεια. Όμως συμφωνήσαμε στο ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάστασή αυτών».Για το θέμα του τεμένους είναι υπόθεση της κυβέρνησης και πρόσθεσε: « Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι για το τέμενος στην Αθήνα έχει ληφθεί απόφαση».

– Ο κ Μπουτάρης  αναφέρθηκε στην αγάπη που είχε ο παππούς του για την οθωμανική γλώσσα , ο οποίος ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στην Θεσσαλονίκη και επεσήμανε πως και στον ίδιο αρέσουν τα τουρκικά φαγητά και ειδικότερα τα τουρκικά γλυκά.«Όπως εργάστηκαν οι Βυζαντινοί έτσι εργάστηκαν και οι Οθωμανοί. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους και εταίρο με τους Ευρωπαίους» είπε.

– Ο κ Μπουτάρης είπε ότι η Θεσσαλονίκη  το 2014 θα γίνει Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για την Νεολαία και θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες καθ όλη την διάρκεια του έτους .

– Ο Τούρκος Υπουργός Τσελίκ κατά την συνάντηση που είχαν με τον κ. Μπουτάρη είπε ότι ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης είναι φίλος της Τουρκίας και πρόσθεσε : « Τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που δείχνει για τα εκει τουρκικά και οθωμανικά μνημεια». Ο Υπουργός Τσελίκ τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο για το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη και ότι τον Απρίλιο θα γίνουν τα εγκαίνια και πρόσθεσε: « Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο αξιότιμος Δήμαρχος υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο αυτό». Ο Υπουργός ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

-Ο Τούρκος Υπουργός Τσελίκ είπε ότι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός είναι δύο λαοί κοντά ο ένας στον άλλον και φιλικοί και ότι το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη φέρει μεγάλη σημασία από πλευράς κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης  ζήτησε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να δοθεί η ονομασία «Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Ατατούρκ και ότι σε περίπτωση που εκπληρωθεί η ευχή τους θα είναι πολύ ευτυχείς.

– Ο κ Ομέρ Τσελίκ, που τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική από την πλευρά της τουρκικής ιστορίας,  είπε ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο του σπιτιού του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη και τον Απρίλιο θα γίνουν τα εγκαίνια. Ο Υπουργός ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το σπίτι αυτό.

Πηγή: Onalert.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ