Στην τελική ευθεία για το συνέδριο

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο συντακτικό του συνέδριο, που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή των 120 πλέον μελών της νέας Κεντρικής του Επιτροπής, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό θα διεξαχθεί στο ΣΕΦ με ηχηρές …απουσίες, καθώς δεν θα παραβρεθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Σημίτης, και κορυφαία άλλοτε στελέχη του κόμματος, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Παρών στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου δεν θα είναι ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τους συνεργάτες του πάντως να διαβεβαιώνουν ότι θα παραβρεθεί στις εργασίες του συνεδρίου στη συνέχεια, αφού ολοκληρώσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, αλλά και πως θα ήταν παρών στην έναρξη εφόσον αυτή δεν άλλαζε ημερομηνία και ξεκινούσε την Πέμπτη.

Και ενώ το τετραήμερο συνέδριο μίκρυνε κατά μία μέρα, λόγω …οικονομικής δυσχέρειας του ΠΑΣΟΚ, το Συνέδριο της Νεολαίας του, που θα προηγηθεί, επεκτάθηκε χρονικά κατά μία μέρα και πέραν της σημερινής θα επεκταθεί και την Πέμπτη. 

Τις εργασίες του τελευταίου θα ανοίξει και πάλι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ σήμερα το βράδυ, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάδειξη νέου γραμματέα της Νεολαίας στη θέση του Κώστα Πανταζή, με μόνο υποψήφιο ως αυτή την ώρα τον 28χρονο Παύλο Χρηστίδη. 

Η ανανέωση πάντως αποτελεί στοίχημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που οδεύει στο συνέδριο του κόμματος ισχυροποιημένος, μετά την μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος στη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων την προηγούμενη Κυριακή. Και ενώ στην ομιλία του θα επιχειρήσει να θέσει τους όρους για την ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μιλώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζει, βάζοντας «απέναντι» τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέρον έχουν οι διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος, που μιλούν για την ανάγκη ‘γεφυρών’ προς την Αριστερά. 

Ήδη σήμερα, στη μία το μεσημέρι τις θέσεις τους ενόψει του συνεδρίου αναμένεται να παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’ οι κ.κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Οικονόμου, Γρηγόρης Νιώτης και Άσπα Παπαηλιού, εκπροσωπώντας την κίνηση των 75 στελεχών που έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά από τις επιλογές της ηγεσίας της Ιπποκράτους. Ήδη, ο κ. Καρχιμάκης έχει τονίσει από την επαύριον κιόλας της εκλογής συνέδρων, την συμμετοχή στην οποία υποδέχθηκε με ικανοποίηση, την ανάγκη στροφής της Ιπποκράτους προς τα …αριστερά. 

Αντιστοίχως, μιλούσε για την ανάγκη οποιαδήποτε προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς να μην αγνοεί την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο που έχει από το καλοκαίρι ακόμα και την εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος προτείνει τη δημιουργία μίας ελληνικής ‘Ελιάς’. Παρά την άρνηση δε του Φώτη Κουβέλη στην πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ για προσυνεδριακό διάλογο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, η Ιπποκράτους θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με τις πρώτες επαφές μάλιστα να έχουν ξεκινήσει ήδη και τους υπεύθυνους από πλευράς ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και Χρήστο Δερβένη να συναντούν χθες εκπροσώπους των κινήσεων της Κεντροαριστεράς Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, Π80 και Δυναμική Ελλάδα, όχι όμως και του Κοινωνικού Συνδέσμου μετά το «όχι» του Γιώργου Φλωρίδη που επιμένει στην ανάγκη νέου σχήματος. 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ