Υπερψηφίστηκε ο νόμος για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου

Υπερψηφίστηκε ο νόμος για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου

Με την ψήφο των κομμάτων της συμπολίτευσης υπερψηφίστηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση και την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «έχει μια πολύ μεγάλη και ραγδαία μείωση των προβλεπομένων ετησίων δαπανών του κράτους σε σχέση με τα προβλεπόμενα της 7ης Νοεμβρίου, μόνο και μόνο ως αποτέλεσμα της μειώσεως των επιτοκίων και της επαναγοράς του ελληνικού χρέους που πέτυχε η κυβέρνηση αυτή τον προηγούμενο μήνα». Ο κ. Γεωργιάδης επετέθη κατά της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως με τη στάση της σαμποτάρει τις επενδύσεις – και επικαλέστηκε τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί ενάντια στο εγχείρημα της Μονής Τοπλού στο Λασίθι, στην πρόθεση του εμίρη του Κατάρ να αγοράσει δύο νησιά κοντά στην Ιθάκη και στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της εταιρείας. «Όσες προσπάθειες και αν κάνει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα σωθεί αν δεν το θέλουν και οι ίδιοι οι Έλληνες» υπογράμμισε.

Αντίθετα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, σημείωσε πως με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο «εισάγεται συνεισφορά ασφαλισμένου στο νοσοκομείο – μέτρο που αφορά πάνω από τους μισούς στον ΟΑΕΕ και πάνω από το ένα τρίτο στο ΙΚΑ μακροχρόνια ανέργους, αλλά και εργαζόμενους με ελάχιστα μεροκάματα».

«Στις Ένοπλες Δυνάμεις πέφτει πραγματικό “τσεκούρι”, αφού πέρα από αυτά που έχουν κοπεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, προβλέπεται ότι 78 εκατομμύρια θα κοπούν ακόμα από το ενιαίο ειδικό μισθολόγιο το 2013 και εισάγεται ένα νέο μισθολόγιο το 2014, που κόβει άλλα 88 εκατομμύρια από τους τότε μισθούς τους. Οι πρώην ένστολοι συνταξιούχοι, χάνουν περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ το 2013-14».

«Παρά το εμπόριο αισιοδοξίας του πρωθυπουργού, το ίδιο το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει πως το 2013 θα μπουν στην οικονομία αισθητά λιγότερα χρήματα από όσα θα βγουν» σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, από την εμπειρία προέκυψε ότι ένα σημαντικό μέρος από το όφελος για την ανταγωνιστικότητα που προέκυψε μέσα από τις μειώσεις των μισθών, τελικά εξουδετερώθηκε από την ανατίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι τρίτων νομισμάτων» υποστήριξε ο Φίλιππος Σαχινίδης του ΠΑΣΟΚ. «Σ’ αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη συγκυρία, η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της ανάπτυξης, διότι τότε -και μόνο τότε- θα βοηθηθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, για να βγουν από την κρίση» υπογράμμισε.

«Οι αριθμοί αυτοί που μας τους φέρνετε να τους ψηφίσουμε σε 5 ώρες, είναι η καταδίκη και η οικονομική καταστροφή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών» παρατήρησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. «Αφού αλλάζει το Μεσοπρόθεσμο και μειώνει κατά 2,5 δισεκατομμύρια φέτος τα ποσά των τόκων στον προϋπολογισμό, οφείλετε να φέρετε τροποποίηση του προϋπολογισμού, να περάσετε αυτό το κονδύλι και να μας εξηγήσετε πού πάνε τα 2,5 δισ. της διαφοράς από τους τόκους. Δεν μπορείτε να εκτελείτε προϋπολογισμό που έχει λάβει υπ’ όψιν άλλα δεδομένα, τα οποία έχουν αλλάξει» υποστήριξε ο βουλευτής

«Καταψηφίζουμε γιατί σε αυτό το ογκωδέστατο μνημόνιο που τώρα θέλετε να επικαιροποιήσουμε, βλέπουμε από τη μία μειώσεις παντού – και από την άλλη να υπάρχουν κονδύλια για τους λαθρομετανάστες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), ο οποίος αμφισβήτησε πως τα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν επενδύσεις. «Είναι επένδυση το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά το πήρε η εταιρεία Cosco που με συνθήκες γαλέρας κάποιοι δουλεύουν εκεί; Κι αυτό, για να μεταφέρει μια ξένη εταιρεία τα προϊόντα της με μία μη κρατική εταιρεία, στο εξωτερικό;» αναρωτήθηκε.

«Στόχος μας είναι να έχουμε υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης – και το 70% της υπεραπόδοσης να διοχετευθεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν και της ανάπτυξης, όπως έχει δεσμευτεί η τρόικα και η κυβέρνηση» ανέφερε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Υπενθυμίζουμε πως η ρήτρα αυτή συμπεριελήφθη στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) καταφέρθηκε κατά της «φιλολογίας περί του λάθους του ΔΝΤ», η οποία «αθωώνει τους κεφαλαιοκράτες που ευθύνονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης». «Το 1,5 εκατ. άνεργοι είναι επειδή ήταν λάθος ο πολλαπλασιαστής; Για την ανεργία στην Ισπανία που είναι η ίδια, το λάθος έφταιγε;» παρατήρησε ο βουλευτής. Όσο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η επικαιροποίησή του, «δεν αλλάζει τίποτα στο αντιλαϊκό του περιεχόμενο».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2013 και πως «τα έσοδα, οι συνολικές παρεμβάσεις είναι λιγότερες απ’ όσες προβλέπονταν τον Οκτώβριο».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε επίσης πως «υπάρχουν θετικές αποκλίσεις από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου – π.χ. τον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος μας ήταν πρωτογενές έλλειμμα 400 εκατ. Μόνον τον Ιανουάριο, 2.500 Έλληνες πολίτες πήραν ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που τους χρωστούσαμε. Υπάρχει ωστόσο υστέρηση στα έσοδα και χρειάζεται προσοχή» ανέφερε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ