Για όλα φταίνε οι πολιτικοί

Για όλα φταίνε οι πολιτικοί

Την ευθύνη στους πολιτικούς και στα κόμματα ρίχνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (87%) για την οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της «Metron Analysis» που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία». Παράλληλα:

– Μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι αυτή την περίοδο η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ποσοστό μικρότερο της μέτρησης του περασμένου μήνα, και θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν δεν το συγκρατούσαν οι θετικές απαντήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (50%), της Ν.Δ. (46%) και όσων δηλώνουν “κεντροδεξιοί” (50%).

– Χαμηλές είναι οι θετικές γνώμες για την τρικομματική κυβέρνηση, που φτάνει μόλις στο 30%, ποσοστό μειωμένο κατά επτά μονάδες μέσα σε ένα μήνα και κατά τέσσερις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μόνο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και όσων τοποθετούνται στην κεντροδεξιά πλειοψηφούν οι θετικές απαντήσεις. Πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζει η ΔΗΜΑΡ –μόνο ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους βλέπει θετικά τη σημερινή κυβέρνηση.

– Οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν και για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, φτάνοντας το 60%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρά τη θετική πλειοψηφία εντός της Ν.Δ., εμφανίζεται αντίθετο το 27% των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το ακροατήριο που συμφωνεί κατά πλειοψηφία είναι όσοι συγκαταλέγονται στην Κεντροδεξιά (63%), τη Δεξιά (51%, αλλά μόλις το 22% στη Χρυσή Αυγή), το ΠΑΣΟΚ (55%) και ένα υπολογίσιμο ποσοστό κεντρώων (44%).

– Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες πολιτικών (87%) και κομμάτων, για την οικονομική κρίση το υψηλότερο ποσοστό προέρχεται από ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ, κόμμα που μετέχει στη σημερινή κυβέρνηση και το χαμηλότερο από εκείνους που ψήφισαν ΚΚΕ κατά τις τελευταίες εκλογές. Η άποψη αυτή βρίσκει έδαφος κυρίως στις γυναίκες στις ηλικίες των 35-44 ετών και 55-64 ετών, στους εργάτες, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες και λιγότερο σε όσους ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Τη μεγαλύτερη στήριξη στην κυβέρνηση δίνουν οι ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ (61%).

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ