Ο Επίτροπος αναγνωρίζει τις θυσίες μας

Ο Επίτροπος αναγνωρίζει τις θυσίες μας 

 

 

“Μήνυμα αναγνώρισης και σεβασμού των θυσιών του ελληνικού λαού”, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο επίτροπος της ΕΕ Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία και την πολιτική των καταναλωτών, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε “σημείο καμπής”, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές, είπε, και ανέφερε ως σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση -και με τη συνδρομή της Task Force- τη χρήση γενοσήμων και τον εξορθολογισμό των λογιστικών συστημάτων των νοσοκομείων, που κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών, χωρίς να υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας.

Ο Μαλτέζος επίτροπος τόνισε την αλληλεγγύη της ΕΕ και της δικής του, καθώς προέρχεται από μια χώρα του Νότου, καθώς και τον θετικό ρόλο της ελληνικής οικογένειας στη διαμόρφωση άτυπων δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου, απάντησε ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας ως προς τη σήμανση, καθώς “ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι τρώει”, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εντοπιστεί παραβίαση ως προς την ασφάλεια των τροφίμων, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα. Τόνισε μάλιστα ότι η ΕΕ διαθέτει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες στον κόσμο, στο θέμα αυτό.

Ο επίτροπος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, με αφορμή πρόταση οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, η οποία αυστηροποιεί τους όρους κυκλοφορίας τους, εξέλιξη που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης, καθώς θίγει την ελληνική παραγωγή και βιομηχανία καπνού, μέρος της οποίας είναι εξαγωγική. Στη γενική του τοποθέτηση ανέφερε ότι στόχος του είναι να περιοριστεί κατά 2% ο αριθμός των καπνιστών σε πέντε χρόνια, καθώς 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, επιβαρύνοντας και το σύστημα υγείας με επιπλέον δαπάνες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαγόρευσης των τσιγάρων τύπου slim, απάντησε ότι το 93% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα κάτω των 25 ετών και το 78% κάτω των 18 και ότι αν η εμφάνιση slim κριθεί “ελκυστική”, μπορεί να απαγορευτεί. Με το ίδιο σκεπτικό τάχθηκε και υπέρ της απλούστευσης των διακριτικών στοιχείων της συσκευασίας, αν και εκφράζονται κριτικές ότι μια ουδέτερη ετικέτα, πχ ένα απλό μονόχρωμο πακέτο, μπορεί να ενισχύσει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καθώς δεν θα είναι ευκρινής η διαφορά.

Ο κ. Μποργκ είπε ότι αντιλαμβάνεται τη δημοσιονομική διάσταση του θέματος του λαθρεμπορίου αλλά τον ενδιαφέρει η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αναπτύσσονται τεχνικές ιχνηλασιμότητας για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή του.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ