Τα “σκοτεινά” σημεία της λίστας Λαγκάρντ

Τα “σκοτεινά” σημεία της λίστας Λαγκάρντ

 

Φως στα νέα στοιχεία καλείται να ρίξει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς στον κατάλογο προστέθηκαν και νέα ερωτήματα μετά την πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στο επίμαχο «στικάκι».

Η Προανακριτική καλείται να ερευνήσει όλα τα «σκοτεινά» σημεία προκειμένου να συνθέσει το παζλ με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. 

Αρχικά το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης αναφέρει ότι στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010 τα 2.059 αρχεία του usb τροποποιήθηκαν. Ωστόσο η τροποποίηση, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε το διάστημα πριν η λίστα Λαγκάρντ έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις η λίστα ήρθε στο υπουργείο Οικονομικών στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. 

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, το ίδιο βράδυ στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και ενώ το usb βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγονται από τον χρήστη Windows user 24 αρχεία από τις 00:28 τα μεσάνυχτα έως και τις 00:54. 

Λίγους μήνες αργότερα στις 28 Φεβρουαρίου 2011 ο ίδιος χρήστης ανοίγει και διαβάζει χωρίς να αποθηκεύσει 16 αρχεία από το «στικάκι». Ο χρήστης Windows user ανοίγει για τρίτη φορά το «στικάκι» την 1η Ιουλίου 2011. 

Από εδώ ξεκινά το μυστήριο, αφού σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη μετακίνηση του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011 παραδίδει το usb στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως είναι δυνατόν να ανοίχθηκε από τον ίδιο χρήστη το «στικάκι» που ήδη φέρεται να βρίσκεται στα χέρια του ΣΔΟΕ. 

Στη συνέχεια στις 6 Ιουλίου 2011 ένας δεύτερος χρήστης με κωδικό So113601, που πιθανολογείται ότι είναι ο Ιωάννης Διώτης ή κάποιος συνεργάτης του που ήθελαν να γνωρίζουν το περιεχόμενο προκειμένου να ενημερώσουν τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο ανοίγει το usb στις 11:38 το πρωί. 

Δύο ημέρες αργότερα στις 8 Ιουλίου 2011 ο χρήστης userv, που είναι πιθανότατα ο Ιωάννης Διώτης, ανοίγει το στικάκι στις 15:02 και το μεταγράφει. Την ίδια μέρα 3 αρχεία ανοίγονται από τον ίδιο χρήστη από τις 21:39 έως τις 21:40.

Ο τέταρτος χρήστης με το όνομα sofia, που φέρεται να είναι συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανοίγει το usb την 1η Οκτωβρίου του 2012 στη 13:45. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκείνη την ημέρα ζήτησε από την συνεργάτιδα του να αναζητήσει το «στικάκι» προκειμένου να το στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Την επόμενη ημέρα στις 2 Οκτωβρίου 2012 ο ίδιος χρήστης ανοίγει και πάλι το usb στις 8:47 το πρωί λίγο πριν η λίστα Λαγκάρντ πάρει το δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ημέρα το «στικάκι» ανοίγει και πάλι από τον χρήση so113601 που φέρεται να ανήκει στο ΣΔΟΕ και πιθανότατα τον τότε επικεφαλής Ιωάννη Στασινόπουλο. 

Συνολικά εντοπίστηκε ότι ανοίχθηκαν 58 αρχεία σε όλη τη διαδρομή του usb αλλά δεν εντοπίστηκαν αλλοιώσεις. Φυσικά τώρα δεν αποκλείεται να κληθούν οι εμπειρογνώμονες της αστυνομίας προκειμένου να καταθέσουν στην Προανακριτική για το πόρισμα τους.

 

Η πραγματογνωμοσύνη της λίστας Λαγκάρντ

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ