Σαμαράς: Θα συναντιόμαστε συχνά

 Σαμαράς:Θα συναντιόμαστε συχνά

 

 

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά είχαν 13 Περιφερειάρχες της χώρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης και των οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους Περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012. Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα. Επίσης, έδωσε εντολή να λυθεί άμεσα το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τον Τελικό Διατάκτη των δαπανών από το ΠΔΕ, όπως προτείνουν οι αιρετές Περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σγουρός προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρευρεθεί στο πρώτο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που ξεκινά αύριο και του εξέθεσε αναλυτικά τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του Κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των Περιφερειών.

Σε ότι αφορά στις συνεχείς περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την λειτουργία των Περιφερειών και την αντιμετώπιση της τρέχουσας καθημερινότητας (αποχιονισμοί, οδικό δίκτυο, μεταφορές μαθητών κ.λπ.) ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους παρισταμένους Υπουργούς για συνολική στήριξη των Περιφερειών.

 «Θέλω να  πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να λυθούν οι αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους.», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός.

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των αιρετών περιφερειαρχών της χώρας, λύθηκαν μια σειρά πρακτικά ζητήματα με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ένας μόνιμος διάλογος μεταξύ των αιρετών περιφερειαρχών και των συναρμοδίων υπουργείων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες», ανέφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι «στον πόλεμο που έχουμε ξεκινήσει κατά της φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, στην παρέμβαση για την ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στον αγώνα για την θεσμική βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις τοπικές, τις αιρετές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα τολμηρά, προς τα μπρός και με αποτελέσματα τα οποία θα φανούν σύντομα στους πολίτες».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ