Μαξίμου: Προσωπικές οι απόψεις του Μέργου

Μαξίμου: Προσωπικές οι απόψεις του Μέργου

 

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

 

Το Μαξίμου τρέχει να μαζέψει την ζημιά από τις δηλώσεις Μέργου που άνοιξαν θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. Η ουσία είναι όμως ότι το μνημόνιο  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πρώτο τρίμηνο του 2014.  

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτερος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη».

«Οι φωνές Σαμαρά ακούστηκαν στην πλατεία Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή του μαξίμου στο realfm και το enikos.gr. Το πολιτικό κλίμα ήταν ήδη βαρύ και από τις διαρροές περί αλλαγής του απεργιακού νόμου που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Οι δηλώσεις Μέργου έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει σε μια κοινωνία που εξάντλησε τις αντοχές της.

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν εν πτήσει. Ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης επικοινώνησε με τον Γ. Μέργο και τον κάλεσε να προχωρήσει αμέσως σε διάψευση. Ο γενικός γραμματέας έκανε νέα δήλωσε και υποστήριξε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, ότι απομονώθηκαν φράσεις του κλπ, χωρίς όμως να διαψεύδει την ουσία των όσων είπε για τον κατώτατο μισθό και τα οποία ήταν ξεκάθαρα.

Ο υπουργός Επικρατείας τηλεφώνησε και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον κάλεσε να κάνει δήλωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο κατώτατος μισθός ο οποίος ήδη είναι χαμηλός. Την ίδια στιγμή το μαξίμου προχωρούσε σε «άδειασμα» του γενικού γραμματέα υπ. Οικονομικών.

«Εξέφρασε προσωπικές απόψεις, δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει πολιτικές δηλώσεις» τόνιζαν αρμόδιες πηγές.

Η ουσία όμως είναι ότι οι δηλώσεις Μέργου δεν είναι στον αέρα. Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του Μνημονίου «στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα εκτιμήσει κατά πόσον ο μηχανισμός είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, και αν είναι αρκετά απλό ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά από τις εταιρείες».

Είναι σαφές ότι συνδέει τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό με την ανεργία η οποία μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να αυξηθεί και όχι να μειωθεί. Οπότε η τρόικα θα μπορούσε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 να θέσει θέμα ότι ο κατώτατος μισθός δεν απέδωσε καρπούς, δεν μείωσε την ανεργία και θα πρέπει να μειωθεί κι άλλο.

Το μαξίμου βέβαια σε όλους τους τόνους βεβαιώνει ότι από την κυβέρνηση εξαρτάται τι αποφάσεις θα πάρει και «ο κατώτατος μισθός ήδη είναι πολύ χαμηλός και δεν θα πειραχθεί». Στην εποχή των μνημονίων, όμως, κυρίως τα κακά σενάρια επιβεβαιώνονται και ο κατώτατος μισθός είναι ένα αγκάθι που θα παραμείνει ανοιχτό γιατί αφορά τους πλέον αδύναμους και ευάλωτους στην αγορά εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Μέργο

Τσούκαλης:Απαράδεκτη η δήλωση Μέργου

ΒΙΝΤΕΟ-Μέργος:Υψηλός ο κατώτατος μισθός

Τα “μαζεύει” o Mέργος

Μαξίμου:”Απαγορευτικό” δηλώσεων

ΒΙΝΤΕΟ-Παπαδημούλης: Να ξηλώσουν τον Μέργο

ΒΙΝΤΕΟ-Μέργος: Είναι προσωπική άποψη

Παναγόπουλος: Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη

Παπαδημούλης: Ο Μέργος παίρνει 3 μισθούς

Στρατούλης: Βρούτσης και Μέργος έπαιξαν το ρόλο του λαγού

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: «Ο Μέργος αποκάλυψε την κυβέρνηση»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ