«Ελπίζω να μην υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς»

«Ελπίζω να μην υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς»

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Κάνει την έκπληξη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος: «Ισως και να ξαναψηφίσω τώρα Ν.Δ.», αποκαλύπτει στη Real news. Είναι ο ίδιος που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ψήφισε ποτέ το κόμμα που αποτελεί σήμερα τον πυρήνα της κυβέρνησης, μετά τη διαγραφή του από αυτό. Και όμως, σήμερα παρατηρεί ότι στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή για τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς κάνει «καλή δουλειά». «Είναι καλός ο Σαμαράς. Δεν περίμενα ότι θα ήταν άξιος προσοχής. Αποδεικνύει, όμως, ότι είναι…», λέει σε μία εκ βαθέων συζήτηση στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Προβλέπει δε ότι στη θέση του αρχηγού της Ν.Δ. θα μείνει για πολλά χρόνια, περιγράφοντάς τον ως ηγέτη «μακράς πνοής», άσχετα από τις αντιδράσεις που θα συναντήσει. 

Καλά λόγια

Δεν είναι ότι δεν βλέπει πρόβλημα ηγεσίας στη χώρα μας. Μιλώντας συνολικά για τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, δεν τους περιγράφει ως «μεγάλης εμβέλειας» ηγέτες και σε καμία περίπτωση δεν τους συγκρίνει με τους ομολόγους τους στην Ε.Ε., πολλώ δε μάλλον με τους παλιούς ηγέτες της τελευταίας. «Κάνουν, όμως, ότι μπορούν. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω», λέει, δεδομένου ότι η τρόικα μας πιέζει. Δεν ξεχωρίζει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Οι δανειστές είναι όλοι ίδιοι. Έχουν δώσει τα ωραία τους λεφτά και τα θέλουν πίσω», σημειώνει. Παρότι υπέρμαχος του μνημονίου και της τρόικας, που εκτιμά ότι μας κάνει «σωστές υποδείξεις», δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως «είναι σκληροί», με αποτέλεσμα μια μερίδα των πολιτών να μην αντέχει. «Αλλά η σκληράδα χαρακτηρίζει τη διπλωματία», υποστηρίζει.

Ο ίδιος είναι απαισιόδοξος. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ποτέ ξανά η πατρίδα μας δεν έχει περάσει κάτι ανάλογο», λέει. Παρατηρεί ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό και ελπίζει να επιβεβαιωθούν οι οικονομολόγοι που λένε πως σε ένα με δύο χρόνια θα βγούμε από την κρίση. Αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά σημειώνει αφοπλιστικά πως και ο Αντώνης Σαμαράς την ίδια πολιτική ακολουθεί. «Όχι, ο Σαμαράς δεν λέει ψέματα», υποστηρίζει, αναφερόμενος προφανώς στο «λεφτά υπάρχουν», ενώ δικαιολογεί ακόμα και την αλλαγή μεταξύ όσων έλεγε προεκλογικά και όσων κάνει τώρα, αφού τώρα «κατάλαβε» το σωστό. Πέρα από το οικονομικό, μιλά και για το πρόβλημα της διαφθοράς που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Έχει σημασία να μπουν κάποιοι φυλακή, για την ψυχολογία του κόσμου», λέει. Ζητεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Η ασυλία δεν είναι ποτέ καλή», αναφέρει με νόημα. Δεν βλέπει, πάντως, κοινωνική έκρηξη. Εκτιμά ότι ο κόσμος έχει αδρανοποιηθεί ως προς τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και απλά ελπίζει… Τον πόλεμο; Αυτόν τον φοβάται πάντα. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα γίνει: «Δεν είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας έχει μόνο καλά λόγια να πει. Και όλα αυτά, όπως αναφέρει, παρότι δεν είχαμε ποτέ τέτοια κουλτούρα, αν εξαιρέσει κανείς τα παράδειγμα των Κανάρη και Ζαΐμη. Δεν θέλει, όμως, με τίποτα κυβέρνηση της Αριστεράς. «Ελπίζω να μην υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς», λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως, ενώ θεωρούνταν πάντα «αντικομμουνιστής», το μόνο που ήθελε στη ζωή του ήταν «η διατήρηση της Δημοκρατίας». Δεν έχει τίποτα κατά του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, του αναγνωρίζει τον ρόλο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συγκρούεται με την κυβέρνηση. Εκτιμά, όμως, πως δύσκολα θα γίνει κυβέρνηση. Το βλέπει και στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, είναι σίγουρος ότι όσοι τον ψήφισαν τον Ιούνιο ήξεραν τι ψήφιζαν. «Αν ο κόσμος συνεχίσει να πιστεύει στον αριστερισμό-υποστηρίζει- δεν αποκλείεται να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός». 

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: Real News      

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ