Τι κατέθεσαν Μπίκας-Χαλαστάνης στην Προανακριτική

Τι κατέθεσαν Μπίκας-Χαλαστάνης στην Προανακριτική

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Μπίκα στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφορικά  με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης κατέθεσε τη Τρίτη.

Ο κ. Μπίκας, σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, έχει πει μέχρι στιγμής στους βουλευτές ότι ενημερώθηκε από εφημερίδες της Ζυρίχης για την ύπαρξη μίας λίστας με καταθέτες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε Ελβετική τράπεζα. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, επικοινώνησε άμεσα με τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος του επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας και τον παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, υποστήριξε, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να ενημερώσει τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με τον Real Fm, ο ίδιος δεν διαπραγματεύτηκε, ούτε πέρασε ποτέ από τα χέρια του το ηλεκτρονικό υλικό.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ανέφερε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι επικοινώνησε μαζί του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, και του είπε ότι θα λάβει ένα αρχείο από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον παρακάλεσε, σύμφωνα με τον κ. Χαλαστάνη να του αποστείλει το υλικό.

Ο Έλληνας πρέσβης, σύμφωνα με τον Real Fm, υποστήριξε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι το υλικό έφθασε στο γραφείο του τον Σεπτέμβριο του 2010 και έστειλε το υλικό στην Ελλάδα με έναν κλητήρα, υπάλληλο της πρεσβείας. Ο κ. Χαλαστάνης, φαίνεται να υποστήριξε, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι πλήρωσε ο ίδιος από την τσέπη του τα εισιτήρια ώστε να έρθει ο κλητήρας στην Ελλάδα πολύ γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρέσβης, σύμφωνα με τον Real Fm, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται το έγγραφο παράδοσης-παραλαβής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ