Αναπαράγουν τoν Τσίπρα τα Αμερικανικά ΜΜΕ

Αναπαράγουν τoν Τσίπρα τα Αμερικανικά ΜΜΕ

Η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»και η τηλεόραση του «Μπλούμπεργκ» προβάλλουν συνεντεύξεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Συνέντευξη είχε φιλοξενήσει και η «Νιου Γιορκ Τάιμς» το Σάββατο.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, υπάρχει λόγος που ο 38χρονος πολιτικός αντιμετωπίζεται σοβαρά, καθώς εκπροσωπεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να άρει τα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ μια μέρα -όπως σημειώνεται-, ο Έλληνας πολιτικός μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Μπρετ Στίβενς ήταν και το θέμα της δωροδοκίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Γιατί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να εγχειριστούν, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν φακελάκι στους γιατρούς, αναρωτιέται ο κ. Τσίπρας. Διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος, «το κράτος δίνει χαμηλούς μισθούς στους γιατρούς, νομίζοντας ότι είναι απολύτως φυσικό γι’ αυτούς να συμπληρώνουν τους μισθούς τους» αποδεχόμενοι φακελάκια.

Παράλληλα, με αφορμή το θέμα της δωροδοκίας, ο κ. Τσίπρας πρόβαλε την ανάγκη για μια επανάσταση συνείδησης των πολιτών, σε συνδυασμό με την κρατική βούληση που χρειάζεται να επιδείξουν οι Έλληνες ηγέτες.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Μπρετ Στίβενς υποστηρίζει ότι δεν είναι ο εκκολαπτόμενος δικτάτορας ή ο δημαγωγός που οι επικριτές του θεωρούν ότι είναι. Ο κ. Τσίπρας -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας- μιλά για τη βαθιά αίσθηση αδικίας που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών ότι προδίδονται από τις οικονομικές ελίτ και τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους, ενώ διερωτάται για ποιο λόγο οι φόροι πρέπει να πληρώνονται μόνο από τους τίμιους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ενώ αυτοί που κατέχουν τα οικονομικά μέσα δεν καταβάλλουν καθόλου φόρους. Επίσης, θέτει και το ερώτημα για ποιο λόγο η Ελλάδα πρέπει να διέπεται από τόση γραφειοκρατία και τόση αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει μια στρεβλή παραγωγική βάση και ότι δεν θα ανακάμψει από την κρίση ακόμη και αν όλα τα χρέη της διαγραφούν άμεσα, ενώ εκτιμά ότι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ωφελήσει κανέναν. Ούτε τους Έλληνες που θα πρέπει να το αποπληρώσουν υπό τη μορφή υψηλότερων φόρων, ούτε τους πιστωτές της Ελλάδας, διότι «είναι άδικο να ζητά κανείς από τους Γερμανούς φορολογούμενους να πετάνε τα χρήματά τους στο βαρέλι χωρίς πάτο που είναι οι ελληνικές τράπεζες».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας είναι σκεπτικός ως προς το μοντέλο της Αργεντινής, την υποτίμηση δηλαδή του εθνικού νομίσματος και την αποκήρυξη του χρέους, δεδομένου ότι ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρώ και αντιτάσσεται σε μια ελληνική χρεοκοπία, αν και υποστηρίζει κάτι που προσιδιάζει στο μοντέλο της Συνόδου του Λονδίνου το 1953, το οποίο παρέγραψε περίπου το ήμισυ των γερμανικών χρεών και έθεσε το υπόλοιπο σε πρόγραμμα εξόφλησης 30ετούς διάρκειας.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πολιτικός, «χρειάζεται μια ατζέντα που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας αποτελεσματικότερο, θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και θα πατάξει τη διαφθορά».

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση “Μπλούμπεργκ” ο Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε τη θέση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να συγκαλέσει διάσκεψη για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. «Η στρατηγική μας, εάν εκλεγούμε στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην ακύρωση των μέτρων λιτότητας, στην ακύρωση του μνημονίου λιτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος και να επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε για την ανακούφιση της Γερμανίας, το 1953, είναι αναγκαία για την επίλυση της περιφερειακής κρίσης. Η διάσκεψη θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο ανάλογο με το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ, του 1947, που στήριξε την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, έτσι ώστε να επανέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδείχθηκαν καταστροφικές για την ελληνική οικονομία, η οποία εισέρχεται, το 2013, στον έκτο χρόνο συνεχούς ύφεσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από το ευρώ εάν εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και ζητήσει αλλαγές στις συμφωνίες διάσωσης. «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιος χρειάζεται ποιον περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ ή αποφασίσουν να την διώξουν, θα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή για το ευρώ και ένα βήμα προς τα πίσω για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «εάν μια χώρα πάει στις Βρυξέλλες και πει “φτάνουν πια αυτές οι παράλογες πολιτικές”, πιστεύω ότι η αντίδρασή τους θα είναι πιο ισορροπημένη και θα συμφωνήσουν σε ένα διάλογο, σε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ