Παπανδρέου: Ο Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμά μου

Πρώτη καταχώρηση: 16/01/2013 - 11:52

Τελευταία δημοσίευση: 16/01/2013 11:52Πολιτική

Παπανδρέου: Ο Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμά μου

Παπανδρέου: Ο Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμά μου

Στην οικονομική κρίση που κλυδωνίζει την Ελλάδα, αλλά και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 12 Ιανουαρίου στην εφημερίδα «The Oregonian».

Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα μπήκε σε μία τέτοια οικονομική αναταραχή και να ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα της Ευρώπης, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία- δεν θα ήταν;-, αν το 2% ή 2,5%τοις του ΑΕΠ της Ευρώπης δεν έφταιγε μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν αναλάβω εγώ, κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία, αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και επίσης με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά περικόπταμε, αν απλά κάναμε λιτότητα, τότε τα προβλήματα θα επιλύονταν και οι αγορές θα έκαναν πίσω».

Για το πρόβλημα αυτό ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. «Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των απλών ανθρώπων. Ήξερα ότι θα είχε πολιτικό κόστος για μένα( ...)».

Οσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τις ημέρες που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς ήταν «αρνητικός και εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού».

«Πολλές φορές του ζητούσα, επισήμως, να εργαστούμε από κοινού στις περιπτώσεις που χρειάζεσαι μια ευρύτερη συναίνεση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, όσον αφορά το πώς θα διαχειριστείς αυτά τα μεγάλα, τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με την καθημερινή πολιτική. Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους μείωσης του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές του. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε κάτι παραπάνω από ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από αυτό που περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επανεξετάζει, το πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη. Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα έχουμε κανένα πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή (...)».

Ερωτηθείς πώς επιβιώνουν σήμερα οι Ελληνες με 25% ανεργία και υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο. Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι εξαγωγές και ναι «Ο αγροτικός τομέα μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά εξαρτώμαστε από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο. Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά», ανέφερε ο κ.Παπνδρέου.

Για την ΕΕ και το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε ο κ.Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριιστικά: «Έχω υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν κάτι περισσότερο από Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει με ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε στραμμένοι στα δικά μας προβλήματα».

 

Πηγή: Εθνος

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (14)
 • ΒΑΣΙΛΗΣΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 14:08
  Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΑΣΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΟΗΤΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ!!!!Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΣΜΕΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΛΕΞΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ !!ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΣΤΟ Π Ρ Ο Δ Ο Τ Η. ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ , ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ, ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΛΠ, ΚΛΠ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ, ΩΣΤΕ Ο ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΒΛΗΤΟΣ!
 • GozΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 14:01
  «Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των απλών ανθρώπων.»

  Τα λέει όλα ο άνθρωπος, χωρίς αιδώ. Αφού δεν μπόρεσα να αντιμετωπίσω τους ισχυρούς, τους ολιγάρχες, τους πλούσιους, αναγκάστηκα "φυσικά" να στραφώ εναντίον των απλών ανθρώπων και να μειώσω μισθούς και συντάξεις.

  Υπήρχε και η έντιμη λύση της παραίτησης, mister papandreou, αφού έβλεπες ότι δεν μπορούσες να κάνεις αυτό που έπρεπε, αλλά οι πορφυρογέννητοι δεν εγκαταλείπουν τα παιχνίδια τους τόσο εύκολα...
 • ΑΔΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 13:51
  ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Α ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ !!
 • NIKOSΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 13:46
  ΚΑΗΜΕΝΕ ΣΑΜΑΡΟΥΛΗ !!!!
 • QΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 13:16
  Μην στεναχωριέσαι Γιωργάκη
  Η ιστορία θα σε διακαιώσει παλληκάρι μου
  Καμάρι της πατρίδας ... (της άλλης ...)
 • γιαννηςΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 13:13
  Και υστερα σου λενε οτι οι παροιμοιες δεν ειναι βγαλμενες μεσα απο την
  πραγματικοτητα.Λεει λοιπον η γνωστη παροιμια"απο τρελο και απο μικρο
  μαθαινεις την αληθεια".Βεβαια ο ΓΑΠ μικρος δεν ειναι.Τωρα τι τρελος τι χαζος.
  Την αληθεια ειπε.Αντε τωρα ο Σαμαρας ως γνησιος συνεχιστης της πολιτικης
  που χαραξε ο Γιωργακης να τον παραπεμψει σε προκαταρκτικη επιτροπη.
 • maikΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 13:10
  ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?? ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΤΟ 2011 ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ .ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ !!!ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΝΟΛΟΥ!!!ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΗΓΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΝΕΙ 10 ΜΗΝΕΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΝΑΤΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ??????????????????/
 • NekΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:53
  ολοι σας και μονοι μας......................... τελειωνετε ...........παραχρημα
 • iconology2009Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:31
  Τι θέλει να πει ο αμοιβαδοειδής ποιητής; Ότι ο Σαμαράς-ο αυθεντικά και ανυποχώρητα δεξιός Σαμαράς ακολούθησε το σοσιαλιστικό πρόγραμμα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς; Ή μήπως το ανεγκέφαλο αυτό καμάρι της μάνας του θέλει να πει ότι αφού ακρωτηρίασε την Ελλάδα από όλα της τα μέλη οι πατερίτσες των δανειστών είναι η σωτηρία της; Μιλάμε ο άνθρωπος αυτός με το απύθμενο θράσος του αξίζει να δικαστεί εκατό δεκατέσσερις εκατομμύρια φορές για να πάρει χαμπάρι ότι δεν μπορεί τόσο ανέξοδα να συνεχίζει να προσβάλλει τον ελληνικό λαό ακόμη και μετά την τέλεση των προδοτικών του εγκλημάτων.
 • stavrakassΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:20
  ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ!...
 • ΗΛΙΑΣ64Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:16
  ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΔ......Ο!!!!
 • rchΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:09
  δυστυχώς το καταλάβαμε αργά ότι θα ακολουθούσε το πρόγραμμά σου αλλά ..κάτσε εκεί που είσαι γιατί εσύ πήρες έλλειμα και το έκανες χειρότερο.. δεν θα το παίξεις και σωτήρας απο μακρυά. Και με τη Siemens και με τη λίστα Λαγκάρντ τα πρόκοψες.. ΔΕΝ ΥΠΑΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΔΩ ΠΙΑ..ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ !!
 • ΣΠΑ735 ΗΛΕΙΑΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:06
  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, ο ένας είναι χειρότερος απο τον άλλο.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, Σπάσαν τα φρένα στον κατήφορο, με γειά μας....
 • ΒίκυΤετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, 12:04
  Μ Π Ρ Α Β Ο ......Σαμαρά..... Σε δουλεύει και ο ΓΑΠ