Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό λόγω “λίστας”

Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό λόγω “λίστας” 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η κατάθεση σήμερα της πρότασης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς σε πρώτη τουλάχιστον φάση ενισχύει τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. 

Πρώτον, ισχυροποιεί σημαντικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αναστέλλει φυγόκεντρες τάσεις, με ανεξαρτητοποίηση ακόμα και κάποιων βουλευτών ή στελεχών, που ανέμεναν ο πρόεδρος του κόμματός τους να εμπλέκονταν στην αλλοίωση της λίστας. Η ισχυροποίηση Βενιζέλου -που μιλάει ήδη για σχέδιο πολιτικής εξαφάνισής του, το οποίο και ανετράπη- ενισχύει την κυβερνητική συνοχή, που σε διαφορετική περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να υπάρξει. Και επιπλέον, με «λυμένα χέρια» ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι θα μπορέσει περισσότερο ελεύθερα και κυρίαρχα να προγραμματίσει τις εσωκομματικές κινήσεις του ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τέλη Φεβρουαρίου. 

Δεύτερον, αποτρέπει ανοιχτή κρίση στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αφού η Αγίου Κωνσταντίνου είχε ήδη ταχθεί υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ και δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω χωρίς μεγάλες απώλειες, αν η έρευνα δεν εστίαζε μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και σε κορυφαία -«πράσινα»- στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Τρίτον, το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της βασικής του προεκλογικής υπόσχεσης για «μία και μόνο Εξεταστική για το θέμα του Μνημονίου», εμφανίζεται και πάλι φορέας εξυγίανσης και παραπομπής στη δικαιοσύνη προσώπων που κατηγορούνται για μείζονα πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα. Παράλληλα, εκτονώνει την ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να περνάει σε δεύτερη μοίρα και η ανακολουθία της Εξεταστικής για το Μνημόνιο. 

Τέταρτον, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -αλλά και πολλά άλλα κέντρα- εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να κλείσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους ανθρώπους του. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, υπήρξε σχεδόν έως το τέλος της θητείας του ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ως πρωθυπουργός αναλαμβάνει αντικειμενικά τις πολιτικές ευθύνες τόσο για την τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στα συγκεκριμένα αξιώματα που κατείχε, όσο και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Πέμπτον -και ίσως πιο κρίσιμο από όλα- η κυβέρνηση δείχνει έστω και προσωρινά να κερδίζει πολιτικό κεφάλαιο, σε μια πολύ δύσκολη για αυτήν περίοδο. Τον Ιανουάριο, βλέπετε, θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα σκληρά οικονομικά μέτρα στις τσέπες των πολιτών και η μετατόπιση του δημόσιου λόγου σε άλλο επίπεδο εκτιμάται ότι θα δώσει χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πού θα κριθεί 

Ωστόσο, το παιχνίδι της κάθαρσης και της τιμωρίας, μόνο σίγουρο δεν είναι για την κυβέρνηση, καθώς ήδη η αντιπολίτευση επιμένει πως απλώς «καίνε καμένα χαρτιά για να σωθούν».

Παράλληλα οι έχοντες βαθύτατη πολιτική ευθύνη γιατί επί δυόμισι χρόνια δεν αξιοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα από τυχόν φοροφυγάδες υπέρ του ελληνικού δημοσίου, δείχνουν τελείως απρόθυμοι να τις αναλάβουν έστω και στο παραμικρό. Αντιθέτως εμφανίζονται ως… αδικημένοι από τις εξελίξεις! 

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, που η αλήθεια είναι πως έδειξε στη συγκεκριμένη περίπτωση βραδεία αντανακλαστικά και μάλλον πιάστηκε στον ύπνο, θα αντεπιτεθεί ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Και στο σημείο αυτό μάλλον θα κριθούν πολλά σχετικά με το ποιος θα κερδίσει την κοινή γνώμη.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ