Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες, ας γίνουμε μέρμηγκες

Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες, ας γίνουμε μέρμηγκες

«Η αναβάθμισή μας από τη Standard and Poor’s ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη, ήταν ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης των προσπαθειών μας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ας πανηγυρίσουμε στο τέλος του 2013. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, και πρόσθεσε: «Επειδή ελέχθησαν πολλά και πολλοί μου λένε να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες, θέλω να πω το εξής: ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια, ας γίνουμε τώρα μέρμηγκες».

Για το 2013 που είναι μπροστά μας, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε «μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως. Το 2013 η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται οι εταίροι να μειώσουν κ άλλο τα επιτόκια των δανείων μας, άρα να πέσει το χρέος κι άλλο».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο: «Αποτελεί την πρώτη φάση φορολογικής μεταρρύθμισης, αποβλέπει σε εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Με το φορολογικό νομοσχέδιο διευρύνεται δραστικά η φορολογική βάση, βελτιώνεται η φορολογική δικαιοσύνη και τα βάρη δεν τα πληρώνουν πλέον μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι».

Ο κ. Στουρνάρας δεν “ξέχασε” και το μέτρο των αποδείξεων. Προανήγγειλε ότι θα… επανέλθουν, αλλά και ότι δεν θα φορολογηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Και κατέλξες: «Το νομοσχέδιο βάζει τους θεμέλιους λίθους για ένα φορολογικό σύστημα μακράς πνοής. Θα ακολουθήσει μία δεύτερη φάση η οποία είναι σημαντικότερη και θα έχει να κάνει με το θέμα της φοροδιαφυγής. Η φάση αυτή για εμένα είναι σημαντικότερη και το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Μάιο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ