Το θρίλερ για το φορολογικό. Διαρροές και τηλεφωνήματα

Το θρίλερ για το φορολογικό. Διαρροές και τηλεφωνήματα

Της Χριστίνας Κοραή

Τα τηλεφωνήματα Στουρνάρα- τρόικας, τα τελεσίγραφα βουλευτών ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ και ΝΔ ότι δεν θα ψηφίσουν το φορολογικό  και η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι διαρροές, σημάδεψαν το θρίλερ που παίχτηκε γύρω από το φορολογικό. 

«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου την Τρίτη το βράδυ. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» τόνισε. «Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Εγώ είμαι με τη μεσαία τάξη. Δεν είμαι εναντίον της».

Η ζημιά όμως ήδη είχε γίνει. Μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση επί ένα τετραήμερο που τα κακά σενάρια αποσυντόνιζαν τους πολίτες. Προμετωπίδα της στρατηγικής της ΝΔ ήταν η μεσαία τάξη. «Δεξιοί άνθρωποι είμαστε» φέρεται να είπε σε πηγαδάκι στη βουλή ο Μάκης Βορίδης. «45% φόροι στα 26.000 ευρώ; Αν είναι να φέρουμε κομουνισμό, τότε να γίνουμε… ΣΥΡΙΖΑ». Για «χαρτογιακάδες του υπ.Οικονομικών που δεν έχουν αίσθηση του περιβάλλοντος» έκανε λόγο και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων. Για «ποινικοποίηση» του να έχει κάποιος παιδιά μιλούσαν μεταξύ άλλων. «Δεν θα υπάρχουν Ελληνες»  προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δάχτυλος τρόικας

Ολα ξεκίνησαν από την επιμονή της τρόικας να καταργηθεί το αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ, να μειωθούν στο ελάχιστο οι φοροελαφρύνσεις και τα επιδόματα και να υπάρξει αυστηρή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους είναι πεπεισμένη ότι συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

Αυτή ήταν η σκληρή γραμμή στην οποία επέμεινε κυρίως ο Τόμσεν στα τηλεφωνήματα που είχαν με τον Γιάννη Στουρνάρα σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Η τρόικα ειδική αναφορά σε παιδιά δεν φέρεται να έκανε.

Ο Πάνος Τσακλόγλου, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος έχει και την ευθύνη της συνεργασίας με το Euro Working Group, ανέλαβε να αναζητήσει τον «εξορθολογισμό» των φορολογικών συντελεστών. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, του πιστώνουν την «έμπνευση» για φοροελαφρύνσεις σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά που αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα. Αφήνουν αιχμές όμως ότι άφησε «ξεκρέμαστους» όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω, σε ένα από τα σενάρια που επεξεργάστηκε.

Η «διαρροή» έγινε την Παρασκευή από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις. Αν θα ήταν ελεγχόμενες, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλλωστε μείζων στόχος είναι να εισπραχθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από φόρους, μέσα στο 2013. Οπότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα άφησε και αιχμές για τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις προτάσεις που κατέθεταν για το φορολογικό. «Το ένα κόμμα πρότεινε να μπει φόρος επιτηδεύματος 2.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωσε στον Σκάϊ. «Ρώτησα: “Από το καφενείο του χωριού έως το Κολωνάκι;”. Δεν πήρα απάντηση. Αλλο κόμμα είπε να πάνε όλα τα εισοδήματα στην κλίμακα. Ρώτησα: “Και οι φόροι των καταθέσεων; Και τα αγροτικά εισοδήματα;”. Το σκέφτηκαν. Το τρίτο κόμμα είπε να γίνονται εκπτώσεις φόρου στους νέους επαγγελματίες, να μην ξεκινήσουν από “τόσο”. Τους είπα ότι “αυτό κοστίζει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα έχουμε;”».

Στη συνέχεια βέβαια, με την παρέμβαση Σαμαρά, έβαλε αρκετό νερό στο κρασί του.

Ζημιά για… 2 εκατ. ευρώ!

Το… κίνημα κατά του φορολογικού που εκδηλώθηκε αιφνιδίασε το Μαξίμου. Πάγωσε ο Σαμαράς. «Αλλες θα είναι οι τελικές θέσεις της κυβέρνησης, ψάχνω να βρω εναλλακτικές» έσπευσε να ενημερώσει τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, την περασμένη Κυριακή. Την Δευτέρα κάλεσε στο Μαξίμου τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, που εξαρχής ήταν αντίθετος με τα συγκεκριμένα σενάρια. Τα έβαλαν όλα κάτω. Τα κομπιουτεράκια άναψαν. Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή του Χρύσανθου Λαζαρίδη και των γενικών γραμματέων του υπ.Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Νίκο Καραβίτη. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι όλος αυτός ο χαμός με την κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών έγινε για να εξοικονομηθούν κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ! 

Ο Γιάννης Στουρνάρας Δευτέρα- Τρίτη έλειπε στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και το Ecofin. Πήγε στο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης. Μέχρι τα ξημερώματα κράτησε η μαραθώνια σύσκεψη που έγινε υπό τον Σαμαρά. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, για την επεξεργασία των τελικών προτάσεων και προκειμένου να απαλειφθούν κάποια από τα αγκάθια. Οι τελικές προτάσεις Σαμαρά παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ από τον Γιάννη Στουρνάρα. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές εκκρεμότητες. Αν υπάρξει πρόβλημα θα το λύσουν τηλεφωνικά ή με συνάντηση τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Την Τετάρτη το φορολογικό πρέπει να κατατεθεί στη βουλή για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 34 δις ευρώ.

Η φορολογική μεταρρύθμιση για την οποία δεσμεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς πήρε νέα αναβολή. Ο Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι θα ακολουθήσει  «μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο». Οι αισιόδοξοι το τοποθετούν στην Ανοιξη. Οι ρεαλιστές αργότερα.

Νάρκες

Το θρίλερ του φορολογικού ανέδειξε τρία πολύ σοβαρά θέματα:

– Πόσο εύθραστος είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλά και η συνοχή στην Κ.Ο της ΝΔ. Σε μια κλωστή κρέμονται. «Το φορολογικό αν δεν άλλαζε δεν θα περνούσε με τίποτα» βεβαιώνουν βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

– Το υπουργείο Οικονομικών έδειξε αδυναμία πολιτικής διαχείρισης του φορολογικού θέματος. Ηταν η πρώτη φορά που το Μαξίμου έβγαλε «δυσφορία» για τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου έστω κι αν αναφερόταν σε «υπηρεσιακούς παράγοντες» και «παπαγαλάκια». Ακολούθησε την τακτική «τα λέω στην πεθερά για να τ΄ ακούσει η νύφη» και να στείλει  μηνύματα. Χαμηλά αντανακλαστικά όμως έδειξε και το μαξίμου.

– Χρειάστηκε και πάλι παρέμβαση Σαμαρά για να μπει τέλος στα σενάρια. Δεν γίνεται ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει για να βρίσκονται λύσεις από τα απλά θέματα μέχρι τα πιο σοβαρά. Αυτό δείχνει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας μιας κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά απαιτητική και ο χρόνος είναι ο μεγάλος αντίπαλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ