Συμφωνεί τώρα το ΠΑΣΟΚ

Συμφωνεί τώρα το ΠΑΣΟΚ

 

Ως «θετικές εξελίξεις» αποτιμά το ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου σε συνάντηση εκπροσώπων των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με εκείνους του οικονομικού επιτελείου. Στην Ιπποκράτους θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν οι αιτιάσεις του κόμματος, που επεδίωξε -στο πλαίσιο πάντα των περιθωρίων που αφήνει η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας- να διασφαλίσει τις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού. Όσο για τις όποιες εκκρεμότητες παραμένουν, πηγές της Ιπποκράτους παραπέμπουν στους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελικές συζητήσεις και αποφάσεις.

Χθες πάντως, και μετά από έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ (που είχε μάλιστα απειλήσει με καταψήφιση αν δεν υπήρχαν αλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, άνεργους νέους και αγρότες) όσο και της ΔΗΜΑΡ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών στις προτάσεις του μεταξύ των οποίων είναι:

• η απόσυρση της πρότασης για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%.

Η κλίμακα φορολόγησης πλέον θα έχει τρεις συντελεστές :

Από 0 – 25.000 ευρώ συντελεστής 21%

Από 25.000 – 40.000 ευρώ συντελεστής 36%

Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%

• η βελτίωση των προβλέψεων για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά. Ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

• η φορολογική εξίσωση των εργαζομένων με «μπλοκάκια» με μισθωτούς. Εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

• η φορολόγηση νέων και ανέργων χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.

• η ειδική μέριμνα για αγρότες με μικρά εισοδήματα, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν πρόκειται για φορολογικό, αλλά για «φοροεισπρακτικό» νομοσχέδιο, όσον αφορά τουλάχιστον σε αυτό της πρώτης φάσης για το οποίο συζήτησαν χθες. Επισημαίνουν ότι «το υπό συζήτηση προσχέδιο Νόμου δεν οδηγεί στην συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη, θα διευρύνει την φορολογική βάση και θα συμβάλλει στην Ανάπτυξη». Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής». Εξού και ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η προεργασία, ώστε το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ