Απλή αναλογική ζητά ο Κουβέλης

Απλή αναλογική ζητά ο Κουβέλης

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Απαραίτητη και ώριμη επιλογή» χαρακτηρίζει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας ένα μείζον θέμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, εντός των επόμενων ημερών προτίθεται να συγκροτήσει επιτροπή η οποία θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα. 

Όπως σημειώνει ο Φώτης Κουβέλης είναι πεισμένος ότι αυτοδυναμίες των κομμάτων αποτελούν παρελθόν και ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θα αναγκαστεί στο εξής να λειτουργήσει σε συνθήκες κυβερνητικών συνεργασιών, για αυτό και η απλή αναλογική είναι απαραίτητη. «Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Real.gr ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες με τον Φώτη Κουβέλη συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που εδώ και καιρό συζητά με τους συνεργάτες του το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, χωρίς να αποκλείει και την ίδια την απλή αναλογική. 

Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς οι πληροφορίες επιμένουν ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου σκέφτεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα αναλάβει μάλιστα σχετική πρωτοβουλία αρχές του νέου έτους. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στη θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. 

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του, με την οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου έχει ως εξής: 

«Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή».

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ