“Πόλεμος” Λοβέρδου-ΠΑΣΟΚ

“Πόλεμος” Λοβέρδου-ΠΑΣΟΚ

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και του ΠΑΣΟΚ, καθώς ιδιαίτερα σκληρή είναι η απάντηση της Ιπποκράτους στην ανακοίνωση του βουλευτή μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης της “Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας”. “Είναι εντυπωσιακά αντιφατική η τροχιά που διέγραψε στην τελευταία φάση ο κ. Λοβέρδος”, λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της Ιπποκράτους.

 

“Αφού επί περίπου τέσσερις μήνες απείχε από τις κομματικές διαδικασίες και σε σειρά δημοσίων εμφανίσεών του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το ΠΑΣΟΚ και δημιουργίας νέου κόμματος, μόλις ψηφίστηκε το δύσκολο πακέτο μέτρων στη Βουλή επανήλθε «φουριόζος» στις κομματικές διαδικασίες”, αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν:

“Ζήτησε με επιστολή του, την επομένη της ψήφισης των μέτρων -και πριν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθεί η απόφαση του Eurogroup-,  τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και όταν συγκλήθηκε η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Οργανωτικής και της Πολιτικής Γραμματείας,  παρουσίασε την άποψή του, την  οποία δεν στήριξε κανείς από όσους έλαβαν το λόγο”.

 

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν, παρέστη  στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που ήταν ένα κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης και διαμόρφωσε πολύ καλούς οιωνούς για την έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας. Δεν έλαβε το λόγο, επισημαίνουν, και μία μέρα μετά, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παρουσίαζε την πρωτοβουλία του για τη Χρυσή Αυγή, αποφάσισε να ανακοινώσει την ίδρυση κίνησης για τη δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και όχι ως εσωτερική τάση ή ρεύμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου.

 

“Αν δει κανείς τον πυρήνα του ισχυρισμού του κ. Λοβέρδου, ανεξαρτήτως ύφους και διακυμάνσεων, η διαφωνία του εντοπίζεται σε ένα και μόνο σημείο: στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον Ιούνιο  να μη μετάσχει στην κυβέρνηση με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη. Αυτή ήταν η συλλογική ,με  συντριπτική πλειοψηφία ,απόφαση της ΚΟ”, λένε οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, υπογραμμίζοντας ότι ο ισχυρισμός είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετείχε με προβεβλημένα στελέχη του (αναγκαστικά με περιορισμένο αριθμό, σε 2-3 υπουργεία), όχι μόνο θα ήταν πολύ καλύτερη η πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είχε ανακοπεί η ύφεση και η χώρα θα είχε δώσει με επιτυχία τη μάχη της ανάπτυξης.

Στην προσέγγιση αυτή, λένε απάντησε διεξοδικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, όσο και στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ.

 

Από τη  δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ πάντως προκύπτει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επιλογή της σημερινής ημέρας. Θεωρούν ότι ο κ. Λοβέρδος ενοχλήθηκε από την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε σήμερα τη δική του ατζέντα σε σχέση με την Χρυσή Αυγή.

 

Ο κ. Βενιζέλος αποσαφηνίζει επίσης ότι ανέχτηκε, επί μήνες ,συμπεριφορές βλαπτικές για την παράταξη (πλήρης απουσία από τις διαδικασίες της ΚΟ, καθημερινές δηλώσεις για το αν ο κ. Λοβέρδος θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ή θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος  κοκ) για να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και η θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

 

Επίσης, κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν τη λύπη του κ. Βενιζέλου γιατί σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Λοβέρδο την Παρασκευή, με αφορμή την ονομαστική γιορτή του κ. Λοβέρδου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του μετέφερε την πρόταση να μετάσχει όχι μόνο στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην Πολιτική Γραμματεία.

 

Είναι δε, χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Βενιζέλου στην ΚΟΕΣ: «Τους θέλουμε, τους θέλω όλους μέσα με τις ιδέες τους, τις προτάσεις τους, τις αντιρρήσεις τους, με τις κινήσεις και τις τάσεις, με τις φιλοδοξίες. Αποδέχομαι κάθε προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά μέσα στην κοίτη της Παράταξης, την ενότητα της οποίας διαφύλαξα και το 2007 και το 2011 και το 2012 και δεν δέχομαι, από κανέναν, υποδείξεις».

 

Σκληρή απάντηση από Λοβέρδο

Τώρα-Ολόκληρη η δήλωση Βενιζέλου για τη διαγραφή Λοβέρδου

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ