Μέγα λάθος ο «συµψηφισµός»!

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, από τη µια πλευρά, και το Eurogroup για την αξιολόγηση των ρυθµών εφαρµογής του τρίτου µνηµονίου, από την άλλη, θα καταλήξουν τη ∆ευτέρα σε αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιµες για την πορεία της χώρας µας. Και βέβαια η έκβαση του ενός θέµατος θα επηρεάσει αποφασιστικά το άλλο, είτε το παραδέχονται δηµόσια οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είτε όχι. Είναι πασιφανής, άλλωστε, τις τελευταίες µέρες η αλλαγή στάσης των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα εξ αφορµής των µεγάλων πιέσεων που δέχεται η χώρα µας από τις αυξηµένες προσφυγικές ροές, αλλά και από το ουσιαστικό κλείσιµο των βόρειων συνόρων της. Ακόµη και ο βασικός εισηγητής του Grexit, στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, Γερµανός υπουργός Οικονοµικών κ. Σόιµπλε εκφράζεται τον τελευταίο καιρό εξαιρετικά θετικά για την Ελλάδα και για τις προσπάθειές της στο µέτωπο του µεταναστευτικού προβλήµατος. Οσο για την καγκελάριο Μέρκελ, τείνει να εξελιχθεί σε βασική «συνήγορο υπεράσπισης» των ελληνικών δικαίων απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και οι Βαλκάνιοι δορυφόροι τους.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ «κλίµα» που διαµορφώνεται στην Ευρώπη για την Ελλάδα εξ αφορµής της προσφυγικής κρίσης οδηγεί τώρα ορισµένα από τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησής µας σε «πονηρές» σκέψεις. Οι συγκεκριµένοι υπουργοί θεωρούν ότι µπορούν να εκµεταλλευθούν το προσφυγικό, ώστε να αποφύγουν -στο πλαίσιο ενός πολιτικού «συµψηφισµού»- ορισµένα από τα «αγκάθια» της αξιολόγησης για την πορεία εφαρµογής του τρίτου µνηµονίου. Και προετοιµάζονται για ένα νέο γύρο πολιτικής διαπραγµάτευσης µε το κουαρτέτο, µε στόχο να πείσουν τους δανειστές να βάλουν νερό στο κρασί τους σε ό,τι αφορά µια σειρά από δύσκολα και αντιδηµοφιλή µέτρα στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Στις ρυθµίσεις αυτές που θέλει να «ακυρώσει» η ελληνική κυβέρνηση περιλαµβάνονται και τα όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους αγρότες προκειµένου να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους… Και όπως αποκάλυψε χθες η εφηµερίδα «Αγορά», οι εκπρόσωποι των λεγοµένων θεσµών αντιδρούν έντονα! Απορρίπτουν, σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, τόσο το φορολογικό όσο και µέγα τµήµα του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ αυτή, όµως, εγκυµονεί πολλούς και σηµαντικούς κινδύνους. Αν υπάρξουν σηµαντικές υποχωρήσεις στο µέτωπο του µεταναστευτικού ζητήµατος, προκειµένου να «τελειώνουµε» στο άψε-σβήσε µε την αξιολόγηση, µπορεί να βρεθούµε µελλοντικά µπροστά σε πολύ οξύτερα και πιθανόν µόνιµα εθνικά και κοινωνικά προβλήµατα. Για παράδειγµα, ποιος µπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει στη σηµαντικότερη βιοµηχανία του τόπου µας, τον τουρισµό, ο τυχόν εγκλωβισµός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα µας; Ηδη η πτώση των προκρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά που έχουν βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα είναι πολύ µεγάλη… Και ο κίνδυνος µετά το βορειοανατολικό Αιγαίο το πρόβληµα να περάσει και στο Ιόνιο, αν όσοι αδυνατούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη µέσω Σκοπίων αναζητήσουν νέους δρόµους, δεν µπορεί να αποκλεισθεί. Παράλληλα, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνδυασµό µε τις κινήσεις της Τουρκίας που επιχειρεί να εκµεταλλευθεί την περίσταση για να προωθήσει τις βλέψεις και τις διεκδικήσεις της, δηµιουργεί πρόσθετη ανησυχία για τις εθνικές επιπτώσεις που µπορεί να έχουν τυχόν υποχωρήσεις µας στο προσφυγικό.

ΚΑΘΟΛΟΥ δεν πρέπει να υποτιµηθεί και µια άλλη σηµαντική παράµετρος σε έναν τέτοιο ενδεχόµενο πολιτικό «συµψηφισµό»: Η επίτευξη ορισµένων µικρών ή µεγάλων «εκπτώσεων» στην εφαρµογή όσων συµφωνήθηκαν τον περασµένο Αύγουστο µε τους δανειστές, έναντι «αντιπαροχών» στο µέτωπο της µεταναστευτικής κρίσης, µπορεί πράγµατι να δώσει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά όχι και πραγµατικές λύσεις στα προβλήµατα της οικονοµίας µας. Θα τα βρούµε σύντοµα και πάλι µπροστά µας όσα θα κρύψουµε τώρα βιαστικά κάτω από το χαλί. Και όχι µόνον θα τα βρούµε µπροστά µας αλλά τότε θα είναι πιθανότατα ακόµη µεγαλύτερα και εποµένως περισσότερο δυσεπίλυτα. Και σε αυτά τα προβλήµατα που ήδη αντιµετωπίζουµε σήµερα θα έχουν προστεθεί στο µεταξύ και οι οικονοµικές επιπτώσεις των ανταλλαγµάτων που θα µας ζητηθούν και θα δώσουµε στο προσφυγικό… Μήπως, λοιπόν, να ξεχάσουν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι τις κουτοπονηριές και να αντιµετωπίσουν καθένα από τα δύο µεγάλα θέµατα της χώρας ξεχωριστά, κάνοντας όσα η λογική και το εθνικό συµφέρον επιτάσσουν; ∆εν είναι «έγκληµα» να µπει η χώρα σε ακόµη µεγαλύτερες περιπέτειες για µικροπολιτικούς και µικροκοµµατικούς λόγους; ∆εν είναι λάθος, δηλαδή χειρότερο από… έγκληµα, να θυσιάσουν τις εθνικές µας προοπτικές στον βωµό του πολιτικού κόστους και της πολιτικής τους επιβίωσης;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ