Η ευκαιρία της Δευτέρας!

Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη επιβεβαίωσε κάτι που οι πολίτες ήδη γνώριζαν: την απουσία σοβαρού, συγκροτημένου, συνεκτικού και αξιόπιστου προγραμματικού λόγου, που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την πολιτική μας ζωή. Τα κόμματα δυστυχώς δεν παράγουν πλέον πρωτότυπες ιδέες και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Εχουν περιορισθεί στον εύκολο ρόλο του υπερασπιστή ή του επικριτή εισαγόμενων -από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη- κυβερνητικών προγραμμάτων, που σχεδιάζουν πριν από μας για μας οι δανειστές της χώρας. Πρόκειται για τα γνωστά μνημόνια, που μας επιβάλλονται από την τρόικα ελλείψει εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Τα αποτελέσματά τους είναι και αυτά γνωστά… Είναι υφεσιακά και επομένως ολέθρια. Αλλωστε, και ό,τι θετικό υπάρχει στα προγράμματα αυτά, που σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα, είτε δεν εφαρμόζεται καθόλου από τις εγχώριες κυβερνήσεις, είτε εφαρμόζεται πλημμελώς.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν πλέον αντιληφθεί πλήρως τις βαρειές ευθύνες του πολιτικού μας προσωπικού για την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής της χώρας σε μνημονιακό καθεστώς. Αλλωστε, πρώτοι μπήκαμε και όλα δείχνουν ότι -αν βγούμε- θα βγούμε τελευταίοι. Αυτό εξηγεί και τη βαθειά απογοήτευση του λαού μας από τις πολιτικές εξελίξεις. Κανείς δεν πιστεύει πλέον κανέναν. Το έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής μας ηγεσίας διευρύνεται συνεχώς. Αντίθετα, η τάση αποστασιοποίησης των πολιτών από τα πολιτικά μας πράγματα ενισχύεται. Και οι ταγοί μας, αντί να το αντιληφθούν και να σηκώσουν τα μανίκια, προσπαθώντας με σκληρή δουλειά, με εντιμότητα και με ειλικρίνεια να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, επιμένουν στις ίδιες εκείνες ξεπερασμένες παλαιοκομματικές μεθόδους, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την πολιτική ζωή στην απαξίωση. Γενικόλογα συνθήματα, χτυπήματα κάτω από τη μέση, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα είναι δυστυχώς στην ημερήσια διάταξη και αυτής της προεκλογικής περιόδου… Το πολιτικό μας σύστημα μοιάζει να μην κατάλαβε τίποτε από όσα συνέβησαν τα τελευταία έξι χρόνια!

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ των πολιτικών αρχηγών στο debate της Τετάρτης επέτεινε την απογοήτευση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιεύει σήμερα η Realnews. Ξέρετε ποιος αρχηγός κέρδισε τις εντυπώσεις στην τηλεμαχία και μάλιστα με συντριπτική διαφορά από τους επόμενους; Ο… κανένας! Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι ρωτήθηκαν σε ποσοστό 34,4%! Και ακολουθούν, σε μεγάλη απόσταση, καταϊδρωμένοι οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Τσίπρας, με ποσοστά πέριξ του 14%… Οπερ σημαίνει ότι ακόμη και αν αθροίσεις τα ποσοστά τους, ο… κανένας εξακολουθεί να κερδίζει κατά κράτος! Αλλωστε, το 81,6% όσων παρακολούθησαν το debate δηλώνει ότι οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν πειστικές. Και μόλις το 15,5% πιστεύει το αντίθετο. Οσο για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και το αν «κάλυψαν τους προβληματισμούς του Ελληνα πολίτη», το επίσης εξαιρετικά υψηλό 66,3% απάντησε αρνητικά και μόλις το 31% θετικά.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι τα πολιτικά κόμματα και οι ηγεσίες τους -ιδίως μάλιστα όσα διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία- πρέπει τώρα να εργαστούν σκληρά στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές για να ξαναδώσουν ενδιαφέρον στον πολιτικό διάλογο και ουσία στην πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό δεν γίνεται ούτε με χαριτωμένα χιουμοριστικά «σποτάκια», ούτε με «πονηρές» ατάκες, ούτε με ψεύτικες υποσχέσεις και συνθήματα. Η πολιτική πρέπει επιτέλους να ξαναγυρίσει το βλέμμα της στα μεγάλα και τα σημαντικά προβλήματα της χώρας και των ανθρώπων. Τα επιτελεία των κομμάτων πρέπει να επεξεργαστούν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής ζωής των πολιτών. Πρέπει να βρουν φρέσκες και κυρίως εφαρμόσιμες ιδέες για να πάρει πάλι μπρος η οικονομία της χώρας και για να μεγαλώσει η πίτα του εθνικού μας εισοδήματος, ώστε να καταστεί και πάλι εφικτή όχι μόνο η στοιχειώδης άσκηση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και η σταδιακή αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχίας, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η ΝΕΑ τηλεμαχία Τσίπρα – Μεϊμαράκη τη Δευτέρα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της πολιτικής μας ζωής, που πρέπει επειγόντως να ξεπεράσει τη βαθειά κρίση της, συνομιλώντας ανοικτά και με ειλικρίνεια με την κοινωνία, προτείνοντας πραγματικές λύσεις για τα οξυμένα προβλήματά της και επιδεικνύοντας πραγματική διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας, χάριν του εθνικού συμφέροντος. Οι δύο αρχηγοί οφείλουν να εγκαινιάσουν ένα νέο πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς περιττές και ανούσιες προσωπικές κόντρες, φραστικά πυροτεχνήματα και άκαιρους λαϊκισμούς. Και σε αυτό πρέπει να τους βοηθήσουν και οι δημοσιογράφοι, μεταφέροντας με τις ερωτήσεις τους τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών. Για να βγούμε από την οικονομική κρίση πρέπει πρώτα να βγούμε από την πολιτική… Αλλος δρόμος δεν υπάρχει…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ