Ζηλευτό «Φεγγάρι από χαρτί» -Δείτε την έξοχη παράσταση των Ρέππα– Παπαθανασίου στο «Ρεξ» του Εθνικού Θεάτρου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Είχα σπεύσει να δω το ολοκαίνουργιο έργο των Μιχάλη ΡέππαΘανάση Παπαθανασίου «Φεγγάρι από χαρτί» κοντά στην πρεμιέρα του κι ενώ είχα ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα και ετοιμαζόμουν να γράψω για αυτό, μας πρόλαβε η καραντίνα που έκλεισε όλα τα θέατρα. Η υπέροχη αυτή παράσταση ευτυχώς επαναλαμβάνεται στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλου»του θεάτρου «Ρεξ»του Εθνικού Θεάτρου μας από τις 23 του μήνα, για αυτό και γράφω τώρα!

Είναι τρυφερό και γλυκό το μουσικό έργο του «χρυσού»διδύμου που φωτίζει μια Αθήνα που δεν υπάρχει πια παρά μόνο στο παρελθόν, στα όνειρα και τις αναμνήσεις μας. Σκηνοθετημένο έξοχα από τους ίδιους και «ντυμένο»με υπέροχες μουσικές του Νίκου Κυπουργού σε εξαιρετικούς στίχους της πολύτιμης Αφροδίτης Μάνου-εδικά το τραγούδι που ερμηνεύει έξοχα ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, που’ ναι θαυμάσιος στο ρόλο του θείου Κώστα, είναι ένα μικρό «διαμαντάκι». 

Το εμπνευσμένο έργο εξελίσσεται στην καρδιά της δεκαετίας του ’60, από την άνοιξη του 1963 μέχρι 2 την άνοιξη του 1964. Μια εποχή που όλα έδειχναν προς ένα καλλίτερο αύριο. Μια εποχή που οι άνθρωποι πίστευαν,όπως τονίζουν οι συγγραφείς- σκηνοθέτες, πως έκλεισαν επιτέλους οι οδυνηροί λογαριασμοί της δεκαετίας του ’40, αλλά την ίδια στιγμή στα έγκατα της ελληνικής κοινωνίας δούλευαν οι δυνάμεις του διχασμού. Αυτό το συλλογικό τραύμα έγινε το πλαίσιο και το θεμέλιο των 19 χαρακτήρων του έργου. Αυτό τους έδωσε φωνή και όνομα. Ο Νίκος, ο Αντώνης, ο Ιάσων, ο Ναπολέων, η Ρίτα, ο μπαμπάς, η μαμά, η θεία Τζίνα, ο θείος Στάθης, η θεία Ρενάτα, ο κύριος Ερρίκος, η κυρία Θάλεια, η εξαδέλφη Ειρήνη… Γυναίκες με κρεπαρισμένα μαλλιά και κόκκινα νύχια. Άντρες σιωπηλοί με σκούρα κοστούμια που μυρίζουν καπνό και αβάσταχτη μελαγχολία. Και έφηβοι. Έφηβοι έκπληκτοι μπροστά στη ζωή που ξετυλίγεται ξαφνικά μπροστά τους. Έκπληκτοι από τη ζωή που εκρήγνυται βίαια μέσα τους. Έφηβοι που ψηλαφούν τις πρώτες τους πληγές.

Απόλαυσα το τόσο τρυφερό έργο των Ρέππα- Παπαθανασίου, απόλαυσα το κοίταγμά τους στα παλιά, απόλαυσα τον τρόπο που έφτιαξαν χαρακτήρες γνώριμούς μας- συγγενείς,φίλους ή κι εμάς τους ίδιους. Θα σας κεντρίσει-κερδίσει το «Φεγγάρι από χαρτί» τους, γιατί είναι ένα ξεχωριστό έργο τους και γιατί υποστηρίζεται εξαιρετικά από όλους τους συντελεστές του.Πέρα από τους Κυπουργό-Μάνου που προανέφερε, 3 έξοχη δουλειά έχει κάνει η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου με το λειτουργικότατο και γεμάτο εκπλήξεις σκηνικό της, με την «μαιτρ» Έβελιν Σιούπη να «πρωταγωνιστεί»για άλλη μια φορά με τα συναρπαστικά κοστούμια της. Οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου είναι άψογοι, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου υποδειγματική, ενώ πολύ καλή δουλειά έχει κάνει και ο Πάτροκλος Σκαφίδας με τα video της παράστασης.

Οι Θανάσης Παπαθανασίου-Μιχάλης Ρέππας φτιάχνουν πάντα ζηλευτές διανομές-το ίδιο έκαναν και για το «Φεγγάρι από χαρτί»τους με τους ηθοποιούς να είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλο κι όλοι μαζί να φτιάχνουν ένα γερό, δεμένο σύνολο.

Η Τζίνη Παπαδοπούλου είναι χαρισματική ηθοποιός και ξέρει να φτάνει στο μεδούλι του ρόλου που παίζει κάθε φορά. Στη Μαμά Καίτη είναι έξοχη,όπως έξοχος είναι πλάι της ο ταλαντούχος Μάξιμος Μουμούρης στον Μπαμπά Γιάννη του-έχει ακρίβεια δυσεύρετη! Η Τζόυς Ευείδη εντυπωσιάζει με την μοναδική αμεσότητά της στη Θεία Ρενάτα-είναι ένα πλάσμα του θεάτρου που το θέλει πολύ η σκηνή και ξέρει να σε κλέβει με την δεινότητά της και την αλήθεια της. Ο προικισμένος Κωνσταντίνος Γαβαλάς έχει κύρος, έντονη σκηνική παρουσία, είναι ευθύβολος κι αρέσει πολύ στον Θείο Κώστα του. Ο έμπειρος Πάνος Σταθακόπουλος «σαρώνει»τη σκηνή κι 4 είναι εύστοχος στον Στάθη του. Την μεγάλη θεατρική εμπειρία του φέρει στη σκηνή και ο άξιος Γιάννης Μπουραζάνας που παίζει τον Ζάχο. Υπέροχες και αποτελεσματικές είναι οι Ελίτα Κουνάδη,Εριέττα Μανούρη,Μαριαλένα Ροζάκη-με φωνή αηδονιού-,Χρύσα Μιχαλοπούλου,ενώ ζηλευτή δουλειά κάνει και η Εύα Σιμάτου στην Θεία Τζίνα. Απολαυστικότατοι είναι πλάι τους ο Σταύρος Καραγιάννης στον Κύριο Ερρίκο του και ο υπέροχος Άρης Πλασκασοβίτης στον Αντώνη του-απ’ τους πιο δυνατούς άσσος της παράστασης, το δίχως άλλο!-.Καίριοι μαζί τους οι Αναστασία Ζάχου,Σπύρος Κυριάκος,Λάμπρος Κωσταντέας, Τζώρτζης Παπαδόπουλος,Βαγγελίνα Σκλαβενίτη και ο Γιώργος Τσούρμας που κρατά το ρόλο του Αφηγητή.

Σημαντική είναι τέλος η σκηνική σύμπραξη των μουσικών Αλέκου Βασιλάτου (κοντραμπάσο), Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί), Σοφίας Ευκλείδου (τσέλο), Κώστα Ιωαννίδη (κλαρινέτο-σαξόφωνο) και Θόδωρου Κοτεπάνου (πιάνο)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ