• Η Σπυράτου συναρπάζει με την “Θεογονία” της

  12:08 μμ, Τετάρτη 09 Οκτ 2019 12:08 μμ, Τετάρτη 09 Οκτ 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης είναι πολύ τυχερό και προνομιούχο γιατί από την περασμένη Κυριακή απολαμβάνει μια συναρπαστική παράσταση για μικρά και...μεγαλύτερα παιδιά! Η «Θεογονία» που ανέβασε στο φιλόξενο «Κολοσσαίον» η άξια Σοφία Σπυράτου με μεράκι και έμπνευση είναι μια συναρπαστική παράσταση που θα όφειλε να... ζηλεύει η θεατρική Αθήνα-ευτυχώς έρχεται η κατά Σπυράτου «Οδύσσεια» στο «Ολύμπια» -και που της αξίζει να ταξιδέψει και στο εξωτερικό προκειμένου να την απολαύσουν και οι ξένοι θεατρόφιλοι. Η «δαιμόνια» Σπυράτου ξέρει πως το θέατρο είναι ομαδικό άθλημα για αυτό κι «έκλεισε» τους αξιότερους συντελεστές για αυτό το νέο της «στοίχημα» στο οποίο υπογράφει τη σκηνοθεσία και την χορογραφία με εντυπωσιακότατα αποτελέσματα...

  «Στην αρχή ήταν το χάος. Και από το χάος γεννήθηκε ο κόσμος. Και η σκηνή του κόσμου γέμισε χρώματα, χορό, μουσική. Καμιά θεογονία δεν μπορεί να συγκριθεί με την θεογονία των Ελλήνων». Αυτός ο συναρπαστικός μύθος ζωντανεύει σε μια ζηλευτή υπερπαραγωγή σε κείμενο-κέντημα του πολύτιμου Γιώργου Μπλάνα που αφηγείται με μοναδική δεινότητα ο Αιμίλιος Χειλάκης. Μια θεατρική πανδαισία, που θα μείνει αξέχαστη στους θεατές όλων των ηλικιών και ειδικά στα παιδιά, που θα χαρούν την ομορφιά της αρχαίας μυθολογίας, απλά και απροβλημάτιστα. Οι ευφάνταστες «ζωντανές» εικόνες του video art από τον...μαιτρ Νίκο Σούλη... κλέβουν στιγμές-στιγμές την παράσταση, ενώ άσσο της δουλειάς αποτελούν τα υπέροχα σκηνικά και τα θαυμάσια κοστούμια του ευφάνταστου Μανόλη Παντελιδάκη.

  Η ποιητική αφήγηση, που σέβεται τον μύθο, όπως διδάσκεται στα σχολεία, οι ονειρικές χορευτικές εικόνες, η μουσική πανδαισία, οι απίθανοι ξυλοπόδαροι και ακροβάτες, δημιουργούν μια ανεπανάληπτη παράσταση: Το χρυσό αυγό της νύχτας, ο Κρόνος και τα παιδιά του, η Τιτανομαχία, οι δώδεκα θεοί, το χρυσό παλάτι του Ολύμπου, ...ζωντανεύουν και ο κόσμος γεννιέται ξανά πολύχρωμος, διασκεδαστικός, φανταστικός, υπέροχος, μαγικός μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών που «μαγεύονται» και παρακολουθούν με δέος τα επί σκηνής δρώμενα. H πολυβραβευμένη Σοφία Σπυράτου μετά τον Ιάσονα, τον Θησέα και την Αριάδνη, τον Δον Κιχώτη, μας προσφέρει από καρδιάς ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει!

  DREAM TEAM

  Ναι, υπάρχει ένα σπουδαίο κείμενο του Μπλάνα. Ναι, η Σπυράτου υπέγραψε με έμπνευση και τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες. Ναι,ο Σούλης «πλούτισε» τη δουλειά με θεσπέσιες εικόνες και ο Παντελιδάκης έφτιαξε με μεράκι κοστούμια και σκηνικά που «λένε» τρελά! Υπάρχει όμως και μια ...dream team που χύνει ιδρώτα σώματος και ψυχής για το καλύτερο αποτέλεσμα! Στην «Θεογονία» παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν με οίστρο οι ικανότατοι Άννα Μανούδη, Μελίνα Ατρείδου, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Μάριος Ζαρδαβάς, Ναταλία Μαρτίνη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Θοδωρής Ησαϊλίδης, Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Ευγενία Ψωμιάδου, Παναγιώτης Ντόβας. Μαζί τους και οι άψογοι εναέριοι ακροβάτες: Daniel Arrando, Ιωάννα Δημητριάδου. Ένα μπράβο σε όλους τους!

  Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή του Μιχάλη Αδάμ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα