Ζηλευτές «Πυρκαγιές» στο ΚΘΒΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ είναι το έργο «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ που ευτυχεί στο ανέβασμά του στην ΕΜΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας από την Ιώ Βουλγαράκη. Η ιδέα του «δαιμόνιου» καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη να δώσει στην ανερχόμενη δημιουργό την ευκαιρία να «φωτίσει»με τη δική της πολύ ενδιαφέρουσα και σύγχρονη ματιά το δυνατό έργο απέδωσε τους καλύτερους καρπούς με αποτέλεσμα το κοινό να «πυρπολείται» από μια συναρπαστική παράσταση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για δυόμιση περίπου ώρες. Πάμε να τα πάρουμε όλα απ’ την αρχή. Ο πολυβραβευμένος Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ έγραψε το εξαιρετικό αυτό έργο βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα από τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε την πατρίδα του για να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και παράλογες περιοχές της ανθρώπινης φύσης Το παρόν και το παρελθόν εναλλάσσονται σε έναν σύγχρονο μύθο του Οιδίποδα.

Στη Ζαν και τον Σιμόν, δίδυμα αδέλφια, παραδίδεται ένας φάκελος με τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους, της Ναουάλ Μαρουάν. Ανατρέποντας το παρόν των δύο παιδιών, η Ναουάλ τούς ζητά να αναζητήσουν έναν πατέρα, τον οποίο νόμιζαν νεκρό, και έναν αδελφό που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του. Η προσωπική διαδρομή των ηρώων αποκαλύπτει, καθώς ξετυλίγεται, την τραγική ιστορική πραγματικότητα ενός εμφυλίου πολέμου. Ακολουθώντας τα δύο αδέλφια την αντίστροφη πορεία από εκείνη της μητέρας τους, έρχονται αντιμέτωπα με μια αποκάλυψη, κάτω από το βάρος της οποίας, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

Ποια ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα τους; Γιατί έμεινε στην σιωπή τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της;

Ο Ουαζντί Μουαουάντ με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άκρως πολιτικό κείμενο, όπου η Ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, και ο άνθρωπος αποκαλύπτεται στην πιο «απάνθρωπη» διάστασή του, ενώ ταυτόχρονα η συγχώρεση γίνεται ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωσή του.

Η παράσταση…

Η Ιω Βουλγαράκη φτιάχνει μια αξιοζήλευτη, εύρυθμη,ευρηματική κι ατμοσφαιρική παράσταση που αναδεικνύει το σασπένς που έχει το έργο, αλλά και την ποίησή του με τρόπο εντυπωσιακό! Έχει οργανώσει με δεινότητα μια δύσκολη κι απαιτητική παραγωγή. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι στο άψογο αποτέλεσμα ήταν η Έφη Γιαννοπούλου που υπέγραψε την εξαιρετική μετάφραση, η Άννα Φεντόροβα που έφτιαξε θεϊκά σκηνικά που… κλέβουν την παράσταση,η Μαρία Μυλωνά που έντυσε σωστά τους ηθοποιούς, ο Γιώργος Χριστιανάκης που έγραψε εξαίσιες μουσικές,ο Αλέκος Αναστασία που φώτισε με έμπνευση τα επί σκηνής δρώμενα.

ΑΠΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ; Από τον τρόπο που κι έχει κινήσει τους ικανούς ηθοποιούς της με μαεστρία. Ηθοποιούς νέους και ηθοποιούς έμπειρους! Τους έχει καθοδηγήσει έξοχα και έχει πετύχει μια τρομερή χημεία μεταξύ τους! Όλοι τους έχουν ακούσει τις χρήσιμες οδηγίες της και καταφέρνουν γερές επιδόσεις.Από την εξαίρετη Ντίνα Μιχαηλίδου που «κεντά»στον μονόλογό της του φινάλε,τον «ακριβό» πάντα Κώστα Σαντά και τον εύστοχο Γιώργο Καύκα,μέχρι τους ευθύβολους Δανάη Επιθυμιάδη, Ορέστη Χαλκιά, Χρίστο Στυλιανού, Ελένη Θυμιοπούλου,Δανάη Επιθυμιάδη,Εύη Σαρμή, Δημήτρη Σιακάρα,Κωνσταντίνο Χατζησάββα. Μαζί τους αρέσουν οι Νίκος Καπέλιος,Μάρκος Γέττος,Δημήτρης Κοτζιάς,Ευσταθία Λαγιόκαπα και Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Μια παράσταση που σίγουρα θα ζήλευε η θεατρική Αθήνα-ή θα όφειλε να ζηλεύει έστω.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ