• Ο Καραναστάσης με γερούς συμπαίκτες στην "Ιστορία έρωτα και αναρχίας"

  6:49 μμ, Σαββατο 29 Δεκ 2018 6:49 μμ, Σαββατο 29 Δεκ 2018

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας έρχεται όπως πρώτος σου πρόδωσα από τις 21 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή του BIOS κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Τη διάσημη ταινία της Λίνα Βερτμίλερ διασκεύασε και σκηνοθετεί ο πολυσχιδής Γιάννης Λασπιάς, μ’ έναν γερό,πολυπληθή θίασο και τη μουσική του Νίνο Ρότα να κυριαρχεί στη σουρεαλιστική φελινική πληθωρικότητα του έργου.

  Η ταινία αυτή της Βερτμίλερ αγαπήθηκε από το παγκόσμιο κοινό και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αγαπημένες τραγικοκωμωδίες του διεθνούς ρεπερτορίου. Πάμε να... προδώσουμε την ισχυρή διανομή; Ο Διαμαντής Καραναστάσης (επιστρέφει δυναμικά στο σανίδι μετά από αισθητή απουσία), ο Βασίλης Αθανασόπουλος, η Δώρα Χρυσικού, η Ίριδα Μάρα, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, η Ξένια Αλεξίου, η Γεωργία Παντέλη, η Δάφνη Νικητάκη, η Μελίνα Σπετσιέρη, ο Κωνσταντίνος Πολύζος και ο Γιάννης Ίτσιος ερμηνεύοντας τους ήρωες του έργου. Στο πιάνο, το ηχητικό περιβάλλον και τη μουσική διδασκαλία η Ειρήνη Τηνιακού.

  Στην κινησιολογία η Άλκηστις Πολυχρόνη, στα σκηνικά η Αρετή Μουστάκα, στα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα και στον σχεδιασμό των φώτων ο Βαγγέλης Μούντριχας. Υπόθεση Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τονίνο, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ο αναρχικός αδερφικός του φίλος και μέντοράς του, εκτελέστηκε από το φασιστικό καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Παρ' όλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή και να πάει στη Ρώμη για να δολοφονήσει τον Μουσολίνι.

  Ο Τονίνο (Βασίλης Αθανασόπουλος) αφήνει πίσω την απλή ζωή του και κρύβεται σ’ έναν γνωστό οίκο ανοχής στη Ρώμη, που διευθύνει η Μαντάμ Αίντα ( Ανδρομάχη Μαρκοπούλου). Εκεί καταστρώνει τα σχέδια της δολοφονίας του δικτάτορα με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, της Σαλώμης (Δώρα Χρυσικού), η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρχίας. Πελάτης της Σαλώμης και άνθρωπος κλειδί για την εξέλιξη των γεγονότων είναι ο Σπατολέτι, ο υπεύθυνος της μυστικής αστυνομίας του Ντούτσε (Διαμαντής Καραναστάσης).

  Όμως η εξοικείωση με το νέο περιβάλλον θα αποδειχθεί επίπονη, πόσω μάλλον όταν ο Τονίνο ερωτεύεται σφόδρα μια άλλη νεαρή ιερόδουλη την Τριπολίνα (Ίριδα Μάρα). Ο έρωτας αυτός θα περιπλέξει τα πράγματα. Γυρισμένο το 1973 και βραβευμένο για την ερμηνεία του Τζιανκάρλο Τζιανίνι στο Φεστιβάλ Καννών, το «Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» ήταν η ταινία που εκτόξευσε την καριέρα της χαρισματικής Λίνας Βερτμίλερ, που είχε διατελέσει βοηθός του Φεντερίκο Φελίνι στην αρχή της καριέρας της.

  Το προοδευτικό, ανατρεπτικό «Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την απειλή του φασισμού ή οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος που μιλάει για τη μοίρα όλων αυτών που στάθηκαν αντιμέτωποι σε αυτά. Όντας ένα διαμάντι που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην πολιτική τραγωδία και την ανατρεπτική κωμωδία αποθεώνει τελικά τον έρωτα ως την απόλυτη δύναμη ζωής.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα