Ο μεγάλος…Πλούτος του Χαραλαμπόπουλου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Θυμάμαι τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να… κλέβει παράσταση από τις ερασιτεχνικές δουλειές που συμμετείχε, μαθητής ακόμα στο σχολείο κι έπειτα να ανέρχεται δυναμικά με πείσμα, πίστη και αφοσίωση στο αντικείμενό του. Το πάθος που είχε μικρός, θέριεψε στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να έχει πολλές «νίκες» στο ενεργητικό του. Φέτος… χτυπά για δέκατη χρονιά στην Επίδαυρο με τον «Πλούτο» που ετοιμάζει με το Εθνικό Θέατρο ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και είναι ευτυχής για το νέο του «στοίχημα». Σε μια φωτογραφία του που ανέβασε στα social media αποτυπώνεται η μεγάλη χαρά του και αποδεικνύεται πως το θέατρο τον… πλουτίζει αληθινά. Από παιδί που τον θυμάμαι, τον κυνηγούσε αυτόν τον «πλούτο» για αυτό και πέτυχε τόσα και άλλα τόσα που έρχονται. Τον καμαρώνω τον Βασίλη που μεγαλώνοντας κερδίζει συνεχώς «στοιχήματα» και ανυπομονώ να τον απολαύσω την Παρασκευή το βράδυ να …σαρώνει και πάλι το υπέροχο, μοναδικό αργολικό θέατρο με τον τρόπο που ξέρει πολύ καλά -δέκα χρόνια …φούρναρης έχει ψήσει κι έχει ψήσει στη σκηνή του. Θα έρθεις κι εσύ, έτσι; Όλοι… Επίδαυρο για τον «Πλούτο». «Δαγκωτό»!

ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ

Ο «Πλούτος» αποτελεί συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας κι ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς με μεικτό θίασο από Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς. Μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα.

Και όπως λέει ο σκηνοθέτης, μία από τις μεγάλες απορίες του εδώ και πολλά και χρόνια είναι η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. «Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα… Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τι κάνει, μοιάζει παντελώς αδιάφορο: οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Τα σκηνικά είναι του Κένι Μακλέλαν, τα κοστούμια της Μαρίνα Μεντένικα, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, οι χορογραφίες της Αμάλια Μπένετ. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Πλούτος), Γιώργος Γάλλος (Χρεμύλος), Μανώλης Μαυροματάκης (Καρίων), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Πενία), Γιάννης Κότσιφας (Ασκληπιός, Συκοφάντης, Ερμής), Μάνος Βακούσης (Βλεψίδημος), Κώστας Κορωναίος (Δίκαιος, γυναίκα Χρεμύλου), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Γυναίκα), Nenad Maričić (κορυφαίος) και 9μελής χορός μουσικών από την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου.

Η παράσταση, εκτός της Επιδαύρου (13, 14 Ιουλίου) και του Βελιγραδίου (19, 29 Σεπτεμβρίου), θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα (2/9), στη Θεσσαλονίκη (6/9) και στο Ηρώδειο (10/9).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ