Στάνκογλου-Πρωτόπαππα: Το κλικ για την αφίσα του Αγαμέμνονα μόνο στο enikos.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Πρώτος σου «πρόδωσα» πως ο χαρισματικός Γιάννης Στάνκογλου θα «χτυπήσει» και το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο και δη με τον πολυαναμενόμενο «Αγαμέμνονα» σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις-μαζί έκαναν το συγκλονιστικό «Επτά επί Θήβας»- και πρώτος τώρα έρχομαι να «ανεβάσω» μια εξαιρετική φωτογραφία του Πάτροκλου Σκαφίδα στην οποία ποζάρει με την άξια Μαρία Πρωτόπαππα για την αφίσα της εν λόγω δουλειάς! Το «πάντρεμά» τους κάνει… τζιζ και δεν θα είναι μόνοι τους σε αυτήν την παράσταση που αναμένουμε με ενδιαφέρον…

ΠΑΜΕ να στα πω όλα. Το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Ο Αγαμέμνων μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του ως αιχμάλωτη την Τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα, μάντισσα Κασσάνδρα. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον σύζυγό της με στόμφο και τιμή, ωστόσο πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης της υποδοχή υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, που ο Αγαμέμνονας θυσίασε στην Αυλίδα, για να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν. Το κόκκινο χαλί που στρώνει για να τον δεχτεί οδηγεί σ’ ένα λουτρό αίματος όπου, με τη συνέργεια του εραστή της Αίγισθου, θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου οι πρωταγωνιστές είναι καταδικασμένοι να υποφέρουν και να πεθάνουν∙ τα μέλη του χορού να υποφέρουν και να επιβιώσουν, να ξανασκεφτούν τα δεινά τους και να βρουν μια διέξοδο. Σε μια πολιτεία που είναι καταδικασμένη στην αυτοκαταστροφή, οι πολίτες −που εκπροσωπούνται από τον χορό− πρέπει να βρουν τη δύναμη και την πίστη να επαναπροσδιορίσουν τις ηθικές και πολιτειακές τους αξίες για να επιβιώσουν.

Πιστεύω ότι το κύριο θέμα της συγκεκριμένης τραγωδίας είναι η αφύπνιση του αισθήματος ευθύνης των πολιτών. Πρόκειται για την αρχή της σύγκρουσης: οι υπάκουοι πολίτες αισθάνονται αναπόφευκτη την αντίδρασή τους στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Σκηνικά – κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική – Μουσική διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης

Κίνηση: Eddie Lame

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Στάνκογλου (Αγαμέμνων/Αίγισθος), Αργύρης Πανταζάρας (Κήρυκας), Ιώβη Φραγκάτου (Κασσάνδρα), Θοδωρής Κατσαφάδος (Φρουρός) και 12μελής χορός

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλάρη

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Καλλιτεχνική διεύθυνση Stefi Productions: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – Stefi & Lynx Productions – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ