«Όσα η καρδιά μου» στη Θεσσαλονίκη!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Τι ωραίο «δώρο» από το παραγωγικό και αποτελεσματικό Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας! Εξαιρετικό το ανέβασμα του μικρού «διαμαντιού» του Άκη Δήμου «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» που φιλοξενεί επιτυχέστατα το ζεστό Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών σε αληθινά εμπνευσμένη του Πάνου Δεληνικόπουλου. Ζηλευτά δυνατό το κουαρτέτο της διανομής: η έμπειρη Μαρία Τσιμά έχει υποκριτική ωριμότητα, μέτρο, εσωτερικότητα και ακρίβεια αξιοζήλευτη, ο άξιος Γιώργος Κολοβός είναι ευθύβολος και αποτελεσματικός, η καίρια Μομώ Βλάχου είναι εύστοχη και ο τάχιστα ανερχόμενος Κωνσταντίνος Λιάρος έχει δεινότητα, μέτρο και έντονη σκηνική παρουσία-συγκρατήστε το όνομά του, γιατί θα μας απασχολήσει πολύ καθώς «ανθίζει». Οι τέσσερίς τους είναι έξοχοι και το «δέσιμό» τους δεν μπορεί παρά να … κλέψει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ο Πάνος Δεληνικόπουλος δεν «φώτισε» μόνο όλες τις πτυχές του υπέροχου έργου του Άκη Δήμου, δεν έστησε μόνο μια εύρυθμη παράσταση, αλλά κίνησε έξοχα τους ηθοποιούς του, οδηγώντας τους σε ένα έξοχο αποτέλεσμα. Η δουλειά αυτή που κερδίζει-κεντρίζει τους Θεσσαλονικείς, πρέπει να έρθει σίγουρα και στην Αθήνα!

ΘΕΣ στόρι; Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στην ηλικία που γεννιέται η επιθυμία. Που το κορμί ξυπνάει κι ανακαλύπτει την έκτασή του. Ένα Αγόρι ερωτεύεται για πρώτη φορά. Όχι ένα κορίτσι, αλλά μια Γυναίκα. Ένας Άντρας και μια Μάνα κλείνουν τον κύκλο των σωμάτων που χορεύουν στην άκρη του γκρεμού. Των σωμάτων που απαγορεύεται να συναντηθούν. Με τη θάλασσα από κάτω τους να περιμένει.

Βασισμένος στην «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη, ο Άκης Δήμου γράφει μια παραλλαγή του γνωστού διηγήματος, για την ιερή, την απελπισμένη Πρώτη Αγάπη. Σε μια γλώσσα ποιητική, που θα μιλήσει για όσα το σώμα δεν μπόρεσε. Το «κέντημα» του Δήμου που ξέρει πάντα να μας κλέβει με τα ποιητικά έργα του, ευτυχεί στη Θεσσαλονίκη Πολύτιμοι αρωγοί του Δεληνικόπουλου είναι οι Φανή Σκουλικίδη Μπουκουβάλα -εξαιρετικά το λιτό σκηνικό της και τα κοστούμια της-,Ελένη Χούμου-θαυμάσιοι οι φωτισμοί της-,Ειρήνη Καλογηρά-εντυπωσιακή η επιμέλεια κίνησης. Τρέξτε οι Θεσσαλονικείς και οι του ΚΘΒΕ ή του εδώ Εθνικού[ή του Φεστιβάλ] κάντε τα… κουμάντα σας για να παιχτεί και στην Αθήνα η έξοχη αυτή παράσταση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ