«Κέντημα» για δύο στην «Κατάρα της Ίρμα Βεπ»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης «κεντάνε»στην«Κατάρα της Ίρμα Βεπ»του Charles Ludlam με την σκηνοθετική καθοδήγηση του ευφάνταστου Γιάννη Κακλέα. Οι δύο εξαιρετικοί πρωταγωνιστές μας «παντρεύουν» εκ νέου τις δυνάμεις τους σε αυτή την θεότρελη σάτιρα που αντλεί από την κλασική δραματουργία, το μελόδραμα, την λογοτεχνία του φανταστικού, έως την παρωδία του κινηματογράφου των ταινιών τρόμου και πετυχαίνουν ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα.Η «Κατάρα της Ίρμα Βεπ»είναι μια ιστορία πάθους και μυστηρίου με απίστευτες ξεκαρδιστικές ανατροπές που φέρνουν δάκρια στα μάτια από τα γέλια. Το μεταφυσικό στοιχείο με την τραγική και ταυτόχρονα αστεία παρουσία του, οδηγεί στα άκρα τις έτσι κι αλλιώς ακραίες καταστάσεις των ηρώων της ιστορίας που «απογειώνεται» στα έμπειρα χέρια του «δαιμόνιου»Γιάννη Κακλέα. Ο ίδιος έχει φτιάξει μια εύρυθμη,κινηματογραφικών ρυθμών παράσταση που δίνει την ευκαιρία στους δύο άξιους ηθοποιούς του για ρεσιτάλ ερμηνείας αφού αναλαμβάνουν από οκτώ- ανδρικούς και γυναικείους ρόλους ο καθένας, εναλλάσσοντας με φρενήρεις ρυθμούς πενήντα επτά αλλαγές κοστουμιών. Πρόκειται για μια θεατρική περιπέτεια γέλιου, μεταφυσικής αγωνίας και ακραίου ερωτικού πάθους που δεν πρέπει να χάσετε!

ΠΟΛΛΑ τα ατού της παράστασης:η ήδη δοκιμασμένη,γερή μετάφραση των Λάκη Λαζόπουλου-Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη- Άκη Σακελλαρίου, Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, τα συναρπαστικά σκηνικά του «μαιτρ»Μανόλη Παντελιδάκη που για άλλη μια φορά μεγαλουργεί, τα εντυπωσιακότατα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη-αχ αυτή η αέρινη τουαλέτα της, που φορά με…οίστρο ο Χαραλαμπόπουλος με ξανθιά περούκα με μπούκλες!-.Έξοχοι οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, θαυμάσια η κινησιολογία της Αγγελικής Τρομπούκη, καίρια η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Μιχαλόπουλου.Το πιο μεγάλο ατού φυσικά είναι οι χαρισματικοί πρωταγωνιστές της!

ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΤΟΗΣΕΙ το γεγονός πως παίζουν μόνο δύο ηθοποιοί στο «Βρετάνια»! Πρώτον γιατί ερμηνεύουν από οκτώ ρόλους ο καθένας και δεύτερον γιατί είναι …δύο αλλά [θεατρικοί]λέοντες. Χαραλαμπόπουλος και Μουρατίδης «σαρώνουν»τη σκηνή για δύο περίπου ώρες κάνοντας «πρωταθλητισμό»που κόβει την ανάσα. Κυρίαρχοι των μέσων τους, με απίστευτη τεχνική,με αμεσότητα και ακρίβεια, συναρπάζουν το κοινό. Ο τρόπος που μέσα σε ελάχιστα μόνο δευτερόλεπτα «γίνονται» διάφοροι και διαφορετικοί ήρωες- άντρες και γυναίκες- συναρπάζει, ενώ στις πολλές κωμικές σκηνές τους σε οδηγούν να…κλαις από τα γέλια-αν δεν τους δείτε,δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Κλαις με λυγμούς!Τρέξτε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ