Μέθεξη στα…Ανεμοδαρμένη ύψη!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑΤου Βασίλη Μπουζιώτη

Είδα τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» την περασμένη Παρασκευή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και μια εβδομάδα περίπου μετά έρχομαι να καταθέσω πως με συνάρπασαν, με καθήλωσαν,με συγκλόνισαν αληθινά…«Συνάντησα» ξανά την…Έμιλυ Μπροντέ που είχα «γνωρίσει»και αγαπήσει μικρός και εντυπωσιάστηκα από τον αξιοζήλευτο τρόπο που ο καίριος Γιάννης Καλαβριανός «μετέφερε»στη σκηνή τα «Ανεμοδαρμένα ύψη»της. Βρήκα την διασκευή του αληθινά εμπνευσμένη-κράτησε όλους τους ακριβούς «άσσους»της ιστορίας και υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά των ηρώων της- και την σκηνοθεσία του εξαιρετική.Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για την πληρέστερη και πιο άρτια παράστασή του-και δεν έχει κάνει λίγες. Εύρυθμη δουλειά,ατμοσφαιρική, καλαίσθητη,αρμονική,καμωμένη με πολύ μεγάλο μεράκι και ψυχή.Πολύτιμοι αρωγοί του στην μεγάλη του «νίκη»ήταν ο Γιάννης Θαβώρης-«ποίημα»το σκηνικό του που’χε λιτές,καθαρές γραμμές και εκπλήξεις που… έκοβαν την ανάσα,όπως αυτή με το χιόνι που…έκλεινε την παράσταση με μαγικό τρόπο-,οι Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου που έφτιαξαν υπέροχα κοστούμια για τους ηθοποιούς αλλά και ο Άγγελος Τριανταφύλλου που «έντυσε»με εξαιρετικές μουσικές την παράσταση.Ένα εύγε σε όλους.

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ.Ήρωές τους τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ και σημαδεύονται από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Χήθκλιφ και της Κάθριν. Έναν έρωτα που οδήγησε στην ολοκληρωτική καταστροφή και των δύο σπιτιών.Ο Γιώργος Γλάστρας ερμηνεύει τον Χήθκλιφ με οίστρο και δεξιοτεχνία-έξοχος στην παραφορά του,μοναδικός στα σκοτάδια του.Τι σπάνιο ταλέντο είναι       αυτό που διαθέτει η πανέμορφη Μαριάνθη Παντελοπούλου-τι προικισμένο πλάσμα, τι παλμός,τι σκηνική παρουσία,τι μέτρο και τι εσωτερικότητα! Και τι «φωτιά» ήταν αυτή που «φούντωνε»ανάμεσά τους. Εξαιρετικοί.

ΜΕΓΑΛΟ ατού της παράστασης η κυρία Έφη Σταμούλη. Η εμπειρότατη ηθοποιός παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και μέτρου από σκηνής ως αφηγήτρια των όσων έγιναν σε αυτά τα δύο σπίτια- η οικονόμος Νέλλη της,έχει χιούμορ και σαρκασμό,έχει δραματικές κορυφώσεις      και «γεμίζει»το σανίδι με το κύρος της.

ΔΙΠΛΑ τους εξαιρετικές επιδόσεις πετυχαίνουν οι Γιώργος Κολοβός-ο Έντγκαρ του είναι καλοφτιαγμένος- Αίγλη Κατσίκη-καίρια στην Ισαβέλλα της-,Ορέστης Χαλκιάς-ευθύβολος στον Λίντον του-.Εύστοχοι και οι Αγγελική Νοέα,Ορέστης Παλιαδέλης,Γρηγόρης Παπαδόπουλος,Κωστής Ραμπαβίλας και Αρετή Σεϊντανίδου. Μακάρι να βρεθεί τρόπος να έρθει η ζηλευτή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στην Αθήνα.Αν δεν συμβεί αυτό,θα σας πρότεινα μια μικρή «απόδραση»στην έτσι και αλλιώς όμορφη Θεσσαλονίκη.Σπεύσατε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ