Η απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 30/11/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

Στο… φουλ είναι οι μηχανές στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τις δυνατές παραγωγές του να φέρνουν μεγάλες ουρές στα ταμεία των σκηνών του. Ο πολυσχιδής και ανήσυχος καλλιτεχνικά διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Αναστασάκης  με την αρωγή της Μαρίας Τσιμά έχουν φτιάξει ένα ζηλευτό «παζλ» παραστάσεων που απευθύνονται σε όλη τη γκάμα των θεατών. Γεμίζει η «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ που ανέβασε με έμπνευση ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς με πρωταγωνίστριά του την σπουδαία Λυδία Φωτοπούλου που «κεντά» ερμηνευτικά, όπως κόσμο έχει με το… καλημέρα και το «Ψύλλοι στα αυτιά» του Ζορζ Φεϊντό που ανέβηκε το Σάββατο στο Βασιλικό Θέατρο σε εύρυθμη μα και καίρια σκηνοθεσία του Αναστασάκη -αφρός σαμπάνιας η παράστασή του.Ταμεία σπάει το «Τρίτο Στεφάνι» που σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου με πρωταγωνίστριά του την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στην  Μονή Λαζαριστών- δεν… πέφτει καρφίτσα από την πρεμιέρα που έγινε τον Οκτώβριο και το  ίδιο αναμένεται να γίνει μέχρι το  τέλος της σεζόν,όπως λένε οι προπωλήσεις. Εντυπωσιακά πηγαίνει όμως και το δυνατό «Festen» που παρουσιάζεται στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με την σκηνοθετική υπογραφή του  Γιάννη Παρασκευόπουλου. Και έπεται συνέχεια…

 

ΑΝΕΒΗΚΑ στην Θεσσαλονίκη σε μια εποχή που η θεατρική Αθήνα δοκιμάζεται έντονα από την κρίση και είδα πως το κοινό της έχει αγκαλιάσει με μεγάλη θέρμη τις παραγωγές της. Παίρνει… Κουράγιο κανείς από αυτό, όπως παίρνει κουράγιο απολαμβάνοντας το ρεσιτάλ ερμηνείας της σημαντικής Λυδίας Φωτοπούλου στην κατά Μιλιβόγιεβιτς «Μάνα Κουράγιο». Η εξαιρετική ηθοποιός επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη που έχει πετύχει μερικές από τις πιο ακριβές ερμηνείες της και… κεντά φωτίζοντας όλες τις πτυχές της ηρωίδας του Μπρεχτ-η κίνησή της έξοχη, η φωνή της στα τραγούδια του Ντεσάου που παίζονται ζωντανά από ορχήστρα η οποία βρίσκεται επί σκηνής θαυμάσια και η υποκριτική της δεινότητα μοναδική. Δεν χορταίνει να την απολαμβάνει να γίνεται η Μάνα-στην σκηνή που ψιθυρίζει στο κοινό πως το παράκανε με τα παζάρια για το κάρο της βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του γιου της κόβει την ανάσα. Συναρπάζει το νανούρισμά της στη νεκρή κόρη της και συνταράσσει η  σκηνή του φινάλε που τραβάει τα σκοινιά που σέρνουν το κάρο -που δεν υπάρχει με την σκηνοθετική γραμμή του Μιλιβόγιεβιτς – Μια μεγάλη ηθοποιός σε μεγάλη «νίκη» της.

 

ΚΟΥΡΑΓΙΟ παίρνεις και από την εξαιρετικά ανεβασμένη φάρσα «Ψύλλοι στα αυτιά» του Φειντό! Ο Αναστασάκης ανεβάζοντάς την, πετυχαίνει ένα θαυμαστό αποτέλεσμα. Η παράστασή του έχει γρήγορους ρυθμούς και προσφέρει γέλιο μέχρι δακρίων στους θεατές της. Ισχυροί άσσοι του ο Ταξιάρχης Χάνος που… δίνει ρέστα στον διπλό ρόλο Βικτορ – Πος (τι κωμική στόφα, τι μέτρο, τι συνέπεια), ο Κώστας Σαντάς -ένας… χείμαρρος σκηνικός που δεν μπορεί παρά να σε παρασύρει!-αλλά και οι Περζικιανίδης, Σιακάρας, Σπυροπούλου. Ο νεότατος -μόλις… βγήκε από το αυγό- Αθανάσιος Ραφτόπουλος φέρνει δάκρια στα μάτια από τα γέλια με τον Κάμιλλό του και υπόσχεται τα καλύτερα…

ΘΑ ανέβω ξανά στην Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσω και τις άλλες παραγωγές που παίζονται, αλλά και τις φιλόδοξες που έρχονται. Και το ίδιο προτείνω να κάνετε κι εσείς. Πιστέψτε με, θα πάρετε… Κουράγιο από το ισχυρότατο ΚΘΒΕ. Θα με θυμηθείτε!

 

 

 

 

 

Το είχα γράψει όταν πρωτοείδα την δουλειά- κέντημα του Σταμάτη Κραουνάκη «Όλοι ένα» ότι θα τα… σπάει για χρόνια ακόμα και εντός και …εκτός Ελλάδας και να που συνεχίζοντας τη σαρωτική πορεία της, ετοιμάζεται να … πετάξει και Λονδίνο! Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 θα παρουσιαστεί στο περίφημο «Union Chapel»του,υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του γραφείου τύπου  της Ελληνικής Πρεσβείας του Λονδίνου. Το Union Chapel, ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός απαράμιλλης ομορφιάς που από εκκλησία μετατράπηκε σε έναν μαγικό μουσικό χώρο και βραβευμένος ως “O πιο αγαπημένος μουσικός χώρος του Λονδίνου» παρουσιάζει τον Σταμάτη Κραουνάκη.Ο Έλληνας συνθέτης περφόρμερ που για τέσσερις δεκαετίες έχει συντροφεύσει τις ζωές των Ελλήνων, έρχεται στο Λονδίνο για μια και μοναδική παράσταση στις 27 Ιανουαρίου.Μ’ ένα παραμύθι ζωής., μια βραδιά που μοίρασε συγκίνηση κι αισθήματα σ’ όλη την Ελλάδα. Να τι λέει o ίδιος για την παράσταση-κέντημα «Όλοι ένα. Αρχηγός ο Έρωτας.Τρεις γενιές τραγούδια.

 

Όλα αυτά τα τραγούδια που μας κάνανε συνοδοιπόρους στα χρόνια και μου δώσανε διαβατήριο στις παρέες των νέων, στις συντροφιές,στα σπίτια των Ελλήνων.

 

Σώζω στο σκληρό δίσκο εκείνα που θα ‘παιρνα μαζί μου..Τα απαραίτητα για ένα παγκόσμιο ταξίδι.Επιλογή από λατρεμένα αλλά και κρυφά,

 

ενωμένα με σπουδαία μικρά ποιητικά κείμενα.

 

Σουΐτα αισθημάτων, λειτουργικό της Αγάπης..

 

Τόσα βράδια μια ζωή.Στα μάτια των θεατών την ώρα που φεύγουν κρίνεται το μέλλον μιας παράστασης…».Ένας μεγάλος καλλιτέχνης στην καλύτερή του στιγμή.Μαζί του πέντε αστέρια που τα σπάνε (αλφαβητικά)Χρήστος Γεροντίδης,Σάκης Καραθανάσης,Κώστας Μπουγιώτης,Γιώργος Στιβανάκης και Χάρης Φλέουρας.Μαζί τους  και τρεις εξαιρετικοί σολίστες:Άρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, πλήκτρα,Βάϊος Πράπας  λαϊκά έγχορδα, κιθάρα και Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο

 

Συντελεστές :

 

Σκηνικό : Γιάννης Μουρίκης

 

Φωτισμοί : Κώστας Μπλουγουράς

 

Κοστούμια : Μαρία Καραπούλιου

 

 Ήχος : Δημήτρης Σωτηρόπουλος + Κώστας Χριστοφής

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας

 

Παραγωγή :  Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου –Σπείρα Σπείρα, Πρόσωπα Events

 

Οργάνωση παραγωγής : Ελένη Συροπούλου

 

Προβολή & Επικοινωνία : Δέσποινα Κραουνάκη, Πρόσωπα Events

 

Σχεδιασμός προγράμματος : Χρήστος Μουστάκας

 

Φωτογραφικό υλικό : Γιάννης Πρίφτης, Πέτρος Αθανασόπουλος, Βαγγέλης Ρασσιάς, Λένα Βλασταρά, Μανόλης Μπαρδάνης

 

Εισιτήρια:

 

Γενική είσοδος: £32

 

Εισιτήρια  VIP £38

 

(Οι κάτοχοι του VIP εισιτηρίου εξασφαλίζουν είσοδο στον συναυλιακό χώρο νωρίτερα, ώστε να επιλέξουν τη θέση που επιθυμούν).

 

Το Union Chapel δε διαθέτει αριθμημένες θέσεις.

 

Ειδική προσφορά: Μέχρι  8 Δεκεμβρίου 2016, προπώληση εισιτηρίων  γενικής εισόδου £27 ( περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων).

 

Χώρος Union Chapel,

Compton Terrace,

London N1 2UN

 

Ώρα έναρξης 20.00

 

Διάρκεια παράστασης 2 ώρες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ