Πρώτη πρεμιέρα χωρίς τον Μηνά…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Ξεκινούν αύριο οι παραστάσεις του εξαιρετικά φιλόδοξου «Ριχάρδου του 3ου» στο Εθνικό και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που πρωταγωνιστεί σε αυτόν, έχει ένα ακόμα λόγο για να είναι πολύ αγχωμένη.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που δεν θα είναι στην πρεμιέρα της ο «αδελφός» της Μηνάς Χατζησάββας, που δεν θα έχει μοιραστεί μαζί του το άγχος των τελευταίων ημερών, που δεν θα έχει κουβεντιάσει με εκείνον για σκέψεις της πάνω στον ρόλο και η πρώτη φορά που δεν θα χωθεί μετά στην αγκαλιά του όπως έκανε πάντα…

Τους θυμάμαι μια ζωή μαζί- από το Ανοιχτό Θέατρο ακόμα όπου την είχε πάει εκείνος όταν την γνώρισε στο «Αερόστατο» της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Είχε εντυπωσιαστεί απ’ το ταλέντο της, την σύστησε στον Μιχαηλίδη κι έτσι εκείνος την έχρισε πρωταγωνίστριά του και συχνή του Μηνά…

Έκτοτε εκείνος και εκείνη ήταν μαζί-ακόμα κι όταν δεν έπαιζαν μαζί,ο ένας ήταν πάντα στο πλευρό του άλλου. Και τώρα, η Καρυοφυλλιά λίγες μέρες μόνο μετά το τελευταίο αντίο που είπε στον Μηνά, θα πρέπει να κάνει πρεμιέρα χωρίς εκείνον στην παράσταση που σκηνοθετεί ο ΓιάννηςΧουβαρδάς με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ομώνυμο ρόλο-ο Μηνάς έπαιζε πέρσι στο Κρίμα που είναι πόρνη του Δημήτρη-.  Όλων το μυαλό θα είναι στο Μηνά, μα πιο πολύ της Καρυοφυλλιάς του.

Θα «δανειστώ» εδώ, όσα δήλωσε για εκείνον η ηθοποιός στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που τα θεωρώ σπουδαία: «Όταν σου ζητιέται να συμπυκνώσεις μέσα σε λίγες γραμμές μια ολόκληρη ζωή, νιώθεις πόσο μικρές και αδύναμες είναι οι λέξεις. Το παράλογο σου τρυπάει την καρδιά. Ο Μηνάς δεν ήταν για μένα μόνο φίλος και αδελφός, πάντα δίπλα μου σε χαρές και λύπες. Ηταν πάνω απ’ όλα δάσκαλος και οδηγός. Ενα πνεύμα ελεύθερο, επαναστατικό, με τεράστια αγάπη για κάθε τι νέο, φρέσκο και πειραματικό στον χώρο της τέχνης. Ο ενθουσιασμός του για το καινούργιο θέατρο, οι ατέλειωτες συζητήσεις μας μετά από κάθε παράσταση ή ταινία που είχε δει, με επηρέαζαν πάντα βαθιά και διαμόρφωναν μέρα τη μέρα και τη δική μου αισθητική».

Να’σαι δυνατή καλή μας Καρυοφυλλιά…Κάπου εκεί στο σκοτάδι της πλατείας ή των θεωρείων θα είναι ο Μηνάς σου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ