Γδύνεται στη σκηνή ο Ευαγγελόπουλος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Με την αποκάλυψη πως η Γιούλικα Σκαφιδά θα μείνει ολόγυμνη στη σκηνή για τις ανάγκες του «Dogville»που θα ανέβει την Παρασκευή στο «Ακροπόλ»και έρχομαι τώρα να σε ενημερώσω για μια αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση που ξεχωρίζει στο Studio Κυψέλης του Γιώργου Λιβανού.Σε αυτή μένουν γυμνοί οι περισσότεροι ηθοποιοί επί σκηνής, ενώ μόνο με το εσώρουχό του μένει για τις επιταγές της και ο Παύλος Ευαγγελόπουλος που μας … συστήθηκε από τις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη για να κερδίσει στην συνέχεια γόνιμο χώρο στο θέατρο.Πάμε να σε ενημερώσω αναλυτικά τώρα!

16.20 Στο λιλιπούτειο θεατράκι της Κυψέλης παίζεται το δυνατό έργο του Γιάννη Σολδάτου «Όταν ο Παζολίνι συνάντησε το αγόρι που του πρόσφερε το θάνατο»σε καίρια σκηνοθεσία του ικανού Γιώργου Λιβανού.  Πρόκειται για μια τολμηρή, εικαστική παράσταση, που αφετηρία της αποτέλεσε, ένα καινούριο θεατρικό , με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου σύγχρονου δημιουργού Πιέρ Πάολο Παζολίνι που ο Γιάννης Σολδάτος έγραψε για το Γιώργο Λιβανό και τη συγκεκριμένη ομάδα και που η γραφή του, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια των προβών.Η βασική ιδέα. Ένας σκηνοθέτης στην Ελλάδα του σήμερα, αποφασίζει να ασχοληθεί με το έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Μαζί με το βοηθό του το Σέρτζιο Τσίτι, συνθέτουν μια ομάδα καλλιτεχνών και μαζί δοκιμάζουν να αναπαραστήσουν, τις πιο γνωστές σκηνές από ταινίες του δημιουργού. Λεπτό με λεπτό ταυτίζονται με το αυθεντικό έργο του καλλιτέχνη και με ένα άλμα στο χωροχρόνο βρίσκονται 50 χρόνια πριν στα πλατό που γυρίζονταν οι ταινίες του. Οι πρωταγωνιστές του Παζολίνι, οι προσεγγίσεις που δοκίμασε και τον χαρακτήρισαν, πληροφορίες για τον ίδιο και τον τρόπο που πειραματίστηκε με το φακό , τον άνθρωπο, το σώμα  και την  φιλοσοφία και πάνω απ΄όλα η σχέση του με τη Μαρία Κάλλας, όπως ξεπηδά από τις επιστολές που αντάλλαξαν και συνεντεύξεις εποχής, δημιουργούν ένα σκληρό κείμενο , τολμηρό και απαιτητικό, το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει το μύθο ενός σύγχρονου κολασμένου.Το «στοίχημα»πετυχαίνει.

16.23 Μια εικονοπλαστική παράσταση με γερή κινηματογραφική δόμηση, ερωτισμό και πάθος , τιμή στα σαράντα χρόνια από το θάνατο του Παζολίνι,είναι αυτή που έφτιαξε με μεράκι ο Γιώργος Λιβανός που πρωταγωνιστεί στη δουλειά με ευθυβολία κι αποτελεσματικότητα. Εύστοχος και καίριος είναι ο Παύλος Ευαγγελόπουλος στην πιο ώριμη ερμηνεία του.Έχει μέτρο και αμεσότητα.Η χαρισματική Γιώτα Φωτοπούλου φτιάχνει μια λεπτοδουλειά έξοχη στην Κάλλας της-τι έντονη σκηνική παρουσία!- και η Σοφία Μπεράτη αποδεικνύει την δεινότητά της στο λυρικό θέατρο-στις άριες της Κάλλας «μαγεύει»το κοινό,έχοντας συναίσθημα και ψυχή. Εύστοχοι είναι πλάι τους οι Μαρία Γούλα, Κωνσταντίνος Τσιομίδης-ο Πίνο του είναι από τους άσσους της παράστασης!-, Λίλη Τέγου, Στέθη Σκύλαρη, Ιουλία Φάλια, Βασίλης Μοσχονάς, Ξένια Γεροβασίλη, Στέλιος Κουκέλης,  Άγγελος Θεοφίλου.Μαζί τους,ζωντανά στο πιάνο η πολύτιμη Νίκη Γκουντούμη.  Να τους δείτε!

 

ΤΟ  ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ