Ποιος (δεν) είναι με τον Σόιμπλε;

Πρώτη καταχώρηση: 20/12/2016 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 20/12/2016 17:00Υποκειμenikos

Ποιος (δεν) είναι με τον Σόιμπλε;

Ποιος είναι με τον Σόιμπλε; Ποιος στο εσωτερικό της χώρας υποτάσσεται στα συμφέροντα της Γερμανίας αντί να υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας; 

    Να το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Ελλάδα. «Η ΝΔ είναι με τον Σόιμπλε». «Η ΝΔ κάνει ό,τι της υποδεικνύει ο Σόιμπλε», φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αν μη τι άλλο πρόκειται για θαυμάσια περιγραφή του πολιτικού τοπίου της χώρας: Ο ένας πόλος του δικομματικού δίπολου, ο ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορεί τον άλλο πόλο του δικομματικού δίπολου, τη ΝΔ – με την οποία μαζί ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο – ότι αποτελεί πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικό της χώρας και ότι υπηρετεί ξένα συμφέροντα. 

    Πάμε τώρα να δούμε, ακολουθώντας την ίδια τη δική τους λογική, να απαντήσουμε στο επόμενο ερώτημα: Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιόν είναι;   

    Εδώ, καθώς το επίπεδο του νεοδικομματισμού δεν αξίζει να χαραμίσεις κάποιο εργαλείο της προκοπής για να τον περιγράψεις, θα αξιοποιήσουμε τον αείμνηστο Τσαγανέα, ο οποίος ήταν σαφής: «Όταν δυο απόψεις συμπίπτουν με μια τρίτην, τότε απαραιτήτως συμπίπτουν και μεταξύ τους, αγαπητέ μου. Βεβαίως – βεβαίως»!

    Τι γνωρίζουμε, λοιπόν, για τον Σόιμπλε; Γνωρίζουμε ότι συμφωνεί μαζί του η Μέρκελ (σσ: οι μόνοι που φαίνεται δεν το έχουν καταλάβει ακόμη είναι τα τσακάλια της «θεωρίας των παιγνίων…). 

    Τι άλλο γνωρίζουμε; Ότι με την Μέρκελ συμφωνεί ο κ.Τσίπρας.

Μας το είχε αναλύσει πρόσφατα – και επί μακρόν μάλιστα – ο κ.Τσίπρας πόσο συμφωνεί μαζί της, αλλά και πόσο θαυμάζει την καγκελάριο. 

    Υπενθυμίζουμε τη σχετική δήλωση του κ.Τσίπρα κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεών του με τον Ομπάμα στην Αθήνα:   

«Με ρωτήσατε εάν πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Σας απαντώ ότι είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι μια Γερμανίδα πολιτικός. Και οι Γερμανοί, πολλές φορές επίμονα, ίσως και εκνευριστικά κάποιες φορές, επιμένουν στο ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (…). Άρα, λοιπόν, ο πρώτος λόγος, για τον οποίο είμαι αισιόδοξος ότι θα πειστεί, είναι διότι, όπως το έλεγε συχνά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, «pacta sunt servanda», που είναι μια λατινική έκφραση, την οποία πολλές φορές υιοθετούμε και εμείς που έχουμε μάθει τα αρχαία ελληνικά και όχι τα λατινικά στα σχολείο μας.

Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο είμαι αισιόδοξος, είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ, το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ήμασταν στενά συνδεδεμένοι όλο το διάστημα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Είχα μια πολύ καλή συνεργασία και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνον με ευθύνη απέναντι στη Γερμανία ή στο εσωτερικό του κόμματός της. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση: με ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι εξαιτίας αυτών των δύο σημαντικών λόγων θα πειστεί (…). Γι’ αυτό, λοιπόν, το λόγο είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι αυτή η αισιοδοξία θα επαληθευτεί».

    Αυτά έλεγε ο κ.Τσίπρας πριν από μόλις ένα μήνα για την Μέρκελ. Το τι θα ακολουθούσε ήταν γνωστό σε όλους. Το αντιλήφθηκε, πιθανώς, και ο κ.Τσίπρας μετά το προχτεσινό του ταξίδι στο Βερολίνο, όταν η Μέρκελ τον παρέπεμψε – ξανά – στον Σόιμπλε.  

    Όμως, ας παραμείνουμε στο σχήμα που δεσπόζει στον εσωτερικό κομματικό χαρτοπόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: Αν ο Τσίπρας συμφωνεί με την Μέρκελ, η οποία Μέρκελ συμφωνεί με τον Σόιμπλε, τότε με ποιον συμφωνεί ο Τσίπρας;…

    Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλος αυτός ο άθλιος επικοινωνιακός κοπετός ψηφοθηρικού χαρακτήρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αν για κάτι προδιαθέτει είναι το επίπεδο κατάντιας στο οποίο θα καταβυθίσουν τον δημόσιο λόγο κατά την προεκλογική περίοδο, όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές.

    Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι τούτο: Αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, δείχνοντας τον Σόιμπλε, για να μην μιλήσουν για εκείνους με τους οποίους πραγματικά είναι. Εκείνους με τους οποίους πραγματικά συντάσσονται. Και τα συμφέροντα των οποίων, πραγματικά, εκπροσωπούν.

    Όχι, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον Σόιμπλε. Η’ για να το πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, το ποιος συντάσσεται με τον Σοιμπλε όταν δεν ψηφίζει στη Βουλή  ούτε την καταβολή ενός ξεροκόμματου στους συνταξιούχους ή όταν ψηφίζει τα Μνημόνια που θα «έσκιζε», είναι το επιφαινόμενο.

    Η ουσία βρίσκεται στο εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, και όταν μαλώνουν για τον Σόιμπλε και όταν φιλιώνουν γύρω από τη Μέρκελ, ένα «πρόσωπο» υπηρετούν:  Την άρχουσα τάξη της Ελλάδας.

    Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας τάσσονται. Με τους τραπεζίτες, με τους εργολάβους, με τους βιομήχανους, με την ολιγαρχία της Ελλάδας συντάσσονται. Αυτήν υπηρετούν.

    Μόνο που, ξέρετε: Η ολιγαρχία της Ελλάδας, για τους δικούς της λόγους, που έχουν να κάνουν με την ενότητα του κεφαλαίου το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα και πατρίδα παρά μόνο κέρδη, αυτή, όντως, είναι  με τον Σόιμπλε και με ό,τι αυτός εκπροσωπεί, προεξάρχοντος του αδήριτου νόμου της ισχύος του κεφαλαίου.  

    Η ελληνική ολιγαρχία, δηλαδή, είναι απολύτως ενταγμένη σε μια καπιταλιστική, κεφαλαιοκρατική πυραμίδα και θα παραμένει εκεί αφού – ακόμα κι όταν χάνει κάποια από τα «κεκτημένα» της ειδικά σε συνθήκες κρίσης – έτσι εξασφαλίζει το υπέρτερο συμφέρον της, το οποίο ισοδυναμεί με την διατήρηση και αναπαραγωγή της οικονομικής και πολιτικής της εξουσίας. Γι’ αυτό, ήταν, είναι και - έως ότου αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας - θα «είναι με τον Σόιμπλε».

    Εν ολίγοις: Όποιος θέλει να έχει μια ασφαλή απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι και ποιος δεν είναι με τον Σόιμπλε», δεν έχει παρά να απαντήσει στο ερώτημα: «Ποιος είναι και ποιος δεν είναι με την ντόπια πλουτοκρατία».   

    Αλλά επ’ αυτού, σε ό,τι αφορά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την ΝΔ, μια μόνο ματιά στα Μνημόνια, συνιστά ασφαλές κριτήριο. Ο Τσαγανέας, επαναλαμβάνουμε, είχε δίκιο: «Όταν δυο απόψεις συμπίπτουν με μια τρίτην, τότε απαραιτήτως συμπίπτουν και μεταξύ τους, αγαπητέ μου. Βεβαίως – βεβαίως»!

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (12)
 • ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΠαρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016, 12:04
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΔΙΝΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ? ΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΤΩΡΑ Ο DELOR ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΣΟ ΦΟΥΝΤΟ Η ΕΕ. ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΝ Κ ΑΣΠΟΥΔΑΧΤΟΙ. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΕΙΝΑΓΕ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ
 • helleneΤρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, 13:18
  K.Mpoyopoule erwthsh ektos themetos.
  Shmera 26/12/2016 einai adynaton na diavasoume ton Imerodromo . GIATI??
 • Χιτώνας του ΝέσσουΠαρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, 15:52
  Φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ
  για το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη κι εσύ, όπως κι ο Δημήτρης, "μούγκα στη στρούγκα"! Φαίνεται, πως εσείς έχετε ακόμα τσίπα - πράγμα που έχει εκλείψει τελείως από την ηγεσία του ΚΚΕ. Το μόνο που μένει είναι να ανοίξετε τα μάτια σας. Εγώ, πάντως, θα συνεχίσω να σας βοηθάω.
  Υ.Γ. Το δεύτερο στιχάκι από αυτά που παραθέτεις, το έχω ακούσει σε πιο ρυθμική εκδοχή : Από την πόρτα σου περνώ, σε βλέπω αλευρωμένη κι αμέσως το κατάλαβα πως τηγανίζεις ψάρια.
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΠέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 21:53
  @Χιτώνας του Νέσσου
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ....
  ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΕΡΝΩ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΕΙΣ ΨΑΡΙΑ, ΠΕΤΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΚΕΦΤΕ!
 • Χιτώνας του ΝέσσουΠέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 18:05
  @Δημήτρη
  Δυστυχώς για σας, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Το δημοσίευμα που παραθέτω, αν δεν το πρόσεξες, είναι από το Ριζοσπάστη. Αυτός μιλάει για "υπέρογκες αμοιβές" και συγχρόνως υπερασπίζεται αυτούς που έπαιρναν αυτές τις αμοιβές και χτυπάει τη διοίκηση της ΕΡΤ, που διέταξε να γίνουν ανακρίσεις και ... τόλμησε να αντικαταστήσεις τους κ.κ. "συνεργάτες" -λαμόγια.
  Εσύ δεν έχεις τίποτα να πεις για το θέμα, πέρα από το να λασπολογείς και να μας διαβεβαιώνεις ότι το ΚΚΕ δεν κάνει τέτοιες κακές πράξεις. Μόνο που, καμιά φορά, τα λόγια από τις πράξεις απέχουν όσο ο ουρανός από τη γη. Όπως λέει και ο Μπρεχτ στον "Κύκλο με την κιμωλία" :
  "Αγαπώ πολύ τα παιδιά, είπε ο τσάρος
  και διέταξε να πάρουν το κεφάλι του τσάρεβιτς".
  Άστα, φίλε, Δημήτρη, όπως λέει και μια ρώσικη παροιμία "τις βελόνες δεν τις κρύβουν στο σακί".
 • ΔημήτρηςΠέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 11:53
  Ασε βρε ΟΑΚΚΕ, βρήκες τον ένοχο!!!

  Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τους προνομιουχους και όχι του ςεργάτες! Για αυτό και δεν πάει μπροστά το κίνημα!!!

  Σήμερα, το 2016, το να γράφεις τέτοιες μπουρδες ολκής, μάλλον το κάνεις για να χαϊδέψεις τα αυτιά των συμμορτιών της ΧΑ. Όπου αλλού και να βγείς να το πεις αυτό θα γελάνε μαζί σου - μερικοί δεν θα νομίσουν ότι στην έδωσε η λιτότητα και θα φωνάξουν νευροψυχολόγο!
 • Χιτώνας του ΝέσσουΠέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, 02:01
  Φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ,
  φυσικά δε «φταίει για όλα» το ΚΚΕ. Φταίει όμως για πάρα πολλά. Ένα από αυτά είναι πως ενώ σκίζεται πως είναι το κόμμα της φτωχολογιάς, υπερασπίζει, πολλές φορές, τα συμφέροντα πολύ καλά οικονομημένων ανθρώπων – και, μάλιστα, ανθρώπων που τα λεφτά που έβαζαν στην τσέπη τους δεν ήταν πάντοτε ανάλογα με την αξία τους και οφείλονταν στο ότι είχαν το κατάλληλο βύσμα.
  Πάρε ένα μικρό δείγμα, από τα χρόνια της μεταπολίτευσης :

  Αντιδημοκρατική επέμβαση στο Γ’ Πρόγραμμα
  ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
  Μεγάλη αναταραχή ξέσπασε ξαφνικά στην ραδιοφωνία με αποκορύφωμα την ομαδική παραίτηση όλων των συνεργατών του Γ΄Προγράμματος, ύστερα από εντολή διενέργειας διοικητικών ανακρίσεων για υπέρογκες αμοιβές και την προσωρινή αντικατάσταση ορισμένων με την υπ’ αριθμόν15560)24-5-76 εγκύκλιο που κυκλοφόρησε ο κ. Λάμψας χθες το μεσημέρι.
  Συγκεκριμένα διορίζονται προσωρινά : η κα Κουτούπη υπεύθυνη σε όλα τα προγράμματα της ραδιοφωνίας, η κα Τζήμα, υπεύθυνη στο μουσικό μέρος του Εθνικού με την κα Στυλιανέα στον τομέα της πρόζας, ο κ. Λάβδας, υπεύθυνος στο μουσικό μέρος και η κα Σκαπετού, στην πρόζα του δεύτερου προγράμματος και η κα Καρμπόνε (μουσικό μέρος) με την κα Παντελοπούλου-Γκριτζάλη (πρόζα) υπεύθυνοι στο Γ΄πρόγραμμα.
  Ανεξάρτητα από τις όποιες αντιρρήσεις είχε προκαλέσει η διοίκηση της ραδιοφωνίας από τον Μάνο Χατζηδάκι, ο τρόπος που προγματοποιήθηκε η ανάθεση της εντολής σε άτομα της «παλιάς φρουράς» μπορεί να χαρακτηριστεί, το λιγότερο, πραξικοπηματικός.

  Η διοίκηση της ΕΡΤ φέρνει ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική επέμβαση στο πρόβλημα της ραδιοφωνίας, μια επέμβαση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο μεγάλωμα της κρίσης μέσα στους κόλπους της ΕΡΤ. («Ρ», 25/5/1976, σελ. 4).
  Ο Κ. Καραμανλής διόρισε το φίλο του κ. Μάνο Χατζιδάκι (μεγάλη αγάπη του κ. Μπογιόπουλου) διευθυντή του Γ΄Προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας κι αυτός κουβάλησε «συνεργάτες» με υπέρογκες αμοιβές. Όταν διατάχθηκαν ανακρίσεις για το ύψος των αμοιβών τους (γράφε : για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος), αυτοί παραιτήθηκαν ομαδικά. Ο «Ρ» παίρνει το μέρος των υπέρογκα αμειβόμενων και κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΡΤ για πραξικοπηματική αντικατάσταση των παραιτηθέντων.
  Όταν δεν υπάρχει τσίπα…
 • SpyrosΤρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 19:09
  Αντι να φωναζεισ για τα κακα του κοσμου γιατι δεν μασς λες τη λυση να τελειωνουμε.
 • Lost In TranslationΤρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 17:25
  Ο νεοφιλελεύθερος... παγκοσμιοποιημένος εθνικισμός δηλαδή ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, έχει ανάγκη και από τη μυθοπλασία της "παγκοσμιοποίησης" και από την εθνικιστική ρητορεία.

  Όπως ανάγκη έχουν και οι εξαρτημένες αστικές τάξεις να κρύβουν με "κοσμοπολιτισμό" την Ιμπεριαλιστική Εξάρτηση, και με "πατριωτισμό-εθνικισμό" την Υποτέλεια.
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΤρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 17:00
  @Χιτώνας του Νέσσου.
  Γειά σου ρε ΑΓΗ ΣΤΙΝΑ συγγνώμη ΙΣΩΣΗΦ Σ., συγγνώμη ΧΙΤΩΝΑ, προβοκάτορα ολκής που απο υπερασπιστής της ΕΕ. και της Καπιταλιστικής Ολοκλήρωσης , αντικομμουνιστής αμερικανο CIA στην Πράγα το 65, μαοικός, τροτσκιστής , φιλο Χρυσαυγίτης κατά των αγώνων της εργατικής τάξης και υπερασπιστής των Αφεντικών το παίζεις σύ ο μέτρια μορφωμένος παντογνώστης και αναλυτής των κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων και όλα σου τα συμπεράσματα καταλήγουν στο ότι για όλα φταίει το Σοσιαλφασιστικό ΚΚΕ!!
 • Χιτώνας του ΝέσσουΤρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 14:19
  Το σημερινό άρθρο είναι ένα συνεχές κομφούζιο.
  Πρώτα-πρώτα, λοιδορούνται τα δύο «μεγαλύτερα» αστικά κόμματα (αλήθεια, γιατί όχι και τα δύο αμέσως «μικρότερα» - ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή;) ως «αντεθνικά», διότι «υποτάσσονται στα συμφέροντα της Γερμανίας αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας;».
  Πιο κάτω, όμως, ο κ. Μπογιόπουλος μας αποκαλύπτει πως αυτό είναι φαινομενικό – αυτό είναι το «επιφαινόμενο» - , ενώ στην ουσία «ένα “πρόσωπο” υπηρετούν: Την άρχουσα τάξη της Ελλάδας».
  Και έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ παρόλο που υπηρετούν ξένα συμφέροντα, παρόλο που είναι κόμματα της «πέμπτης φάλαγγας», τελικά, είναι «εθνικά» κόμματα, αφού «στην ουσία «ένα “πρόσωπο” υπηρετούν: Την άρχουσα τάξη της Ελλάδας». Τώρα, αν για να υπηρετήσουν την «ολιγαρχία» αναγκάζονται να προδώσουν την ίδια την ελληνική «ολιγαρχία» και να υπηρετήσουν την «ολιγαρχία» της Γερμανίας, αυτό είναι μόνο φαινομενικό – όπως θα μας αποκαλυφθεί παρακάτω από τον ίδιο τον κ. Μπογιόπουλο – κι εμείς πρέπει να κοιτάμε «την ουσία».
  Πάμε παρακάτω.
  «Η ολιγαρχία της Ελλάδας, για τους δικούς της λόγους, που έχουν να κάνουν με την ενότητα του κεφαλαίου το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα και πατρίδα παρά μόνο κέρδη, αυτή, όντως, είναι με τον Σόιμπλε και με ό, τι αυτός εκπροσωπεί, προεξάρχοντος του αδήριτου νόμου της ισχύος του κεφαλαίου».
  Το κομφούζιο συνεχίζεται.
  Η ολιγαρχία της Ελλάδας έχει δικούς της λόγους να είναι με το Σόιμπλε». Και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Ο εξής ένας : Η «ενότητα του κεφαλαίου»!!! Τι θα πει αυτό; Ένας Θεός ξέρει! Ο κ. Μπογιόπουλος τη μόνη επεξήγηση που μας προσφέρει είναι πως το κεφάλαιο «δε γνωρίζει σύνορα και πατρίδα, παρά μόνο κέρδη». Η «ενότητα», όμως, του κεφαλαίου είναι τελείως άλλο πράγμα από το ότι «δε γνωρίζει σύνορα και πατρίδα». Το να μην αναγνωρίζονται «σύνορα και πατρίδες» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δε σημαίνει καθόλου ότι υπάρχει «ενότητα του κεφαλαίου» παγκοσμίως. Ίσα ίσα ο ανταγωνισμός των διαφόρων «εθνικών» κεφαλαίων με την παγκοσμιοποίηση γίνεται πιο λυσσαλέος από ότι στην εποχή των περιχαρακωμένων στα «εθνικά» τους σύνορα κεφαλαίων.
  Και στη συνήθη αντίρρηση πως τώρα κυριαρχούν οι πολυεθνικές, θα φέρω ένα παράδειγμα από τον προσφιλή στον αρθρογράφο χώρο του ποδοσφαίρου : κι εκεί οι διάφορες εθνικές ομάδες μόνο «εθνικές» δεν είναι, πια, αλλά, αυτό δεν ελάττωσε καθόλου τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, ίσα-ίσα, τον έκανε μεγαλύτερο.
  Στο υπόλοιπο της φράσης, διδασκόμαστε ότι η ελληνική «ολιγαρχία» «είναι με το Σόιμπλε», γιατί εδώ «προεξάρχει» ο «αδήριτος νόμος της ισχύος του κεφαλαίου». Το αν αυτός ο «αδήριτος νόμος» συμπίπτει με τον άλλο «αδήριτο νόμο», της «ενότητας» του κεφαλαίου, μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ – έτσι και αλλιώς, είναι τέτοια η αερολογία όλης της φράσης, που όποιος ψάχνει λογική εξήγηση ματαιοπονεί.
  Ας συνεχίσουμε.
  [Η ελληνική ολιγαρχία, δηλαδή, είναι απολύτως ενταγμένη σε μια καπιταλιστική, κεφαλαιοκρατική πυραμίδα (αλήθεια, τι διαφέρει η «καπιταλιστική» από την «κεφαλαιοκρατική»;) και θα παραμένει εκεί αφού – ακόμα κι όταν χάνει κάποια από τα «κεκτημένα» της ειδικά σε συνθήκες κρίσης – έτσι εξασφαλίζει το υπέρτερο συμφέρον της, το οποίο ισοδυναμεί με την διατήρηση και αναπαραγωγή της οικονομικής και πολιτικής της εξουσίας].
  Η ρώσικη σαλάτα σε όλο της το μεγαλείο : Η ελληνική ολιγαρχία θα παραμείνει στην «κεφαλαιοκρατική πυραμίδα»!!! Ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση; Να φύγει από την κεφαλαιοκρατική πυραμίδα και να μπει σε μια σοσιαλιστική πυραμίδα – και μια και δεν υπάρχουν, πια, σοσιαλιστικές χώρες, να χτίσει μια δικιά της σοσιαλιστική πυραμίδα, ως πρωτοπόρος στον αγώνα για το σοσιαλισμό!!!
  Και γιατί κάνει αυτή την υπέρτατη θυσία (θυσιάζει τα «κεκτημένα» της- δηλαδή, τα κέρδη της, για να μιλήσουμε σε κατανοητή γλώσσα) για να εξασφαλίσει το «υπέρτερο συμφέρον της», «την διατήρηση και αναπαραγωγή της οικονομικής και πολιτικής της εξουσίας».
  Και τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; «υποτάσσεται στα συμφέροντα της Γερμανίας αντί να υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας» - αυτή είναι η γραμμή των πολιτικών εκπροσώπων της ελληνικής «ολιγαρχίας» , ή «πλουτοκρατίας», ή, «αστικής τάξης» - τώρα, αν είναι οι 3 αυτοί όροι ισοδύναμοι, ας μας το εξηγήσει ο ίδιος ο αρθρογράφος.
  Εδώ, όμως, ανακύπτει ένα καίριο ερώτημα : από τι κινδυνεύει η «διατήρηση και αναπαραγωγή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας» της «άρχουσας τάξης»; Μα, αποκλειστικά, από τη συνειδητοποίηση του λαού για την πάλη του με στόχο την ανατροπή της συγκεκριμένης «οικονομικής και πολιτικής εξουσίας».
  Και πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό; Δε θα ήταν πιο εύλογο, αντί η «πλουτοκρατία» να θυσιάζει τα «κεκτημένα» της στο βωμό των «συμφερόντων της Γερμανίας», να κάνει παραχωρήσεις στον ελληνικό λαό, αντί να τον εξαγριώνει περισσότερο με τα μνημόνια; Εκτός, πια, και η «πλουτοκρατία» βλέπει ως επικείμενη την κοινωνική επανάσταση και έντρομη θυσιάζει τα κέρδη της για να έχει στην επικείμενη εξέγερση του ελληνικού λαού την υποστήριξη των γερμανικών τανκς, όπως έγινε με τα «σοβιετικά» τανκς στην Τσεχοσλοβακία, το 1968.
 • πρώτη φορά ΘΑριστερά / δεύτερη φορά Πα$οΚΤρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016, 12:00
  Από την Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, σε παρέλαση μαζί με τους φασίστες. Από το μοντέλο της "κοινωνικής αλληλεγγύης", στις αποφάσεις του Eurogroup, στα λιβανιστήρια για τον Obama, στους "άξονες" με το Νετανιάχου.
  Με την ευλυγυσία των ασπόνδυλων, με την κουλτούρα της ευρωκομμουνιστικής κληρονομιάς τους, πηδάνε εύκολα και γρήγορα. Σε αυτούς "έλαχε ο κλήρος" -όπως θα έλεγε κι ο Ανδρέας Παπανδρέου- να υπηρετήσουν κάθε τυχοδιωκτισμό της μεγαλοαστικής τάξης και κάθε αντιδραστική επιλογή της "Ενωσης" και του ΝΑΤΟ (ήδη ο "χορός του αίματος" έχει ανοίξει).

  Οι ιμπεριαλιστές "πάτρωνες" συγκρούονται μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα, και παζαρεύουν για την άμεση και γενικότερη τύχη της χώρας. "Θα βρεθεί λύση" λοιπόν (έτσι μας λένε) και για αυτό το "έθνος" ετοιμάζεται (να φορέσει δίκοχο;).
  Οι εκβιασμοί (από τη μια) και οι επιδιώξεις των Ευρωπαίων και Αμερικάνων (από την άλλη), πάνε χέρι-χέρι με την κυβερνητική Υποτέλεια και Υποταγή στα κέντρα αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

  Υπηρετούν ένα οικονομικό μνημόνιο (Ευρωπαϊκή "Ενωση") και
  ένα γεωπολιτικό-πολεμικό μνημόνιο (Αμερικάνοι).
  Φυσικά απέναντι στον "εχθρό" λαό είναι... αδίστακτοι, και σπεύδουν μάλιστα να τον "τρομάξουν" με έναν εκλογικό εκβιασμό (μην τυχόν κι έρθει στην εξουσία ο γιός του Βρυκόλακα).

  Κατά τα λοιπά... Merry Christmas and a fuckin' New Year.

 • Αθήνα10°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη5°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-2°C
 • Πάτρα11°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο11°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα3°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C