Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Πρώτη καταχώρηση: 28/11/2016 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 28/11/2016 17:00Υποκειμenikos

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια


    Παρατήρηση 1η: O Κάστρο, λέει, ήταν «αμφιλεγόμενος». Πολύ λογικό να τον θεωρούν τέτοιο εκείνοι που πριν κοιμηθούν, μετά την προσευχή τους στην τρόικα, στις αγορές, στο αγγλικό δίκαιο και στα υπερταμεία, ρίχνουν κι ένα «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ».     

    Παρατήρηση 2η: Η τιμωρία για τους κλακαδόρους του «Τέλους της Ιστορίας» θα είναι πάντα η υπενθύμιση της απολογίας του Κάστρο μετά την πρώτη απόπειρα ανατροπής της χούντας του Μπατίστα. Εξι χρόνια πριν μπει θριαμβευτής στην Αβάνα, στον εισαγγελέα που ζητά την 30ετή του κάθειρξη και στους δικαστές που ζητούν την 15ετή του κάθειρξη, ο Κάστρο – αφού πρώτα τους έχει ξεφτιλίσει μέσα στο δικαστήριό τους - απαντά: «Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η ιστορία θα με δικαιώσει». Όσο για τα γιουσουφάκια του «δεν υπάρχει εναλλακτική», η δική τους τιμωρία θα είναι – όταν δεν αυτογελοιοποιούνται - να προσκυνούν και να στέκονται προσοχή στο ξόδι εκείνων που γράφουν την Ιστορία. Τέτοιος ήταν ο Κάστρο.

    Γιατί η ζωή και το όνομα του Κάστρο, πέραν της Κούβας και της Επανάστασης θα είναι για πάντα συνδεδεμένα και με τούτο: Με την αξιοπρέπεια.

    Αν κάποιοι το είχαν «ξεχάσει» φρόντισε να τους το υπενθυμίσει ο ίδιος με το περίφημο άρθρο του πέρσι στην «Γκράνμα», την επομένη της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο νησί.

    Είναι εκεί, υπό τον τίτλο«Αδελφέ Ομπάμα», που ο Κάστρο σχολιάζοντας και απαντώντας στις «σοροπιασμένες λέξεις» – όπως αναφέρει – του Μπάρακ Ομπάμα, καταλήγει: 

    «Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της αξιοπρεπούς και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα, τα δικαιώματα ή τον πνευματικό πλούτο που έχει κερδίσει με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Επίσης, προειδοποιώ ότι με τις προσπάθειες και την ευφυΐα του λαού μας είμαστε ικανοί να παράγουμε την τροφή και τα υλικά αγαθά που χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε δώρα από την αυτοκρατορία. Οι προσπάθειές μας θα είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και ειρηνικές, γιατί η αφοσίωσή μας βρίσκεται στην ειρήνη και την αδελφοσύνη ανάμεσα σε όλα τα ανθρώπινα όντα που ζουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη».

   Όλες οι συγκρίσεις με τα όσα συνέβησαν πριν δέκα μέρες στην Ελλάδα του Τσίπρα κατά την επίσκεψη Ομπάμα, δεκτές…

    Ο Φιντέλ είναι ταυτισμένος με το μεγαλείο της Επανάστασης.

    ΉτανΠρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα.

    Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει:

«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ισως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»…

    Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων.

    Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών, ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τονίζει:

«Πόσο βοήθησαν αυτά τα γεγονότα το λαό μας να διδαχθεί! Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα, είναι οδυνηρά, είναι αιματηρά, αλλά πόσα ο λαός δεν απεκόμισε ως γνώση. Οι ιμπεριαλιστές – ήταν τα λόγια του Κάστρο – δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν που είμαστε εδώ κάτω από τη μύτη τους ή να βλέπουν να οικοδομούμε την επανάστασή μας, μία σοσιαλιστική επανάσταση, ακριβώς στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών»…

   Το εμπάργκο

    Μετά το φιάσκο των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων, ο εμπνευστής της εισβολής Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι θέτει σε πλήρη εφαρμογή (Φεβρουάριος 1962) το εγκληματικό οικονομικό, εμπορικού και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας. Το εμπάργκο μέχρι το 2013  υπολογιζόταν ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει στην κουβανέζικη οικονομία ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Το εμπάργκο διαρκεί πάνω από 50 χρόνια με ένα και μόνο στόχο: Την καταστροφή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός ασκώντας το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση και κυριαρχία.

    Ο χαρακτήρας του εμπάργκο είναι δολοφονικός. Φτάνει μέχρι την απαγόρευση εισαγωγής στην Κούβα ιατρικών αναλώσιμων και υλικών, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές παθήσεις, σε ειδική διατροφή με θρεπτικές ουσίες για τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη, σε σκευάσματα για τη θεραπεία παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, σε φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, σε τρόφιμα, σε υλικοτεχική υποδομή για την Παιδεία και φυσικά εξαπλώθηκε σε όλους τομείς της οικονομίας, από την κατασκευαστική βιομηχανία και το εμπόριο μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Κούβας.

    Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του εμπάργκο είναι πρόδηλος. Οι ΗΠΑ – και επί προεδρίας Ομπάμα – συνέχιζαν να εφαρμόζουν τους «νόμους Τοριτσέλι και Χελμς Μπάρτον» μέσω των οποίων η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναλάβει παράνομα το δικαίωμα να νομοθετεί εξ ονόματος άλλων χωρών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Κούβα! Στο πλαίσιο αυτών των νόμων οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο από οποιαδήποτε χώρα αράξει σε κουβανικό λιμάνι, οποιαδήποτε εταιρεία ή τράπεζα άλλης χώρας έρθει σε συναλλαγή με την Κούβα, υφίσταται τον αποκλεισμό ή την επιβολή προστίμων από τις ΗΠΑ!

    Πώς, όμως, λειτούργησε αυτή η πολιτική στη συνείδηση του ίδιου του Αμερικάνικου λαού; Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Φλεβάρη του 2012 από την «Angus Reid Public Opinion» το 62% των Αμερικανών τάσσονταν υπέρ της ανασύστασης διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, το 57% τάσσετο υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και το 51% αντιτίθετο στον αποκλεισμό.

    Πώς λειτούργησε αυτό το εμπάργκο στη συνείδηση όλων των λαών του κόσμου; Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για 20 και πλέον φορές έχει υπερψηφιστεί το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού του νησιού. Συνολικά 191 χώρες ψηφίζουν συνεχώς υπέρ της πρότασης της Κούβας, και δυο – τρεις εναντίον: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Νησιά Μάρσαλ. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ΗΠΑ και Ισραήλ δεν καταψήφισαν, αλλά… απείχαν.

    Η διαρκής επίθεση κατά της Κούβας δεν ήταν μόνο οικονομική. Τα σαμποτάζ, οι προβοκάτσιες και οι «κρυφές» επεμβάσεις εναντίον της Κούβας όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιφέρει το θάνατο σε πάνω από 3.000 Κουβανούς.

    Το χρήμα για αντικουβανική προπαγάνδα ρέει άφθονο: Μόνο τη δεκαετία 1997 – 2007 οι ΗΠΑ διέθεσαν στον ραδιοτηλεοπτικό τους πόλεμο ενάντια στην Κούβα πάνω από 257 εκατομμύρια δολάρια.

    Όσο για τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια εξόντωσης του Φιντέλ Κάστρο (υπολογίζονται σε πάνω από 630 οι απόπειρες δολοφονίας του!) κατάντησαν ανέκδοτο, σε σημείο που ο ίδιος ο Φιντέλ πριν μερικά χρόνια δήλωσε: Οι Αμερικάνοι με έχουν «σκοτώσει» τόσες φορές που όταν κάποια στιγμή πεθάνω δεν θα το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι! Βλέποντας κανείς την πρώτη αντίδραση του Τραμπ αντιλαμβάνεται ότι αποδείχτηκε προφητικός – και σ΄αυτό.

    «Υπάρχει εναλλακτική;»

    Αναφερθήκαμε προηγουμένως στα καρακόλια του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να «θρηνήσουν» κιόλας για τον θάνατο του Κάστρο, παριστάνοντας τους… ομοιδεάτες του. Δεν πρόκειται να λερώσουμε ένα άρθρο για τον Κάστρο κάνοντας την οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά τους.     

    Ας δούμε, όμως, συμπυκνωμένα, τι σημαίνει «άλλος δρόμος» και από πού απορρέουν τα αίτια της έχθρας των Αμερικανών ενάντια στην Κούβα; Τα περιγράφει ο Κάστρο στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας:

  •     «Ένα από τα πρώτα μέτρα της Επανάστασης υπήρξε η παραδειγματική τιμωρία των βασικών ενόχων για τα εγκλήματα που έγιναν από τη δικτατορία του Μπατίστα».
  •     «Δημεύτηκαν χωρίς καθυστέρηση όλα τα παράνομα αποκτημένα υλικά αγαθά που βρίσκονταν στα χέρια των αξιωματούχων του αιματοβαμμένου καθεστώτος».
  •     «Ο παλιός στρατός που είχε καταπιέσει σκληρά το λαό, διαλύθηκε και οι αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στις ένοπλες δυνάμεις, μεταβιβάστηκαν στον ένδοξο Επαναστατικό Στρατό, που, όπως έλεγε ο Καμίλιο Σιενφουέγκος: «Ηταν ο λαός, ντυμένος τ’ αμπέχονο»».
  •     «Η δημόσια διοίκηση ξεκαθαρίστηκε από τα στοιχεία που είχαν συνεργαστεί με την τυραννία».
  •     «Η διεφθαρμένη και πουλημένη ηγεσία των συνδικάτων απομακρύνθηκε και τα δικαιώματα των εργαζομένων αποκαταστάθηκαν».
  •     «Οι εργάτες που είχαν απολυθεί από τις επιχειρήσεις στην περίοδο της δικτατορίας γύρισαν στις εργασίες τους. Σταμάτησε αμέσως το διώξιμο αγροτών από τη γη».
  •     «Στις 3 Μάρτη 1959 η Κουβανική Εταιρεία Τηλεφώνων – αμερικάνικο μονοπώλιο – που είχε αναμειχθεί στις βρώμικες υποθέσεις της τυραννίας σε βάρος των συμφερόντων του λαού, μπήκε κάτω από κρατικό έλεγχο».
  •     «Στις 6 Μάρτη ψηφίστηκε νόμος που μείωσε κατά 50% τα υψηλά ενοίκια που πλήρωνε ο λαός, μέτρο που ξεσήκωσε μεγάλο ενθουσιασμό στον πληθυσμό των πόλεων και δημιούργησε πραγματική αναταραχή στους αστικούς κύκλους».
  •     «Στις 21 Απρίλη όλες οι πλαζ της χώρας κηρύχτηκαν ελεύθερες για τη χρήση του λαού και καταργήθηκαν έτσι τα προνόμια και οι μισητές διακρίσεις που είχε επιβάλει η αστική τάξη σε πολλούς από αυτούς τους τόπους αναψυχής».
  •     «Στις 17 Μάη ψηφίστηκε η πρώτη Αγροτική Μεταρρύθμιση. Αυτό το αποφασιστικό, αναγκαίο και δίκαιο μέτρο, μας έβαλε άμεσα αντιμέτωπους όχι μόνο με την ντόπια ολιγαρχία, αλλά και με τον ιμπεριαλισμό, γιατί πολλές αμερικάνικες επιχειρήσεις είχαν στην ιδιοκτησία τους πελώριες εκτάσεις με τα πιο γόνιμα εδάφη της χώρας, κυρίως φυτεμένες με ζαχαροκάλαμο».
  •     «Στις 20 Αυγούστου 1959 μειώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και μπήκε έτσι τέρμα στην ασυδοσία ενός αλλού τεράστιου αμερικανικού μονοπωλίου».
  •     «… η επανάσταση από τις πρώτες κιόλας μέρες καταπιάστηκε με τη φοβερή μάστιγα της ανεργίας κι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον αγώνα για βελτίωση των αθλίων συνθηκών που επικρατούσαν, στην Παιδεία και στη λαϊκή Υγεία. Χιλιάδες δάσκαλοι στάλθηκαν στην ύπαιθρο, ενώ στις πιο απόμακρες γωνιές της χώρας μας άρχισαν να χτίζονται πολυάριθμα νοσοκομεία».
  •     «Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε με επιτυχία το έργο της εξάλειψης των τενεκεδοσυνοικιών που τόσο πλατιά διάδοση έχουν στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής».
  •     «…οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις εμπορικές τους πιστώσεις. Αυτό είχε σημαντική αρνητική επίδραση στις απαραίτητες για τη χώρα εισαγωγές. Έτσι, η Επανάσταση αναγκάστηκε να πάρει αυστηρά μέτρα οικονομίας. Αυτό όμως δεν το έκανε σε βάρος των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, όπως γίνεται στον καπιταλιστικό κόσμο. Σταμάτησαν οι εισαγωγές των περιττών ειδών και καθιερώθηκε ισότιμη κατανομή των βασικών προϊόντων. Αυτό ήταν ένα από τα πιο δίκαια, ριζικά και αναγκαία μέτρα που πήρε η Επανάσταση, η οποία είχε μπροστά της έναν απελπισμένο αγώνα επιβίωσης». (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», 1976).

Η Κούβα τα κατάφερε! 

    Οι ΗΠΑ, είναι ευεξήγητο, είχαν κάθε λόγω να εξαπολύσουν αυτόν τον – με όλα τα μέσα – υπερπεντηκονταετή τους πόλεμο εναντίον της Κούβας.

    Πριν την Επανάσταση η Κούβα ήταν η «παιδική χαρά» των ΗΠΑ.

    Ήταν ο χώρος στον οποίο έκαναν τα πάρτι τους από τις φαμίλιες της Μαφίας υπό τον Λάκι Λουτσιάνο μέχρι τις αμερικάνικες πολυεθνικές. Από την ITT και την United Fruit που ήλεγχε 110.000 στρέμματα στο νησί μέχρι την Francisco Sugar Company που ανήκε στο διευθυντή της CIA Αλεν Ντάλες και την Bethlehem Steel Corporation που εξουσίαζε το 80% του εξαγόμενου ορυκτού πλούτου της χώρας (πλήθος στοιχείων για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Κούβα περιέχονται στο βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη, «Ασπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo», εκδόσεις ΚΨΜ).

    Αλλά η Κούβα τα κατάφερε. Και στάθηκε στα πόδια παρά την τεράστια δοκιμασία που υπέστη μετά τις εξελίξεις του 1990 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.       

    Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κούβα έχει 

«ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά».

    Η Κούβα διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στον κόσμο. Πέρσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ σχεδόν 1,4 εκατομμύριο γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως. 


    «Η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.
    Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS» - δήλωση της δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει:

 «Η Κούβα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τα επιτεύγματά της στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας (…) Από την Κουβανική Επανάσταση το 1959 και μέχρι σήμερα, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εγγυάται την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών της στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη (…). Άλλο επίτευγμα του νησιού είναι η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών, η προσφορά ασφαλούς νερού και διάφορα άλλα βασικά για τη δημόσια υγεία. Η Κούβα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σε ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στην περιοχή και έναν από τους μεγαλύτερους σε προσδόκιμο ζωής» («Καθημερινή», 16/11/2014).

 

Πριν από την Επανάσταση

    Πριν από την Επανάσταση στην Κούβα, στο καπιταλιστικό κράτος υπό την φασιστική δεσποτεία του δικτάτορα Μπατίστα, η εικόνα ήταν η εξής:         

 • Πληθυσμός:  6,5 εκατομμύρια. Προσδόκιμο ζωής 54 χρόνια. Παιδική θνησιμότητα στο 66  τοις χιλίοις, δηλαδή 66 παιδιά στα χίλια μέχρι δώδεκα ετών.
 • Οικονομία: Το 100/% της γης ανήκε σε φεουδάρχες. Το 90/% της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στην εταιρεία «Μπακάρντι». Το 90% της παραγωγής,φρούτων και λαχανικών στην «Γιουνάιτεντ Φρούιτ Κόμπανι».
 • Το πετρέλαιο, η ενέργεια, το ηλεκτρικό και το χρωμονικέλιο στις «ΕΣΣΟ», «ΙΤΤ», «ΕΛΚΕΥ» και Αμερικάνικες εταιρείες.
 • Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα μέσα μεταφοράς και οι τράπεζες επίσης ανήκαν σε αμερικάνικες εταιρείες.

 • Οι άνεργοι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι άστεγοι ή οι στεγασμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση ήταν το 70% του πληθυσμού, τόσο στις πόλεις όσο  και στην ύπαιθρο. Η χώρα ήταν μια τεράστια τενεκεδούπολη.
 • Οι ασθένειες, όπως φυματίωση, δάγκειος πυρετός, μηνιγγίτιδα, πολιομυελίτιδα, θέριζαν κυρίως τις μικρές ηλικίες. Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπήρχε παρά μόνο σε αυτούς  που μπορούσαν να πληρώσουν.
 • Ένας μόνο εργάτης στους 10 μπορούσε να αγοράσει γάλα, μόνο το 4% μπορούσε να αγοράσει κρέας, τα 3/5 όσων εργάζονταν αμείβονταν με μισθούς 4 φορές κάτω από το κόστος διαβίωσης.

    Την εικόνα στην προεπαναστατική Κούβα είχε περιγράψει ο Φιντέλ Κάστρο στην περίφημη απολογία του στην οποία αναφερθήκαμε ήδη μετά την αποτυχημένη επίθεση των επαναστατών το 1953 στο στρατόπεδο Μονκάδα:

«Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε ενώ υπάρχει γη να σπείρουν. Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αδιανόητο είναι ότι το 30% των αγροτών μας δεν ξέρουν να βάλουν ούτε την υπογραφή τους και το 99% δεν ξέρουν την ιστορία της Κούβας. Αδιανόητο είναι ότι οι οικογένειες στην ύπαιθρο ζουν σε χειρότερες συνθήκες από ότι οι Ινδιάνοι που συνάντησε ο Κολόμβος (…). Το 90% των παιδιών στην ύπαιθρο υποφέρει από παράσιτα της γης που εισχωρούν από τα νύχια των ποδιών τους γιατί περιπατάνε ξυπόλυτα».

 

   Η Επανάσταση

    Μετά την Επανάσταση η καπιταλιστική και φεουδαρχική ιδιοκτησία οργανώθηκε σε συνεταιρισμούς σοσιαλιστικής βάσης. Οργανώθηκε ένας τεράστιος έρανος σε όλη τη χώρα όπου συνεισέφεραν όσοι είχαν, για την εξαφάνιση των παραγκουπόλεων και το κτίσιμο νέων σύγχρονων για την εποχή πολυκατοικιών για να μην μείνει κανείς άστεγος. Έτσι εξάλειψαν μια για πάντα τις παράγκες από την  χώρα.

    Το ίδιο διάστημα επιτεύχθηκε ο στόχος για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες οι νέοι σπουδαστές, φοιτητές και δάσκαλοι δίδαξαν γραφή και ανάγνωση σε πάνω από 2.000.000 αναλφάβητους.

    Παρότι οι εξελίξεις του ’90 επέφεραν μια δεκαετία μεγάλων θυσιών για τον λαό της, σήμερα η Κούβα, σε σύγκριση με την προ Επανάστασης περίοδο έχει καταφέρει:

 • Να διπλασιάσει τον πληθυσμό της. Το προσδόκιμο ζωής έχει ανέλθει στα 78 χρόνια. Η παιδική θνησιμότητα έχε κατρακυλήσει στο 4,3 τοις χιλίοις, κάτω ακόμη και από τα όρια της ΕΕ.
 • Το 90% των αναγκών τους σε φάρμακα και εμβόλια οι Κουβανοί τα παράγουν οι ίδιοι. Παιδικές ασθένειες και ασθένειες που στοιχειώνουν ακόμη τον Τρίτο Κόσμο, έχουν εξαφανιστεί.
 • Το αγαθό της υγείας με υπερσύγχρονες υποδομές και  διαγνωστικά μηχανήματα προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους Κουβανούς πολίτες. Η Κούβα είναι στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας.
 • Η Παιδεία είναι  έτσι οργανωμένη σε όλες τις βαθμίδες όπου ο γονιός δεν σπαταλάει ούτε ένα σεντς για την μόρφωση των παιδιών του. Η κατώτερη και η μέση βαθμίδα είναι ολοήμερη στην Κούβα, στο σχολείο τα παιδιά θα πάρουν το πρωί το γάλα που πρέπει, το δεκατιανό τους και το μεσημεριανό τους. Στο ολοήμερο σχολείο θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό, την μουσική τον χορό, τις ξένες γλώσσες. Η μεταφορά τους γίνεται δωρεάν με τα σχολικά λεωφορεία. Η Κούβα είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με τον υψηλότερο δείκτη στην Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης (IDE).
 • Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους», ο δείκτης της Κούβας ήταν 0,983, ανώτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ. Η έκθεση της Unesco αναγνώρισε το 2011 ότι η Κούβα κατέχει το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής και την κατατάσσει 14η στον κόσμο.

«Πατρίδα ή θάνατος»!

    Η σοσιαλιστική Κούβα, στα 57 χρόνια της ύπαρξής της, χωρίς ποτέ να κάνει έκπτωση στο διεθνιστικό της χρέος, πορεύτηκε και κέρδισε τη ζωή κάτω από το σύνθημα «Πατρίδα ή θάνατος» («Patria o muerte»).

    Έδωσε κάτω από ανείπωτες συνθήκες τη μάχη για το συνολικό όφελος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλους τους τομείς και για κάθε Κουβανό πολίτη. Και την κέρδισε!

    Στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που δεν ξέρουν γράμματα, στα εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν εκπαίδευση ή υφίστανται την παιδική εργασιακή εκμετάλλευση, στα εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στα εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και υποδομές υγιεινής, στα εκατοντάδες εκατομμύρια άνεργων και ανασφάλιστων στο κόσμο, κανείς δεν ζει στην ΚούβαΤα θύματα φυλετικού ή θρησκευτικού ρατσισμού στην Κούβα είναι μηδέν.

    Πέρσι, μετά την ιστορικής σημασίας ανακοίνωση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, όπως και μετά την επίσκεψη του Ομπάμα στο νησί, είχαμε σημειώσει ότι το «πως» θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κάτι που θα το δούμε.

    Όμως, ένα είναι σίγουρο, ένα είναι το μήνυμα του κουβανικού λαού προς όλο τον κόσμο και το επαναλαμβάνουμε:

    Η Κούβα έφτασε ως εδώ όρθια! Στάθηκε στα πόδια της χωρίς να προσκυνήσει! Χωρίς να γονατίσει! Χωρίς να υποταχθεί! Χωρίς να ταπεινωθεί! Με το λαό της (τον εξοπλισμένο λαό της) να μην εγκαταλείπει ούτε μια στιγμή, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός για τη ζωή του και για τη χώρα του!

    Σύμβολο του πατριωτισμού, του διεθνισμού και της αξιοπρέπειας που πάει χέρι – χέρι με το όραμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να περπατάει όρθιος, ήταν, είναι και θα είναι ο αθάνατος Φιντέλ Κάστρο.

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (38)
 • Χιτώνας του ΝέσσουΔευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, 20:13
  Φίλε LCK,
  Μη βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις κάποιον και μη βλέπεις παντού εχθρούς. Εκτός και ανήκεις στην κατηγορία των οπαδών του ΚΚΕ που, από αλαζονεία (τρομάρα τους!), αποκαλούν τους πάντες εχθρούς – και μόνο με τους φασίστες-αναρχικούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά! Ας είναι.
  1) Μιλάς για «δίκαιους» και «άδικους». Τι εννοείς; Δεν είναι ξεκάθαρο. Εγώ μιλάω ταξικά και λέω πως τα δανεικά τα πήρε η «αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της» που τις ψήφιζε όμως ο λαός, γι’ αυτό και αυτή του φόρτωσε όλο το χρέος, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο λαός όχι μόνο δεν αγανάκτησε με τις «παροχές», που του έκαναν οι αστικές κυβερνήσεις με τα δανεικά, αλλά, εξακολουθεί να ψηφίζει ή να εμπιστεύεται τις αστικές κυβερνήσεις και το μόνο που ζητάει είναι να διατηρεί μεν η αστική τάξη την εξουσία, αλλά, να μην τον βάζει να πληρώσει τα δανεικά.
  Κι αφού τα δανεικά τελειώσανε και ήρθε η «λυπητερή», με τη μορφή των μνημονίων, ο λαός αγανάκτησε με τις αστικές κυβερνήσεις και ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ, που έταζε το ακατόρθωτο – να σκίσει τα μνημόνια, αλλά, να συνεχίσει να παίρνει δανεικά και… αγύριστα!!!
  Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις : έχω γράψει πολλές φορές, πως οι μόνοι που δικαιούνται (που έχουν το ηθικό ανάστημα) να αρνηθούν το χρέος είναι οι εργάτες και οι υπάλληλοι προλετάριοι του ιδιωτικού τομέα, γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που δεν έφαγαν την εποχή των παχιών αγελάδων.
  Κι αυτό θα το κάνουν μόνο μετά από μια νικηφόρα εξέγερση που θα σαρώσει την αστική τάξη από την εξουσία. Όσο αφήνουν το πηδάλιο στα χέρια της αστικής τάξης, όλοι χρωστάνε – «δίκαιοι» και «άδικοι».
  2) Γράφεις : «Ξερω και εναν αλλο λαο, που αν καλουταν να πληρωσει για τα εγκληματα εκεινων που εξελεξε (συμφωνα με τη λογικη σου παντα) τοτε....φασκελοκουκουλωτα». Υποθέτω ότι εννοείς το γερμανικό λαό, που «εξέλεξε» το Χίτλερ. Πραγματικά στις εκλογές του 1932 το κόμμα του Χίτλερ πήρε 37, 2%. Για να διαπράξει, όμως, τα εγκλήματά του ο Χίτλερ έπρεπε να κυβερνήσει δικτατορικά και γι’ αυτό το ποσοστό αυτό ήταν ανεπαρκές. Κι έτσι έκανε την προβοκάτσια του εμπρησμού του Ράιχσταγκ και με το πρόσχημα της καταπολέμησης του κομμουνισμού πήρε από τον Χίντεμπουργκ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – με αναγκαστικό διάταγμα – την εξουσιοδότηση να αναστείλει τα κυριότερα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών («ο Χίντενμπουργκ εξουσιοδότησε στην ουσία τον Χίτλερ να καταργήσει τα κυριότερα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών για ένα διάστημα και να αρχίσει διωγμούς και συλλήψεις κομμουνιστών και αριστερών»). Την ίδια εξουσιοδότηση εκτάκτων εξουσιών πήρε λίγο αργότερα από το Ράιχσταγκ, από το οποίο απουσίαζαν οι 81 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος (συλληφθέντες ή καταζητούμενοι). Κι αυτή ήταν η αρχή της ναζιστικής δικτατορίας.
  Έτσι «εξέλεξαν» οι Γερμανοί το Χίτλερ. Βλέπεις εσύ πολλές ομοιότητες αυτής της «εκλογής» με την εκλογή των αστικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης;
  Υ.Γ. Όσο για το "επιγονους", μάλλον "προγονους" ήθελες να γράψεις.
 • LCKΔευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016, 10:41
  @Χιτώνας του Νέσσου
  ‘Φυσικά, τα δανεικά τα πήρε το ελληνικό κράτος – για να μιλήσουμε ταξικά, η ελληνική αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της – και όχι ο ελληνικός λαός. Εφόσον, όμως, στην ελληνική δημοκρατία αυτές τις κυβερνήσεις τις εξέλεξε ο ίδιος ο λαός, στην καμπούρα του φορτώνεται το χρέος.’

  Μια και κανενας δεν το εκανε, λεω να κανω εγω καποιες παρατηρησεις:

  1 Το ανωτερω αποσπασμα δειχνει τις καταβολες σου. Ωστε ετσι ε; Βαζουμε δικαιους και αδικους σε ενα τσουβαλι (που το λεμε ‘ελληνικος λαος’) και τους φορτωνουμε στην καμπουρα οτι λαχει. Ομαδικη καταδικη να τελειωνουμε. Τωρα τι να πω; Χρειαζεται να σου θυμισω ποιων η ιδεολογικη βαση ηταν ακριβως αυτη και εφαρμοσαν τετοιες τακτικες, η μηπως αναγνωριζεις τους ιδεολογικους σου μεντορες;

  2 Ξερω και εναν αλλο λαο, που αν καλουταν να πληρωσει για τα εγκληματα εκεινων που εξελεξε (συμφωνα με τη λογικη σου παντα) τοτε....φασκελοκουκουλωτα. Ξερεις για ποιον λαο μιλαω....εκεινον που εξελεξε τους ιδεολογικους σου επιγονους ντε!
 • Χιτώνας του ΝέσσουΤρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, 16:15
  @ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ (Α΄μέρος)
  Ο φίλος μας ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ μας παρουσιάζει μια δικαίωση της Κούβας και του Φιντέλ, από το δημοσιογράφο της ρωσόφιλης Εφημερίδας των Συντακτών, το Γιώργο Τσιάρα.
  Ο κ. Τσιάρας, όπως φαίνεται από το άρθρο του είναι αναρχικός (γι’ αυτό είναι και κατά του Στάλιν και γενικότερα του σοσιαλισμού – «γουστάρω αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση»).
  Πριν να προχωρήσουμε στο άρθρο του, ας δούμε λίγο την πολιτική κατεύθυνση του κ. Τσιάρα. Είναι σαφέστατα κατά της «Δύσης», των ΗΠΑ, και της ΕΕ και υπέρ της Ρωσίας – αυτή η προτίμηση εκφράζεται με πολλή συμπάθεια για την αδυναμία της Ρωσίας να παίξει το ρόλο της υπερδύναμης, μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού» (κρατικού καπιταλισμού).
  Ένα μικρό απάνθισμα από 2 άλλα άρθρα του θα μας το βεβαιώσει.
  … Ακόμη και τις λίγες φορές που σήκωσε ανάστημα (η Ρωσία), όπως π.χ. στον πόλεμο του Κοσόβου ή την... πενθήμερη αμερικανόπνευστη σύρραξη του 2008 με τη Γεωργία για την Οσετία, οι κινήσεις της ήταν αμυντικές…
  … Ο Πούτιν δεν «παίζει τα ρέστα του» στη Συρία επειδή ξύπνησε στραβά κάποιο πρωί ή επειδή είναι ερωτευμένος με τον Ασαντ, αλλά γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -παραβιάζοντας τη σχετική ρωσοαμερικανική «συμφωνία κυρίων» της δεκαετίας του 1990- επεκτείνονται συνεχώς προς Ανατολάς και «πολιορκούν» πλέον στενά τη Ρωσία, βάζοντας πόδι σε παραδοσιακές ρωσικές σφαίρες επιρροής, με αποκορύφωμα το φιλοδυτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, που οδήγησε στην de facto διχοτόμηση της χώρας… («Στην κοιλάδα της Μεγιδδώ», 29/10/2016)
  … τόσο ο Τραμπ όσο και η Χίλαρι δεν κρύβουν στιγμή τον άκρατο μιλιταρισμό τους. Μη σας πω μάλιστα ότι μεταξύ των δύο, το χειρότερο «γεράκι» είναι αποδεδειγμένα το θηλυκό!..
  … Επρεπε, δηλαδή, να αποσιωπηθεί η εμπλοκή «συμμαχικών» κρατών όπως το Πακιστάν και, κυρίως, η Σαουδική Αραβία, να καλυφθούν οι υπόγειες διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές και τα αδιανόητα «λάθη» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς τα οποία η επίθεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ, και βέβαια να κατασκευαστεί ένα εύπεπτο «αφήγημα» που θα εξηγούσε το μέγα πλήθος των ανεξήγητων ώς σήμερα «λεπτομερειών» της τρομερής εκείνης ημέρας…
  («Οι Δίδυμοι Πύργοι της υποκρισίας», 11/9/2016)
  Ο κ. Τσιάρας σ’ ένα άλλο εμπνευσμένο του άρθρο μας αποκαλύπτει πως τους τρομοκράτες όχι μόνο τους δημιουργούν - από αντίδραση – οι «αποικιοκράτες» (όλοι φυσικά «δυτικοί», γιατί στη Ρωσία δεν υπάρχει ούτε καν η λέξη «αποικιοκρατία»), αλλά, και τους κατασκευάζουν ευθέως οι ίδιοι – προφανώς, για να έχουν κάποιον να τους πολεμάει. Απολαύστε τον :
  Μόνο μετά το 2014, όταν μέσα σε ένα καλοκαίρι φτιάχτηκε από το πουθενά ένα «Χαλιφάτο» στη μέση της ερήμου, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, ενός από τα μεγαλύτερα «βενζινάδικα» του πλανήτη, αποφάσισαν σταδιακά οι άφρονες Δυτικοί δόκτορες Φρανκενστάιν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο που έθρεφε τους «καλούς», τους «δικούς μας», μέχρι πρότινος, εξτρεμιστές.Το ίδιο δηλαδή «έργο» που είδαμε πριν από 25 χρόνια στο Αφγανιστάν («Το αυτεπίστροφο της βίας», 16/7/2016).
  Όταν ο κ. Τσιάρας μιλάει για «το ίδιο έργο», εννοεί τη γνωστή προπαγάνδα – με πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας – που διαδίδουν οι φανατικοί ρωσόφιλοι και «αντιδυτικοί» γκεμπελίσκοι για τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα. Ας δούμε, όμως, τι λέει η Βικιπαίδεια :

  [Κατά τον Ρωσοαφγανικό πόλεμο ο Οσάμα μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ. Την περίοδο εκείνη θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισήλθαν στη χώρα αμερικανικές και άλλες δυνάμεις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές δημιουργώντας μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στις κυριότερες πόλεις, αναλαμβάνοντας την κατασκευή δρόμων και μεγάλων αρδευτικών έργων. Η συνεχής όμως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας έκανε τις άλλοτε επαναστατικές ομάδες να στραφούν κατά των νέων κατακτητών της χώρας την αρχηγία των οποίων φέρεται να ανέλαβε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δημιουργώντας την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα…]
  Αυτά καταρρίπτουν τον απολύτως παράλογο μύθο ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν τον Μπιν Λάντεν όταν έφτιαξε την Αλ Κάιντα. Η Αλ Κάιντα φτιάχτηκε από την αρχή σε αντιαμερικανική βάση. Οι ρωσόδουλοι γκεμπελίσκοι προσπαθούν να μας πείσουν πως ο γάιδαρος πετάει, ότι οι Αμερικάνοι φτιάνουν τρομοκρατικές οργανώσεις που χτυπάνε τους ίδιους! Στην Ελλάδα μας λέγανε πως η 100% ρωσόδουλη 17Ν ήταν αμερικανοκίνητη!
  Τα ίδια λέει ο κ. Τσιάρας, παρακάτω, για τα λουτρά αίματος στη Γαλλία από τους τρομοκράτες (Σαρλί Εμπντό και Μπατακλάν), όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ήξεραν τα πάντα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τους επίδοξους δράστες, αλλά, τους άφησαν να δράσουν – αν δεν τους καθοδήγησαν κιόλας οι ίδιες.
  Ο κ. Τσιάρας είναι αντικειμενικά ένας πράκτορας των ρωσικών συμφερόντων : βρίζει πατόκορφα τους «δυτικούς» ιμπεριαλιστές και τους αποκαλεί «αποικιοκράτες», γιατί σαν αναρχικός που είναι δεν ξέρει τίποτα για τον καπιταλισμό και το τελευταίο του στάδιο. Αυτός έχει μείνει στην εποχή της φεουδαρχίας και των «τυράννων» - όπως και ο κ. Μπογιόπουλος.
  Η συμπάθειά του προς την πουτινική Ρωσία βγάζει μάτι. Τι λέει για τη Γεωργία;
  Δε «βλέπει» την ανάμειξη της Ρωσίας στο να αποσχιστούν η Οσετία και η Αμπχαζία και πηγαίνει κατευθείαν στην προσπάθεια της Γεωργίας (καθ’ όλα νόμιμη) να ξαναπάρει τις επαρχίες της υπό τον έλεγχό του. Και πώς χαρακτηρίζει αυτή την προσπάθεια; «Πενθήμερη αμερικανόπνευστη σύρραξη του 2008»!!! Δηλαδή, αν αύριο η Θράκη διακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση στείλει στρατεύματα να την καταλάβουν και κάποια δύναμη στείλει τα δικά της στρατεύματα να χτυπήσουν τα ελληνικά, αυτό θα είναι μια «αμερικανόπνευστη σύρραξη»;
 • Χιτώνας του ΝέσσουΤρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, 15:58
  @ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ (Β΄μέρος)
  Και ποια ήταν αυτή η «δύναμη» στην περίπτωση της Γεωργίας; Η καημένη η Ρωσία, που το έκανε για να αμυνθεί («οι κινήσεις της ήταν αμυντικές» μας λέει) απέναντι στην επιθετικότητα της Γεωργίας – γιατί, φυσικά, αυτό της χάλαγε τα σχέδια για ενσωμάτωση των «ανεξάρτητων» επαρχιών της Γεωργίας, που, εντελώς τυχαία, συνορεύουν και οι δύο με τη Ρωσία και που – εντελώς τυχαία, πάλι – τις έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κάτι δορυφόροι της (Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Ναουρού – τι είναι, πάλι, αυτό;)
  Στο ίδιο το άρθρο του κ. Τσιάρα μαθαίνουμε τα εξής τραγικά για την «καημένη» τη Ρωσία : οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ -παραβιάζοντας τη σχετική ρωσοαμερικανική «συμφωνία κυρίων» της δεκαετίας του 1990- επεκτείνονται συνεχώς προς Ανατολάς και «πολιορκούν» πλέον στενά τη Ρωσία, βάζοντας πόδι σε παραδοσιακές ρωσικές σφαίρες επιρροής».
  Αλήθεια ποιες είναι αυτές οι «παραδοσιακές ρωσικές σφαίρες επιρροής»; Μήπως όλες οι «σφαίρες επιρροής» του τσαρικού καθεστώτος;
  Ο κ. Τσιάρας μας δίνει αμέσως το ύψιστο παράδειγμα : «με αποκορύφωμα το φιλοδυτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, που οδήγησε στην de facto διχοτόμηση της χώρας».
  Στη φράση αυτή, κάθε λέξη είναι και ένα ψέμα.
  Πρώτα-πρώτα, δεν υπήρξε κανένα πραξικόπημα. Ύστερα από την υπαναχώρηση του Γιανουκόβιτς για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, τις διαδηλώσεις στους δρόμους του Κιέβου, την ψήφιση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την αιματοχυσία, η ουκρανική Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Γιανουκόβιτς σε ανακριτική επιτροπή και – σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα – ο Γιανουκόβιτς έπαψε να είναι πρόεδρος, η Βουλή ανακήρυξε προσωρινό Πρόεδρο, ο οποίος διόρισε προσωρινή κυβέρνηση – πάλι, σύμφωνα με το Σύνταγμα – η οποία κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές, στην ημερομηνία που ορίζεται στο Σύνταγμα.
  Δεύτερο, το «πραξικόπημα» δεν ήταν αυτό που «οδήγησε στην de facto διχοτόμηση της χώρας». Εκείνοι που το έκαναν αυτό ήταν οι «αυτονομιστές» ρωσόδουλοι της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που πήραν τα όπλα κατά της νόμιμης κυβέρνησης και ζήτησαν να προσαρτήσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» τους η Ρωσία. Τώρα, πώς διάβολο κομμουνιστές κατά τεκμήριο (αφού εγκαθιδρύουν «Λαϊκές Δημοκρατίες»), ζητάνε να ενσωματωθούν σε μια καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική χώρα (ο χαρακτηρισμός από το Ριζοσπάστη), μόνο το παρδαλό κατσίκι - όταν σταματήσει να γελάει – μπορεί να μας το εξηγήσει. Μήπως, άραγε, μπορεί ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ (γιατί θα χρειαστεί να περιμένουμε πάρα πολύ);
  Ο κ. Τσιάρας μεταξύ Κλίντον και Τραμπ, προφανώς προτιμάει τον ξετσίπωτο ρωσόδουλο Τραμπ. Το ότι είναι φασίστας και ρατσιστής δεν μπορεί να έχει καμιά σημασία για έναν αναρχικό. Γι’ αυτό δε διστάζει να χρίσει την Κλίντον θηλυκό «γεράκι» του πολέμου, άρα πιο επικίνδυνο από τον αρσενικό γέρακα κ. Τραμπ.
  Η μόνη εξήγηση που βρίσκω είναι ότι ο Τραμπ με τη ρωσοδουλεία του θα χορεύει στο σκοπό της μπαλαλάικας του κ. Πούτιν, ενώ η Κλίντον μπορεί να μην ήταν και τόσο πειθήνιο όργανο.
  Τελικά, ο κ. Τσιάρας έλυσε το μυστήριο των Δίδυμων Πύργων! Ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα δεν είχαν καμία ανάμειξη. Αντίθετα, Πύργους τους έριξαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, βοηθούμενοι από τους συμμάχους τους :Πακιστάν και «κυρίως» Σαουδική Αραβία!
  Ας περάσουμε, τώρα, στο άρθρο του κ. Τσιάρα για το Φιντέλ, που μας προσφέρει ο φίλος μας ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ.
  1) Ο κ. Τσιάρας μας δίνει πολύ γλαφυρά την κατάσταση που επικρατούσε προεπαναστατικά στην Κούβα. Δεν έχω σκοπό να αμφισβητήσω ούτε ένα γράμμα από όσα λέει, γιατί κι εγώ έχω την ίδια ακριβώς πληροφόρηση με τον κ. Τσιάρα – όλα όσα έλεγε η αριστερά.
  Ούτε έχω σκοπό να αμφισβητήσω τα επιτεύγματα της κουβανέζικης Επανάστασης. Εκείνα όμως που επισημαίνω ως μελανά στίγματα – την προσκόλληση του Κάστρο στη σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ, την αποστολή του Τσε σε σίγουρο θάνατο στη Βολιβία, τα εκστρατευτικά σώματα σε Αγκόλα και Αιθιοπία, τις επισκέψεις στην Κούβα του Πάπα, του Βαρθολομαίου και - κυρίως - του «τέως», σ΄αυτά δε βρίσκω ούτε καν μνεία στο άρθρο, αυτά για τον αρθρογράφο είναι μια ανύπαρκτη πραγματικότητα.
  Ένας δημοσιογράφος που «αγνοεί» όλα αυτά όταν γράφει για την Κούβα, μάλλον σαν «πληρωμένο πληκτρολόγιο» μπορεί να χαρακτηριστεί.
  2) Γιατί, φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ, διάλεξες να μας «απαντήσεις» με το άρθρο ενός θαυμαστή του Ντουρούτι και των αναρχικών της Ισπανίας και όχι με κανένα άρθρο «μαρξιστή» της κακιάς ώρας από το Ριζοσπάστη ή άλλης «κομμουνιστικής» φυλλάδας; Μήπως, όπως και ο αγαπητός κ. Μπογιόπουλος «την έχετε δει» λιγάκι προς τους «αντιεξουσιαστές»;
  3) Ο κ. Τσιάρας «είδε με τα μάτια του όλες τις παθογένειες, τα στραβά και τ’ ανάποδα του “σοσιαλισμού των τροπικών”», αλλά, εφαρμόζει το γνωστό «βλέπε, άκου, σώπα!». Αντί να μας πει τα «στραβά και τ’ ανάποδα», για να κρίνουμε μόνοι μας, μας διαβεβαιώνει πως στα καπιταλιστικά κράτη γίνονται χειρότερα («αλλά είμαι σε θέση να τα ζυγίσω με τα αντίστοιχα στραβά του δικού μας ιστορικού χωροχρόνου.») Ωραία δικαιολογία! Είναι σα να λέει ο κατηγορούμενος για φόνο «το σεβαστό δικαστήριο πρέπει να με αθωώσει γιατί, άλλοι έχουν κάνει πολύ περισσότερους φόνους».
  4) Ο κ. Τσιάρας μας επισημαίνει την προσοχή ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας 2 παραμέτρους πριν προχωρήσουμε «σε οποιαδήποτε αξιολογική κρίση για την Κούβα και την ημιτελή, κουρασμένη, αλλά νικηφόρα επανάστασή της» (τώρα το πόσο «νικηφόρα» είναι μια επανάσταση που τακιμιάζει με σοσιαλιμπεριαλιστές, αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο).
  Η πρώτη παράγραφος είναι η σύγκριση της προεπαναστατικής με την μετεπαναστατική Κούβα. Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση.
 • Χιτώνας του ΝέσσουΤρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, 15:46
  @ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ (Γ΄μέρος)

  Και στη δεύτερη παράμετρο συμφωνώ απόλυτα : στη σύγκριση της Κούβας με τα «γειτονικά κράτη», που δεν έκαναν επανάσταση.
  Ο κ. Τσιάρας, όμως, θέλει να συγκρίνουμε και την Κούβα με την Ελλάδα. Και τι μας προτείνει; Αφήνοντας κατά μέρος τι θα έπρεπε να κάνει ο Κολοκοτρώνης (μετέπειτα αρχηγός του «Ρωσικού Κόμματος»!!!) στην ελληνική επανάσταση και πόσους έπρεπε να σφάξει (εκτός από όσους έσφαξε στην Τρίπολη, που δεν ήταν, δα, και όλοι κοτζαμπάσηδες ή Φαναριώτες), ας δούμε τι προτείνει για σήμερα.
  Έπρεπε «πέρσι το καλοκαίρι να είχαμε κάνει το “απονενοημένο βήμα” και να στέλναμε στον διάολο κι ακόμη παραπέρα τους μοντέρνους τυράννους μας, τους μη εκλεγμένους δικτάτορες των Βρυξελλών και του Βερολίνου».
  Γιατί κ. συκοφάντη, είναι «δικτάτορες»; Γιατί δεν είναι «εκλεγμένοι» άμεσα όπως επιβάλλει η αναρχική ιδεολογία σας; Μα τότε και κάθε υπουργός που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής είναι «δικτάτορας»! Και, φυσικά «δικτάτορας» είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προέρχεται από τη Βουλή και όχι από άμεση εκλογή!
  Ας δούμε πόσο «τύραννοι» είναι αυτοί οι «δικτάτορες» : Τα δύο κυριότερα σώματα της ΕΕ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενο από τους ευρωβουλευτές κάθε χώρας, που εκλέγονται κανονικότατα και δημοκρατικότατα σε κάθε χώρα, με τις ευρωεκλογές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), το «Κολέγιο» της οποίας αποτελούν οι «επίτροποι» - ένας από κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.
  Υπάρχει ακόμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους Αρχηγούς Κρατών ή τους Πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, τον Πρόεδρο της Κομισιόν και την Υψηλή εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερικά θέματα και για την πολιτική ασφάλειας (οι δύο τελευταίοι παρίστανται χωρίς ψήφο).
  Υπάρχει ακόμα το Συμβούλιο της ΕΕ, που επεξεργάζεται διάφορα θέματα και αποτελείται κάθε φορά από τους αρμόδιους Υπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ.
  Βλέπετε πουθενά «τυράννους» και «δικτάτορες»;
  Και ο συκοφάντης ρωσοτσολιάς έχει το θράσος να μιλάει για γερμανοτσολιάδες!!!
  Και βάζει δίπλα-δίπλα τον Αιγύπτιο κ. Σίσι, που έγινε πρόεδρος της Αιγύπτου με στρατιωτικό πραξικόπημα, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο, που ψηφίστηκε από τον ουκρανικό λαό (εκτός, βέβαια, από τους ρωσοτσολιάδες των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που άρχισαν τον εμφύλιο, για να παραδώσουν την πατρίδα τους στους Ρώσους).
  Αλήθεια, πόσο κωμικοτραγικό είναι να υμνούν τον Κάστρο του «patria o muerte» («πατρίδα ή θάνατος») άνθρωποι που υποστηρίζουν τους εθνοπροδότες Ουκρανούς και τολμούν να γράφουν για «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του hasta la victoria siempre» («μέχρι τη νίκη παντοτινά»). Ποια victoria, κύριε Τσιάρα μας; Τη victoria των αυτονομιστών «ρωσόφωνων», δηλαδή την υποδούλωση της Ουκρανίας στη Ρωσία του Πούτιν; Λίγη τσίπα, πια!
  Υ.Γ. Φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ, είσαι λογοκλόπος! Το χαρακτηρισμό «fascist-asteras» τον έχω χρησιμοποιήσει πρώτος εγώ για τον fanisasteras. Μην πας να μου κλέψεις τη δόξα! Δεν τον έχω πατεντάρει, βέβαια, κι έτσι μπορείς να τον χρησιμοποιείς ελεύθερα, αλλά, η δεοντολογία επιβάλλει να αναφέρεις αυτόν που τον χρησιμοποίησε πρώτος. Ευχαριστώ.
 • RITA GΤρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016, 14:21
  ΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ , ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΔευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, 14:14
  @Χιτώνας του Νέσσου, @Nikos Sahas, @fanisasteras(ή μήπως fascist-asteras?)
  ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ και έπεται ΤΡΙΤΟ :
  ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ…….
  Συγκλονιστικός ο αποχαιρετισμός του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μέσω Facebook στον Φιντέλ Κάστρο. Ο διάσημος Αργεντινός έγραψε:
  "Πέθανε ο φίλος μου, ο έμπιστος μου, που με συμβούλευε, εκείνος που μου τηλεφωνούσε ανά πάσα στιγμή για να συζητήσουμε για την πολιτική, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ. Ποτέ δεν έκανε λάθος, για μένα ο Φιντέλ ήταν και θα είναι αιώνιος, ο μοναδικός, ο μεγαλύτερος. Η καρδιά μου πονάει, γιατί ο κόσμος χάνει των σοφότερο όλων.
  Δεν μπορεί ο καθένας να θάψει μία δικτατορία και να αμφισβητήσει αντιμετωπίζοντας την αμερικανική αυτοκρατορία.
  Δεν μπορεί ο καθένας να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό σε ένα χρόνο.
  Δεν μπορεί o καθένας να χαμηλώσει την παιδική θνησιμότητα από 42% σε 4%.
  Δεν μπορεί ο καθένας να παρουσιάσει περισσότερους από 130.000 γιατρούς, εξασφαλίζοντας 1 γιατρό για κάθε 130 άτομα, με το υψηλότερο ποσοστό των γιατρών ανά κάτοικο στον κόσμο.
  Δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιατρική σχολή του κόσμου, με 1500 ξένους γιατρούς ανά έτος και 25.000 απόφοιτους ιατρικών σχολών από 84 χώρες.
  Δεν μπορεί ο καθένα να στέλνει περισσότερους από 30.000 γιατρούς να εργάζονται σε περισσότερες από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε περίπου 600.000 αποστολές.
  Δεν μπορεί ο καθένας να φτιάξει την μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής, χωρίς παιδικό υποσιτισμό.
  Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να δημιουργήσει τη μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής, χωρίς το πρόβλημα των ναρκωτικών.
  Δεν μπορεί ο καθένας να πετύχει 100% σχολική εκπαίδευση.
  Δεν μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει στη χώρα του χωρίς να δει ένα παιδί να κοιμάται στο δρόμο.
  Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να παρουσιάσει τη μόνη χώρα στον κόσμο που συναντά την οικολογική βιωσιμότητα.
  Δεν μπορεί ο καθένας να επιτυγχάνει για το λαό του 79 χρόνια προσδόκιμο ζωής.
  Δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει εμβόλια κατά του καρκίνου.
  Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να έχει τη μόνη χώρα που εξαλείφθηκε η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί του ιού HIV.
  Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια στη Λατινική Αμερική.
  Δεν μπορεί ο καθένας να έχει δεχθεί πάνω από 600 απόπειρες κατά της ζωής του και 11 πρόεδροι των ΗΠΑ να προσπαθούν να τον ανατρέψουν.
  Δεν μπορεί ο καθένας να επιβιώνει μετά από 50 χρόνια αποκλεισμού και οικονομικού πολέμου.
  Δεν μπορεί ο καθένας να φτάνει τα 90 του χρόνια, με πολύ εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία.
  Αγαπήθηκε από εκατομμύρια. Παρεξηγημένη από τους άλλους λίγους.
  Αυτό που δεν μπορεί να κάνει κανείς είναι να τον αγνοήσει."
 • βασιληςΔευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, 13:19
  Μάγκες από δω και μάγκες από κει χαλαρώστε λίγο..Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα και μια χώρα όπως η Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν δικαιούται να μιλά για χώρες όπως η Κούβα και για τον κουβανικό λαό που ήθελε με όλη του την καρδιά να έχει στο έδαφος της χώρας του για αρχηγό τον Φιντέλ Κάστρο και να αντιμετωπίζει το απίστευτο εμπάργκο των ΗΠΑ με υπερηφάνια και τσαγανό μοναδικό..Οσοι θέλετε να κάνετε θάψιμο στον Καστρο ακούγοντας Μπογδανοκυρανακηδες και οσοι θέλετε για δικούς σας επαγγελματικούς λόγους να κάνετε αγιογραφίες, σας καλώ να διαβάσετε τι είπε ο Καστρο για τον εαυτό του και τον Γκεβάρα, για τα σωστά του και τα λάθη του στο αριστουργηματικό βιβλίο-αυτοβιογραφία-συνεντευξη 100 ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ του Ιγνασιο Ραμονέ..Προσωπικότητα και ηγέτης σαν τον Καστρο δεν έχει περάσει από την Ελλάδα μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο και λαός με το σθένος και την τόλμη του κουβανικού λαού βάζει τα γυαλιά σε μας τους βολεμένους και κωλοτούμπες του πρωτου κόσμου..Ντροπή στη ΝΔ για το 8ήμερο επί καθημερινής βάσεως θάψιμο που έκαναν στον Καστρο τα νέα της πολιτικά βλαστάρια και τα ακροδεξιά της μπουμπούκια..δεν μπορούσε κάποιος με μεγαλύτερο πολιτικό αισθητήριο εντός του κόμματος να τους συμμαζέψει?
 • WhateverΔευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, 13:09
  Κανένας υποστηρικτής του Κάστρο στα σχόλια δεν απάντησε στον fanisasteras γιατί δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών (ανάμεσα σ'αυτούς ανήκω κι εγώ) δεν έχουμε πάει ποτέ στην Κούβα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Προσωπικά, δεν ανήκω ούτε στους υποστηρικτές ούτε στους κατήγορους του Κάστρο, αλλά το να υποστηρίζεις σθεναρά κάτι για το οποίο δεν έχεις καμία μα καμία εμπειρία μου φαίνεται το λιγότερο υποκριτικό και προπαγανδιστικό.
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΣάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 19:59
  @Nikos Sahas, @Χιτώνας του Νέσου.Πρώτο μέρος.
  Σε σας τους αντικομμουνιστές και υπερασπιστές των ΗΠΑ του Γουαντάναμο σαν πρώτη απάντηση σας στέλνω το άρθρο του Γ.Τσιάρα απο την σημερινή 03/12/16 Εφημερίδα των Συντακτών.
  Ξεκαθαρίζοντας αναφέρω ότι σε κάποια που γράφει ο Συγγραφέας για Πατερούλη και εθελοδουλία του ΚΚΕ διαφωνώ κάθετα αλλά σε γενικές γραμμές το άρθρο είναι γραμμένο απο έναν άνθρωπο που κρίνει χωρίς υστεροβουλία και εμπάθεια και κυρίως δεν προβοκάρει!....
  Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
  03.12.2016, 15:29 | Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  Είναι να τρελαίνεται κανείς με τα όσα γράφονται και λέγονται μια εβδομάδα τώρα για τον μακαρίτη Φιντέλ Κάστρο και την κουβανέζικη επανάσταση και κοινωνία, από ανθρώπους που είτε δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο νησί, είτε το επισκέφτηκαν μόνο σαν τουρίστες, για να μην πω σεξο-τουρίστες. Και που, σε κάθε περίπτωση, διακατέχονται από βαθύτατη εμπάθεια για τα επιτεύγματα αυτού του μοναδικού, σε αντοχές και κουράγια, αλλά και δίψα για ζωή και ελευθερία, λαού της Καραϊβικής. Νιώθω λοιπόν την ανάγκη, έχοντας ταξιδέψει επανειλημμένα στη Κούβα σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο, μεταξύ 2000 και 2005, έχοντας μελετήσει όσο μπόρεσα την Ιστορία και την κουλτούρα της, μιλώντας τη γλώσσα και διατηρώντας έκτοτε επαφή με αρκετούς ανθρώπους που γνώρισα εκεί, όλων των «αποχρώσεων» και πεποιθήσεων, να γράψω εδώ δυο-τρία σταράτα λόγια. Με την ειλικρίνεια δηλαδή του Ευρωπαίου αριστερού (βάλτε εσείς όσα εισαγωγικά θέλετε) που ξέφυγα από το τουριστικό μονοπάτι, μακριά από τα ξενοδοχεία και τις πιάτσες των μεγαλουπόλεων, που έζησα έστω και για λίγους μήνες, συνολικά, στον δικό τους ρυθμό, που μοιράστηκα το φαγητό και τις συνήθειές τους, που έζησα στο πετσί μου τη φτώχεια, αλλά και την απροσκύνητη αξιοπρέπεια και περηφάνια και το γλέντι και τη μελαγχολία του μέσου Κουβανού πολίτη. Που είδα με τα μάτια μου όλες τις παθογένειες, τα στραβά και τ’ ανάποδα του «σοσιαλισμού των τροπικών», αλλά είμαι σε θέση να τα ζυγίσω με τα αντίστοιχα στραβά του δικού μας ιστορικού χωροχρόνου. Δυο πράγματα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να λάβει κανείς υπόψη του, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αξιολογική κρίση για την Κούβα και την ημιτελή, κουρασμένη, αλλά νικηφόρα επανάστασή της. Το πρώτο είναι η τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην Κούβα πριν από τον θρίαμβο του 1959: μια χώρα-προτεκτοράτο, που έγινε δήθεν «ανεξάρτητη» μετά τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο του 1898, αλλά στην πραγματικότητα παρέμενε αποικία, θέρετρο και μπουρδέλο των ΗΠΑ και της μαφίας της. Μια πλούσια χώρα με λίγους διαπλεκόμενους πλούσιους λευκούς, τσιφλικάδες και βιομηχάνους, ραντιέρηδες και κομπραδόρους των ξένων και εκατομμύρια φτωχούς. Μια χώρα με 70% αναλφαβητισμό και σχεδόν ένα εκατομμύριο πόρνες. Μια διεφθαρμένη ώς το κόκαλο χώρα που κυβερνιόταν φεουδαρχικά από τους γαιοκτήμονες και το καθολικό παπαδαριό και όπου όλες οι σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονταν από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τους ντόπιους εκπροσώπους των ξένων καρτέλ. Οπου οι μεθυσμένοι Αμερικανοί ναύτες κατουρούσαν το άγαλμα του Μαρτί, μπροστά στο Καπιτώλιο της Αβάνας, και κανείς δεν τολμούσε να τους βάλει στη θέση τους. Σας θυμίζει κάτι; Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το σήμερα. Σχίζουν τα ρούχα τους γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές για την «ανελευθερία» και την «καταπίεση» της σημερινής Κούβας. Ποια είναι όμως η «φιλελεύθερη» εναλλακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει το νησί του Μαρτί και του Μασέο για να ικανοποιήσει τους επικριτές του; Ας δούμε τους γείτονες της Κούβας -τη διαρκή τραγωδία της Αϊτής και της Γουατεμάλας, το ναρκω-κράτος του Μεξικού, τον χωρίς τέλος εμφύλιο της Κολομβίας. Ο, τι και να μου πούνε για την Κούβα, εγώ είδα με τα μάτια μου ότι σε αυτό το νησί η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια αξίζει περισσότερο απ’ ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες που έχω επισκεφτεί, περιλαμβανομένων και πολλών «προηγμένων» οικονομικά, αλλά βαθιά άνισων και άδικων κοινωνιών της Εσπερίας. Υπήρξαν βέβαια και μερικοί ηγέτες, με πρώτο τον υπέροχο Αλιέντε στη Χιλή, που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε σοσιαλιστικά πειράματα αναδιανομής ακολουθώντας το δημοκρατικό, συναινετικό μοντέλο. Κι εγώ με τον Αλιέντε είμαι, έτσι θέλω να προχωρούν οι κοινωνίες, με τη συναίνεση της κάλπης και την όσο γίνεται πιο άμεση δημοκρατία, κι όχι με την εξουσία της βίας, που κρέμεται από την κάννη του όπλου και αργά ή γρήγορα οδηγεί στη δικτατορία του ενός. Για την ακρίβεια, ούτε ο Αλιέντε μού φτάνει -γουστάρω αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση, παρισινή Κομμούνα και ουκρανική Μαχνόβιτσα, γουστάρω Ντουρούτι και το θαύμα της ισπανικής επανάστασης. Ποιο όμως από όλα αυτά τα θαυμάσια ιστορικά πειράματα αφέθηκε να ανθήσει απρόσκοπτα, έστω και για δοκιμή, έστω και για μερικά χρόνια; Ποιο δεν πνίγηκε στο αίμα από τους βάρβαρους επικυρίαρχους, από τις στρατιές των ντόπιων και ξένων ελίτ; Ξέρετε τι είναι για μένα η Κούβα; Είναι αυτό που θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι η Ελλάδα, αν ο Κολοκοτρώνης είχε σφάξει ή εξορίσει τους κοτζαμπάσηδες και τους Φαναριώτες το 1823-24 και έπαιρνε την εξουσία χωρίς τη βοήθεια των ξένων «σωτήρων». Ή αν ο Αρης Βελουχιώτης, τις ιδιοφυείς αντάρτικες τακτικές του οποίου γνώριζε και θαύμαζε ο Φιντέλ και οι μπαρμπούδος του, αψηφούσε την εθελοδουλία του Κόμματος (και το μυστικό χαρτάκι του Τσόρτσιλ και του «Πατερούλη») και συνέχιζε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του hasta la victoria siempre, μέχρι την τελική νίκη και χειραφέτηση του λαού μας. Ή έστω, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, αν πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κάνει το «απονενοημένο βήμα» και στέλναμε στον διάολο κι ακόμη παραπέρα τους μοντέρνους τυράννους μας, τους μη εκλεγμένους δικτάτορες των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Είναι, κοντολογίς, το έπος και το δράμα ενός λαού έντεκα εκατομμυρίων ψυχών -όσοι κι εμείς- που πήγε κόντρα στο πεπρωμένο του Ραγιά και τα ‘βαλε στα ίσια με το αφεντικό του, τον δυνάστη του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα πλήρωνε ακριβά και για πολλές γενιές αυτή του την ιστορική αποκοτιά. Ενός λαού που αξίζει, γαμώτο, λίγο παραπάνω σεβασμό για τα κατορθώματά του και λίγη περισσότερη κατανόηση για τα λάθη του -ιδίως όταν η κριτική προέρχεται από τους γερμανοτσολιάδες, τους παρτάκηδες, τους άκαπνους και τους ανίδεους, «αριστερούς» ή δεξιούς. Ή από κάτι τύπους που προσκυνάνε τον Ομπάμα και τη Μέρκελ, αποκαλούν «πρόεδρο» και κάνουν μπίζνες με τον Αιγύπτιο δικτάτορα Αλ Σίσι ή με τον Ουκρανό Ποροσένκο, ενώ αποκηρύσσουν ως «τύραννο» τον λαογέννητο Φιντέλ...
 • Χιτώνας του ΝέσσουΣάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 14:38
  Ο κ. Μπογιόπουλος αρχίζει το άρθρο του με μια «εξουθενωτική» παρατήρηση για τους αντιπάλους του : Παρατήρηση 1η: O Κάστρο, λέει, ήταν «αμφιλεγόμενος». Πολύ λογικό να τον θεωρούν τέτοιο εκείνοι που πριν κοιμηθούν, μετά την προσευχή τους στην τρόικα, στις αγορές, στο αγγλικό δίκαιο και στα υπερταμεία, ρίχνουν κι ένα «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ».
  Ας δούμε, αναλυτικά, τις αιτιάσεις του.
  1) Η τρόικα ήταν αποτέλεσμα των μνημονίων. Τα μνημόνια είναι αποτέλεσμα του χρέους και της απόλυτα δικαιολογημένης βεβαιότητας των δανειστών ότι έχουν να κάνουν με κακοπληρωτές.
  Ο κ. Μπογιόπουλος για το χρέος έχει την άποψη (!) ότι αφενός δεν έχουν κανένα δίκιο να ζητάνε οι «τοκογλύφοι» (που μερικοί δανείζονται από τρίτους με υψηλότερο επιτόκιο για να μας δανείσουν με χαμηλότερο) τα λεφτά τους πίσω, αφετέρου ότι το έχουμε πληρώσει το χρέος και μάλιστα πολλές φορές!!!
  Φυσικά, τα δανεικά τα πήρε το ελληνικό κράτος – για να μιλήσουμε ταξικά, η ελληνική αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της – και όχι ο ελληνικός λαός. Εφόσον, όμως, στην ελληνική δημοκρατία αυτές τις κυβερνήσεις τις εξέλεξε ο ίδιος ο λαός, στην καμπούρα του φορτώνεται το χρέος. Αν θέλει να έχει κάποιο δίκιο στην άρνησή του να το πληρώσει, ας πετάξει από την καμπούρα του πρώτα-πρώτα την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της και ας πάρει ο ίδιος την εξουσία. Πού τέτοια σκέψη! Τις ίδιες αστικές κυβερνήσεις φαίνεται να νοσταλγεί.
  Αυτή είναι η τυπική όψη του προβλήματος.
  Αν πάμε στην ουσιαστική, εκεί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
  Από όλους όσους φωνάζουν για το «παράνομο» και «απεχθές» χρέος, οι μόνοι που δεν ωφελήθηκαν από αυτό – οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – είναι και οι μόνοι που δε φωνάζουν. Όλα τα άλλα τρωκτικά, που το κάθε ένα έβαλε έστω και λίγο το δαχτυλάκι του στο μέλι και άρμεξε τις παχιές αγελάδες, ουρλιάζουν, ή, κλαίγονται – ανάλογα, με το θράσος τους – και καταριούνται τους «τοκογλύφους», τους οποίους παρακαλούσαμε γονατιστοί να μας δανείσουν για να πληρώσουμε τους άλλους, τους πραγματικούς τοκογλύφους, που 30 συναπτά έτη δάνειζαν τους Ανδρέηδες, Μητσοτάκηδες, Βενιζέλους, Κωστάκηδες και Γιωργάκηδες και Σαμαράδες, για να μοιράζουν αφειδώς στο «λαό» τα δανεικά, προς άγραν ψήφων, ώστε να γίνει πράξη το ρηθέν υπό του μετά Χριστόν - και κατόπιν εορτής, βεβαίως-βεβαίως - προφήτου Θεοδώρου Παγκάλου «Μαζί τα φάγαμε!».
  Οπότε, ο κ. Μπογιόπουλος όταν ζητάει, ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, να αρνηθούμε την πληρωμή του χρέους, ζητάει από το λαό να δραστηριοποιηθεί για να αποτινάξει η αστική τάξη το χρέος από τη δική της καμπούρα.
  Θεωρείς άδικο να πληρώσεις το χρέος που δημιούργησε η αστική τάξη; Και θεωρείς δίκαιο να μην πληρώσει το χρέος της, έστω και άτοκα και να εξακολουθήσει να κυβερνά σα να μη συνέβη τίποτα και να σωρεύει κι άλλα χρέη πάνω στα χρέη και κέρδη πάνω στα κέρδη; Εκτός και παραδέχεσαι ότι είσαι συνένοχος στον εγκληματικό δανεισμό.
  Όσοι δε βάζουν ΩΣ ΠΡΟ’Υ’ΠΟΘΕΣΗ για την άρνηση πληρωμής του χρέους την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, είναι υπηρέτες αυτών που φάγανε τα δανεικά και τώρα σα γνήσιο μπαταξήδες δε θέλουν να πληρώσουν τη «λυπητερή».
  Ο κ. Μπογιόπουλος μας σερβίρει, συχνά-πυκνά, τη «λαοσωτήρια» θεραπεία - δια πάσαν νόσον - του κόμματός του για «λαϊκή εξουσία», ποτέ, όμως, δεν την έθεσε σαν προϋπόθεση για την άρνηση πληρωμής του χρέους, το οποίο το πραγματεύεται σε στιλ καθαρά αναρχικό (Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω).
  2) Το αγγλικό δίκαιο.
  Η αντίρρηση του κ. Μπογιόπουλου για το «αγγλικό δίκαιο» είναι η αντίθεση του μπαταξή σε ένα δίκαιο που ευνοεί το δανειστή – σε αντίθεση με το ελληνικό δίκαιο που αφήνει διάφορα παραθυράκια στον κακοπληρωτή.
  Για να πάρουμε κάποια ιδέα του «ελληνικού δικαίου», να αναφέρω ότι πριν τη δεκαετία του ΄80, υπήρχε στο «δίκαιο» αυτό η εξής καταπληκτική διάταξη : «Κατάσχεση εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου απαγορεύεται». Τι σήμαινε αυτό; Ενώ, για ένα μικρό ποσό που χρωστούσε στο κράτος κινδύνευες να βρεθείς πίσω από τα σίδερα, όταν σου χρωστούσε το κράτος κι αυτό είχε βεβαιωθεί από τα κρατικά δικαστήρια, η δικαίωσή σου έμενε στα χαρτιά – «σου έμενε η δόξα της αποφάσεως», όπως έλεγαν με πικρό χιούμορ – και δεν έπαιρνες δεκάρα.
  Ο κ. Μπογιόπουλος το θέμα το βλέπει και εθνικιστικά. Σιγά, που θα βάλουμε το «αγγλικό δίκαιο» (των βρομοϊμπεριαλιστών εγγλέζων!) πάνω από το εθνικό μας δίκαιο! Αυτό είναι «κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας»! Εμείς είμαστε αξιοπρεπείς μπαταξήδες και έχουμε το καλύτερο μπαταξήδικο «δίκαιο» και υψηλό αίσθημα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ώστε να θεωρούμε αναξιοπρεπές να πληρώνουμε τα χρέη μας και «εθνική» στάση να συντασσόμαστε με τους χρυσαυγίτες «εθνικιστές» και με «εθνική ομοψυχία» να λέμε – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ – «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».
  3) Για το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», τα έχουμε ξαναπεί στο άρθρο του κ. Μπογιόπουλου. Ο κ. Μπογιόπουλος, όμως, είναι αμετανόητος. Γι’ αυτό, παραθέτω απλώς τι έγραφε ο «Ιωσήφ Σ., Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, 12:35» :
  Είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας, που κινδυνεύει να εμπλακεί σε πόλεμο με μια γειτονική χώρα, λόγω μιας προβοκάτσιας – ή, έστω, μιας ηλίθιας «πατριωτικής» ενέργειας, που έγινε πίσω από την πλάτη σου. Ζητάς την παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες επεμβαίνουν και αποσοβείται η σύρραξη και ο πόλεμος. Γιατί είναι κολάσιμο το «ευχαριστώ τις ΗΠΑ», ω, πατριώτες και «πατριώτες»; Γιατί εσείς θα θέλατε να γίνει πόλεμος με την Τουρκία; Γιατί είσαστε με το μέρος των προβοκατόρων; Τότε θα είσαστε και με το μέρος του Βρακά, που πέταξε με αεροπλάνο πάνω από τον αλβανικό εναέριο χώρο, για να γίνει σύρραξη Ελλάδας-Αλβανίας. Μόνο που αυτή την προβοκάτσια την υιοθέτηση μονάχα ο φασιστικός «Στόχος» και οι αριστεροί κατάγγειλαν την πράξη του Βρακά ως προβοκατόρικη.
  Εδώ και καιρό, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η «Αριστερά» στο θέμα του εθνικισμού δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ακροδεξιούς και τους χρυσαυγίτες. Απλώς, τσακώνονται για το ποιος είναι γνήσιος εθνικιστής και ποιος δεν είναι.
 • Χιτώνας του ΝέσσουΠαρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, 22:09
  @hellene
  1) Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ και δεν αφήνεις «φημες σκοτινες» να κυκλοφορούν για τους μεγάλους ηγέτες «που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία»! Αυτός ο άθλιος ο Nikos Sahas προσπάθησε να διαδώσει τέτοιες φήμες, αλλά, εσύ τον έβαλες αμέσως στη θέση του : ο Νερούντα δεν ήταν απαγορευμένος στην Κούβα, επρόκειτο απλά για μια παρεξήγηση! Κι από αυτή την άτιμη την παρεξήγηση, «οι σχέσεις» απλά «κρύωσαν». Τώρα, αν το κρύο έφτασε στην απαγόρευση των ποιημάτων του, μην περιμένετε στη Ελενίτσα να μας το πει : αυτή μας λέει «τι ακριβώς συνέβη» και μας το λέει με απαράμιλλο τρόπο και καθόλου «σκοτεινό» - «μια διαφορά μεταξύ συγγραφέων ένα γράμμα και νάσου η παρεξήγηση»!!!. Αν αυτό δεν είναι ένα θεοσκότεινο τούνελ, χωρίς κανένα φως, τι να κάνουμε; Η Ελένη μας δεν είναι και καμία Νικολούλη!
  Αλλά, μια και ο «Νερουντα ειναι χιλιανος κουμμουνηστης» (εγώ ήξερα πως μόνο οι δεξιοί λέγανε «κουμμουνιστής», αντί «κομμουνιστής»), οι «σχέσεις δεν έφτασαν στα άκρα»!
  2) Για τον Ριβέρο και τον Μενάρ που ίδρυσε τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, που βράβευσαν το 2003 τον Ριβέρο. Ώστε ο Ριβέρο ήταν «ετερογνώμων», που «έφυγε στην Ισπανία»! Τι λες, μωρέ παιδί μου! Και γιατί δε μας λες το γιατί;
  Μήπως «δημιουργείς φήμες σκοτινές»; Όσο για τον Μενάρ, που το 2013 έγινε δήμαρχος του Μπεζιέ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν, όταν ήταν στο Κολέγιο ήταν τροτσκιστής και τους «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» το ίδρυσε το 1985 - δεν ξέρω ποιανού οπαδός ήταν τότε. Πάντως οι «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» κατέχουν την «κατάσταση συμβούλου» του ΟΗΕ
 • Χιτώνας του ΝέσουΠαρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, 12:44
  Φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ, σαν απάντηση στη λασπολογία σου για τον Ριβέρο (Μαφιόζοι έμποροι Ναρκωτικών και στενά συνδεδεμένοι με τις εγκληματικές τρομοκρατικές ενέργεις ενάντια στον Κουβανικό λαό με την βοήθεια της CIA), δίνω σε μετάφραση τα όσα γράφει η αγγλόφωνη Βικιπαίδεια :
  Ο Ραούλ Ριβέρο Καστανιέντα είναι ένας Κουβανός ποιητής, δημοσιογράφος και αντιφρονών. Γεννήθηκε το 1945 στο Μορόν της Καμαγκουέι, στην Κεντρική Κούβα.
  Στα νιάτα του, ήταν ένας φλογερός οπαδός του Φιντέλ Κάστρο και της Κουβανέιζικης Επανάστασης. Ανήκε στην πρώτη γενιά δημοσιογράφων που αποφοίτησαν μετά το θρίαμβο της Επανάστασης. Από τα 1973-1976 ήταν ο κύριος ανταποκριτής του επίσημου κουβανέζικου Τύπου στη Μόσχα. Υπηρέτησε, επίσης, ως πρόεδρος της φιλοκαθεστωτικής Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας (UNEAC- Unión de Escritores y Artistas de Cuba). Ήταν γνωστός ως ο «Ποιητής της Επανάστασης» και είχε σχέσεις με τις μεγαλύτερες πολιτιστικές μορφές της κομμουνιστικής Κούβας.
  Το 1989, εγκατέλειψε την UNEAC. Το 1991, υπόγραψε τη λεγόμενη «Επιστολή 10 διανοουμένων», μια αίτηση για την απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων και τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Από τότε, ο Ριβέρα υπήρξε απόβλητος από την κουβανέζικη κοινωνία. Το 1995, ίδρυσε τον Κουβανέζικο Τύπο και δραστηριοποιήθηκε στο ανεξάρτητο δημοσιογραφικό κίνημα, δημοσιεύοντας τις εργασίες του σε εφημερίδες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
  Το 1999, του απονεμήθηκε το βραβείο Μαρία Μορς Κάμποτ του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τη Διεθνή Δημοσιογραφία. Τον επόμενο χρόνο, ανακηρύχθηκε ως ένας από τους 50 « Ήρωες της Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου» του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, για τα τελευταία 50 χρόνια.
  Στη διάρκεια καταστολής των αντιφρονούντων, της «Μαύρης Άνοιξης» της κουβανέζικης κυβέρνηστης, το 2003, ο Ριβέρο κατηγορήθηκε για «δράση ενάντια στην κουβανέζικη ανεξαρτησία και προσπάθεια υπονόμευσης της εδαφικής ακεραιότητας», καθώς και για γραπτά «ενάντια στην κυβέρνηση», για οργάνωση «ανατρεπτικών συναντήσεων» στο σπίτι του και για συνεργασία με το διπλωμάτη των ΗΠΑ Τζέιμς Κέισον. Ο Ριβέρο κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Πέρασε τους 11 πρώτους μήνες σε ένα μικροσκοπικό μοναχικό κελί χωρίς παράθυρα και χωρίς καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Ριβέρο υπερασπίστηκε αργότερα ο Κουβανός συγγραφέας και Υπουργός Πολιτισμού Αμπέλ Πριέτο, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Ριβέρο «δε συνελήφθη για τις απόψεις του, αλλά γιατί χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, μια χώρα που είχε πολιορκήσει το νησί μας». Ο Ριβέρο διαβεβαίωσε, τόσο στις ανακρίσεις στη φυλακή, όσο και δημόσια, πως όλα τα χρήματα που έλαβε αποτελούσαν αμοιβές για τα άρθρα του, που είχαν πληρώσει οι εκδόσεις πολυμέσων και όχι κυβερνητικοί ή πολιτικοί οργανισμοί. Ο απόλογισμός της ζωής του και η μεταχείρισή του από την κουβανέζικη κυβέρνηση βρίσκεται στο βιβλίο του «Απόδειξη επαφής».
  Το Νοέμβρη του 2004, απελευθερώθηκε, μετά από διεθνή πίεση στην Κούβα και ακολούθως εγκαταστάθηκε στην Ισπανία και τιμήθηκε με το βραβείο Γκιγιέρμο Κάνο της Ουνέσκο για την Παγκόσμια Ελευθερία του Τύπου.
  Υ.Γ. Καλό θα ήταν να μην πέφτεις θύμα της σοσιαλφασιστικής προπαγάνδας του ΚΚΕ.
 • helleneΠαρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, 10:54
  Nikos Sahas@
  Μην προσπσθεις να δημιουργησεις φημες σκοτινες.
  Και σας αρεσει η οχι ειναι ενας ηγετης που θα μεινει για παντα στην ιστορια.
  Τωρα οσο για τον Raoul Riveroo anθρωπος ηταν ετερογνωμων εφυγε στην Ισπανια , πηρε και το βραβειο του απο τον συλλογο "Δημοσιογραφοι χωρς συνορα"- κκαι ξερεις ποιος τον ιδρυσε αυτο ;; Ο Robert Menard, ενς οπαδος της Le Pin!!!!Ποιος θα μιλησει γι αυτον;; Κανεις!,
  Αναφερεις επισης οτι ο Pablo Neruda απαγορευτηκε σστην Κουβα......
  Δεν αναφερεις ομως τι ακριβως συνεβει, αλλα λες .
  Ο Νερουντα ειναι χιλιανος κουμμουνηστης.Μια διαφορα μεταξυ συνγραφεων ενα γραμμα και νασου η παρεξηγηση.Οι σχεσεις κρυωσαν.
  Αλλα αυτο δεν θα πει οτι εφτασαν στα ακρα.
  Σταματα λοιπον να λες οτι σου κατεβει.
 • ΗΠΕΙΡΩΤΗΣΠέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, 17:48
  @Nikos Sahas.Mάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται ή ψεύδεσαι ασύστολα ο ποιητής υμνητής του ΚΑΣΤΡΟ και της Κουβανέζικης Επανάστασης κομμένος στην ΚΟΥΒΑ;
  Το ποίημα ύμνος πρόχειρα μεταφρασμένο που έγραψε ο Νερούδα για τον ΚΑΣΤΡΟ :
  Pablo Neruda- Ποίημα για τον Φιντέλ Κάστρο (Άσμα Διαμαρτυρία)
  https://communismgr.blogspot.com/2016/11/pablo-n eruda-poem-for-fidel-castro-song.html

  Ποίημα του Pablo Neruda- τραγούδι διαμαρτυρίας.

  Φιντέλ, ο Φιντέλ, οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες
  για τα λόγια στη δράση και τις πράξεις που τραγουδούν,
  Γι 'αυτό φέρνω από μακριά
  ένα φλιτζάνι κρασί της χώρας μου:
  είναι το αίμα ενός υπόγειου άνθρωπου
  ότι από τις σκιές φτάσει το λαιμό σας,
  είναι ανθρακωρύχοι που έχουν ζήσει για αιώνες
  εξόρυξη φωτιά από την παγωμένη γη.
  Πηγαίνουν κάτω από τη θάλασσα για τον άνθρακα
  αλλά κατά την επιστροφή είναι σαν φαντάσματα:
  μεγάλωσε συνηθίσε στην αιώνια νύχτα,
  το φως των εργάσιμων ημερών έκλεψαν από αυτούς,
  Παρ 'όλα αυτά εδώ είναι το κύπελλο
  της τόσο πολύ πόνο και τις αποστάσεις:
  η ευτυχία των φυλακισμένων ανδρών
  διακατέχεται από το σκοτάδι και αυταπάτες
  ο οποίος από το εσωτερικό των μεταλλείων αντιλαμβάνονται
  η άφιξη της άνοιξης και τα αρώματα της

  γιατί ξέρουν ότι ο άνθρωπος αγωνίζεται
  για την επίτευξη του καλύτερου με σαφήνεια.
  Και η Κούβα θεωρείται από τις νότιες ανθρακωρύχους,
  οι μοναχικοί γιοι του La Pampa,
  οι βοσκοί στην Παταγονία,
  οι πατέρες του κασσίτερου και του αργύρου,
  εκείνοι που παντρεύονται στις cordilleras
  εξαγάγετε το χαλκό από Chuquicamata,
  άνδρες κρυμμένοι σε λεωφορεία
  σε πληθυσμούς καθαρή νοσταλγία,
  γυναίκες από τα πεδία και τα εργαστήρια,
  παιδιά που φώναξε μακριά την παιδική τους ηλικία:
  Αυτό είναι το κύπελλο, να λάβει, ο Φιντέλ.
  Είναι γεμάτη από τόσες ελπίδες
  ότι κατά το πόσιμο θα ξέρετε νίκη σας
  είναι σαν το παλιό κρασί της πατρίδας μου
  όχι από έναν άνθρωπο, αλλά από πολλούς άνδρες
  και όχι από έναν αλλά από σταφύλι πολλά φυτά:
  δεν είναι μια σταγόνα, αλλά πολλά ποτάμια:
  όχι ένα καπετάνιος, αλλά πολλές μάχες.
  Και θα σας υποστηρίξει, γιατί αντιπροσωπεύουν
  η συλλογική τιμήν του μακρύ αγώνα μας,
  και εάν η Κούβα ήταν να πέσουν όλοι θα πτώση,
  και θα έρθει να την άρει,
  και εάν ανθίζει με λουλούδια
  που θα ανθίσει με τη δική μας νέκταρ.
  Και αν τολμήσουν αγγίξει Κούβας
  το μέτωπο, με τα χέρια σας απελευθερώθηκε,
  θα βρείτε τις γροθιές των ανθρώπων,
  θα πάρουν θαμμένα όπλα μας:
  του αίματος και την υπερηφάνεια θα έρθει για τη διάσωση,

  να υπερασπιστεί την αγαπημένη μας Κούβα.

  - Pablo Neruda.
  Όσο αφορά στον ΡΑΟΥΛ ΡΙΒΕΡΟ η στενή του σχέση με τους εξόριστους Κουβανούς του ΜΑΙΑΜΙ και η συμπαράσταση απο το UNIVERSITY OF MIAMI, δηλαδή οι Μαφιόζοι έμποροι Ναρκωτικών και στενά συνδεδεμένοι με τις εγκληματικές τρομοκρατικές ενέργεις ενάντια στον Κουβανικό λαό με την βοήθεια της CIA - δείχνουν την κατάντια του!!
 • ΣΑΡΤετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, 22:02
  Είστε όλοι ψεύτο-επαναστάτες και αντί να κάνετε μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά σας ξοδεύεται τον χρόνο σας για να ασχολείστε με τον Κάστρο και τον Τσέ Γκεβαρα- τα ρεμάλια - μια Κούβα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη - δώστε λίγη προσοχή στην Ελλάδα γιατί θα γίνεται σαν την Κούβα και σεις!! Αυτό που είστε κατά βάθος είστε ψεύτο αριστεροί με δεξιές τσέπες - βάλτε μυαλό !!!
 • Nikos SahasΤετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, 17:08
  Η πραγματικότητα της Κούβας είναι του Πάμπλο Νερούδα. Τον οποίο οι κουβανοί απαγορεύεται να διαβάζουν. Και του Ραούλ Ριβέρο, που επειδή έγραψε ενάντια στην λογοκρισία έμεινε 20 χρόνια φυλακή και σήμερα ζει εξόριστος στην Μαδρίτη
 • Μισάνθρωπο ΨοφάλογοΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 22:01
  Πάλι καλά (ο θεός μας βοήθησε) που ως Ellada, προσκυνήσαμε τον Αμερικάνικο τρόπο ζωής και καταφέραμε να είμαστε ένα "ανεξάρτητο" κράτος, χωρίς άστεγους, χωρίς συσσίτια, χωρίς ανεργία και χωρίς κρατική καταστολή.

  Τί ηλίθιοι που ήταν οι Κουβανοί τόσα χρόνια, και ακολούθησαν άλλο τρόπο ζωής... στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, κ.α.
  Μα καλά : δεν ρωτούσαν και εμάς εδώ στο Ellada, να τους λέγαμε τί ωραία που είμαστε μέσα στη Φασιστική "Ένωση" και μέσα στη σφηκοφωλιά των δολοφόνων του ΝΑΤΟ;;

  Δεν ήξεραν - δεν ρώταγαν ;;
  Δώσε στα φασιστάλογα κι άλλη Black Friday (να μασουλάνε σανό hi tech)...
  Δώσε κι άλλο Νότη Σφακιανάκη...
  Δώσε πατριδοσκατίλα...
  Αυτό είναι το "μέλλον"
 • helleneΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 20:00
  NWO@ BLAPOUME KAI APO EDW POU DEN BAZOUN TON ADERFO, TON GIO, K.A POU PSHFIZOUME POSO POLU MAS LOGARIAZOUN GIA THN SUNEXISEI TOU SYSTHMATOS TOUS.
  OI PSHFOROI TO PAIZOUN SAN TO LOTO!!
  MHN TYXON KAI PESOUN STO KALO NOUMERO KAI THN GLYTWSOUN.
  ALLA TO SYSTHMA MENAI PANTA TO IDIO .KOROIDIA KAI ANAMONH...
 • helleneΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 19:59
  Ta fasistaria, oi skoupidontenekes tis istorias lerwnoun tous HRWES
  Kai emeis tous grafoume..........sta palia mas papoutsia
 • helleneΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 19:58
  Mila bre fasistara gi ayto pou gnwrzeis anti na grafeis m......s.
  Sthn xwres twn Dhmoratwn , pou zeis kai esy, polloi den exoun oute krebati sto nosokomeio, oute farmaka, alla oute kai thn axurosoupa pou les.
  Afhse tis ahdies sou kai bale pago sto kefali
 • ΚαπετανιοςΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 19:07
  NWO
  Βρε φασιστακο, τι δουλεια εχει ο Παουλ καστρο με τους Καραμανληδες, Παπανδρεου και Μητσοτακηδες, που ψηφιζες μια ζωη μεχρι να δεις το φως το αλληθινο στον αγκυλωτο του Μιχαλολιακου;

  Ο Ραουλ βλακα ηταν ενας απο τους 10 ανταρτες που επεζησαν απο τους 82 του πλοιου Γκρανμα.
  Τρια χρονια πολεμησε στα βουνα της Κουβας διπλα στον Τσε, τον Φιντελ και τον Καμιλο.
  Ηταν αρχηγος του οπλισμενου Κουβανικου λαου για δεκαετιες.

  Ξερεις για ποιον μιλας καραγκιοζη;
 • ΔημήτρηςΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 17:57
  @NWO,

  Ανιστόριτε φασιστάκο, δεν σου είπαν ότι ο Φιδελ, ο Ραούλ, ο Τσε, ο Σινφουεγος και άλλοι 11 ήτνα οι μόνοι που επέζησαν από την απόβαση το 1956, υποχώρησαν στα βουνά της Κουβας και οργάνωσαν επιτυχώς ΄το αντάρτικο απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα του Μπατίστα;

  Όλοι, και οι 15 αποτέλεσαν τη μαγιά της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης, ούτε ένας δεν έκανε πίσω από τον αρχικό του στόχο!

  Ψάξε καϋμενο ανθρωπάριο το νεποτισμό σε αυτους που ψηφίζεις - όχι στους Κομμουνιστες Επαναστάτες!
 • NWOΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 17:03
  Η απόλυτη Δημοκρατια του Φιντελ συνεχίζεται απο τον αδερφό του σειρά έχει ο γιός ο ανιψιός ο εγγονός ο δισέγγονος κοκ
 • Χιτώνας του ΝέσσουΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 16:46
  Ο Κάστρο αποδείχτηκε πιστό σκυλάκι της ρεβιζιονιστικής και μετέπειτα σοσιαλιμπεριαλιστικής Ρωσίας (τότε, ακόμα, ψευδεπίγραφης «ΕΣΣΔ») : αφού τσακώθηκε με τον Τσε, που ήθελε σύσφιξη των σχέσεων με τη σοσιαλιστική Κίνα και ο οποίος πήγε να αυτοκτονήσει ηρωικά στη Βολιβία, όπου το ρωσόδουλο Κ.Κ. Βολιβίας ζήτησε από τους χωρικούς να μην του δίνουν ούτε νερό να πιει, άρχισε να στέλνει τα παιδιά του κουβανικού λαού να σκοτώνονται για τα συμφέροντα της Ρωσίας πότε στην Αγκόλα και πότε στην Αιθιοπία.
  Το αστείο είναι το πώς άλλαξαν τα στρατόπεδα στην περίπτωση του πολέμου Αιθιοπίας – Σομαλίας για τη διαμφισβητούμενη επαρχία του Ογκαντέν. Το Ογκαντέν, που «ανήκε» την Αιθιοπία, το διεκδικούσε η Σομαλία και για να το καταλάβει εισέβαλε στην Αιθιοπία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Σοβιετική Ένωση υποστήριζε τη Σομαλία και οι αμερικάνοι την Αιθιοπία. Με την έναρξη του πολέμου, η Αιθιοπία του Μεγκίστου ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την ΕΣΣΔ, που της απεστάλη. Έτσι, η Σ.Ε. άρχισε να υποστηρίζει την Αιθιοπία και οι αμερικάνοι τη Σομαλία, αποδείχνοντας στην πράξη ότι και οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ ήταν δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που υποστήριζαν χωρίς ενδοιασμό τον οποιονδήποτε, αρκεί να προωθούσε τα συμφέροντά τους.
  (Αντιγράφω από τη σελίδα «iefimerida» - ΚΟΣΜΟΣ 5/8/2011) :
  «Το 1970 ο Σιάντ Μπάρε ανακήρυξε ένα σοσιαλιστικό κράτος (τη Σομαλία), ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την ΕΣΣΔ.
  Το 1977, με τη βοήθεια των σοβιετικών όπλων η Σομαλία επιχείρησε να καταλάβει την περιοχή Ογκαντέν της Αιθιοπίας, αλλά ηττήθηκε χάρη στη σοβιετική και κουβανική υποστήριξη προς τους Αιθίοπες, που είχαν στραφεί προς τον μαρξισμό.
  O Μπάρε απέλασε τότε τους Σοβιετικούς συμβούλους του και κέρδισε υποστήριξη από τις ΗΠΑ».
  Να προσθέσω ότι εδώ και μερικά χρόνια έγινε έκθεση (του απαγορευμένου μέχρι τότε) τροτσκιστικού βιβλίου στην Αβάνα και ότι προσκλήθηκαν στην Κούβα ο Πάπας, ο Βαρθολομαίος και ο τέως «Βασιλεύς της Ελλάδος» Κωνσταντίνος; Αν, για αυτά έχει κάποιος αντίθετα στοιχεία, παρακαλείτε να τα δημοσιεύσει – εγώ, πάντως, όταν τα διάβαζα, δεν πίστευα τα μάτια μου και ελπίζω, ακόμα να μην είναι όλα αληθινά.
 • ΔημήτρηςΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 16:03
  @fanisasteras

  Αστα φίλε! Είσαι τόσο σάπιος όσο το σκονάκι που σου δώσαν να αντιγράψεις...

  Η πραγματικότητα σε διαψεύδη και εσένα - μαζί με τα "αφεντικά" σου...

  Πούλα τη σαπίλα σου πουθενά αλλού. Δε σε παίρνει στον πραγματικό κόσμο...
 • fanisasterasΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 15:40
  Ενα κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, ενα πιάτο σούπα με άχυρα, ενα πούρο cohiba και πολύ επανάσταση...Hasta la vista baby..!!!
 • fanisasterasΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 15:31
  "Πραγματικά έχει καταντήσει κουραστικό να βλέπεις την διπροσωπία που διέπει τους εγχώριους κατά φαντασίαν αριστερούς. Υμνούν έναν άνθρωπο ο οποίος εκτελούσε εν ψυχρώ όποιους διαφωνούσαν μαζί του, έναν άνθρωπο που ζούσε σαν βασιλιάς εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, έναν άνθρωπο που κατέστρεψε μία χώρα καταδικάζοντάς την να υπηρετεί αυτόν και το σάπιο του σύστημα αδιαφορώντας για την ένδεια και την καταστροφή που προκάλεσε. Στα πρότυπα, φυσκά, όλων των αριστερών δικτατόρων, η οικογένειά του (και ο ίδιος όσο ζούσε) είναι ζάμπλουτοι και διάγουν βίο αρκούντως πολυτελή και καπιταλιστικό.
  Ο δικός τους λοιπόν "επαναστάτης" δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας γνήσιος παρτάκιας που καπελώνοντας και "εξαφανίζοντας" έναν λαϊκό αγωνιστή που όντως ήθελε να αλλάξει το διεφθαρμενο καθεστώς Μπατίστα, αναφέρομαι στον Καμίλο Σιενφουέγος που οργανώθηκε, και πολέμησε να κάνει πράξη το Patria O Muerte, κατέλαβε την εξουσία πουλώντας πολύ από κομουνισμό (για τους άλλους) με ολίγο από πατριωτισμό (για να τηρούνται οι ισορροπίες...). Οι εγχώριοι λοιπόν αριστεροί ή "αριστεροί" ή όσοι "τιμούν την αριστερά και τους αγώνες της", ανάγουν τον δικτάτορα αυτόν σε θεϊκή μορφή λαϊκού αγωνιστή.... όταν όμως τα ίδια τα έκαναν άλλοι λατινοαμερικάνοι δικτάτορες ήταν απλώς "αντιδραστικοί" , "αμερικανοκίνητοι", "φασίστες" κλπ...Διπροσωπία από τις λίγες...
  Όπως έχω ξαναγράψει την Κούβα την έχω ζήσει εις βάθος από όλες της τις πλευρές. Δεν πήγα σαν τουρίστας να ψωνίσω ρούμι και να χαζολογήσω στην παλιά Αβάνα. Δεν πήγα να πλατσουρίσω στο Varadero και ούτε πήγα να καλοπεράσω και να επιστρέψω στην Πατρίδα πουλώντας αριστεριλίκι και αγώνες... Πήγα, έζησα, συνεργάστηκα και είδα την καταπίεση, την πείνα, την πορνεία, την κατάντια και κυρίως τον ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟ που τέτοια απολυταρχικά καθεστώτα φέρνουν. Τον εκμηδενισμό της ανθρώπινης υπόστασης και της αξιοπρέπειας... την απομείωση της αξίας της ίδιας της ζωής... την "προς τα κάτω" εξίσωση των πάντων προκειμένου να ...δικαιωθεί ο "ταξικός" αγώνας...Και για να προλάβω όποιον αγνωνιστή του πληκτρολογίου μιλήσει για εμπάργκο κλπ, ναι... εμπάργκο υπήρχε... αλλά τρόφιμα και φάρμακα δεν έλλειπαν ποτέ γιατί διακινούντο με τα licensed cargo deals από την Αμερική προς την Κούβα, άρα το παραμύθι αυτό δεν πουλάει... για το δε εμπάργκο των λοιπών δυτικών κρατών προς τον... παράδεισο του Φιντέλ, να σας πω πως σαν οικονομία (και ομιλώ για την Δύση) δεν είχαμε τίποτε που δεν μπορούσε να το προμηθευτεί η Κούβα από τις ομοϊδεάτες λατινοαμερικανικές χώρες ή από άλλες ουδέτερες όπως η Βραζιλία.
  Επειδή λοιπόν (όπως ξαναέγραψα) όποιος δεν έχει ζήσει στο πετσί του τον κουρασμένο Κουβάνο εργάτη να σχολά από το λιμάνι υπό το βλέμμα του κομματόσκυλου αναγνώστη της GRANMA (κομματική εφημερίδα που διαβάζεται από μικροφωνική εγκατάσταση στον λαό μη και χάσει καμιά τελεία...), όποιος δεν έχει δει του Κουβάνο γιατρό να περιθάλπτει κόσμο με αρχέγονα μέσα γιατί το ρεύμα κοβότανε 5 ώρες την ημέρα... όποιος δεν έχει δει Κουβάνο ναύτη να σχολάει και όταν του γλιστράς το 10δόλαρο στο χέρι να σου λέει εκείνο "mucho trabajo poco dinero".... όποιος δεν έχει ζήσει το καραγκιοζιλίκι των convertibles που καταληστέυτηκε ο λαός (ξανά) από τους ίδιους τους "λαϊκούς αγωνιστές" του... όποιος δεν έχει βιώσει μια κοινωνία σε εκπόρνευση για ένα δείπνο ή για ένα γεύμα σε ξενοδοχείο για δυτικούς... όποιον δεν τον έχει πάρει η μπόχα από την απλυσιά και το φτηνό ρούμι για την "πλέμπα"... κι όποιος δεν έχει περάσει από τις φτωχογειτονιές του Matanzas και της Αβάνας ώρες, ημέρες από την ζωή του...
  καλό θα είναι να σωπαίνει... και κυρίως να μάθει να ακούει μπας και ξυπνήσει..."
 • ΝικολετταΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 14:52
  HASTA LA VICTORIA SIEMBRE.
  ΚΑΛΌ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΈΚΑΝΕ ΤΗΝ "ΑΠΟΙΚΙΑ"... ΠΑΤΡΙΔΑ.
 • Γιαννης ΑδαμακοπουλοςΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 14:51
  Εσκασαν μυτη κατι φασιστοειδη, που δεν μπορουν να μην περιφερουν τη ΜΠΟΧΑ τους παντου, μεταδιδοντας την πληροφορια(απο τη CIA?) για την ...αμυθητη περιουσια του Φιντελ!!! Δε μας αποκαλυπτουν ομως που τα εχει κρυψει ωστε, βρισκοντας τα οι Κουβανοι να μην ψαχνουν στα σκουπιδια για φαγητο, πραγμα που δεν συμβαινει πουθενα στις "δημοκρατιες" του καπιταλισμου, ως γνωστον! Και ενω στην Κουβα τα εκατομυρια των αναλφαβητων πεθαινουν σαν τις μυγες απο πεινα και αρρωστειες(κατι σαν τις απελευθερωμενες απο τους
  "δημοκρατες" χωρες της Αφρικης και της Ασιας, ε καθαρματα?) ο καπιταλισμος λυνει παντου τα προβληματα Παιδειας, Υγειας Εργασιας πολυ απλα! Καταργωντας καθε δικαιωμα των λαων σ'αυτα! Υπανθρωποι, ο Τσε και ο Φιντελ δε θα πεθανουν ποτε! Θα στοιχειωνουν τον υπνο σας και θα φωτιζουν το δρομο της παγκοσμιας Επαναστασης! Για να παρουν τα ονειρα εκδικηση και να αρχισει επι τδλους η Ιστορια του Ανθρωπου!
 • NIKOS KAPELONISΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 10:39
  Η ζωή του Φιντέλ και η ιστορία της Κούβας θα πρέπει να διδάσκεται από εμάς στα παιδιά.
  Συγχαρητήρια Νίκο για το άρθρο σου.
  Αντίο Φιντέλ. Αντίο μεγάλε επαναστάτη!
 • helleneΤρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 09:18
  Αθανατος!
  Ενας μεγας αρχηγος.
  Ας παρουν παραδειγμα αυτοι που μας κυβερνουν...οι δημοκρατες........
 • Θ.Π.Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, 02:46
  Το πιο απολαυστικό, ενημερωτικο και ικανοποιητικό άρθρο που έχω διαβάσει για την Κούβα και τον Φιντέλ! Τα γεγονότα ακριβώς όπως είναι!
 • Καλλιπολίτης ΣτέλιοςΔευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 21:19
  Συγγνώμη εγώ έχω πάει τότε σε άλλη Κούβα.πρώτη φορά το 1986και δεύτερη το2013.Είδα ανθρώπους που μας παρακαλούσαν για ένα κουτί γάλα που εμείς μπορούσαμε να αγοράσουμε με το τουριστικό πεσο.ξέρετε έχουν δύο νομίσματα και δύο ισοτιμίες.Αυτοί Δελτίο και εμείς αγοράζαμε σχεδόν τα πάντα.Η πορνεία και Ο σεξουαλικός τουρισμός ήταν ότι χειρότερο είχα δει σε λατινική χώρα.Περισσότερο και από την καρταγένα.Κορίτσια κοντά στον φάρο περίμεναν πελάτες από τα δεκατέσσερα, η παιδεραστία ήταν κάτι απίστευτο.θέλετε να σας στείλω φωτογραφίες;μάλλον εσείς έχετε πάει σε άλλη Κούβα!!!!
 • ΜάριοςΔευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 19:29
  Για την αμύθητη κρυφή περιουσία του "επαναστάτη" να πούμε τίποτα ή δεν πειράζει ας κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του ο δικτάτορας αρκεί να δηλώνει κουμούνι? Για την έλλειψη δημοκρατίας και τα 57 χρόνια κομουνιστικής δικτατορίας με εξορίες και φυλακές να πούμε τίποτα ή η εξορία είναι κακό πράγμα όταν εξόριστοι είναι οι κομουνιστές και καλό όταν τη χρησιμοποιούν οι κομουνιστές εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων? Τελικά μήπως θα έγραφες εγκωμιαστικό άρθρο και για τον συγχωρεμένο Ταξίαρχο Παττακό αν αντί για τον Φοίνικα η δική του επανάσταση είχε σήμα το σφυροδρέπανο?
 • NWOΔευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 17:47
  Μεγάλος αγωνιστής κατάφερε φασούλι το φασούλι να μαζέψει ο καημένος 1Δις Δολλαρια για τον λαό του που πεθαίνει τις πείνας αλλα δεν πρόλαβε να τους τα δώσει κριμα
 • R...GΔευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 16:42
  Nίκο μου έχω χαρεί πάρα πολύ δεν μπορείς να φανταστείς πόσο έχω ευχαριστηθεί ειδικά αυτό το άρθρο . Σήμερα τα πήρα τόσο πολύ όταν άκουσα κάποιον στο ραδιόφωνο να λέει ότι ο Κουβανός ζεί με 21 $ [ λες και εμείς τρώμε με χρυσά κουτάλια ], ότι ο Φιντέλ ήταν δικτάτορας και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα, που του έστειλα μήνυμα το οποίο δεν διάβασε φυσικά ούτε και περίμενα να το διαβάσει αναφέροντάς του ότι η Κούβα έκανε καλά Σοβιετικούς οι οποίοι υπέφεραν από το Τσέρνομπιλ και κάποια από αυτά που αναφέρεις και εσύ [ για να μην τα αναφέρω πάλι] και ότι να σκεφτεί ότι η Κούβα έχει 50 χρόνια αποκλεισμό και έχει κάνει θαύματα στην υγεία και παιδεία που εμείς δεν τα έχουμε δεί ούτε στον ύπνο μας και ότι τα καθεστώτα αυτά δεν τα αφήνουν να προκόψουν γιατί δεν συμφέρει το παγκόσμιο σύστημα, φοβούμενοι μην τυχόν και οι λαοί δούν κάτι το καλύτερο από αυτό που τους προσφέρει ο καπιταλισμός και ξυπνήσουν και τους πάρει ο διάολος. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΙΜΊΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΥΣ -ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΜΑΣ. Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ !!!!!
 • Εξάρτηση και ΥποτέλειαΔευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 10:30
  Και τί θα απογίνομεν χωρίς τους... Προστάτες;;

  Αφού "ανήκομεν εις τη Δυση" και "μένουμε Ευρώπη"

  (με τη βοήθεια του θεού, βεβαίως-βεβαίως)

 • Αθήνα10°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη5°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-2°C
 • Πάτρα11°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο11°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα3°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C