Πίσω από τις λέξεις…

Πρώτη καταχώρηση: 13/02/2015 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 13/02/2015 17:00Υποκειμenikos

Πίσω από τις λέξεις…

 

    Στις Βρυξέλλες από χτες και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα δίνεται η μάχη των λέξεων και των διατυπώσεων που θα χρησιμοποιηθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου ώστε να συνεχιστεί η σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Αλλά πέρα από τις λέξεις υπάρχει η ουσία. Ας δούμε την ουσία:

    Η Ελλάδα μπήκε στην γκιλοτίνα των Μνημονίων για μια πενταετία με τον λαό να θυσιάζεται. Στόχος των Μνημονίων ήταν να δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα επί ενός δημόσιου χρέους που πέρασε σε οργανισμούς και κράτη μέλη της ΕΕ. Ο λαός πληρώνει αυτό το χρέος με το αίμα του. Το πληρώνει παρότι το προκάλεσε η ολιγαρχία, το πληρώνει χωρίς να το οφείλει και ενώ μόνο από το 1993 και μετά έχει ήδη καταβάλει πάνω από 1 τρισ. ευρώ (!) σε τόκους και χρεολύσια για την αποπληρωμή του.

    Η συνέχιση της εξυπηρέτησης αυτού του δημόσιου χρέους από την Ελλάδα σημαίνει ότι μόνο μέσα στο 2015 θα πρέπει να καταβληθούν σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους για τόκους και χρεολύσια πάνω από 22 δισ. ευρώ.  Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχει καταβάλει σε τοκογλύφους πάνω από 340 δισ. ευρώ. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμένει «φόρου υποτελής» σε «φίλους» και «εταίρους» δανειστές στο διηνεκές και χωρίς ημερομηνία λήξης. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς η λιτότητα να ακολουθεί κατά πόδας τα λαϊκά στρώματα.

    Αποτελεί λαϊκή απαίτηση η Ελλάδα να βγει από τη μέγγενη της τρόικας. Αλλά το «τέλος τρόικα» δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό της τοκογλυφικής αφαίμαξης του λαού από την τρόικα.  Σήμερα πάνω από το 70% του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν είναι παρά το χρέος που προκύπτει από τα λεγόμενα «δάνεια» της τρόικας. Και λέμε λεγόμενα «δάνεια» καθώς πάνω από το 90% αυτών των «δανείων» και των περίφημων δόσεων δεν ήρθαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Επέστρεψαν ξανά στους δανειστές ή κατέληξαν στα ταμεία των τραπεζιτών, τα βάρη των οποίων πληρώνει ο ελληνικός λαός.

    Η ουσία επομένως είναι ότι: Αυτό το χρέος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι του λαού. Αυτό το χρέος είναι δημιούργημα ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών. Είναι δημιούργημα των θαλασσοδανείων τους, των φοροαπαλλαγών τους, των φοροαποφυγών τους, των λεόντειων συμβάσεων με το κράτος μέσω των οποίων άρμεγαν το δημόσιο ταμείο, των εξοπλισμών (και ενίοτε των μιζών) που επιδιδόταν το πολιτικό τους σύστημα κοκ.

    Για να υπάρξει προοπτική σε αυτό τον τόπο, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από την άρνηση πληρωμής αυτού του χρέους. Ειδάλλως θα βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς κοινωνικής χρεοκοπίας. Για να έχει προοπτική ο λαός μας δεν έχει άλλο δρόμο από το να αποφασίσει να διεκδικήσει και να επιβάλλει την απόφασή του να αρνηθεί να πληρώνει στο διηνεκές ένα χρέος που άλλοι το προκάλεσαν και άλλοι το απομύζησαν. Ειδάλλως θα βρίσκεται διαρκώς υπό την δαμόκλεια σπάθη της «επιτήρησης», της «εποπτείας» και του… λιτού βίου.

    Η διαγραφή αυτού του ληστρικού και παράνομου χρέους, η απαλλαγή του λαού από το επαχθές και επονείδιστο βάρος του, δεν συνιστά την μόνη ικανή συνθήκη για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανακούφιση του λαού από τα βάσανα. Αποτελεί όμως την αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη αυτής της διαδικασίας.

    Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, οτιδήποτε λιγότερο από την – πραγματική – διαγραφή του παράνομου χρέους, κάθε παραίτηση από το αίτημα διαγραφής του χρέους, όποιες κι αν είναι οι λέξεις που θα επιλεγούν για να περιγράψουν και να «χρυσώσουν» μια ενδεχόμενη διατήρηση της Ελλάδας σε σχέση εξάρτησης και αλληλεξάρτησης με τους τοκογλύφους (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ), σταράτες κουβέντες: Θα κινείται πέρα από τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού όποιοι κι αν είναι οι ευφημισμοί που θα εφευρεθούν.

***

    Παρατήρηση 1η: Ακούσαμε ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες που διαπραγματεύεται με τον Σοιμπλε, την Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, μετέχει και η κυρία Παναρίτη. Η κυρία Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ειδική σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, είναι η ίδια που πριν μερικά χρόνια είχε εργαστεί για την «διάσωση» του Περού επί της εποχής του δικτάτορα Φουτζιμόρι; Για τον Φουτζιμόρι δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε. Ξέρουμε: Είναι αυτός που εγκατέλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρό­νια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρή­ματος και διαφθορά αφού πρώτα ξεπούλησε τη χώρα του και οδήγησε τον λαό του Περού στα οικονομικά και κοινωνικά τάρταρα. Επιστρέφουμε στην κυρία Παναρίτη:  Είναι η ίδια που ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ενώ «διέσωζε» τα Περού, εξέδιδε βιβλία υπό τους εξής τίτλους: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρ­ρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατί­ας» (1995), «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύ­μα του Περού» (1999), «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης», με παράδειγμα, επί­σης, το Περού; Είναι η ίδια που χαρακτήριζε τα Μνημόνια, τις Δανειακές συμβάσεις και τα πολυνομοσχέδια της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου σαν «τολμηρή αρχή»; Και είναι η κυρία Παναρίτη που επελέγη από τον κ.Βαρουφάκη για να συνδράμει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες; Ενδιαφέρον...

    Παρατήρηση 2η: Ο κ.Τσίπρας κατά τα εγκαίνια της σχέσης της δικής του κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, δήλωσε στην συνάντησή του με τον κ.Γκουρία ότι η περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που η κυβέρνηση Σαμαρά μετέτρεψε σε πολυνομοσχέδιο για να κατεδαφίσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τα Μνημόνια, δεν ήταν έμπνευσης του ΟΟΣΑ, αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά… Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Άρα θα πρέπει να υποθέσουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου 2013, στην από κοινού συνέντευξη  Στουρνάρα – Γκουρία, όταν ο δεύτερος επιδείκνυε με καμάρι την έκθεση (όπως βλέπουμε στην παραπάτω φωτογραφία), το έκανε γιατί τον είχε «εξαναγκάσει» ο Στουρνάρας…  

 

email: mpog@enikos.gr Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (24)
 • ΙωσήφΤετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, 15:30
  (Κριτική του άρθρου) ΜΕΡΟΣ Α'
  Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν ξέρω οικονομία. Το επαναλαμβάνω, για να αποφύγω παρεξηγήσεις πάνω σ’ αυτά που θα γράψω. Μπορεί μερικά από αυτά να μου φαίνονται παράξενα, ακριβώς γιατί οι γνώσεις μου είναι ανεπαρκείς για να τα καταλάβω. Θα παρακαλούσα όποιον τα καταλαβαίνει να μας (λέω «μας», γιατί νομίζω πως δεν είμαι ο μόνος) τα εξηγήσει για να τα καταλάβουμε κι εμείς. Ας αρχίσουμε, λοιπόν.
  1) «Στόχος των Μνημονίων ήταν να δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα επί ενός δημόσιου χρέους που πέρασε σε οργανισμούς και κράτη μέλη της ΕΕ». Δε βλέπω τι σχέση έχουν τα μνημόνια με το «ξεφόρτωμα των ομολόγων. Τα μνημόνια, από ότι είπε ο κ. Βαρουφάκης (και όπως θα διαπιστώσει όποιος κάνει τον κόπο να τα διαβάσει) αφορούν, αφενός επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα (το λεχθέν 70%), αφετέρου μέτρα «λιτότητας» (το 30%). Πώς συνδέεται μ’ αυτά το «ξεφόρτωμα» των ομολόγων;
  Δηλαδή, αν οι συντάξεις είναι στα 1200 ευρώ δεν μπορεί να γίνει «ξεφόρτωμα», ενώ αν κατέβουν στα 800 ευρώ είναι πιο εύκολο; Και κάτι άλλο : Μήπως ξέρει κανένας τι ποσοστό των ελληνικών ομολόγων είχαν στα χέρια τους οι «αμερικάνικες τράπεζες» και τι ποσοστό οι ευρωπαϊκές (σ’ αυτές τις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται οι ελληνικές);
  2) «Το πληρώνει παρότι το προκάλεσε η ολιγαρχία, το πληρώνει χωρίς να το οφείλει και ενώ μόνο από το 1993 και μετά έχει ήδη καταβάλει πάνω από 1 τρισ. ευρώ (!) σε τόκους και χρεολύσια για την αποπληρωμή του».
  Το χρέος δεν το προκάλεσε η «ολιγαρχία». Το προκάλεσε η αστική τάξη της Ελλάδας, με πρώτη και καλύτερη τη «σοσιαλιστική» της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το συνέχισαν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της, μέχρι που δε μας δάνειζε πια κανένας. Στα δανεικά δεν υπήρξε καμιά εναντίωση από κανένα στρώμα της ελληνικής κοινωνίας γιατί ΟΛΟΙ ΕΦΑΓΑΝ. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εργάτες και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, που δεν έφαγαν ούτε ένα ευρώ (ή δραχμή). Το πόσο έφαγαν τα μεγάλα ψάρια και πόσο τα μέτρια και τα μικρά είναι θέμα συζητήσιμο. Ποτέ κανένας δεν παρουσίασε στοιχεία. Ο κ. Μπογιόπουλος θα τα ξέρει πολύ καλά και ο μόνος λόγος που δεν τα παρουσιάζει και αρέσκεται να μιλάει γενικά και αόριστα είναι ότι δε συμφέρει να τα παραθέσει γιατί θα φανεί και πόσα έφαγαν τα μέτρια και τα μικρά ψάρια, που, κατ’ αυτόν, έμειναν νηστικά. Το ότι όμως έφαγαν το κατά δύναμη και τα υπόλοιπα ψάρια και όχι μόνο τα μεγάλα, το ξέρει πολύ καλά ο καθένας μας – αν φυσικά ζούσε τα χρόνια που κράτησε το Μεγάλο Φαγοπότι στην Ελλάδα και δεν ήταν εκατομμύρια μίλια μακριά.
  Ο κ. Μπογιόπουλος πετάει ένα νούμερο «1 τρις ευρώ» που έχει καταβάλει η Ελλάδα «από το 1993» (στη διάρκεια μιας 20ετίας) και ξεμπερδεύει. Φυσικά, το 1 τρις είναι εντυπωσιακό νούμερο για κάποιον που παίρνει 700 ευρώ το μήνα. Αν, όμως, ξέραμε σε τι ποσό αρχικού χρέους αναφερόμαστε, με τι επιτόκιο, ίσως να βρίσκαμε αρκετά λογικό μέσα σε μια 20ετία να έχει φτάσει στο 1 τρις, μια και 30 χρόνια δανειζόμαστε συνέχεια, όχι μόνο για το Φαγοπότι, αλλά και για να δίνουμε κάποιους τόκους. Τη μόνη περίπτωση για να πληρωθεί πραγματικά το χρέος, δηλαδή, την ανάπτυξη την καταπολέμησε με λόγια και με έργα ΟΛΗ Η ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο κ. Μπογιόπουλος, από την άλλη, ανήκει σε ένα κόμμα που καταπολέμησε με «επιχειρήματα» μπακαλίστικα και ψεφτομαρξιστικά συνολικά την ανάπτυξη, μια και θα ήταν ανάπτυξη καπιταλιστική και όχι για τις ανάγκες του λαού!!! Κι έχουν το θράσος τώρα να ζητάνε και τη διαγραφή του χρέους, που αφενός ποτέ δεν το κατάγγειλαν την εποχή των παχιών αγελάδων, αφετέρου καταφερόμενοι κατά της ανάπτυξης βοήθησαν να γίνει πραγματική θηλιά για την ελληνική οικονομία.
  Και μήπως έβαλαν μυαλό σχετικά με την ανάπτυξη; Τις ίδιες αηδίες λένε και σήμερα. Η «άποψή» τους, όπως μας την παραθέτει από το Ριζοσπάστη ο ανώνυμος σχολιαστής στο άρθρο «Βάρκιζα» προβλέπει «μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες». Να προϋποθέσω κι εγώ ότι αυτό θα γίνει όταν ανατραπεί ο καπιταλισμός και πάρει το προλεταριάτο (ή το προλεταριάτο μαζί με τους «μικρομεσαίους») την εξουσία; Όταν, δηλαδή, με το καλό, το 5% θα γίνει 45% και θα κυβερνήσει το ΚΚΕ με τους συμμάχους του (που προς το παρόν, πολιτικά βρίσκονται στο 0%); Ωραία. Το μεσοδιάστημα, όμως, όσο υπάρχει ο επάρατος καπιταλισμός και η τρισκατάρατη ανάπτυξη γίνεται όχι κεντρικά σχεδιασμένη αλλά άναρχα και για την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με κριτήριο τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, το συμπέρασμα είναι απλό : το ΚΚΕ είναι ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!
 • ΙωσήφΣάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, 01:57
  @Παναγιώτη Μελά (Α')
  (Κύριε Μελά,
  σας απαντώ εγώ γιατί ο Κάρολος είχε ένα ατύχημα και οι γιατροί τον έβαλαν στο γύψο για αόριστο χρονικό διάστημα. Ελπίζω να μη σας πειράζει.)
  Αγαπητέ κ. Μελά
  Αν και η απάντησή σας είναι συνταγμένη με αρκετά αλαζονικό και ελαφρώς απαξιωτικό ύφος, θα το παραβλέψω και θα σας απαντήσω, σα να μη συνέβη τίποτε. Θα σας παρακαλούσα, όμως, να αλλάξετε λίγο το στιλ σας, για να μην προκαλείτε θυμικές αντιδράσεις που βλάπτουν το διάλογο. Ας είναι.
  1) Ευχαριστώ για τα ιστορικά στοιχεία που μας προσφέρετε σχετικά με την ασφάλιση των ναυτικών.
  Αν το ΝΑΤ όμως ιδρύθηκε ως ταμείο γενικά των «ναυτικών», ασχέτως αν είσαι μούτσος ή καπετάνιος, με συγχωρείτε αλλά είναι λάθος. Το ίδιο λάθος, όπως οι υπάλληλοι μιας τράπεζας να έχουν κοινό ταμείο από κλητήρα μέχρι διευθυντή της τράπεζας. Για να είναι το ταμείο «κοινό» πρέπει οι ασφαλισμένοι σ’ αυτό να έχουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας και τις ίδιες αποδοχές (φυσικά μέσα σε ορισμένα πλαίσια και αδρές γραμμές). Σας είπα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε το σημείο «ίσον» μεταξύ μηχανικού και εργάτη, γιατί κάτι τέτοιο δε συμβαδίζει με τις διαφορετικές αποδοχές σας κι εσείς με διαβεβαιώνεται ότι αυτό είναι το ταξικά ορθό, άσχετα με τη διαφοροποίηση των αμοιβών («μηχανικός=εργάτης, ναι, έχει κομμουνιστική βάση (ορθότερα, ταξική βάση), αλλά καθόλου εξισωτισμό, τουλάχιστον όχι με την έννοια που εσύ το βάζεις.»). Η «έννοια» που το βάζω εγώ, είναι ακριβώς η έννοια του μαρξισμού, που ενδιαφέρεται πάρα πολύ όχι να εξισώσει εννοιακά τον εργάτη με το μηχανικό, αλλά, να βρει ποιοι σε κατάσταση μισθωτής δουλείας είναι πραγματικά «της γης οι κολασμένοι», γιατί αυτοί θα είναι η μαγιά για την ανατροπή του καπιταλισμού.
  Το ότι οι μηχανικοί πρωτοστάτησαν για να δημιουργηθεί το ΝΑΤ δεν αλλάζει το λάθος που ανέφερα.
  Σήμερα, οι μηχανικοί πρωτοστατούν στο εντελώς απαράδεκτο της τριμερούς χρηματοδότησης και απαιτούν τα 80 εκατ. ευρώ. Δε μου απαντάτε, όμως, στο ερώτημα «Γιατί, κ. Μελά, να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα τις συντάξεις σας;».
  Γράφετε : «από τότε που οι κοινωνικές ασφαλίσεις θεσμοθετήθηκαν, προβλεπόταν η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση». Να μου επιτρέψετε να το αμφισβητήσω. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις χρονολογούνται από το 1934 που ιδρύθηκε με νόμο το ΙΚΑ (το ΝΑΤ χρονολογείται από το 1863). Αυτά που βρήκα για την τριμερή χρηματοδότηση είναι τα εξής :
  «Η τριμερής χρηματοδότηση ως αρχή υπάρχει από τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ, το 1951. Μόνο που δεν ορίζονταν τότε ποσοστά συμμετοχής του κράτους, αλλά γινόταν λόγος για απόφαση του υπουργού Οικονομικών κάθε χρόνο. Τέτοια απόφαση ποτέ δεν βγήκε… Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92 του Μητσοτάκη η τριμερής χρηματοδότηση θεσπίστηκε με συγκεκριμένες αναλογίες (εργαζόμενοι 2/9, εργοδότες 4/9, κράτος 3/9) και μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση από 1.1.93 και μετά. Το κράτος δεν κατέβαλε ούτε αυτά τα χρήματα…».
  Το θέμα δεν είναι όμως αν «προβλεπόταν» και ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αλλά, κατά πόσο είναι σωστό τη σύνταξη του ενός να την πληρώνει άλλος (για να ακριβολογώ, να «προσφέρει τον οβολόν του»). Κι επειδή μ’ αρέσει να επικαλούμαι και τους κλασικούς, να τι έλεγαν σχετικά οι μπολσεβίκοι στο πρόγραμμά τους, το Μάρτη-Απρίλη του 1917 :
  «γ) πλήρη αυτοδιοίκηση των ασφαλισμένων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία
  δ) πληρωμή των εξόδων ασφάλισης από τους κεφαλαιοκράτες»
  Αυτά στο αναθεωρημένο τους πρόγραμμα σε αντικατάσταση του παλιότερου αιτήματος
  «Κρατική ασφάλιση των εργατών για τα γερατειά και για την περίπτωση ολικής ή μερικής απώλειας της ικανότητας εργασίας από ειδικό ταμείο που θα σχηματιστεί από ειδική φορολογία των κεφαλαιοκρατών». Όσο και να μας διαβεβαιώνετε ότι η τριμερής είναι «κατάκτηση της εργατικής τάξης» δεν παύει να είναι μια νίκη των εργοδοτών, που αντί να υποχρεώνονται να πληρώνουν τα έξοδα ασφάλισης των εργαζομένων από την τσέπη τους, πέτυχαν (το 1992) να πληρώνουν μόνο τα 4/9 και τα 3/9 να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Στα χαρτιά, βέβαια, γιατί το κράτος των κεφαλαιοκρατών απάλλαξε μεν τους κεφαλαιοκράτες από ένα βαρύ φορτίο και σαν κοινός μπαταξής (παλιά μου τέχνη κόσκινο!) δεν κατέβαλε ποτέ τη μερίδα που του αναλογούσε (αλλά και ακόμα αν την είχε καταβάλει το ερώτημα «ΓΙΑΤΙ» θα παρέμενε στο ακέραιο).
  2) Στο «Α» περιγράφετε την κατάσταση με τη διορισμένη διοίκηση του ΝΑΤ. Το θέμα είναι (κι αυτό αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που ελέγχονται από το κράτος) κάνατε ποτέ αγώνα να αυτοδιοικηθεί το ταμείο σας; Το σκεφτήκατε ποτέ; Το θέλετε; Όχι, βέβαια, γιατί, τότε, θα έπρεπε να ζητήσετε να αυτονομηθεί το ΝΑΤ από το κράτος κι αυτό είναι κάτι που κανένας «αριστερός» -λάτρης του αστικού κράτους δε θα μπορούσε να το διανοηθεί.
  3) Στο «Β» διεκτραγωδείτε την κακοδαιμονία του ΝΑΤ και πάλι ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Μόνο που όλη αυτή η κακοδαιμονία οφείλεται στο ότι είναι στα χέρια του κράτους των εργοδοτών. Θα μου πείτε τι θα έκανε το ταμείο αν ήταν στα χέρια των ασφαλισμένων και οι εφοπλιστές δεν πλήρωναν τις εισφορές τους. Θα τους έκανε αγωγή και θα τους έβγαζε το πλοίο σε πλειστηριασμό, κάτι, βέβαια, που δε θα έκανε ποτέ το αστικό κράτος. Όσο για τα «θαλασσοδάνεια», ούτε η λέξη δε θα είχε εφευρεθεί.
  Για το θέμα της πρόσληψης αλλοδαπών αντί για Έλληνες σαν πλήρωμα, ας μην το συζητήσουμε γιατί θα μπλέξουμε και σε θέματα ρατσισμού. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι πρώτη φορά βλέπω τη λέξη «αφελληνισμός της ναυτιλίας» να χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο. Όσες φορές την έχω συναντήσει ήταν με την έννοια ότι οι εφοπλιστές άλλαζαν την ελληνική σημαία με τη σημαία κάποιου άλλου κράτους για λόγους εφορίας (οι λεγόμενες «σημαίες ευκαιρίας»).
 • ΙωσήφΣάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015, 01:57
  4) Επειδή ρωτάτε σχετικά με την αυτοδιοίκηση των ταμείων : «Σε ποιό περιβάλλον, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό;» και σπεύδετε να χαρακτηρίσετε τη διεκδίκηση αυτή «λόγια του αέρα», θα σας απαντήσω το εξής :
  Το 1917 μπαίνει από το Λένιν για πρώτη φορά το αυτοδιοίκητο των ασφαλιστικών ταμείων. Σε «ποιο περιβάλλον»; Ένα μήνα μετά την ανατροπή της τσαρικής απολυταρχίας και την εγκαθίδρυση αστικοδημοκρατικού καθεστώτος. Αν τώρα εσείς θεωρείτε εκείνο το «περιβάλλον» του καπιταλιστικού καθεστώτος πρόσφορο για τέτοιες διεκδικήσεις, ενώ «στο σημερινό» αυτά είναι «λόγια του αέρα», οπωσδήποτε υπάρχει διαφορά απόψεων.
  Θα παρατηρήσω, όμως, δύο πράγματα :
  Ι) Παρόμοιες διεκδικήσεις «του αέρα» έβαζε ο Λένιν από πολύ παλιά, από το 1902 : «Η τήρηση των εργοστασιακών νόμων να εποπτεύεται από εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργατών που να πληρώνονται από το κράτος», το δε 1917 εκτός από την αυτοδιοίκηση των ταμείων, ξεσαλώνει κυριολεκτικά :
  Οργάνωση επιθεώρησης εργασίας πού να εκλέγεται άπό τίς εργατικές οργανώσεις…
  … αναθέτοντας τήν υγειονομική υπηρεσία σέ υγειονομική επιθεώρηση πού νά εκλέγεται άπό τίς εργατικές οργανώσεις…
  Τά γραφεία εξεύρεσης εργασίας πρέπει νά είναι ταξικές προλεταριακές οργανώσεις (καί καθόλου ίσης εκπροσώπησης), πρέπει να βρίσκονται σέ στενότατη σύνδεση μέ τά συνδικάτα και τις άλλες εργατικές οργανώσεις…
  Τό έργο της ιατρικής περίθαλψης νά ανατεθεί σέ αυτοδιοικούμενα νοσοκομειακά ταμεία πού θά εκλέγονται άπό τούς εργάτες.
  ΙΙ) Το πρόγραμμα των κομμουνιστών πάντα χωριζόταν σε «μάξιμουμ» πρόγραμμα και «μίνιμουμ». Το «μάξιμουμ» αφορούσε το σοσιαλισμό, μάλλον, τα μέτρα που θα έπαιρνε η εργατική τάξη μετά την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας. Το «μίνιμουμ» αφορούσε τα αιτήματα του κόμματος για όσο διατηρείται ο καπιταλισμός. Η ουσιώδης διαφορά τους ήταν ότι το «μίνιμουμ» πρόγραμμα μπορούσε να περιλάβει ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ που δεν απαιτούσαν, για να εφαρμοστούν, να έχει αλλάξει η οικονομική βάση του καπιταλισμού. Έτσι εδώ χωρούσαν όχι μόνο μέτρα που ήταν «λόγια του αέρα», αλλά και μέτρα εντελώς «τρελά» - κατά την κρίση βέβαια των «μυαλωμένων» και φρόνιμων ρεφορμιστών.
  Τι θα λέγατε, π.χ., για αυτή τη διεκδίκηση : «Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν την κατάργηση του μόνιμου στρατού και την αντικατάστασή του από τη λαϊκή πολιτοφυλακή». Αυτά ζητούσαν οι σοσιαλδημοκράτες το 1903, σε «περιβάλλον» τσαρικής απολυταρχίας. Αυτή η διεκδίκηση είχε μπει ήδη, από το Μαρξ, το 1880, στο Πρόγραμμα του γαλλικού «Εργατικού Κόμματος» (Parti Ouvrier) :
  1. Κατάργηση του μόνιμου στρατού και γενικός εξοπλισμός του λαού
  2. Ο Δήμος θα είναι αφεντικό της διοίκησής του και της αστυνομίας του.
  Βλέπετε ότι ούετ ο Μαρξ ούτε ο Λένιν βάδιζαν με γνώμονα το «εφικτό».
  Αυτός ο καημός για το «εφικτό», για το «πραγματοποιήσιμο» των αιτημάτων που πρέπει να μπαίνουν, συνδυάζεται με μια άκρατη περιφρόνηση της αστικής δημοκρατίας. Ας δούμε τι λέει σχετικά ο Λένιν :
  «Έχουμε την υποχρέωση να σ υ ν ε ν ώ σ ο υ μ ε τον επαναστατικό αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό με το επαναστατικό πρόγραμμα και την επαναστατική ταχτική απέναντι σ ε ό λ α τα δημοκρατικά αιτήματα : και της δημοκρατίας και της πολιτοφυλακής και της εκλογής των υπαλλήλων απ0ό το λαό (τι λέει, βρε, ο άνθρωπος!) και της ισοτιμίας των γυναικών και της αυτοδιάθεσης των εθνών, κλπ. Όσο υπάρχει καπιταλισμός όλα αυτά τα αιτήματα είναι πραγματοποιήσιμα μόνο υπό τύπο εξαίρεσης και επιπλέον με μορφή λειψή και διαστρεβλωμένη. Στηριζόμενοι στον ήδη πραγματοποιημένο δημοκρατισμό και ξεσκεπάζοντας το γεγονός ότι στις συνθήκες του καπιταλισμού ο δημοκρατισμός δεν είναι πλήρης, απαιτούμε την ανατροπή του καπιταλισμού, την απαλλοτρίωση της αστικής τάξης σαν αναγκαία βάση τόσο για την εξάλειψη της εξαθλίωσης των μαζών όσο και για την πλήρη και ο λ ό π λ ε υ ρ η πραγματοποίηση ό λ ω ν των δημοκρατικών μετασχηματισμών. Ορισμένοι αππο αυτούς τους μετασχηματισμούς θα αρχίσουν πριν από την ανατροπή της αστικής τάξης, άλλοι σ τ η ν π ο ρ ε ί α αυτής της ανατροπής και άλλοι ύστερα από αυτήν. Η κοινωνική επανάσταση δεν είναι μια μοναδική μάχη, αλλά εποχή ολάκερης σειράς από μάχες σε όλα τα ζητήματα των οικονομικών και δημοκρατικών μετασχηματισμών, οι οποίοι ολοκληρώνονται μόνο με την απαλλοτρίωση της αστικής τάξης…
  Είναι ολότελα νοητό οι εργάτες μιας ορισμένης χώρας να ανατρέψουν την αστική τάξη π ρ ι ν από την πραγματοποίηση έστω και ενός μόνο ριζικού δημοκρατικού μετασχηματισμού. Δεν είναι όμως καθόλου νοητό ότι το προλεταριάτο, σαν ιστορική τάξη, θα μπορέσει να νικήσει την αστική τάξη, αν δεν έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το πράγμα με το πνεύμα του πιο συνεπούς, του πιο επαναστατικά-αποφασιστικού δημοκρατισμού».
  5) Για τον «κρατικομονοπωλιακό καπιταλσιμό», που το ΚΚΕ μας βεβαιώνει ότι υπάρχει στην Ελλάδα, ότι δηλαδή έχουμε φτάσει στο ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, όταν και οι πέτρες φωνάζουν για την υποανάπτυξή μας, δε νομίζω ότι χρειάζονται σχόλια. Πάντως, αυτά που λέει ο Λένιν για τα «δημοκρατικά αιτήματα» τα λέει για όλα τα καπιταλιστικά «περιβάλλοντα».
  6) Οπωσδήποτε και η δουλειά του μηχανικού σε ένα καράβι και με τις συνθήκες που περιγράφετε είναι σκληρή. Η διαφορά από το θερμαστή, όμως, π.χ. υπάρχει και σ’ αυτή καθεαυτή τη δουλειά και στις αποδοχές.
  Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
 • Miko19rΤρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, 21:44
  Μπογιοπουλε, καλα τα λες αλλα με το ΚΚΕ που εμπλεξες καλη τυχη. Βρες τους 3-4 που σκαμπαζουν κ εχουν κ "κοχονες" κ φτιαξτε κατι καινουριο/κοχονατο κ ο κοσμος θα ακολουθησει σιγα σιγα. Διαφορετικα απλως θα θυμιζουμε τη σκηνη απο το " H ζωη του Brian" των Monty Python στην οποια ολοι εχουν καταλαβει πιο ειναι το προβλημα ( δλδ οτι μονο μιλανε κ απο πραξεις μηδεν) αλλα τελικα στην πρωτη στραβη αγνοουν το πορισμα τους κ συνεχιζουν την συνελευση/κουβεντουλα. Καταλαβαινω οτι εισαι δημοσιογραφος κ οχι πολιτικος, αλλα ισως εφτασε η ωρα να το ξανασκεφτεις.
 • Παναγιώτης ΜελάςΤρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, 16:26
  @ Κάρολο
  Αγαπητέ Κάρολε (χρησιμοποιείς και ιστορικό όνομα), θα προσπαθήσω άλλη μια φορά να αποδείξω ότι εγώ τα λέω καλά και μάλλον εσύ δεν θέλεις να το δεχτείς ή αδυνατείς να το κατανοήσεις.

  Η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα (μέρος της οποίας αποτελεί και το ΝΑΤ) δεν ήλθε από το πουθενά ούτε "έπεσε από τον ουρανό", όπως αρέσκεσαι να λες. Αποτελεί μια μακρόχρονη και εν πολλοίς ματωμένη κατάκτηση του εργατικού κινήματος, που κάθε εργαζόμενος πρέπει να τιμά, όσο τουλάχιστον συνειδητοποιεί την κοινωνική του θέση (αυτό που λέμε ταξική συνείδηση). Ειδικά για τους ναυτεργάτες, η κοινωνική ασφάλιση, προκειμένου να φτάσει στα σημερινά επίπεδα (εννοώ στα προ κρίσης, γιατί σήμερα είναι σχεδόν πλήρως απαξιωμένο το ταμείο), πέρασε από 40 κύματα. Ειδικά, στην περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου, από το 1943 και μετά που ιδρύθηκε η θρυλική ΟΕΝΟ, το ΝΑΤ δεν είχε σχεδόν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Με την αδιάκοπη πάλη των ναυτεργατών και των σωματείων της δύναμης της ΟΕΝΟ, ξανασυστάθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ και άρχισε η περισυλλογή των πόρων του Ταμείου. Οι εφοπλιστές υποχρεώθηκαν, να καταβάλουν τις ανεξόφλητες οφειλές τους από προηγούμενα, που θεωρούνταν χαμένα χρήματα για το ΝΑΤ και να εξοφληθούν κανονικά τα ναυτολόγια. Το οικονομικά εξουθενωμένο ΝΑΤ, χάρη στην προσπάθεια της ΟΕΝΟ, βρέθηκε με 600.000 λίρες μετά την απελευθέρωση, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συνταξιούχων.

  Τον Απρίλη του 1945 η ΟΕΝΟ εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα (μέχρι τότε είχε την έδρα της στο Κάρντιφ, στην Αγγλία). Με την δράση της, καθορίζεται η εισφορά των εφοπλιστών στο ΝΑΤ σε 16% του μισθού, ανάμεσα σε μια σειρά άλλες κατακτήσεις, που καταγράφτηκαν στις πρώτες ΣΣΕ της εποχής. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις στα παρακάτω:

  http://www.zougla.gr/zouglaport/aktoploia/articl e/71-xronia-apo-tin-istoriki-silogiki-simvasi-tis- oeno

  και

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/39697/ekdilosi -gia-ta-71-hronia-tis-oeno-me-omiliti-ton-g-marino -video-foto#/0

  Συνολικά, ως κατάκτηση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, από τότε που οι κοινωνικές ασφαλίσεις θεσμοθετήθηκαν, προβλεπόταν η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση (εργαζόμενοι, εργοδοσία, κράτος). Επομένως, και για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το σημείο, πέραν της νομικής πλευράς του, υπάρχει και η ουσιαστική, αυτή δηλαδή που υποχρεώνει το κράτος να συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία, ως αντικείμενο κατάκτησης της εργατικής τάξης. Ειδικά τώρα στα του ΝΑΤ (αφού κι εσύ μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να είμαι περισσότερο γνώστης των πραγμάτων, που αφορούν στον κλάδο μου), πρέπει να επισημάνω τα εξής:

  Α. Το ΔΣ του ΝΑΤ, από το ίδιο του το καταστατικό, αλλά και από τους νόμους που το διέπουν (από τον ιδρυτικό του νόμο μέχρι και σήμερα), διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Συμμετοχή σε αυτό, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών πέτυχαν ουσιαστικά μετά τη μεταπολίτευση και μετά από σκληρή πάλη, αλλά κι αυτή είναι μειοψηφική και ουσιαστικά μίζερη, αφού τις αποφάσεις τις παίρνει πάντοτε η διορισμένη πλειοψηφία.

  Β. Αυτά που φαντάζεσαι απέχουν πολύ από το να περιγράψουν την πραγματικότητα σχετικά με τα οικονομικά του και την ιστορική τους διαδρομή. Αυτά που γράφω βέβαια είναι γνωστά στους κύκλους της ναυτιλίας (εφοπλιστές, ναυτεργάτες, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ναυτιλιακών εταρειών, υπαλληλικό προσωπικό ΝΑΤ και Οίκου Ναύτη και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δηλ. υπουργείο ναυτιλίας, λιμενικό σώμα κλπ.).
  Αλλά, δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό και επίτηδες τα κρατούν στην αφάνεια, για να μπορούν εύκολα να κατηγορούν και να ρίχνουν το ανάθεμα στους ναυτεργάτες, όλοι όσοι θίγονται από τις διεκδικήσεις τους. Τα οικονομικά του ΝΑΤ μπήκαν σε κρίση σταδιακά και απλά η (καπιταλιστική - να μην ξεχνιόμαστε) οικονομική κρίση τα έφτασε στο σημερινό σημείο. Από τότε που η ναυτιλία στην Ελλάδα ήταν ανθηρή ως οικονομικός κλάδος και οι εφοπλιστές ζητούσαν να επανδρώσουν τα πλοία τους με εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα, κι ας ήταν και "ξύλινο", η εισφοροδιαφυγή έδινε κι έπαιρνε. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καταγεγραμμένα και απαιτητά τα περισσότερα, που αφορούσαν τις εισφορές του εργοδότη προς το ΝΑΤ δεν έφτασαν ποτέ στο ταμείο. Την ίδια περίοδο, εκατοντάδες χαριστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και τα περισσότερα με τη μορφή των επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές, άδειαζαν το ταμείο του ΝΑΤ, χωρίς ουδέποτε να επιστραφούν (τα λεγόμενα "θαλασσοδάνεια"). Σταδιακά, οι εφοπλιστές αναζητώντας φτηνό εργατικό δυναμικό, στράφηκαν προς τους ναυτικούς των τρίτων χωρών, που είχαν ελάχιστη ναυτική εμπειρία, εντελώς ανασφάλιστοι, με μοναδικό στόχο τη μείωση του εργατκού κόστους, άσχετα αν αυτό τους στοίχιζε συχνά ανεπανόρθωτες βλάβες, αβαρίες, ναυάγια και ανθρώπινες ζωές, όλα αυτά εν γνώσει τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, ειδικά της ποντοπόρου, που ήταν και ο κύριος αιμοδότης του ΝΑΤ, με αποτέλεσμα ο λόγος των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους να μειώνεται συνεχώς. Αυτοί οι 3 ήταν οι κυριότεροι παράγοντες, που τα οικονομικά του ΝΑΤ έφτασαν εδώ που είναι σήμερα. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε και παίζεται ακόμα με την καθυστέρηση ή την άρνηση του κράτους να συνεισφέρει στην χρηματοδότησή του, θέμα τόσο νομικό όσο και ουσιαστικό.

  Γ. Αναφέρεσαι στην αυτοδιοίκηση του ΝΑΤ (υποθέτω ότι εννοείς συνολικά την αυτοδιοίκησ όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης). Η ερώτησή μου είναι: "Σε ποιό περιβάλλον, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό;" Ρητορική βέβαια, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο στο σημερινό καπιταλιστικό καθεστώς είναι απλά λόγια του αέρα. Μάλιστα, αναφέρεσαι και στον Λένιν, γι αυτό. Θα σε συμβούλευα να είσαι πιο προσεκτικός, όταν αναφέρεσαι στον Λένιν. Γιατί, μέσα στο τεράστιο συγγραφικό και ιδεολογικό τους έργο ξεκαθαρίζει την έννοια του "κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού", έννοια που εκφράζεται 100% σήμερα στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και σε ότι έχει σχέση με αυτήν, συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων.

  Δ. Μάλλον δεν έχεις τη δυνατότητα να αντιληφθείς την έννοια του εργάτη. Παρενθετικά θα πω ότι ασφαλώς δεν γνωρίζεις ούτε κατά διάνοιαν τις συνθήκες εργασίας πάνω σε ένα καράβι, ειδικά τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του μηχανοστασίου και ειδικότερα του μηχανικού. Δεν πρέπει φυσικά να σου έχει τύχει να δουλέψεις σε μηχανοστάσιο πλοίου, κάτω από 45-50 ή και 60, ακόμα και 70 βαθμούς Κελσίου, όταν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 34 με 35 βαθμούς. Ή, για να αντιστρέψω τους όρους, σε αμπάρι πλοίου, στο οποίο πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να επισκευαστεί μια αβαρία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι -15 ή -20 ή -25 βαθμούς Κελσίου. Δεν σου έχει τύχει να χρειαστεί να περάσεις 2 και 3 ή ακόμα και 5 μέρες συνεχόμενες σε μηχανοστάσιο, για να επισκευαστεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ βλάβη στην κύρια μηχανή, χειμώνα στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού, με 10 μποφώρ καιρό. Γιατί αν δεν επισκευαστεί, σε περιμένει η άβυσσος. Και βέβαια, δεν πρέπει να κατανοείς τί σημαίνει να είσαι 6-7-8 ή και 12 μήνες πάνω σε ένα σιδερένιο φέρετρο, να βλέπεις μόνο ουρανό και γη και 20-25 ανθρώπους, τους ίδιους κάθε μέρα, μακριά από τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, τα αδέλφια σου, τους φίλους σου. Η πονηρή αναφορά σου στις αποδοχές μάλλον πέφτει στο κενό, αγαπητέ μου. Και τούτο γιατί, οι αποδοχές δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την ταξική θέση του καθενός μας, ειδικά του εργαζόμενου. Τέλος, και κλείνω μ' αυτό, το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα χτίστηκε πάνω στον ιδρώτα όλων ανεξαιρέτως των ναυτικών, αλλά την αρχή την έκαναν οι Μηχανικοί. Ο Ατμομηχανουργικός Σύνδεσμος «Προμηθεύς», στις 5 του Μάρτη του 1901, δηλαδή πριν από 114 χρόνια, μπήκαν οι βάσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα στους ναυτεργάτες. Άρα, η αναφορά σου στο μηχανικός=εργάτης, ναι, έχει κομμουνιστική βάση (ορθότερα, ταξική βάση), αλλά καθόλου εξισωτισμό, τουλάχιστον όχι με την έννοια που εσύ το βάζεις.

  Εδώ τελειώνω τα σχόλιά μου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Αν όχι, προτείνω να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με τα ζητήματα του εργατικού κινήματος. Κάνει καλό.
  -
 • Παναγιώτης ΜελάςΔευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, 20:47
  @ Κάρολο
  Αγαπητέ, δεν ξέρω τί προσπαθείς να αποδείξεις με τα γραπτά σου (λείπει το μέρος Α', εκτός κι αν το μέρος Α' είναι η "αναδημοσίευση από την αρχική ιστοσελίδα της ΟΑΚΚΕ").
  Επίσης, δεν ξέρω αν με την προσφώνηση "Καπετάνιε" απευθύνεσαι σε εμένα (υπόθεση κάνω μιας και υπογράφω - επώνυμα κιόλας - ως συνταξιούχος ναυτεργάτης) ή αν απευθύνεσαι στον ίδιο το Νίκο Μπογιόπουλο.

  Σε κάθε περίπτωση νοιώθω εγώ την υποχρέωση να δώσω απάντηση (πολύ περιληπτική) στα σχόλιά σου. Πάμε, λοιπόν:

  1) Η αστική δημοκρατία είναι δημοκρατία για τους αστούς, και ειδικότερα για τα μονοπώλιά τους και ταυτόχρονα ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Γι αυτό η ορθή της και πλήρης ονομασία είναι "Δικτατορία των Μονοπωλίων", σε αντίθεση με την Εργατική Δημοκρατία (αυτήν που οι κλασσικοί ονόμασαν "Δικτατορία του Προλεταριάτου"). Οποιαδήποτε αναφορά σε αυτήν επομένως, εμπεριέχει και αυτό το στοιχείο μέσα της, το ταξικό δηλαδή. Όσο για γιατην προσπάθειά σου να πείσεις τους υπόλοιπους περί "αποδοχής" της αστικής κυβέρνησης, μάλλον πέφτει στο κενό. Ώρες είναι να μα πεις, όχι μόνο να την αποδεχόμαστε, αλλά και να σκύβουμε κατάλληλα για περισσότερη "διευκόλυνση" τους. Και τελειώνω το πρώτο μέρος του σχολίου μου κι εγώ με έναν στίχο του Βάρναλη, που ταιριάζει απόλυτα με την προτροπή σου να αποδεχτούμε την "κυβέρνηση της πλειοψηφίας"

  Από το: "Αρχή Σοφίας"

  "Φρόνιμα και ταχτικά
  πάω με κείνον που νικά"

  2) Σχετικά με τις αναφορές σου και τις αιτιάσεις περί του ποιός ευθύνεται για το χρέος, ποιός χρεώθηκε τα δανεικά και ποιός τελικά πρέπει να τα πληρώσει, ειδικά κάτω από την προοπτική της διαγραφής του χρέους. Πρέπει κατ' αρχήν να πω ότι δεν είσαι ο μόνος που αναπαράγεις αυτό το αναίσχυντο "Μαζί τα Φάγαμε" του ακατανόμαστου Πάγκαλου. Πολλοί, στο όνομα της δικαιολόγησης του αβάσταχτου δανεισμού, το αναμασούν κάθε τόσο και λιγάκι. Άρα δεν πρωτοτυπείς. Ακόμα, πρέπει να σου πω ότι η αναφορά σου στους ΔΥ δεν είναι ούτε η μόνη ούτε και πολύ προοδευτική. Είναι βέβαια προφανές, ότι από τον κόσμο της δουλειάς είσαι μάλλον πολύ μακριά. Άρα, δεν είσαι σε θέση να εκτιμήσεις τον καθημερινό ιδρώτα του εργαζόμενου και - πολλές φορές - και το αίμα που χύνεται για την επιβίωση. Απλά, πρέπει να επισημάνω ότι αν κάποιος δικός σου ήταν αυτή τη στιγμή σε καθεστώς, όχι απόλυσης και ανεργίας, αλλά διαθεσιμότητας ΔΥ και προσπαθούσε να επιβιώσει με το πενιχρό εκατοστιαίο επίδομα της διαθεσιμότητας, με προοπτική στους επόμενους μήνες να ενταχθεί στην ατέλειωτη ουρά των εκατομμυρίων ανέργων, θα σκεφτόσουν ίσως αλλιώς. Όσο για τις άλλες κοινωνικές ομάδες που αναφέρεις (αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κλπ. που εντέχνως τους κάνεις αχταρμά με μικρούς και μεσαίους, με εμπόρους κ.ο.κ.), η απάντηση είναι φυσικά "ναι", δεν ανήκουν σ' αυτούς που "τα φάγανε". Κάνε μια βόλτα στις γειτονιές και ψάξε να βρεις τον ψιλικατζή, τον περιπτερά, τον συνεργειατζή κλπ., που κλείσανε τα μαγαζιά τους και ρώτα τους για ποιό λόγο το κάνανε και αν πήρανε ποτέ κανένα θαλασσοδάνειο κι αυτοί, χωρίς κάποια επαίσχυντη και αβάσταχτη υποθήκη.

  3) Για τα επιτόκια και το "πελώριο ΨΕΜΑ" που αναφέρεις. Πρώτον, είναι γνωστά τα δυασβάταχτα επιτόκια, είναι πανθομολογούμενα από όλους, ακόμα και από αυτούς που λένε το "Μαζί τα Φάγαμε". Δεύτερον, τα δανειζόμενα κράτη, σε όλη την υφήλιο συμπεριφερόντουσαν ανάλογα με την εποχή και με τις διαθέσεις των δανειστών, οπότε και προέκυπταν τα κατά καιρούς επιβαλλόμενα επιτόκια. Πώς τώρα μπερδεύεις το δανεισμό, π.χ. της "Χ" χώρας, 10 ή 15 χρόνια πριν με τον αντίστοιχο δανεισμό της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, είναι μάλλον θέμα που εξετάζεται έξω από την Πολιτική και Οικονομική Επιστήμη και αφορά ίσως την Επιστήμη της Ψυχολογίας. Τρίτον, αυτοί που πραγματικά ΦΑΓΑΝΕ τα δανεικά και γιγάντωσαν τις περιουσίες τους και τις επιχειρήσεις τους, παίξανε - όπως και σήμερα - το γνωστό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, που βασικό του κανόνα έχει τη διαρκή μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης και την γιγάντωση των κερδών τους. Οι πισίνες, τα πάρκα με τα ευρώ και οι άλλες εικόνες της χλιδής δεν υπάρχουν εκεί που υπονοείς. Όχι ότι δεν υπήρξαν και κάποιοι, που αμείφθηκαν καλά για τις υπηρεσίες τους (κυβερνητικούς συνδικαλιστές, σφουγγοκωλάριους και Golden Boys τους ονόμασαν), αλλά αυτοί δεν είναι μέσα στους ΟΛΟΥΣ που τα Φάγανε, που υπονοείς. Βρίσκονται πάντως σίγουρα σ' αυτούς που πραγματικά ΦΑΓΑΝΕ (με 228 μασέλες και βάλε).

  4) Τέλος, σε ότι αφορά στο παρελθόν και τις προηγούμενες περιόδους του (δημόσιου) χρέους. Κανείς ποτέ δεν υποστήριξε ότι καλώς η Ελλάδα δανειζόταν. Και κανείς δεν υποστηρίζει ότι, προκειμένου να ζήσει καλύτερα ο λαός (παροχές το είπες) θα έπρεπε και θα πρέπει να δανειστεί η χώρα. Άλλωστε, η διαγραφή του σημερινού χρέους δεν αφορά μόνο τα σημερινά δανεικά, αλλά και εκείνα που πάρθηκαν σε πολύ μακρυνότερες εποχές. Τέλος πάντων, για να μη μακρυγορούμε περισσότερο, το τυφλό μίσος σου για το ΚΚΕ μαζί με το αντίστοιχο μίσος σου για τη Ρωσία (που προέρχεται από το παλιότερο μίσος σου για την ΕΣΣΔ - και να συνεννοηθούμε, εγώ με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ούτε είμαι, ούτε θέλω να έχω σχέση), πάει χέρι-χέρι με έναν χοντροκομμένο και αναιτιολόγητο αντικομμουνισμό, που χρειάζονται σελίδες να τον αναλύσει κανένας - αν τα καταφέρει. Και μάλλον κι αυτό αφορά περισσότερο την Επιστήμη της Ψυχολογίας, παρά την Πολιτική Επιστήμη.
  -
 • ΚάρολοςΔευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, 18:40
  Με συγχωρείτε, κ. Μελά, αλλά, δε μας τα λέτε καλά. Γράφετε : «Είναι επίσης προφανές ότι δεν θα περιμέναμε από το ΔΣ του ΝΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιμείνει στην διεκδίκηση της κρατικής επιχορήγησης». Τι είναι αυτή η «κρατική επιχορήγηση» (που ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. ευρώ); Είναι χρήματα που πέφτουν από τον ουρανό στο χρηματοκιβώτιο του ΝΑΤ, με κυβερνητικά ευχέλαια ;
  Φυσικά, η «κρατική επιχορήγηση» δε θα βγει από τις τσέπες ούτε των κυβερνώντων ούτε της διοίκησης του ΝΑΤ. Θα βγει από τον προϋπολογισμό, δηλαδή, από τη φορολογία των Ελλήνων, βασικά, από τις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με τους έμμεσους φόρους.
  Και μου γεννιέται η εξής απορία : Γιατί, κ. Μελά, να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα τις συντάξεις σας;
  Θα μου πείτε ότι η διοίκηση του ΝΑΤ είναι διορισμένη και τα έχει καταφέρει τόσο καλά, που το ταμείο σας είναι για κλάματα, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Εσείς θα τα ξέρετε τα πράγματα πολύ καλύτερα από εμένα. Εγώ το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι αλόγιστες σπατάλες στο ύψος των συντάξεων, μη ανταποδοτικές εισφορές των ασφαλισμένων, αναγκαστικά δάνεια (του στιλ δανεικά και αγύριστα) από το κράτος-νταβατζή σας, διάφορες ρεμούλες και κομπίνες, κλπ.
  Η μόνη λύση θα ήταν «πλήρης αυτοδιοίκηση του ταμείου και εκλογή της διοίκησης από τους ασφαλισμένους – να κοπεί το μακρύ χέρι του κράτους και από τη διοίκηση και από την ανάμειξή του στα οικονομικά. Μόνο έτσι θα μπορούσε το ταμείο σας να σταθεί στα πόδια του, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του και να μη ζητιανεύει «επιχορηγήσεις» από το κράτος, δηλαδή, από τη λεηλασία των φορολογούμενων.
  Η άποψη για αυτοδιοίκηση των ασφαλιστικών ταμείων, βρισκόταν στο πρόγραμμα των μπολσεβίκων του Απρίλη-Μάη 1917. Ο Λένιν μιλάει για τους εργάτες, αλλά, υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει για τα άλλα ταμεία.
  Υ.Γ. Μια και υπογράφετε ως «Συντ/χος Μηχανικός Ε.Ν.» δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοαποκαλείστε «ναυτεργάτης». Ίσως στο Δίκαιο της Θάλασσας να επικρατεί κομμουνιστικός εξισωτισμός, οπότε μηχανικός=εργάτης. Δεν πιστεύω να συμβαίνει και το ίδιο στις αμοιβές σας.
 • γκιουζελη κικηΔευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, 13:19
  πες μου γιατι τα αυτονοητα δεν τα καταλαβαινει... ο κοσμος????σε ποιους "ακουμπαει" παντα την αξιοπρεπεια του???και η καθημερινοτητα της ζωης του ποση αξια εχει τελικα???? δεν τους ποναει για να"δουν" , να καταλαβουν, να αλλαξουν? χωρις καρδια , μυαλο και αγωνα τιποτα δεν χαριζεται....!!! σ ευχαριστω
 • ΚάρολοςΔευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, 12:15
  Καπετάνιε, εσύ μάλλον με πειρατικό πλοίο αρμενίζεις. Στην αστική δημοκρατία υπάρχουν κανόνες και όταν βγαίνει μια κυβέρνηση, την ψήφισες δεν την ψήφισες, τη στηρίζεις, δεν τη στηρίζεις, τη δέχεσαι σαν κυβέρνηση της πλειοψηφίας και προσπαθείς μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες που σου εγγυάται το Σύνταγμα, να την αλλάξεις, πείθοντας τους συμπολίτες σου και όχι ρίχνοντάς το στο καουμπόικο και στη ληστοπειρατεία. Εσείς βλέπετε ότι δεν πείθετε το λαό και σκεφτόσαστε όπως όλα τα λαμόγια : ας πληρώσουν τα «κορόιδα», εμείς να τη βγάλουμε καθαρή!
  Ο τρόπος που γράφεις μου θύμισε το χρυσαυγίτικο σλόγκαν «γουστάρετε τους λάθρο; Να τους πάρετε στο σπίτι σας!».
  Αλλιώς τα λέει ο Δάσκαλος, ο Βάρναλης στο ποίημα «Ένας – Όλοι» :
  Ω, τι μάβρα σκότη κι αίματα πηχτά!
  Όλη η ανθρωπότη κλαίει με βογγηχτά!
  - «Σωτηρία για σένα και ξεχωριστή
  δεν υπάρχει (για ΈναΙ), πριν σωθούν αυτοί!»
 • Αναδημοσίευση από την αρχική ιστοσελίδα της ΟΑΚΚΕΚυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, 21:38
  Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και οι αγαστές σχέσεις του με το Ντούγκιν, το φίλο των απανταχού ναζιστών, συμπεριλαμβανομένων των Χρυσαυγιτών

  Ο Ν. Κο­τζιάς προ­έρ­χε­ται α­πό την “Κ”ΝΕ, ή­ταν μέ­λος της Κ.Ε. του ψευ­τοΚΚΕ το 1989, πέ­ρα­σε α­πό το ΝΑΡ και το ΠΑ­ΣΟΚ και κα­τέ­λη­ξε στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Έ­χει οι­κοδο­μή­σει ά­ρι­στες πο­λι­τι­κές σχέ­σεις με τον υπ’ α­ριθ­μό έ­να σύμ­βου­λο του Πούτιν, το Ντού­γκιν. Ο Ντού­γκιν συμ­με­τεί­χε σε διά­λε­ξη στο Πα­νε­πι­στή­μιο Πειραιά που δό­θη­κε στα πλαί­σια του μα­θή­μα­τος “Η ε­ξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της Ρω­σίας” το ο­ποί­ο δί­δα­σκε ο Ν. Κο­τζιάς. Στη διά­λε­ξή του ο Ντού­γκιν ε­ξή­ρε το ρό­λο της Ορ­θο­δο­ξί­ας στην ε­νό­τη­τα Ελ­λή­νων και Ρώ­σων. Σή­με­ρα έ­χει ξε­σπά­σει έ­νας πό­λε­μος με­τα­ξύ των Financial Times που έ­φε­ραν στο φως την εί­δη­ση, του ί­διου του Ν. Κο­τζιά και του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά που δια­ψεύ­δουν τους FT ως προς το ό­τι ήταν ο Ν. Κο­τζιάς που α­πεύ­θυ­νε την πρό­σκλη­ση στο Ντού­γκιν. Αλ­λά αυ­τό έ­χει δευ­τε­ρεύ­ου­σα ση­μα­σί­α α­πό τη στιγ­μή που εί­ναι ε­ντε­λώς σα­φές το ό­τι ή­ταν ο Ν. Κο­τζιάς υ­πεύ­θυ­νος για το ποιος θα μι­λή­σει σε μί­α διά­λε­ξη που έ­γι­νε πά­νω στο α­ντι­κεί­με­νο που δί­δα­σκε ό­πως προ­κύ­πτει α­πό την ε­πί­ση­μη α­να­κοί­νω­ση του κο­σμή­το­ρα του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά. Ο ί­διος ο κο­σμή­το­ρας που ε­πι­βε­βαιώ­νει ότι η διά­λε­ξη έ­γι­νε στα πλαί­σια του μα­θή­μα­τος του Κο­τζιά, α­να­φέρει ό­τι ο Ντού­γκιν αυ­το­προ­τά­θη­κε (!!!) για τη διά­λε­ξη μέ­σω συ­νερ­γα­τών του και δεν προ­σκλή­θη­κε α­πό τον Κο­τζιά. Τώ­ρα α­πό που το έ­μα­θε ο Ντού­γκιν ό­τι ο Ν. Κοτζιάς έ­κα­νε το μά­θη­μα “Ε­ξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή της Ρω­σί­ας” στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Πει­ραιά για να αυ­το­προ­τα­θεί να δώ­σει διά­λε­ξη, δεν μπαί­νουν στον κό­πο να το ε­ξη­γή­σουν ού­τε ο κο­σμή­το­ρας, ού­τε ο Κο­τζιάς, ό­πως δεν μπαί­νουν στον κό­πο να κα­τα­δι­κά­σουν την πλατ­φόρ­μα του Ντού­γκιν και τις στε­νές σχέ­σεις του με τους να­ζι­στές της “Χρ. Αυ­γής”.

  Η πλατ­φόρ­μα του Ντού­γκιν α­πο­τυ­πώ­νε­ται διε­ξο­δι­κά στο βι­βλί­ο του “Η τέ­ταρ­τη πο­λι­τι­κή θε­ω­ρί­α” ό­που ε­ξη­γεί πως πρέ­πει να ε­νω­θούν οι ψευ­το­κομμου­νι­στές και κά­θε ε­χθρός της προ­ό­δου α­πα­ντα­χού της γης με τους φα­σί­στες και να συ­γκρο­τή­σουν έ­να μέ­τω­πο που θα συ­γκρουστεί με τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θερη Δύ­ση με κέ­ντρο της την Ευ­ρα­σί­α, δη­λα­δή τε­λι­κά τη νε­ο­τσα­ρι­κή Ρω­σί­α. Το βιβλί­ο αυ­τό έ­χει να παί­ξει τον ί­διο ρό­λο που έ­παι­ξε ο “Α­γών μου” για την ά­νο­δο του χι­τλε­ρι­σμού στην ευ­ρω­πα­ϊ­κή ή­πει­ρο.

  Ο Ντού­γκιν εί­χε συ­να­ντη­θεί το Μά­η του 2014 στη Μό­σχα με τους Ματ­θαιό­που­λο και Ζα­ρού­λια της “Χρ. Αυ­γής”. Στη συ­νά­ντη­ση ο Ντού­γκιν τό­νι­σε πως Ελλά­δα και Ρω­σί­α “μοι­ρά­ζο­νται τις κοι­νές α­ξί­ες της Ορ­θο­δο­ξί­ας και του πο­λι­τι­σμού” που α­ντι­πα­ρα­τί­θε­νται στην Ευ­ρώ­πη “των το­κο­γλύ­φων και της πα­ρακ­μής”.

  Ή­δη ο Ν. Κο­τζιάς ε­τοι­μά­ζε­ται να πά­ει στα ευ­ρω­πα­ϊ­κά όρ­γα­να για να πα­λέ­ψει την “α­πο­φυ­γή της ρή­ξης με­τα­ξύ Ε­Ε και Ρω­σί­ας”. Βέ­βαια ού­τε οι βρυ­χηθ­μοί του Τσί­πρα για το ου­κρα­νι­κό ού­τε οι διά­φο­ροι Κο­τζιά­δες θα πέρ­να­γαν στην Ευ­ρώ­πη, αν αυτή δεν κρα­τού­σε τό­σο ά­θλια υ­φε­σια­κή στά­ση α­πέ­να­ντι στον Πού­τιν και αν δεν ή­ταν δια­βρω­μέ­νη σε ό­λους τους κε­ντρι­κούς μη­χα­νι­σμούς της α­πό φί­λους του Κρεμ­λί­νου ό­πως η ύ­πα­τη εκ­πρό­σω­πος της Ε­Ε για τις ε­ξω­τερι­κές υ­πο­θέ­σεις και την πο­λι­τι­κή α­σφά­λεια Μο­γκε­ρί­νι, ο γερ­μα­νός υ­πουρ­γός Ε­ξω­τε­ρι­κών Στα­ϊν­μά­γερ και η δι­πρό­σω­πη Μέρ­κελ.
 • ΚάρολοςΚυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, 20:46
  ΜΕΡΟΣ Β'

  3) «Αποτελεί λαϊκή απαίτηση η Ελλάδα να βγει από τη μέγγενη της τρόικας. Αλλά το «τέλος τρόικα» δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα λιγότερο από τον τερματισμό της τοκογλυφικής αφαίμαξης του λαού από την τρόικα». Η πρώτη φράση είναι το γνωστό τροπάριο του ΚΚΕ ότι δεν πρέπει να πληρωθεί το χρέος. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά, αυτό θα έχει το δικαίωμα να το κάνει μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τα συμφέροντα ΜΟΝΟ των εργατών και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα (γιατί μόνο αυτοί ΔΕΝ ΕΦΑΓΑΝ) και όχι μια κυβέρνηση όπως τη θέλει το ΚΚΕ εργατών, μικρομεσαίων, εμπόρων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και δημοσίων υπαλλήλων, γιατί ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΦΑΓΑΝ – με μονιαδική εξαίρεση τους εργάτες. Και εφόσον το ΚΚΕ μας λέει ότι θα κοινωνικοποιήσει μόνο τα μονοπώλια, η μη μονοπωλιακή αστική τάξη μένει στο απυρόβλητο και της χαρίζεται και το χρέος. Μα, το μεγάλο μέρος του χρέους είναι χρέος της αστικής τάξης, γιατί αυτοί έφαγαν το μεγάλο μέρος των δανεικών. Όταν αρνηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση να πληρώσει το χρέος χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύσει τις περιουσίες των καπιταλιστών, σημαίνει ότι τους απαλλάσσει από το να πληρώσουν γι’ αυτά που έφαγαν και τους αφήνει να τα χωνεύουν με την ησυχία τους.
  Η δεύτερη φράση βλέπουμε την «τοκογλυφική αφαίμαξη». Αυτό είναι ένα πελώριο ΨΕΜΑ, ειδικά αν αναφέρεται στη δανειακή σύμβαση. Ο κ. Μπογιόπουλος δεν τολμάει να αναφέρει το επιτόκιο αυτής της τοκογλυφίας γιατί θα φανερωνόταν το ψέμα και η συκοφαντία του. Υπάρχουν χώρες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο για να συνεισφέρουν στο δανεισμό της Ελλάδας με χαμηλότερο επιτόκιο. Όσο για το επιτόκιο του δανεισμού τα χρόνια που γινόταν το Μεγάλο Φαγοπότι, θα θυμηθώ τα λόγια του Μαρξ ότι «ο τοκογλύφος προϋποθέτει το σπάταλο και το αντίστροφο». Κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δανειστεί. Αυτό έγινε μόνο και μόνο για να ΦΑΝΕ όλοι όσοι φάγανε. Κι αυτή η πολιτική έτυχε της καθολικής αποδοχής από όλα τα κόμματα και όλο το λαό. Τώρα που ήρθε η λυπητερή άρχισαν όλοι να βγάζουν την ουρά τους απέξω – άλλοι δεν έφαγαν, άλλοι δεν ήξεραν ότι άλλοι τρώνε, άλλοι το ήξεραν, αλλά, νόμιζαν ότι τα ευρώ (και οι δραχές) φύτρωναν στα περιβόλια και στα δημόσια πάρκα, άλλοι παριστάνουν τους ηλίθιους, κλπ., κλπ.
  4) [Σήμερα πάνω από το 70% του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν είναι παρά το χρέος που προκύπτει από τα λεγόμενα «δάνεια» της τρόικας. Και λέμε λεγόμενα «δάνεια» καθώς πάνω από το 90% αυτών των «δανείων» και των περίφημων δόσεων δεν ήρθαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Επέστρεψαν ξανά στους δανειστές ή κατέληξαν στα ταμεία των τραπεζιτών, τα βάρη των οποίων πληρώνει ο ελληνικός λαός.]
  Ακόμα κι έτσι αν είναι (έχω πάντα μια δυσπιστία για τα νούμερα που πετάει κάθε φορά ο κ. Μπογιόπουλος χωρίς να μνημονεύει καμιά πηγή), πρώτα-πρώτα η τρόικα δεν έχει καμιά σχέση με τη σύναψη των δανείων. Η τρόικα επιτηρούσε το αν εφαρμόζεται η σύμβαση. Στο κάτω-κάτω, αφού ήταν «υπαλληλίσκοι» πολύ δεν τους πάει να λέμε τα «δάνεια της τρόικας». Όσο για τη λέξη «λεγόμενα», ο κ. Μπογιόπουλος διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται στη λέξη «τρόικα», αλλά στη λέξη «δάνεια», άρα, δέχεται ότι αυτά ήταν δάνεια της τρόικας!!! Αυτό, όμως, που του προξενεί κατάπληξη και γι΄αυτό τα λέει «λεγόμενα δάνεια», είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος τους πήγαινε για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τι απαίσιοι αυτοί οι τοκογλύφοι! Ενώ έπρεπε να μας δανείζουν κάθε φορά μη έχοντας καμία απαίτηση να πληρωθεί ένα μέρος του προηγούμενου χρέους, αυτοί έθεταν σαν όρο το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανεικών να πληρώνει μέρος του προηγούμενου χρέους, για να μην καταντήσουν τα δανεικά που μας έδιναν «δανεικά και αγύριστα». Ε, φταίμε τώρα κι εμείς να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος;
  Αλλά, έχουμε και κάτι χειρότερο : «ή κατέληξαν στα ταμεία των τραπεζιτών, τα βάρη των οποίων πληρώνει ο ελληνικός λαός». Αυτό, υποθέτω ότι αναφέρεται στην «αναχρηματοδότηση» των τραπεζών. Ο κ. Μπογιόπουλος αντικαθιστά τη λέξη «τράπεζα» με τη λέξη «τραπεζίτης» κι έτσι χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες για να χρημοτοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, αντί να καταλήξουν στα ταμεία των τραπεζών, μαθαίνουμε ότι κατέληξαν στα «ταμεία των τραπεζιτών»! Θα μου πείτε «αφού είναι δική του η τράπεζα του κάθε τραπεζίτη, το ταμείο της τράπεζας δεν είναι το δικό του ταμείο;». Μόνο που στην περίπτωση που τα χρήματα καταλήγουν στο ταμείο του τραπεζίτη, αυτό είναι αποθησαυρισμός και δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ όταν καταλήγουν στο ταμέιο της τράπεζας αυτή τα αξιοποιεί δανείζοντας τις επιχειρήσεις και ο τραπεζίτης απολαμβάνει το κέρδος από τους τόκους. Υπάρχει κάποια μικρή διαφορά την οποία ο κ. Μπογιόπουλος, πάνω στο λαϊκισμό του, την εξαφανίζει. Εξάλλου, τα «βάρη» αφορούν τις τράπεζες και όχι τους τραπεζίτες. Αλήθεια, ποια είναι αυτά τα «βάρη»; Μήπως ένα μεγάλο μέρος τους (αν όχι το μεγαλύτερο) είναι τα «κόκκινα δάνεια» (που ξεκοκάλισε ο «λαός»), συμμετέχοντας στο φαγοπότι; Φυσικά, τη βασική ευθύνη την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες, που παρακαλούσαν τους πολίτες να πάρουν δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Αλλά, όπως λέει και ο Χικμέτ «φταις, όμως, κι εσύ, αδερφέ μου, λιγάκι».
  5) «Αυτό το χρέος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι του λαού». Η γνωστή κατάχρηση της λέξης «λαός». Ας μας πει (σχήμα λόγου είναι αυτό – ποτέ δε θα μας πει) ο κ. Μπογιόπουλος αν στη λέξη αυτή περιλαμβάνονται όσοι κονόμαγαν σε διάφορες θέσεις του ταλαίπωρου «δημοσίου» τσεπώνοντας παχυλούς μισθούς, αν περιλαμβάνονται ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν ψεύτικες υπερωρίες, όσοι ροκάνιζαν τα εξωφρενικά επιδόματα και τα γαϊδουρινά εφάπαξ σε κρατικές επιχειρήσεις και στους δήμους.
  Και ποιανού είναι το χρέος; «Είναι δημιούργημα των θαλασσοδανείων τους, των φοροαπαλλαγών τους, των φοροαποφυγών τους, των λεόντειων συμβάσεων με το κράτος μέσω των οποίων άρμεγαν το δημόσιο ταμείο, των εξοπλισμών (και ενίοτε των μιζών) που επιδιδόταν το πολιτικό τους σύστημα κοκ.». Μα, καλέ μου, κ. Μπογιόπουλε, θαλασσοδάνεια, φοροαπαλλαγές, φοροαποφυγές, λεόντειες συμβάσεις, εξοπλισμοί (και ενίοτε μίζες) πάντα υπήρχαν στο ελληνικό κράτος. Άρα το χρέος, αυτό το κτηνώδες χρέος που έσκασε σα φούσκα πάνω από την ευημερούσα Ελλάδα, πρέπει να έχει και κάποια άλλη αιτία, αυτή που δε θέλει να παραδεχτεί με τίποτα ο κ. Μπογιόπουλος.
  Υ.Γ. Επειδή του κ. Μπογιόπουλου του αρέσουν οι «σταράτες κουβέντες», θα το θέσω το πρόβλημα πολύ απλά. Ας πούμε ότι γυρνάμε στην 19/10/1981, την επομένη της νίκης του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το χρέος υπήρχε αλλά ήταν διαχειρίσιμο, βιώσιμο, ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το. Τι θα έπρεπε να κάνει η νέα κυβέρνηση; Να κάνει παροχές, ή όχι; Μα, για να κάνει τις συγκεκριμένες παροχές (στις οποίες ποτέ δεν εναντιώθηκε το ΚΚΕ) θα έπρεπε να δανειστεί και φυσικά να δανειστεί αλόγιστα, ξέροντας πως κάποια άλλη γενιά θα κληθεί να πληρώσει. Οπότε;
 • Παναγιώτης ΜελάςΚυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, 18:59
  Αγαπητέ Νίκο.

  Πολύ σωστές όλες οι παρατηρήσεις σου, τις οποίες προσυπογράφω. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι η βασική παρατήρηση ότι:

  "Αυτό το χρέος δεν ήταν ποτέ και δεν είναι του λαού. Αυτό το χρέος είναι δημιούργημα ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών. Είναι δημιούργημα των θαλασσοδανείων τους, των φοροαπαλλαγών τους, των φοροαποφυγών τους, των λεόντειων συμβάσεων με το κράτος μέσω των οποίων άρμεγαν το δημόσιο ταμείο, των εξοπλισμών (και ενίοτε των μιζών) που επιδιδόταν το πολιτικό τους σύστημα κ.ο.κ."

  Θέλεις ένα απλό παράδειγμα, που δείχνει ταυτόχρονα και τη συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης;

  Να το πούμε:

  (Η είδηση και το σχετικό ρεπορτάζ από τον "Ριζοσπάστη". Τυχαίο;)

  1) Στις 6 Φλεβάρη, η Διεύθυνση Οικονομικού Τμήματος του ΝΑΤ έστειλε το καθιερωμένο έγγραφο στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας την καταβολή της «κρατικής επιχορήγησης μηνός Φεβρουαρίου, ποσού 80.000.000 ευρώ», προκειμένου στις 27 Φλεβάρη να καταβληθούν οι συντάξεις του Μάρτη. Εκτός των 80 εκατ. ευρώ απαιτούνται άλλα 10 εκατομμύρια που κατανέμονται στον Οίκο Ναύτη και ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι ναυτεργάτες και οι οικογένειές τους να έχουν γιατρούς και φάρμακα, και στα Ταμεία Πρόνοιας για την καταβολή των επιδομάτων.

  2) Το υπουργείο Εργασίας, προς έκπληξη των υπηρεσιών του ΝΑΤ και των ναυτεργατικών σωματείων, απαντάει με έγγραφό του στις 11 Φλεβάρη, ότι «...προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων μηνός Μαρτίου του 2015 του ΝΑΤ το αργότερο μέχρι τις 24/02/2015 από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της ΓΓΚΑ (Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης) (....) να καταβληθεί το ποσό των 50.000.000 ευρώ, με τη διαδικασία των προκαταβολών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του Ν. 4270/2014»! (Μνημονιακός ο νόμος 4270/2014, για να μην ξεχνιόμαστε, έτσι;)

  3) Η διοίκηση του ΝΑΤ, μετά από αυτή την απάντηση, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση 40 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ όπου βρίσκονται τα αποθεματικά του ΝΑΤ, «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ταμείου για το μήνα Φεβρουάριο»!

  (Σχόλιο δικό μου: Είναι προφανές, ότι πέραν του τυπικού ζητήματος για τη σύγκληση του σώματος, δηλαδή της αναζήτησης του απαιτούμενου ποσού για την άμεση κάλυψη των αναγκών, η - διορισμένη από την κυβέρνηση, για να μην ξεχνιόμαστε - διοίκηση συγκάλεσε το σώμα, για να αποφασίσει την εκταμίευση από τα - πενιχρά - αποθεματικά του ταμείου, ώστε να δοθεί άλλοθι στο Υπουργείο Εργασίας, για τη νομιμοποίηση της ΜΗ καταβολής της κρατικής επιχορήγησης. Είναι επίσης προφανές ότι δεν θα περιμέναμε από το ΔΣ του ΝΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιμείνει στην διεκδίκηση της κρατικής επιχορήγησης).

  4) Η λαλίστατη, κατά τα άλλα, διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης ναυτών Ε.Ν. (ΠΕΝΕΝ), της οποίας η πλειοψηφία ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο λαλίστατος πρόεδρός της (ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντ. Νταλακογιώργος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), δεν έχει βγάλει άχνα, προς το παρόν. Το ίδιο και οι υπόλοιπες διοικήσεις των σωματείων-μελών της ΠΝΟ, μαζί με την εκτελεστική της επιτροπή, σωματεία των οποίων οι διοικήσεις ελέγχονται - υποτίθεται - από αντιπολιτευτικές δυνάμεις, προσκείμενες στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

  5) Μόνο τα 3 ταξικά ναυτεργατικά σωματεία της δύναμης της ΠΝΟ (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ) καθώς και η Πανελ. Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών και η Πανελ. Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ είναι αυτά που αντέδρασαν μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση ως "αιτία πολέμου".

  Από την πλευρά μου, θα περιμένω να δω τί απάντηση θα δοθεί, αν δοθεί, από το αρμόδιο υπουργείο, τί απόφαση θα πάρει το ΔΣ του ΝΑΤ (αν και την θεωρώ δεδομένη) και βέβαια αν θα υπάρξει αντίδραση από τη μεριά της ΕΕ της ΠΝΟ και των διοικήσεων των άλλων σωματείων-μελών της, ειδικά της διοίκησης της Ένωσης Ναυτών.

  Και βέβαια, περιμένω - πάνω από όλα - να δω αν τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν χρήματα να πάρω τη σύνταξή μου και μαζί με μένα, οι χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι ναυτεργάτες.

  Παναγιώτης Μελάς
  Συντ/χος Μηχανικός Ε.Ν.
 • Βασίλης.Σ.Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, 14:43
  @Γιώργος Βελέτζας Μην είσαι αφελής και μην αναμασάς τη καραμέλα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί της δεξιάς για υποτιθέμενη ευθύνη του λαού στο χρέος. Απο πού και ως πού ξεπουλήσαμε τη μάνα μας για το χρηματιστήριο; Αν εσύ το έκανες τότε πρόβλημα σου. Εγώ δεν το έκανα και είμαι 22 χρονών.

  Φυσικά, ούτε οι συγγενείς μου και φίλοι μου επένδυσαν στο χρηματιστήριο και φυσικά δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε 4χ4. Άσχετο αλλά 4χ4 στη πόλη τι να το κάνεις; Που θα το παρκάρεις;

  Επομένως, δεν πιστεύω οτι το χρέος το δημιούργησε ο λαός και φυσικά δεν έχει την υποχρέωση να το πληρώσει. Βέβαια σαν λαό αναφέρομαι στον αγρότη, στον φτωχό και μεσσαίο οικογειάρχη, στους φοιτητές και μαθητές. Όχι στους μεγαλοκαρχαρίες και στους (μικρό)καρχαρίες.

  Την προήγουμενη φορά δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο. Κρίμα είναι να μην το ανεβάσετε. Δεν βρίζω
 • ΚαπετάνιοςΣάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, 11:47
  Το καινούργιο Συριζεικο μνημόνιο, να το πληρώσετε εσείς πόντους χειροκροτάτε στις πλατείες.

  Τα 70% ΓΑΠ ΣαμαροΒενιζελικο και τα 30% ΤσιπροΛαφαζανικο, να το πληρώσετε εσείς που τους στηρίζετε.

  Εμεις, χρεος και μνημονια, δεν αναγνωρίζουμε.
 • gerry.aΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 21:58
  @Γιώργος Βελέντζας
  Αγαπητέ Γιώργο μπορείς να μου πεις τι ακριβώς εννοείς με το σχόλιό σου; Μήπως ότι ο λαός κακώς έχασε τα λεφτά του στο χρηματιστήριο ή κακώς τα ξόδεψε σε 4Χ4 και τώρα ζορίζεται να ξεχρεώσει τα χρέη που προκάλεσε η ολιγαρχία;

  Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ούτε χρηματιστήριο έπαιξε, ούτε 4Χ4 αγόρασε. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
 • ΛΩΤΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 21:53
  Αυτό που ζούμε από τις εκλογές και πέρα, είναι ίσως το πιο τραγικό μέρος αυτής της φριχτής φάρσας που παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια εις βάρος της ζωής μας. Το "νέο" πρόγραμμα που θα μας σώσει από το παλιό. Το "πρόγραμμα γέφυρα" που θα ανακόψει για λίγο την υπερ-συγκέντρωση κεφαλαίου από τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών με κατεύθυνση τους κορβανάδες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η μέθοδος Ομπάμα. Γι' αυτήν διαδηλώνουν, γι' αυτήν δονούνται οι ριζοσπάστες αριστεροί. Και καλά κάνουν στο τέλος τέλος. Είναι καιρός για σοσιαλιστικές επαναστάσεις τώρα; είναι καιρός να κοιτάμε μισθούς και δικαιώματα, που στην ουσία θα μείνουν το ίδιο και απαράλλαχτα σφαγιασμένα όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν έχουμε το τεράστιο θέμα του δημόσιου χρέους μπροστά μας; όταν παίιζεται η παραμονή μας στην ευροζώνη των λαών; εμπρός λοιπόν! βαράτε τα νταούλια! η μηχανή να ξαναπάρει μπρος μονάχα και που θα παέι...μέχρι το 2080 θα έχουμε ίσως ανακτήσει το βιοτικό επίπεδο που είχαμε (κάποιοι, όχι όλοι) πριν το 2010. Είναι θέμα ρεαλισμού.Είναι θέμα τακτικής.
 • Γιώργος ΒελέντζαςΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 19:29
  Με μια ένσταση, κύριε Μπογιόπουλε, όσον αφορά στο γεγονός ότι "παρότι το προκάλεσε η ολιγαρχία, το πληρώνει χωρίς να το οφείλει...". Θεωρείτε δηλαδή αμέτοχο των ευθυνών του τον ελληνικό λαό όταν ξεπούλαγε και την μάνα του για να "επενδύσει" στο χρηματιστήριο ή για να αγοράσει 4Χ4; Ή μήπως τον θεωρείτε άβουλο πιόνι τού καθενός πολιτικού, που χειρίζεται αυτόν τον λαό σαν τηλεκατευθυνόμενο πιόνι; Σε αμφότερες τις εκδοχές πάντως, βγάζετε την ουρά τού λαού απ' έξω. Γιατί; Έχει το αλάθητο; Ή το αριστερό σας άλλοθι δεν σας επιτρέπει να κάνετε αλλιώς; (ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ...)
 • ΠερσέαςΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 17:38
  Ευτυχώς να λέτε που ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι αυτή την στιγμή να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ τα ...κουλά που έλεγαν προεκλογικά !!!
  Φαίνεται πάλι, ότι οι ...αριστερούληδες του συριζα, την εξουσία ήθελαν μόνο και την πήραν ΤΑΖΟΝΤΑΣ ...επαναστατικά φούμαρα σε όσους το ...τραβούσε η όρεξη ντους !!!
 • arvΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 16:17
  η κυβερνηση της καμμενης αριστερας ειναι σαφως καλυτερη απ´την προηγουμενη.αυτη οχι μονο βαφτιζει την π.....α βουρτσα, αλλα προσπαθουν να μας πεισουν κιολας οτι με την συγκεκριμενη βουρτσα για αριστεροχειρες, μπορεις να χτενιστεις κιολας..εγκαλουν δε και οσους δεν συμμετεχουν[ιδιαιτερα τους κουκουεδες] στο συνταγμα, στις συγκεντρωσεις για ενα χτενισμα αξιοπρεπειας[ με την συγκεκριμενη βουρτσα], ως μη πατριωτες και αγωνιστες.ετσι λοιπον οι προηγουμενοι θελαν να βουρτσισουν τον λαο με το ζορι, ετουτοι μας θελουν οικειοθελως και περηφανους βουρτσισμενους. η βουρτσα παραμενει, το ονομα ομως και το χερι το αλλαζουν..μηπως κανουν καλα καποιοι και θελουν να μεινουν αχτενιστοι;
 • ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 16:14
  :)
 • αληθειεςΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 13:11
  Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε.
 • antivaroΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 12:41
  # Τι σόι αριστερή διαπραγμάτευση είναι αυτή ... που δεν λέει κουβέντα πως 1.000.000 άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας και πως 1.000.000 “άνεργοι με δουλειά” έχουν να πληρωθούν 6-8 μήνες, την ίδια στιγμή που διαπραγματεύεται ... για τις “αριστερές” μεταρυθμίσεις ... για την “ανάπτυξη” και το ζεστό χρήμα που θα παντελωνιάσουν οι καινούργιοι ή οι παλιοί σε αναμονή ΣΕΒοεπιτήδειοι ??
  # Πως διάολο ο Αλέξης ... θα σεβαστεί το Ευρωπαικό Σύμφωνο Σταθερότητας ... και ταυτόχρονα θα μας απαλλάξει απο την λιτότητα ?? Δεν έχει καταλάβει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας ... είναι ο ορισμός της λιτότητας ?? Χαζό δεν είναι το παλληκάρι.
  # Τι είπε ρε παιδιά ο Βαρουφάκης ξημερώματα μετά το eurogroup ?? … η δημοκρατία έχει την ικανότητα να παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες αρχές. Δηλαδή ?? Τι θα κάνει η δημοκρατία ?? Θα παντρέψει το πρόγραμμα Μέρκελ-Σαμαρά ... με το πρόγραμμα Τσίπρα ?? Θα έχουμε γάμους του μνημόνιου ... με το αντιμνημόνιο ?? Τερατογένεση βρωμάει. 70% Μέρκελ – 30% Ομπάμα !!! Η γαλανομάτα στρίγγλα ... με νέγρικες αποχρώσεις. Κάτι σαν τον Μούτσιο (Χουσείν) στον “Ανθρωπο που γύρισε απο την ζέστη” με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Αυτή η ευρωπαική δημοκρατία ... είναι πολύ μπροστά ρε παιδί μου. Παπάδες κάνει.
  # Πως διάολο όλοι περιμένουν η νεοφιλελεύθερη στρίγκλα ... να τα βρεί με τον αριστερό ανατροπέα μορφονιό ?? Αλλά ας μην λησμονούμε ότι έτσι λειτουργεί η Ευρώπη ... (μας τα έχουν πρήξει) ... με την σύνθεση των αντιθέτων ... με τον ρεαλισμό του μέτρου ... με την ευφυία του κέντρου ... χωρίς ακρότητες. Ολα με αμοιβαίες υποχωρήσεις ... όλα με μέτρο ... τίποτα ακραίο ... εκτός απο ένα. Τα καπιταλιστικά υπερκέρδη.
  # Καλά ... όταν “προσγειωθεί” η νέα συμφωνία στα μέρη μας ... έχει να πέσει πολύ κλάμα ... απο πολλές κατευθύνσεις. Ας ετοιμασθούμε.
  # Εν τω μεταξύ ... παρά το “κλίμα έντασης” στο eurogroup … το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Πως ?? Γιατί ??
  # Γιάνη ... λιτός βίος ... με 395 € (επίδομα ανεργίας = 360 €) ... κασκόλ ??
  # Εν τω μεταξύ ... σαν αμοιβάδα ... η συμφωνία γέφυρα ... άρχισε να μεταμορφώνεται σε γέφυρα συμφωνίας. Πίσω απο τις λέξεις ... την παίζει (στα δάχτυλα) ο Αλέξης ??
  # Για να αρχίσουμε (σιγά-σιγά) να καταλαβαίνουμε ... π.χ. εαν το πρωτογενές πλεόνασμα απο 4, 5% (τοξικό μνημόνιο) δεχθούν οι εταίροι (με την νέα συμφωνία)(???) να το κατεβάσουν στο 1, 5% ... αυτό σημαίνει πως τα λεφτά δεν θα πάνε στους δανειστές αλλά στο κοινωνικό πρόγραμμα ?? ... ή μήπως όταν το πλεόνασμα πέσει, η διαφορά θα βαφτισθεί χρηματοδοτικό κενό που θα το ξαναματαξαναδανεισθούμε ?? Με λίγα λόγια ... αυτή η φάμπρικα με τα χρηματοδοτικά κενά ... σημαίνει πάντα ... ή νέο δανεισμό ή ισοδύναμα μέτρα. Σημαίνει πως θα συνεχίσουν οι φτωχοί ... να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους.
  # Εαν υποψιασθώ οτι η νέα “ελληνική” συμφωνία (που θα αντικαθιστά το τοξικό μνημόνιο) ... θα περιλαμβάνει και κάποιο νέο δανειάκι (30-40 νέα δις) ... θα στηθώ απο τώρα μπροστά στην τηλεόραση (με την μπύρα ενδοφλέβια) και θα περιμένω να τους δώ όλους μαζί (εννοώ όλους μαζί ... πλήν Λακεδαιμονίων) στην βουλή... να ψηφίζουν το νέο αριστερό έκτρωμα. Μεγαλεία ... συναίνεσης.
  # Η νέα συμφωνία μας τραγουδάνε ... πως θα στραφεί κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κατά της παράνομης ή και κατά της ... νόμιμης ??
  # Χάνεις τα λόγια σου όταν ο Φίλης (διευθυντής της Αυγής) ... επικαλείται την συμφωνία του Λένιν στο Μπρέστ-Λιτόφσκ ... σαν παράδειγμα συμβιβασμού της αριστεράς ... και ο Καμπουράκης ... σχεδόν να του απαντά ... ναι αλλά ο Λένιν είχε κάνει ήδη την επανάσταση πριν τον συμβιβασμό !!!
  # Αρχίζουν βεβαίως και άλλα χοντρότερα πανηγύρια !!! Το μεγάλο πλυντήριο ... Γιούνκερ ... θέλει ενιαίο προυπολογισμό για την ευρωζώνη. Λέτε να χρειάζεται να μεταφράζουμε απ΄τα γερμανικά ... και τα taxis-μπουγιουρντί ??
  # Τέρμα η τρόικα στην Αθήνα. Μόνο στις Βρυξέλες.
  # ... και τώρα που η συμφωνία μάλλον έγινε (και έφτασε ήδη στα τεχνικά κλιμάκια) και η στρίγγλα Μέρκελ ... έγινε (ή θα γίνει την Δευτέρα) ... “αρνάκι” ... τι ακριβώς θα λέμε στις επόμενες κυβερνητικές διαδηλώσεις ?? Τι σημαίες θα καίμε ??
  # Ακούστε εκφράσεις για την επερχόμενη συμφωνία : έντιμος συμβιβασμός ... συμφωνία win-win (ΓΑΠ ζείς εσύ μας οδηγείς, όπως και η Παναρίτη) … μαχητικός ρεαλισμός ... τα κοινωνικά μέτρα θα συνοδεύονται απο ισοδύναμα.Ποιός μας τα πασάρει όλα αυτά πρωί-πρωί ?? Ο Συριζοποτάμης ... Κούλογλου. Μεγαλεία.
  # Οπως λέμε win-win. Εντιμος συμβιβασμός. Ούτε νίκη ... ούτε ήττα. Ας την ονομάσουν την συμφωνία ... νίττα ... αλλά εμείς θα την φωνάζουμε ... Νίτσα.
  # Να όμως και κάτι θετικό. Η νέα συμφωνία δεν προβλέπει καμμία περικοπή στην “αξιοπρέπεια” και στην “περηφάνεια” !! Αμα η διαπραγμάτευση είναι και ρεαλιστική και μαχητική ... τότε έχεις σοβαρά αποτελέσματα.
  # ΖΖΖΖΖΖΖΖΖζζζζζζζζζζζζζζζ ... σαν πολλά γίδια δεν “διαδηλώνουν χαρούμενα” ... πριν την πέσουν για ύπνο ??
 • helleneΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 11:02
  Καταλαβαινετε ποσο αριστερη εινε η κυβερνηση Τσιπρα;;;;
  Παλι οι ξεγελασμενοι ειν ο κοσμος.
  Οι κυβερνωντες αλλαζουν μονο κουστουμι και ετσι ο λαος που δεν ξερει και δεν ακουει πεφτει παντα στην φακα!
  Κουραγιο λοιπον και την δευτερα ετοιμαστητε για την γιορτη.
  Δεν το ξερετε? καρναβαλη εχουμε. Και
  ΣΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!!!!!
 • ΚακεντρεχήςΠαρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 09:32
  Περιμένοντας το "όνομα αυτού" στην "βάπτιση" που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες ημέρες. Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει "λαϊκό γλέντι"...

 • Αθήνα7°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Θεσ/νίκη1°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C
 • Πάτρα5°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο11°CΥψηλή:14°C
  Χαμηλή:6°C
 • Λάρισα2°CΥψηλή:5°C
  Χαμηλή:1°C