Με τα μολύβια μας μεσίστια…

Πρώτη καταχώρηση: 08/01/2015 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 08/01/2015 17:00Υποκειμenikos

Με τα μολύβια μας μεσίστια…

    Ήταν ένα από τα πρωτοσέλιδα του «Charlie Hebdo». Έγραφε: «Η αγάπη πιο δυνατή από το μίσος».

    Αλλά ο φασισμός – ο ισλαμικός, ο χριστιανικός, ο άθεος, ο παγανιστικός – ο κάθε λογής φασισμός, θα έχει πάντα άλλη άποψη. Διαφορετικά δεν θα ήταν φασισμός. 

    Ο ταλιμπανισμός είναι το σιαμαίο αδερφάκι του «πολιτισμένου» ιμπεριαλισμού. Έχουν και οι δυο το θράσος να δολοφονούν στο όνομα της «δικαιοσύνης» και την ίδια ώρα να κατηγορούν τους άλλους ότι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή.

    Δεν πρόκειται για «πόλεμο των πολιτισμών». Πρόκειται για αιμοσταγή συνύπαρξη ταλιμπανισμών που ο ένας θρέφει τον άλλον, τον συντηρεί, τον αναπαράγει.

    Ο ταλιμπανισμός δεν έχει θρησκεία. Δεν έχει χρώμα. Δεν έχει υπηκοότητα. Αλλά έχει λόγο ύπαρξης: Ανατράφηκε στη θερμοκοιτίδα των πιο αδίστακτων συμφερόντων και γεννήθηκε για να τα υπηρετήσει με τα πιο αιμοδιψή μέσα.

    Ναι, η αγάπη μπορεί να γίνει πιο δυνατή από το μίσος. Υπό μια προϋπόθεση: Απέναντι στους Φρανκενστάιν και στα δημιουργήματά τους, να ορθωθεί ο πραγματικός ουμανισμός. Που θα τους τιμωρήσει. Και θα τους εξαλείψει.

    Με μια κουβέντα: «Ο πραγματικός ουμανισμός, η αληθινή αγάπη των ανθρώπων, προϋποθέτουν το μίσος για τους εχθρούς της ανθρωπότητας».


email: mpog@enikos.gr


Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (36)
 • ΛευτέρηςΤετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, 18:38
  @Βλαδίμηρος

  Την απαξίωση προς το πρόσωπό σου την κέρδισες μόνος σου, καθώς θυμίζεις το γνωστό ανέκδοτο με τη γριά που άκουσε ότι «έκλασε» ο Ιησούς τον άρτο και προσκυνούσε την «πορδή», με τη διαφορά ότι η δική σου άγνοια είναι συνειδητή επιλογή. Γι' αυτό και η προτίμησή σου σε αναχρονιστικές «πορδές» εκδηλώνεται με μισαλλοδοξία και ανυπόστατες κατηγόριες, αφού παραβλέπεις όλες τις παραπομπές στα πιο έγκυρα λεξικά, κατά το παροιμιώδες «οὐ χρείαν ἔχει σοφίας ἐνδεὴς φρενῶν, μᾶλλον γὰρ ἄγεται ἀφροσύνῃ. ὅταν ἔλθῃ ἀσεβὴς εἰς βάθος κακῶν, καταφρονεῖ, επέρχεται δὲ αὐτῷ ἀτιμία καὶ ὄνειδος». Μετά τις υπεκφυγές ότι δήθεν περίμενες τη μετάφραση για να σχολιάσεις τα των λεξικών, που όμως ήθελες μισή, δήθεν για να μη με κουράσεις, μετά την πρόφαση περί δήθεν κατάχρησης του χώρου με την οποία απαιτούσες δήθεν «να συνεχίσουμε στο "Αντικομμουνισμού εγκώμιον"», τώρα πια λες ότι η συζήτηση άρχισε με τη Θεοφανία! Τι άλλο δηλαδή χρειάζεται να πεις, για να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι με τις ερωτήσεις σου αρχίζεις μια παρωδία διαλόγου; Δεν ήξερες ότι ο σχολιασμός είναι δημόσιος όταν επαναλάμβανες τα ίδια από δημοσίευμα σε δημοσίευμα, αποφεύγοντας να σχολιάσεις απαντήσεις που δε σε συμφέρουν; Κατά τα άλλα ήρθες να κουνήσεις το δάχτυλο για στρεψοδικία, ακόμα να πάρεις είδηση ότι δεν πιάνουν οι φανφάρες; Αν ήθελες να μιλήσεις σοβαρά ας υποδείκνυες με παραπομπές τυχόντα λάθη, αν έβρισκες, αλλά τότε θα είχες ανάγκη στα πλαίσια της διαλεκτικής να φέρεις αντεπιχειρήματα, ενώ εσύ επιμένεις σε αβάσιμους χαρακτηρισμούς. Για αυτό στο διάβασμα της προτροπής «ἕκαστος τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα οὕτως ἀγαπάτω ὡς ἑαυτόν, ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα» παίζεις την «κυρία Κοκοβίκου», ωρυόμενος για το «φόβο». Eίναι γνωστό ότι «ο ἀγαπῶν παιδείαν, ἀγαπᾷ αἴσθησιν, ὁ δὲ μισῶν ἐλέγχους ἄφρων».
 • ΒλαδίμηροςΔευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015, 20:51
  @Λευτέρης
  Γράφεις : "Μέχρι να ξεκινήσεις την επόμενη παρωδία διαλόγου...". Δεν είχα ξεκινήσει καμια "παρωδία διαλόγου". Απάντησα σε ένα σχόλιο κάποιας "Θεοφανίας" κι αντί να μου απαντήσει αυτή, πετάχτηκες εσύ στη μέση (εκτός και είσαι εσύ η "Θεοφανία"). Να είσαι σίγουρος ότι αν ήξερα με τι στρεψόδικο άτομο είχα να κάνω, που επιπλέον εκφράζεται απαξιωτικά για το συνομιλητή του, δε θα έμπλεκα σ' αυτή την παρωδία. Αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου, δε θα ξαναγίνει. Αν αλλάξεις ψευδώνυμο και δε σε καταλάβω, έχεις κάποια μικρή ελπίδα.
  Ύπαγε και μηκέτι αμάρτανε!
 • ΛευτέρηςΚυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, 17:39
  @Βλαδίμηρος

  Άντε μπράβο, καιρός ήταν να πεις ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελες «να συνεχίσουμε στο "Αντικομμουνισμού εγκώμιον"». Τι να σχολιάσεις, είτε εδώ, είτε εκεί, εφόσον δε δέχεσαι ολόκληρα λεξικά, φτάνει ο μέχρι τώρα αναμηρυκασμός. Αρκετά θίχτηκε η επιλεκτική άγνοιά σου. Μέχρι να ξεκινήσεις την επόμενη παρωδία διαλόγου, ας μη ζορίζουμε περισσότερο τα ληγμένα θέματά σου. Υγιαίνετε.
 • ΒλαδίμηροςΠέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, 22:37
  Λευτέρη
  όλα όσα έχω να πω για το θέμα της σύστασης του Απόστολου Παύλου προς τους δούλους να υπακούουν τους αφέντες τους και της παρωδίας μετάφρασης που έδωσες, βρίσκονται στο σχόλιο που αναφέρεις (Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015, 13:18). Για μένα το θέμα έχει λήξει. Από εκεί και πέρα, μπορείς να κάνεις όποια "κριτική" θέλεις. Όποιος διαβάσει το σχόλιό μου, θα βγάλει τα συμπεράσματά του και για μένα και για σένα. Να είσαι καλά.
 • ΛευτέρηςΠέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, 17:19
  @Βλαδίμηρος

  Η υποστήριξη των ισχυρισμών σου χωρίς να αναμασάς λόγια (όπως όσα είπες εδώ, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 21:59) είναι χατίρι στον εαυτό σου. Καθώς μέχρι τώρα δεν είδα τίποτα εκτός από τις ανυπόστατες κατηγορίες περί εμπαιγμού του συνομιλητή στην προηγούμενη απάντησή σου εδώ (Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 13:18), να σου υπενθυμίσω ότι ούτε σε εμπόδισε κανείς να απαντήσεις όπου θέλεις, ούτε σε εμποδίζει. Ελπίζω όμως να καταλαβαίνεις ότι ομοίως δεν εμποδίζει κανείς τους συνομιλητές σου να απαντούν επίσης, όποτε και όπου σκορπάς τους διάφορους ισχυρισμούς σου.

  Για να στο κάνω πιο λιανά: πες ό, τι θέλεις και όπου θέλεις. Την κριτική δεν τη γλυτώνεις, είτε κάνεις «το χατίρι» να απαντήσεις όπου εσύ νομίζεις, είτε βήξεις σαν ψάλτης.
 • KonstantinosΤετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, 17:41
  Βλαδίμηρος..
  Μπορεί να είπα και λίγα για το θέμα των Σφαγών-Διωγμών Χριστιανών-Κληρικών-Καταστροφών Εκκλησιών σε χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλόκ..Η Ιστορία έχει πολλές πτυχές όμως ο κόσμος λίγο-πολύ γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα, αν δεν αναζητήσεις-ψάξεις τα θέματα που σε ενδιαφέρουν δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις κάτι διαφορετικό απο την Επίσημη Ιστορία που διδάσκεσαι στο Εκπαιδευτικό Σύστημα.
  Μας πιπιλήσαν το μυαλό με το τι σημαίνει Τράστ-Κραχ..ή τι είπε ο Εύπορος Γερμανοεβραίος Κάρλ Μάρξ , ή ποιός πρέπει να έχει στην Κατοχή του τα Μέσα Παραγωγής + πως θα τα αξιοποιήσει Υπέρ ή Κατά ποιού, τι είναι Καπιταλισμός τι Φασισμός. Καλά κάνανε λοιπόν και μας τα μάθανε αυτά ΌΜΩΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ Ειπώθηκε ότι Φασιστικά είναι και τα 2 "Υποτιθέμενα Αντικρουόμενα Στρατόπεδα" + έχουν τα ίδια Αφεντικά, την Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι ηγεσίες τους Υλοποιούν τα σχεδιά της για αυτό Υπάρχει Ακροαριστερά+ακροδεξιά ώστε να ΔΙΧΑΣΟΥΝ τον Κόσμο σε 2 Πλευρές.

  Μόνο Παραμύθια δεν είναι οι διώξεις Χριστιανών και ο χλευασμός/Έλλειμα Ασέβειας των Εκκλησιών μέσω της χρησιμοποιήσης ως Αποθηκών διαφόρων Προϊόντων (Σιτηρά, Αλεύρι, Καλαμπόκι, Σακιά με τσιμέντα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο) ή ακόμα και ως Στάβλοι...Όπως δείχνει νιώθεις το ίδιο με τους Υποστηρικτές του UCK λέγοντας την Βόρεια Ήπειρο-Νότια Αλβανία ή ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ή ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ..σου αρέσουν οι χάρτες που περιλαμβάνουν εδάφη Ελληνικά απο Γιάννενα-Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα τώρα μπορεί να έχει επεκταθεί και πιο κάτω...ποιός ξέρει...;;

  Επί Χότζα γίνανε όργια....πόσω μάλλον η δίωξη του Ελληνισμού στην ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ (ή ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ αν σε βολεύει καλύτερα...),
  Σε προτρέπω να ρωτήσεις Οικονομικούς Μετανάστες απο την Γειτονική Χώρα που υπάρχουν εν αφθονία στην Ελλάδα να σου πουν οι ίδιοι τι ακριβώς γινόταν...καθώς επίσης και απο τις Λοιπές Ανατολικές Χώρες όπως:ΕΣΣΔ..πόση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είχαν να μιλήσουν...να εκφραστούν "Ελεύθερα"...με "δημοκρατικές διαδικασίες".. κανόνιζαν τα Ανώτατα Στελέχη των Σοβιέτ ποιοί είναι επικίνδυνοι ή όχι για το Καθεστώς..ώστε να τους στείλουν για διακοπές στα Γκουλάγκ της Σιβηρίας ή σε μια Εναλλακτική εκδοχή στα Γοητευτικά Κρατητήρια του Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι...για να επανέλθει στο αρχικό σύστημα πεποιθήσεων που τους Επιτρέπουν.

  Ενδεικτικά 2 link σχετικά με τα αναφερόμενα θέματα.

  http://trelogiannis.blogspot.gr/2014/02/blog-pos t_8925.html

  http://lefteria.blogspot.gr/2014/09/blog-post_58 80.html#more


  Κλείνοντας θα πω κάτι απλό: ο Μαρξισμός δεν δέχεται την Ύπαρξη θεού ή Ανώτερης δύναμης, αντιλαμβάνεται την ζωή με ανθρωποκεντρικά επιχειρήματα ή Επαναστατικού τύπου αναφορές, μιλάει για τα μέσα Παραγωγής, τις κοινωνικές Τάξεις ποιοί είναι οι καλοί και ποιοί οι κακοί του έργου, πως θα έρθει ο παραγόμενος πλούτος των εργαζομένων στα χέρια αυτών που το παράγουν, Όμως Απολύτως καμία Αναφορά για ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (εκτός απο την Προσωπική Μελέτη του Μάρξ για τον Εμβληματικό Ελλήνα Φιλόσοφο Αριστοτέλη) ή Θεό άρα μιλάμε για ένα Μοντέλο Ζωής διαφορετικό απο αυτό που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός.

  Το ένα Ιδεολογικό Αγώνα δικαιοσύνης Χωρίς Χριστό ή Θεό-θεοποιήση του Άνθρώπου και των ικανοτήτων του ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ + Το άλλο Αγώνας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ και με Πρότυπο ζωής Θεό ή Χριστό Ανώτερο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ, οπότε για αυτό κάνανε πόλεμο στον Χριστιανισμό Δεν τους άρεσαν αυτά που έλεγε Βλαδίμηρε.

  ΨΑΞΕ-ΜΑΘΕ-ΕΡΕΥΝΑ
 • ΒλαδίμηροςΤετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, 12:43
  Λευτέρη
  δε θα σου κάνω το χατίρι να σου απαντάω σε όποια ανάρτηση σου κατέβη, για να αγανακτούν οι υπόλοιποι και επιπλέον να με κατηγορείς ότι προσπαθώ να αποφύγω τη συζήτηση. Θέλεις να συνεχίσουμε στο "Αντικομμουνισμού εγκώμιον"; Έχει καλώς. Δε θέλεις; Σταματάμε εδώ. Και χωρίς προσωπικές επιθέσεις, παρακαλώ, δεν είναι στις αρχές μου.
 • karimi o κουρδόςΔευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015, 11:29
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ CHARLIE HEBDO ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΒΑΝΙ
  Ένα έθνος που έγινε ουρά των άλλων κρατών ήταν συμφώνα με τα δικά σας σχέδια χωρείς να ρίξετε καμία ματιά στην ιστορία , όταν ήρθατε στα δικά μας μέρη δεν είχατε μαζί σας τον αυγουστίνι κόντι εμείς είχαμε τον movlana khalid, qanee و mahvi και nail εμείς εκτός από την φιλοξενία και ανθρωπιά δεν ξέραμε και δεν είχαμε τίποτε άλλο προκειμένου να σας τα δώσουμε όταν εσείς ήρθατε δεν είχατε μαζί σας τον λομπον . το δικό μας ταγάρι ήταν γεμάτο από φιλία και συμβίωση με όλους τους λαούς και προφανώς η σκέψεις μας ήταν άδεια για κατάκτηση αλωνών Γή όταν ήρθατε στα μέρη μας φέρετε μαζί σας και τον saiks bito και ton ronal bart όταν εσείς ήρθατε κάνατε τροφή των δικών σας δεινοσαύρων τους ηγέτες μας όπως qazi mohammad και shexi piran για τα δικά σας συμφέροντα , όταν ήρθατε εσείς εμείς φροντίζαμε να μετατρέψουμε τους δρόμους της ιστορίας σε κήπους και μπαχτσέδες ώστε ο λαός μας να αποκτήσει δικαιώματα .
  Όταν ήρθατε εσείς φέρετε μαζί σας της συνθήκες των σεβρών και της Λοζάνης μαζί σας εμείς φωνάζαμε και σας λέγαμε ελάτε να ρίξτε μια ματιά στην ιστορία μας εμείς ήμαστε ένας έθνος που το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε όλοι μονιασμένοι για να δείτε σε όλη την ιστορία δεν έχουμε επιτεθεί σε κανέναν , ήρθαν ‘οι μογγόλοι οι τούρκοι οι άραβες ήρθατε και εσείς όμως δυστυχώς για το δικό σας συμφέρων καταπατήσατε τα δικά μας δικαιώματα και μάλιστα αδικήσατε ένα έθνος που οι ρίζες του είναι βαθύτατα χαραγμένες στην ιστορία ελάτε να δείτε πως συμπεριφερθήκατε στον κούρδο ηγέτη τον qasemlou πως αφήσατε έναν ηγέτη να πνίγει μέσα στο αίμα στο σπίτι σας χωρείς να πείτε ούτε μια κουβέντα για να μην πάμε μακριά σαν να ήταν χθες που υποστηρίζατε τους τούρκους τους άραβες τους πέρσες και μας στιλάτε στο στόμα του λύκου το δικό μας σπίτι για σας ήταν πάντα ανοικτό και σας φιλοξενούσαμε πάντα , και όμως ως αντάλλαγμα μας παραδώσατε στους άραβες και τούρκους φίλους σας προκειμένου να μας φυλακίσουν και να μας ρίχνουν χημικά και όμως δεν είπατε κουβέντα για δείτε πως συμπεριφερθήκατε εσείς σε μας και εμείς πως συμπροφερόμαστε σε σας σήμερα που σας χτυπούν οι τρομοκράτες ήμαστε οι μόνοι που είμαστε στο πλευρό σας ( Ευρώπης )βλέπετε πως ερχόμαστε στους δρόμος μαζί σας να φωνάξουμε και να ενώνουμε τις φωνές μας μαζί σας , ας θυμηθούμε πως συμπεριφερθήκατε στο οτζαλάν και μάλιστα σε όλοι την Ευρώπη να μην μπορεί να σταθεί και τον στιλάτε στο στόμα του λύκου στον ημραλή καθώς δεν χώραγε σε όλη την φιλόξενη γηραιά ήπειρο τώρα είναι ώρα να μιλήσετε επιτέλους όταν οι σύντροφοι του οτζαλάν διπλά στην πόρτα του σπιτιού σας δολοφονούνται ? γιατί τόσο απλά πηδάτε πάνω από τα γεγονότα και για λίγα βαρέλια πετρέλαια γίνετε φίλοι των τούρκων και αράβων δικτατόρων ?γιατί δεν ρίχνατε μια ματιά στην ιστορία? γιατί φροντίσατε να γίνουν οι τούρκοι και οι άραβες να αποκτούν κράτος και αφήσατε εμάς απέ έξω ? γιατί λοιπόν δεν ρωτάτε των αυτό σας όταν εμείς στο κομπανί μόνοι μας χωρείς καμία βοήθεια πολεμούμε με τους τζιχαντιστές τρομοκράτες εσείς δεν μιλάτε δεν κάνετε απολύτως τίποτε.?
  Επιτέλους ήρθε η ώρα να μιλήστε σήμερα εσείς είστε λαβωμένοι από τους τρομοκράτες κάτι που για μας τους κούρδους έχει γίνει συνήθεια και συχνά είμαστε υπό τις επιθέσεις των νόμιμων και παράνομων τρομοκρατών πρέπει να δείτε πως τα κορίτσια μας στο κομπανί πολεμούν με τους τρομοκράτες εσείς έχετε το μολύβι και τοCHARLIE εμείς οι κούρδοι σήμερα έχουμε το κομπανι ελάτε λοιπόν έστω για μια φορά υποστηρίξτε το δίκαιο αγώνα μας προκειμένου να ζήσουν όλοι οι λαοί αδελφωμένα και ο καθένας με την θρησκεία του.
  ΥΓ. Ο QASMELOU ήταν ηγέτης του κουρδικού δημοκρατικού κόμμα του Ιράν ( KDPI ) δολοφονήθηκε στις 13-7-1989 στην Βιέννη .
 • karimi o κούρδοςΚυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, 23:53
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ CHARLIE HEBDO ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΟΒΑΝΙ

  Ένα έθνος που έγινε ουρά των άλλων κρατών ήταν συμφώνα με τα δικά σας σχέδια χωρείς να ρίξετε καμία ματιά στην ιστορία , όταν ήρθατε στα δικά μας μέρη δεν είχατε μαζί σας τον αυγουστίνι κόντι εμείς είχαμε τον movlana khalid, qanee و mahvi και nail εμείς εκτός από την φιλοξενία και ανθρωπιά δεν ξέραμε και δεν είχαμε τίποτε άλλο προκειμένου να σας τα δώσουμε όταν εσείς ήρθατε δεν είχατε μαζί σας τον λομπον . το δικό μας ταγάρι ήταν γεμάτο από φιλία και συμβίωση με όλους τους λαούς και προφανώς η σκέψεις μας ήταν άδεια για κατάκτηση αλωνών Γή όταν ήρθατε στα μέρη μας φέρετε μαζί σας και τον saiks bito και ton ronal bart όταν εσείς ήρθατε κάνατε τροφή των δικών σας δεινοσαύρων τους ηγέτες μας όπως qazi mohammad και shexi piran για τα δικά σας συμφέροντα , όταν ήρθατε εσείς εμείς φροντίζαμε να μετατρέψουμε τους δρόμους της ιστορίας σε κήπους και μπαχτσέδες ώστε ο λαός μας να αποκτήσει δικαιώματα .
  Όταν ήρθατε εσείς φέρετε μαζί σας της συνθήκες των Σεβρών και της Λοζάνης μαζί σας εμείς φωνάζαμε και σας λέγαμε ελάτε να ρίξτε μια ματιά στην ιστορία μας εμείς ήμαστε ένας έθνος που το μόνο που θέλουμε είναι να ζήσουμε όλοι μονοιασμένοι για να δείτε σε όλη την ιστορία δεν έχουμε επιτεθεί σε κανέναν , ήρθαν ‘οι Μογγόλοι οι Τούρκοι οι άραβες ήρθατε και εσείς όμως δυστυχώς για το δικό σας συμφέρων καταπατήσατε τα δικά μας δικαιώματα και μάλιστα αδικήσατε ένα έθνος που οι ρίζες του είναι βαθύτατα χαραγμένες στην ιστορία ελάτε να δείτε πως συμπεριφερθήκατε στον κούρδο ηγέτη τον qasemlou πως αφήσατε έναν ηγέτη να πνίγει μέσα στο αίμα στο σπίτι σας χωρείς να πείτε ούτε μια κουβέντα για να μην πάμε μακριά σαν να ήταν χθες που υποστηρίζατε τους τούρκους τους άραβες τους πέρσες και μας στιλάτε στο στόμα του λύκου το δικό μας σπίτι για σας ήταν πάντα ανοικτό και σας φιλοξενούσαμε πάντα , και όμως ως αντάλλαγμα μας παραδώσατε στους άραβες και τούρκους φίλους σας προκειμένου να μας φυλακίσουν και να μας ρίχνουν χημικά και όμως δεν είπατε κουβέντα για δείτε πως συμπεριφερθήκατε εσείς σε μας και εμείς πως συμπροφερόμαστε σε σας σήμερα που σας χτυπούν οι τρομοκράτες ήμαστε οι μόνοι που είμαστε στο πλευρό σας ( Ευρώπης )βλέπετε πως ερχόμαστε στους δρόμος μαζί σας να φωνάξουμε και να ενώνουμε τις φωνές μας μαζί σας , ας θυμηθούμε πως συμπεριφερθήκατε στο οτζαλάν και μάλιστα σε όλοι την Ευρώπη να μην μπορεί να σταθεί και τον στιλάτε στο στόμα του λύκου στον ημραλή καθώς δεν χώραγε σε όλη την φιλόξενη γηραιά ήπειρο τώρα είναι ώρα να μιλήσετε επιτέλους όταν οι σύντροφοι του οτζαλάν διπλά στην πόρτα του σπιτιού σας δολοφονούνται ? γιατί τόσο απλά πηδάτε πάνω από τα γεγονότα και για λίγα βαρέλια πετρέλαια γίνετε φίλοι των Τούρκων και Αράβων δικτατόρων ?γιατί δεν ρίχνατε μια ματιά στην ιστορία? γιατί φροντίσατε να γίνουν οι τούρκοι και οι άραβες να αποκτούν κράτος και αφήσατε εμάς απέ έξω ? γιατί λοιπόν δεν ρωτάτε των αυτό σας όταν εμείς στο κομπανί μόνοι μας χωρείς καμία βοήθεια πολεμούμε με τους τζιχαντιστές τρομοκράτες εσείς δεν μιλάτε δεν κάνετε απολύτως τίποτε.?
  Επιτέλους ήρθε η ώρα να μιλήστε σήμερα εσείς είστε λαβωμένοι από τους τρομοκράτες κάτι που για μας τους κούρδους έχει γίνει συνήθεια και συχνά είμαστε υπό τις επιθέσεις των νόμιμων και παράνομων τρομοκρατών πρέπει να δείτε πως τα κορίτσια μας στο κομπανί πολεμούν με τους τρομοκράτες εσείς έχετε το μολύβι και τοCHARLIE εμείς οι κούρδοι σήμερα έχουμε το κομπανι ελάτε λοιπόν έστω για μια φορά υποστηρίξτε το δίκαιο αγώνα μας προκειμένου να ζήσουν όλοι οι λαοί αδελφωμένα και ο καθένας με την θρησκεία του.
  ΥΓ. Ο QASMELOU ήταν ηγέτης του κουρδικού δημοκρατικού κόμμα του Ιράν ( KDPI ) δολοφονήθηκε στις 13-7-1989 στην Βιέννη .
 • ΛευτέρηςΚυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, 08:31
  @Βλαδίμηρος

  Ο συνομιλητής καλά θα κάνει να ανοίξει το λεξικό στα λήμματα των παραπομπών, όπου μπορεί να επαληθεύσει τις ερμηνείες που χρησιμοποίησα. Ειδάλλως, αν ήθελα σύμφωνα με την ανυπόστατη κατηγορία του συνομιλητή να «βαφτίσω» λέξεις και φράσεις από το κεφάλι μου, δε θα είχα κάνει τόσες αναφορές που μπορεί να ελέγξει ο οποιοσδήποτε. Μη μου το παίζει «κυρία Κοκοβίκου» ο συνομιλητής! Το λεξικό Λίντελ Σκοτ, που θεωρείται από τα καλύτερα, διατίθεται πια δωρεάν. Στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διατίθεται δωρεάν συντακτικό και λεξικό.

  Αν και είναι πιθανότερο ότι ο συνομιλητής που επιμένει να αγνοεί την τεκμηρίωση θέλει να χρησιμοποιεί αναχρονιστικές ερμηνείες, απομονώνοντας αυθαίρετα προτάσεις της επιστολής, για να καταλήξει σε ανοησίες. Φερ' ειπείν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η λέξη «φόβος» εκείνη την εποχή είχε τη σύγχρονη έννοια του σεβασμού, όπως αναφέρει το λεξικό Λίντελ Σκοτ, καθώς άλλωστε στην ίδια επιστολή δυο γραμμές πάνω από το εν λόγω απόσπασμα υπάρχει η φράση: «ἕκαστος τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα οὕτως ἀγαπάτω ὡς ἑαυτόν, ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα.», δηλαδή «καθένας έτσι να αγαπάει τη γυναίκα του, όπως τον εαυτό του, για να σέβεται η γυναίκα δε τον άνδρα». Η δευτερεύουσα πρόταση με το σύνδεσμο «ἵνα» είναι τελική, δηλαδή δηλώνει σκοπό. Ας προσπαθήσει να μας εξηγήσει οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει αναχρονιστική ερμηνεία με ποιο τρόπο η αγάπη έχει σκοπό το φόβο, αντί για το σεβασμό.

  Η λέξη «δούλος» δεν είχε αποκλειστικά την αρνητική σημασία που έχει σήμερα, όπως και ο εργαζόμενος σήμερα δε βρίσκεται πάντα σε θέσεις που λείπει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μάλιστα, ο συγγραφέας της επιστολής αφενός αναγνωρίζοντας μόνο το Θεό ως αὐθέντη - έχοντα εξουσία να διακόψει το νήμα της ζωής κάποιου ανθρώπου (από όπου προέρχεται η λέξη αφεντικό), λέξη που σκοπίμως λείπει από το απόσπασμα, και αφετέρου αναγνωρίζοντας ότι ο δούλος μπορεί να κάνει το καλό καγαθό όπως ο καθένας ονόμασε πρώτος τους δούλους «ελεύθερους από το Θεό». Πώς εξωραΐζει τη δουλεία η αποδοχή ότι ο δούλος (εκ του οποίου ετυμολογείται το ρήμα δουλεύω, βλ. αντίστοιχο λήμμα) παράγει έργο; Θέλεις να πεις ότι ο Ένγκελς γράφοντας στο «σχέδιο του κομμουνιστικού συμβόλου πίστης» ότι «Ο δούλος έχει πουληθεί μια για πάντα. Ο προλετάριος είναι αναγκασμένος από μόνος του να πουλά τον εαυτό του καθημερινά και κάθε ώρα. Ο δούλος αποτελεί ιδιοκτησία ενός αφεντικού και γι’ αυτό η ύπαρξη του δούλου, όσο μίζερη και αν είναι, είναι εξασφαλισμένη. Ο προλετάριος, μπορούμε να πούμε, είναι δούλος όλης της αστικής τάξης και όχι ενός αφεντικού και γι’ αυτό η ύπαρξή του δεν είναι εξασφαλισμένη όταν κανείς δεν αγοράζει την εργασία του, όταν κανείς δεν έχει ανάγκη την εργασία του.» εξωραΐζει τη δουλεία; Μήπως συμπεραίνοντας ότι «η ύπαρξη του δούλου μπορεί να είναι πιο ανεκτή από του προλετάριου» σερβίρει κουτόχορτο στο μειωμένης πνευματικής αντίστασης ποίμνιό του, που καλείται κιόλας να κρατήσει ότι «ο τελευταίος βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης»; Η ανάπτυξη ενός ανθρώπου κρίνεται από τη θέση στην οποία βρέθηκε; Αλίμονο, τότε η προτροπή «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» θα ήταν τόσο μάταιη, όσο η προτροπή «ἀνανεοῦσθαι δὲ τῷ πνεύματι τοῦ νοὸς ὑμῶν», έστω και αν δε βλέπεις ότι αμφότερες καλούν «ἐν ἑνὶ Πνεύματι»! Ίσως σου φταίει το γεγονός ότι η επιστολή κάνει επιπλέον λόγο για αδελφοσύνη, μιας και όλοι θα προσαχθούν «πρὸς τὸν Πατέρα», ενώ στον Μαρξ ήταν αδύνατο να δεχτεί τους κουρελήδες για αδέρφια του.

  Φίλε Βλαδίμηρε, όταν γυρίζεις από δημοσίευση σε δημοσίευση σκορπίζοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς, να είσαι προετοιμασμένος να δεχθείς κριτική. Μην κάνεις το κορόιδο. Δε γίνεται να την αποφύγεις προφασιζόμενος τη μία ότι δήθεν σου έλειπε η ολοκληρωμένη μετάφραση (που ταυτόχρονα ήθελες μισή!), την άλλη ότι δήθεν αλλού άρχισε η συζήτηση (που απέφυγες αρχίζοντάς την εκ νέου εδώ!) ή ότι δήθεν η αναφορά σε μια θρησκεία αποτελεί κατάχρηση του χώρου της ανάρτησης (που ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα στο φασισμό και τις θρησκείες!).
 • helleneΣάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 15:56
  Εσεις κ..Μπογιοπουλε μπορει νασαστε "Charlie" οχι ομως ο ολαντ ουτε , ακομα λιγοτερο, ο ομπαμα!
 • RITA GΣάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 15:11
  Σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. και με τη διαδήλωση που θα γίνει συμμετέχοντας και οι αρχηγοί κρατών.Τα κοράκια όλα μαζί στους πολέμους μαζί και στα κροκοδείλια δάκρυα.
  Οταν επεμβαίνουν σε μουσουλμανικές χώρες για γεωστρατηγικούς σκοπούς και βεβαίως-βεβαίως πρώτ'απ'όλα για την τσέπη τους δεν σκέπτονται ότι κάποια στιγμή από τους ΑΝΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΘΥΕΛΛΕΣ;Τώρα τους ένοιαξε για τους νεκρούς;Δεν τους καίγεται καρφί είτε οι νεκροί είναι ευρωπαίοι ή αμερικάνοι ή μουσουλμάνοι είναι αδίστακτοι.Εμείς οι λαοί τι φταίμε που πάντα εμείς πληρώνουμε το τίμημα;Μην ξεχνάμε ότι οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στη ΔΥΣΗ η πλειοψηφία τους ειναι περιθωριοποιημένοι .Μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς είναι εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική με ελάχιστα δικαιώματα.Η Γαλλία μαζί με την Βρετανία ήταν οι χώρες με τις περισσότερες αποικίες και που και σήμερα προσπαθούν με νέους πολέμους λόγω του μεγάλου ορυκτού πλούτου να τις επαναφέρουν .Η Γαλλία μαζί με τους άλλους της δύσης αυτή τη στιγμή πρωτοστατεί στους πολέμους κατά μουσουλμανικών χωρών και μη μουσουλμανικών [ Λιβυη, Συρία , Ακτή Ελεφαντοστούν κλπ ].Ολοι αυτοί οι λεγόμενοι σύμμαχοι δεν εξέθρεψαν αυτούς τους εγκληματίες;Αυτοί [ οι εγκληματίες ισλαμιστές] λόγω της αμάθειας των πολιτών των χωρών αυτών τους στρατολογούν και τους φανατίζουν κατά όλων των άλλων θρησκειών .Γι'αυτή την κατάσταση δεν φταίνε όλοι ανεξαιρέτως οι μουσουλμάνοι όπως δεν έφταιγαν κάποτε και όλοι οι χριστιανοί για τα εγκλήματα που έκαναν κάποιοι σε διάφορες χώρες.Σήμερα για τη σφαγή που γίνεται για γεωστρατηγικούς λόγους φταίμε όλοι οι λαοί της δύσης ; Φυσικά όχι.Δυστυχώς τις συνέπειες τις πληρώνουμε οι λαοί και οι άρχοντες έχουν τους τρόπους να γλυτώνουν πάντα και αυτό γιατί όλοι οι προύχοντες αυτοί στο τέλος πάντα τα βρίσκουν αλλά για να φτάσουν εκεί έχει εν τω μεταξύ χυθεί πολύ αίμα των λαών.
 • ΒλαδίμηροςΣάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 13:57
  Bonbon
  Γράφεις : «Οπότε πρέπει να απαντηθεί ποια είναι η διαφορά του ισλαμιστή που αποκεφαλίζει με μαχαίρι στο όνομα του προφήτη και του οπλατζή μακελάρη που κάνει το ίδιο με τσεκούρι στην Ούλεν, στο όνομα του Λένιν». Ας δούμε τι σου «απαντάει» η Βικιπαίδεια :
  «Η Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών, γνωστότερη εκ των αρχικών της ως Ο.Π.Λ.Α. …
  Αποστολή της οργάνωσης αυτής ήταν κυρίως η εξασφάλιση κάλυψης μελών των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που καταδιώκονταν και έπρεπε να μετακινηθούν από συνοικία σε συνοικία ή άλλη περιοχή. Παράλληλα αναλάμβανε με μικρές ομάδες εκτελεστών, την εξουδετέρωση, αφενός μεν μελών των παραπάνω οργανώσεων που θεωρούνταν ύποπτα ή επικίνδυνα για προδοτική δράση και αφετέρου πολιτών που θεωρούνταν δωσίλογοι, συνεργάτες των κατακτητών, αλλά και στυλοβατών του αστικού καθεστώτος όπως στρατιωτικών, πολιτικών, αστυνομικών και χωροφυλάκων. Επίσης αποτελούσαν τμήμα των ομάδων περιφρούρησης των διαδηλώσεων και προστασίας των συνοικιών όπου έδρευαν, από τα διαβόητα μπλόκα και άλλες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων».
  Η δράση της ΟΠΛΑ δε γινόταν στο όνομα του Λένιν, δεν ήταν για τη δικτατορία του προλεταριάτου (το σημερινό ΚΚΕ μάλιστα επικρίνει την ηγεσία του ΚΚΕ της εποχής γι’ αυτό), αλλά, στο όνομα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του αγώνα για τη Λαοκρατία (δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς). Αν εσένα σου ξινίζουν αυτά τα πράγματα και στενοχωριέσαι για τους δωσίλογους, τους συνεργάτες των κατακτητών και τους «στυλοβάτες του αστικού καθεστώτος», που ήταν ενάντια στην Εθνική Αντίσταση (εδώ η Βικιπαίδεια προχωρεί στην άποψη του ΚΚΕ), τι να κάνουμε; Πιες λίγο ξίδι!
  Δε θέλω να αναλύσω ποια οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται κάτω από τη μάσκα του «ιερού πολέμου» (τζιχάντ) των τζιχαντιστών, αλλά, ακόμα και να δεχτούμε ότι κάνουν ιερό πόλεμο εναντίων των «απίστων», αυτός γίνεται αφενός σαν εκδίκηση για τα θύματα του ανίερου πολέμου των ιμπεριαλιστών, αφετέρου για τη δημιουργία του ισλαμικού χαλιφάτου, με καθυπόταξη και υποδούλωση των «απίστων», σύμφωνα με το Κοράνι, που δεν απέχει και πολύ από το «Μάιν Καμπφ» («Ο Αγώνας μου») του Χίτλερ. Γι’ αυτό και η κτηνωδία και η σκληρότητά τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ναζιστές.
  Αν εσύ θέλεις, παριστάνοντας τον αντικειμενικό, να εξομοιώσεις τη δράση της ΟΠΛΑ με τη δράση των τζιχαντιστών και κρατάς τα μάτια σου ερμητικά κλειστά στις κραυγαλέες διαφορές τους, βλέποντας μόνο ότι σκότωναν και οι μεν και οι δε, μου θυμίζεις, μέσα στη δογματική, δήθεν αφέλειά σου, τους παλιούς κομπογιαννίτες με τη «σιδερένια» λογική τους : πονάει δόντι, βγάλει δόντι, πονάει μάτι, βγάλει μάτι!
 • ΒλαδίμηροςΣάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 13:18
  Λευτέρη
  Σου έγραψα : «επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κάνε σε παρακαλώ τον κόπο να δώσεις τη δική σου μετάφραση. Και για να μη σε κουράσω, μου αρκεί να μεταφράσεις αυτό μόνο :
  Οι δούλοι υπακούετε τοις κυρίοις κατά σάρκα μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ. Ευχαριστώ.»
  «[...] Όσοι δουλεύετε δίδετε [συνειδητή] ανταπόκριση στους προϊσταμένους - προϊσταμένους ως προς τη διεύθυνση υλικού δυναμικού [σε σύγκριση με πλήρη ψυχική και πνευματική κυριαρχία] - μαζί με σεβασμό και ενσυναίσθημα μέσα στην απλότητα της καρδιάς σας, όπως ανταποκρίνεστε [συνειδητά] στο Χριστό…».
  Με συγχωρείς, αλλά, αυτό δεν είναι μετάφραση, αλλά, εμπαιγμός του συνομιλητή σου.
  Ο «δούλος» βαφτίστηκε σε κάποιον που δουλεύει («όσοι δουλεύετε»), η υπακοή βαφτίστηκε σε [συνειδητή] «ανταπόκριση», ο «κύριος» (δηλαδή, ο αφέντης) βαφτίστηκε σε «προϊστάμενο», το «κατά σάρκα» βαφτίστηκε σε «υλικό δυναμικό», του οποίου τη «διεύθυνση» (με το βούρδουλα του επιστάτη, ή το μαχαίρι του δήμιου) έχει ο «προϊστάμενος» δουλοκτήτης, ο «φόβος» βαφτίστηκε «σεβασμός» και ο «τρόμος» βαφτίστηκε «ενσυναίσθημα» (!) – βοήθησε και η νεότερη ψυχολογία – κι έτσι φτάσαμε να τρώμε το κρέας βαφτισμένο σε ψάρι, όπως έκαναν οι αλήστου μνήμης (και υποκρισίας) μεσαιωνικοί καλόγεροι, τις ημέρες της νηστείας.
  Φίλε Λευτέρη, αυτά κράτησέ τα για το μειωμένης πνευματικής αντίστασης ποίμνιό σας, που μπορούν να τρώνε, σαν πρόβατα που είναι, ότι κουτόχορτο τους σερβίρετε. Από την άλλη μεριά, με το να βαφτίζεις τους «δούλους» εργαζόμενους και τους αφέντες «προϊσταμένους», εξωραΐζοντας έτσι τη δουλεία, αποδεικνύεις πως ο χριστιανισμός όχι μόνο ήταν υπέρ της δουλείας και των αφεντάδων, αλλά και στη σύγχρονη εποχή υπηρετεί τους νέους αφέντες και υποστηρίζει και πάλι το καθεστώς της εκμετάλλευσης.
  Υ.Γ. Αν θέλεις να μου απαντήσεις, σε παρακαλώ, δημοσίευσέ το στο άρθρο "Αντικομμουνισμού εγκώμιον" - θα το παρακολουθώ επί 5 ημέρες, μέχρι την Πέμπτη 15/1/2015. Δεν είναι σωστό να καταχρώμαστε άλλο το χώρο αυτής της ανάρτησης. Ευχαριστώ.
 • ΒλαδίμηροςΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 21:55
  @konstantinos
  Μ' αρέσει που λες "ως γνωστόν" και ξεδιπλώνεις ένα σωρό παραμύθια για τις διώξεις χριστιανών και κληρικών, καταστροφές εκκλησιών, κλπ., που δήθεν έκαναν οι κομμουνιστές. Ποια συλλογή παραμυθιών διαβάζεις;
  Και δεν σου πέρασε από το μυαλό να ρωτήσεις, ένα απλό "γιατί"; Θεωρούσαν εχθρό τη θρησκευτική πίστη; Μα, αν οι χριστιανοί δεν έκαναν πράξεις αντίθετες με το κομμουνιστικό καθεστώς και απλά πίστευαν στη θρησκεία τους, θα ήταν ανόητο να τους διώκει το καθεστώς, δημιουργώντας εχθρούς χωρίς λόγο. Αν, πάλι, εκτός από πιστοί ήταν και αντικαθεστωτικοί, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο, που λένε. Το ίδιο ισχύει και για καταστροφές, κλπ. εκκλησιών. Ξαναρώτα τους παραμυθάδες : "γιατί"; Το μόνο που έκαναν στις κομμουνιστικές χώρες ήταν να χωρίσουν την εκκλησία από το κράτος, να καταργήσουν τα Θρησκευτικά στα σχολεία, να απαγορεύσουν την υποχρεωτική θρησκευτική προπαγάνδα, που ασκούσαν με την προστασία του αστικού κράτους και να πάψουν οι παπάδες να πληρώνονται από το κράτος.
  Στην Αλβανία είναι αλήθεια ότι οι εκκλησίες καταστράφηκαν με απόφαση όλου του λαού. Και το βρίσκω αρκετά εύλογο, γιατί εκεί η Καθολική Εκκλησία ήταν σύμμαχος με τους μελανοχίτωνες Ιταλούς που είχαν κατακτήσει την Αλβανία, η Εκκλησία ήταν συνεργάτης των κατακτητών. Μην ξεχνάς το Κογκορδάτο που είχε κάνει ο Πάπας Πίος με το Μουσολίνι. Και η συνεργασία του Πάπα με τους φασίστες συνεχίστηκε και μετά το τέλος του πολέμου : ο Πάπας ανέλαβε να γλιτώσει γερμανούς εγκληματίες πολέμου, στέλνοντάς τους με ψεύτικα χαρτιά στην Αργεντινή, άλλη θεοσεβούμενη καθολική χώρα.
  Το ίδιο, όπως δε γίνονταν διώξεις για τη θρησεκευτική πίστη, έτσι δε γίνονταν διώξεις για την εθνικότητα. Είναι εντελώς ανυπόστατο αυτό που λες για την Αλβανία : "Διώχθηκε ο Ελληνισμός της Βόρειας Ηπείρου, Απαγορεύονταν στους Χριστιανούς να βγαίνουν με τον Επιτάφιο την Μ.Παρασκευή ή την βραδιά της Ανάστασης". Πρώτα-πρώτα, ομολογείς ότι η λατρεία δεν ήταν απαγορευμένη : και τη Μ. Παρασκευή γιόρταζαν οι χριστιανοί και την Ανάσταση. Αλήθεια στο ύπαιθρο γιόρταζαν; Όχι, βέβαια. Στις εκκλησίες! (νομίζω πως οι εκκλησίες των ορθόδοξων δεν πειράχτηκαν καθόλου). Τώρα το αν είχε απαγορευτεί η πορεία του Επιταφίου (στην Ανάσταση δε γίνεται καμιά πορεία) δεν το ξέρω, αλλά και πάλι θα ρώταγα το γιατί.
  Το "διώχθηκε ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου" είναι άλλο ένα παραμύθι, που το λένε οι φανατικοί αντικομμουνιστές, όλα τα ναζιστικά μορφώματα (Στόχος, Χρυσή Αυγή) για να συσκοτίσουν τα πράγματα.
  Εδώ, μαζί με την αντίθεση στο καθεστώς, υπάρχει και η αλυτρωτική επιδίωξη να αποσπαστεί η Βόρειος Ήπειρος (Νότια Αλβανία) και να προσαρτηθεί στην Ελλάδα. Προφανώς η αλβανική κυβέρνηση έπρεπε να διώκει τέτοιες τάσεις, που ήθελαν να βλάψουν την ακεραιότητα της χώρας της.
  Κανένας Έλληνας και κανένας χριστιανός δε διώχτηκε για την εθνικότητά του ή για την πίστη του. Το καθεστώς αμυνόταν απλώς απέναντι σ' αυτούς που ήθελαν να ξαναφέρουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
 • karimiΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 17:53
  Σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού στο Παρίσι

  Ο PARL SHARP είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού που έγινε στόχος των τρομοκρατών στις 22-10-2014 γράφει στο άρθρο του σχετικά με τους τζιχαντιστές του ισλαμικού χαλιφάτου και τους κούρδος.
  Λοιπόν γράφει ο αρχισυντάκτες ως εξής εγώ δεν είμαι κούρδος ούτε ξέρω μια λέξη στα κουρδική και μάλιστα επίσης η δυνατότητες μου είναι περιορισμένες προκειμένου να αναφερθώ στους κούρδος γενικότερα στο κουρδικό λαό καν δεν γνωρίζω το πολιτισμό τους . όμως ξαφνικά σαν να ζω ένα όνειρο σαν από τον ουρανό να έρχεται ένα πνεύμα και να μου λέει και να με προειδοποιεί ότι κάτι κακό θα συμβεί .
  Γράφει ο πάρλ τι ήταν αυτό που έβλεπα στο ύπνο μου ήμουν κούρδος έτρωγα κουρδικά φαγητά μιλούσα κουρδικά σκεφτόμουνα κουρδικά να ζήσω και να μελετώ να τα τραγουδώ κουρδικά να κλαίω στα κουρδικά με λίγα λόγια αισθανόμουν ότι είμαι κούρδος .
  Λοιπόν γράφει ο πάρλ σήμερα οι κούρδοι που ζουν στη Συρία και στο κομπανί έχουν περικυκλωθεί από όλες τις μεριές πολεμούν στο σκοτάδι με τους σκύτινους δυνάμεις υπερασπίζονται τις γυναίκες τους τα παιδιά τους την πατρίδα τους με μαχητικότητα με πίστη με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους , σήμερα οι κούρδοι της Συρίας είναι η μοναδική δύναμη που πολεμούν αληθινά με τους τζιχαντιστες του ισλαμικού κράτους στην ουσία όμως δεν πολεμούν μόνο για τα ιδανικά τους και την πατρίδα τους πολεμούν και υπερασπίζονται εμάς δεν πολεμούν εναντίων του Ισλάμ αλλά εναντίων χειρότερης μορφής της σκοτεινής τρομοκρατίας.
  Λοιπόν οι κουρδοι πως μπορούν να μας εμπιστεύονται και να πειστούν ότι η συμμαχία που έχει διαμορφωθεί είναι αληθινή και είναι ενάντιων τις τρομοκρατίας καθώς κάποιοι μέλη της συμμαχίας έχουν οικονομική πολιτική και στρατηγική σχέση με τους ισλαμιστές και τους ενώνει η αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή και είναι τροφοδότης των τζιχαντιστών , παρόλα αυτά όμως οι κούρδοι πολεμούν και υπερασπίζονται εμάς και την πατρίδα τους .
 • bonbonΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 11:46
  Τ' ακούσαμε κι αυτό: "Ο πραγματικός ουμανισμός προϋποθέτει το ... μίσος για τους εχθρούς της ανθρωπότητας". Ωραία λογική. Ανθρωπισμός ίσον μίσος. Δεν εκπλήσσει όποιους γνωρίζουν στοιχειωδώς την Ιστορία και τη νοοτροπία του ΚΚΕ, μόνο που σπάνια η τελευταία διατυπώνεται τόσον ευθαρσώς, έστω και ακουσίως.
  Γιατί πρέπει να ορισθεί ποιος είναι ο εχθρός του λαού και ποιος ο κριτής και τιμωρός του. Ας μην ξεχνάει ο σ. Μπογιόπουλος ότι τα εγκλήματα των τζιχαντιστών με την ίδια λογική έγιναν, με την πεποίθηση ότι κατέχουν το αλάνθαστο και το δικαίωμα να κρίνουν και να τιμωρούν. Οπότε πρέπει να απαντηθεί ποια είναι η διαφορά του ισλαμιστή που αποκεφαλίζει με μαχαίρι στο όνομα του προφήτη και του οπλατζή μακελάρη που κάνει το ίδιο με τσεκούρι στην Ούλεν, στο όνομα του Λένιν.
 • ΆφατοςΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 01:15
  Αφού αποκαλείς το μίσος ορισμένων ανθρώπων για την ελευθερία των άλλων φασισμό κάθε λογής, και αναφέρεις ως παραδείγματα τον ισλαμικό, χριστιανικό, παγανιστικό και άθεο φασισμό, μην παραλείπεις τον κομμουνιστικό φασισμό . Ψυχή βαθιά και σκέψη ρηχή!
 • HelleneΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 00:57
  Το προβλημα δεν εινε απλο.Εινε πολυπλοκο σαν μπερδεμενο κουβαρι! και για να βρουμε την ακρη πρεπει πολυ μεγαλες εξηγησεις.
  Μην ξαχναμε οτι η Γαλλιασυμτεχει -μαζι με το Νατο -σε πολλους πολεμους σε διαφορες χωρες, Αφγανισταν, Συρια, Ιρακ, Μαλι, Σαντραφρικ κα.
  Στο εσωτερικο της δεν ακανε τιποτα για να αφομιωσει τους μεταναστες με θρησκευμα τον ισλσμισμο.
  Ηρθαν αλλοι και εριξαν χρημα για να προσελκυσουν αυτον τον πλυθισμο -παραγκονιασμενο μεσα στην πατριδα "της ελευτεριας"-και να τους πεισει οτι ησωτηρια τους εινε ο ισλαμισμος , μαλιστα πρεπει να ντυνοντε με τις κελεμπιες και τις μαντιλες σαν καλοι μουσουλμανοι!,
  Πολλοι απο αυτους πιστεψαν τοσο πολυ και πηγαν να κανουν τους διαφορους πολεμους για τον προφητη τους οπλισμενοι απο τους ιμπεριελιτες για τα δικα τους συμφεροντα.Δηλαδη για την ενεργεια και οχι μονο.
  Καποια μερα γυριζουν στην Γαλλια εκπαιδευμενοι, φανατικοι και κανουν οτι εκαναν χθες μεσα στα γραφεια της εφημεριδας Charlie Hebdo
  Τωρα γιατι Charlie Hebdo???Θα το μαθουμε , ισως, καποτε
 • konstantinosΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 00:19
  Πρώτο λάθος του Νίκου η εικόνα που μας έχει βάλει και αναπαριστά 2 Άντρες (αν δεν κάνω λάθος..) να φιλιούνται στο στόμα δεν ξέρω αν είναι και με γλωσσόφιλο..πάντως είναι ΑΗΔΙΑ....
  Μουσουλμάνος με Προτεστάντη να Υποθέσω ή απλά Αγνωστικιστής...-Άνθρωπος... δηλαδή δεν μας φτάνει που τα τελευταία χρόνια μας προβάλλουν ως Πρότυπα ζωής/Συμπεριφοράς τις Παρελάσεις Ομοφυλοφίλων ή ""Περηφάνειας"" (αλήθεια γιατί Αυτοπροσδιορίζονται Περήφανοι...;; Έχουν κάνει κάποια τιμητική πράξη για την Πατρίδα τους ή απλά έτσι θέλουν να μας λοβοτομήσουν εντελώς..;; να μην έχουμε πλέον Αντανακλαστικά..) που διοργανώνονται σε Αθήνα-Θεσ/νίκη κάθε χρόνο με Κρατικά Έξοδα...Χορηγούς...+ Προοδευτικούς Καλλιτέχνες που βεβαίως πληρώνονται....
  έρχεσαι και εσύ να μας το "περάσεις" ως τι;; Σάτιρα...Τέχνη...Αντίδραση...Απάντηση...Νέα Τάξη Πραγμάτων ίσως...

  Χριστιανισμός + Iσλαμισμός
  Κοινά στοιχεία η Πίστη στην Ανώτερη Δύναμη που Ονομάζεται θεός (Ιησούς Χριστός ή Αλλάχ), Φανατισμός όταν χρησιμοποιείται μέσω της Κοσμικής Εξουσίας για Απόκτηση Ιεραρχικών-Αξιωμάτων, "Ιερός Πόλεμος" βλέπε:Σταυροφορίες=Γενοκτονία, Αυτοί οι οποίοι τα κάνανε αυτά "δώσανε σαν πρόσχημα" στους Πολεμιστές τους Το Όνομα Του, βάλανε ΜΠΡΟΣΤΑ το Πρόταγμα της Ιερότητας εξαπατώντας τον ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ως γνήσιοι Θεομπαίχτες καλύπτοντας τα "εσωτερικά τους κενά" ως Προσωπικότητες, την Ματαιοδοξία/Αλλαζονεία για Αλόγιστο Υλικό Πλούτο/Απληστία-ηδονή της Εξουσίας/Φιλαυτία και τα Ψυχικά Πάθη που είχανε...
  Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό ήταν το θέλημα του θεού -ΉΤΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΗΜΑΤΑ+ΕΡΓΑ και ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
  Στο Κοράνι ο Μωάμεθ Αναφέρει τον Χριστό ως Μεγάλο Προφήτη (άρα τον δέχεται ως μια ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ), είναι ένα πράγμα ο απλός πιστός μουσουλμάνος και άλλο "είδος" ο Τζιχαντιστής...
  ο Χριστός μιλάει για ΑΓΑΠΗ ενώ ο ΑΛΛΑΧ ΟΧΙ...2 διαφορετικοί κόσμοι...

  Επίσης στις Χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλόκ είναι γνωστό ότι:απο την στιγμή που επικράτησε το Σοσιαλιστικό ρεύμα με την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, καταστράφηκαν/κάηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν ως Αποθήκες Σιτηρών-διαφόρων Εμπορευμάτων Πάρα Πολλές Εκκλησίες ή ακόμα Χειρότερα ως Στάβλοι με ότι αυτό συνεπάγεται..πολλοί κληρικοί-Χριστιανοί διώχθηκαν-σκοτώθηκαν, Μοναστήρια έγιναν στόχος επιθέσεων στις Ανατολικές Χώρες καθώς επίσης και στην "Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας" όταν Ισοπεδώσανε το ΘΙΒΕΤ... να πούμε βεβαίως και για την Αλβανία του Χότζα που γινότανε ο κακός χαμός...η μόνη χώρα στον Κόσμο που Επίσημα είχε Απαγορεύσει την Θρησκεία και κύρηξε την ΑΘΕΙΑ ως Μοντέλο Ζωής...Διώχθηκε ο Ελληνισμός της Βόρειας Ηπείρου, Απαγορεύονταν στους Χριστιανούς να βγαίνουν με τον Επιτάφιο την Μ.Παρασκευή ή την βραδιά της Ανάστασης, και μάλιστα ο Μπαρμπά-Γλέζος πήγε να "τιμήσει" στην Κηδεία του τον Σταλινικό-Χότζα....υψώνοντας την Γροθιά..

  ο Μαρξισμός αμφισβητεί-δεν δέχεται την Ύπαρξη θεού/Ανώτερης Δύναμης και πιστεύει ότι ο Άνθρωπος απο μόνος του μπορεί να κάνει τα πάντα για αυτό και στα καθεστώτα που επικράτησαν στην Ανατολική Ευρώπη "θεοποιήθηκε ο Άνθρωπος" και "Υποβαθμίστηκε ο θεός" άρα ήταν πολέμιος του Χριστού για αυτό και θέλησαν οι ηγεσίες να εξαφανίσουν ότι έχει σχέση με πίστη.

  ΥΓ.βέβαια ο Παππούλης κατά την διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου επικαλέστηκε τις Παραδόσεις της Ορθόδοξης Σοβιετικής Ένωσης (έστω και αν δεν πίστευε) επειδή καταλάβαινε πως ήταν βαθιά ριζωμένες στις ψυχές του λαού και όντως η Πίστη έδωσε ώθηση για την θρυλική Αντεπίθεση.

  Το ερώτημα απλό αλλά και καίριο: Για ποιό λόγο δεν τα λένε όλα αυτά; τηρείται Σιγή Ιχθυός..
 • ΛευτέρηςΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, 00:03
  @Βλαδίμηρος

  Επειδή ενδέχεται να μην είχες δει την τελευταία απάντηση στην προηγούμενη συζήτηση, προσδοκώντας να απαντήσεις και ελπίζοντας ότι δεν αρέσκεσαι στο αναμάσημα, αντιγράφω από το "Αντικομμουνισμού… “εγκώμιον”":

  Βλαδίμηρος
  Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, 18:34

  Λευτέρη
  όταν έγραψα "γνωρίζω", το έβαλα σε εισαγωγικά, γιατί αντέγραψα απλώς την έκφραση της Θεοφανίας και τίποτα περισσότερο. Δεν έχω την αλαζονία που φαντάστηκες. Γράφω καθαρά ότι έχω διαβάσει τα Ευαγγέλια και όχι τον Παίσιο, ούτε παριστάνω το μελετητή των Ευαγγελίων. Αλλά, νομίζω ότι αν κανένας θέλει να μιλήσει για χριστιανισμό, οφείλει κατά πρώτο λόγο να αναφέρεται στη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού και όχι στην ερμηνεία της από τους διάφορους ερμηνευτές της.
  Για το "αρχαίο κείμενο" πολύ ευχαρίστως να το αντιγράψω, αν και κανονικά θα μπορούσες να το κάνεις ο ίδιος, μαι και από ότι κατάλαβα αμφισβητείς τη μετάφραση. Ιδού, λοιπόν :
  [Οι δούλοι υπακούετε τοις κυρίοις κατά σάρκα μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ, μη κατ' οφθαλμοδουλείαν ως ανθρωπάρεσκοι, αλλ' ως δούλοι του Χριστού, ποιούντες το θέλημα του Θεού εκ ψυχής, μετ' ευνοίας δουλεύοντες ως τω Κυρίω και ουκ ανθρώποις, ειδότες ότι εάν τι έκαστος ποιήση αγαθόν, τούτο κομιείται παρα του Κυρίου, είτε δούλος είναι είτε ελεύθερος. Και οι κύριοι τα αυτά ποιείτε προς αυτούς, ανιέντες την απειλήν, ειδότες ότι και υμών αυτών ο Κύριος εστιν εν ουρανοίς και προσωποληψία ουκ έστι παρ' αυτώ.]
  Αν τώρα σε παραξένεψε η μετάφραση του «κυρίοις κατά σάρκα» σε «κυρίους σας του κόσμου αυτού», στο ίντερνετ βρήκα δύο μεταφράσεις :
  1) Οι δούλοι να υπακούετε στους κατά σάρκα κυρίους σας με φόβον και τρόμον
  2) Οι δούλοι να υπακούετε στους κατά κόσμο κυρίους σας (Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
  Νομίζω ότι λένε το ίδιο πράγμα και οι δύο.
  Σχετικά τώρα με τη φράση του Παίσιου «τα αγαθά θα μοιραστούν η με το Ευαγγέλιο, η με το μαχαίρι», που αναφέρει η Θεοφανία.
  Εσύ λες ότι ο Παίσιος : «βοηθούσε στη διάδοση του Ευαγγελίου για να μη φτάσουμε στο μαχαίρι και "φαγωθούμε μεταξύ μας"».
  Δηλαδή, ο Παίσιος δε θα χρησιμοποιούσε «μαχαίρι», δηλαδή, βία, αν οι «έχοντες και κατέχοντες» δε συμφωνούσαν να μοιράσουν τα «αγαθά» τους σύμφωνα με το Ευαγγέλιο; Μα, ακριβώς εκεί βρίσκεται η απόλυτη αδυναμία της χριστιανικής θρησκείας να δώσει μια λύση στο κοινωνικό πρόβλημα. Μια και είναι μάλλον σίγουρο ότι οι «έχοντες και κατέχοντες» θα εξακολουθήσουν να κρατούν δια της βίας τα «αγαθά», όπως κάνουν εδώ και χιλιετίες, το να μη συμβουλεύεις τους απόκληρους να τους τα πάρουν κι αυτοί με τη βία, αλλά, να τους λες, όπως λέει ο «αφέντης» στον Κυρ Μέντιο «Σουτ, θα φας στον ουρανό!», αυτό είναι ένα ξεκάθαρο κήρυγμα εθελοδουλείας και μια, επίσης ξεκάθαρη, υποστήριξη των αφεντάδων.

  --------------------

  Λευτέρης
  Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, 08:18
  @Βλαδίμηρος

  Καμία από τις δύο μεταφράσεις δεν αποδίδει το νόημα του πρωτότυπου κειμένου. Στην 1η πρόταση γίνεται μεταφορά αρχαίων λέξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι το νόημα ορισμένων από αυτές έχει αλλάξει, συγκεκριμένα στην έκφραση «με φόβον και τρόμον», ενώ η μετάφραση στη 2η είναι όχι μόνο τελείως αυθαίρετη από φιλολογικής άποψης (πώς προκύπτει το «σας», από πού και ως πού μεταφράζεται η λέξη «σάρκα» με τη λέξη «κόσμος»), αλλά και λανθασμένη από οποιαδήποτε άποψη. Αναλυτικότερα:

  1) Η λέξη «φόβος» μεταφράζεται στη νέα ελληνική «σεβασμός» στο συγκεκριμένο απόσπασμα, όπως προκύπτει από συγκριτική μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (βλ. λήμμα φόβος: ΙΙ. awe, reverence, for a ruler or divine being, τοῦ ἡγεμόνος POxy.1642.17 (iii A.D.); θεοῦ LXX Ps.35(36).1, PLond.2.418.4 (iv A.D.): τοῦ κυρίου Act.Ap.931, στο λεξικό Λίντελ Σκοτ). Η λέξη «τρόμος» στην αρχαία ελληνική γραμματεία δεν έχει πάντα αρνητική σημασία, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορα είδη δονήσεων. Υπάρχουν αναφορές όπου χρησιμοποιείται με τη νεοελληνική σημασία, όμως σε άλλες προέρχεται από αγάπη (from love, τ. δὲ παῖσαν ἄγρει Sapph. 2.13, λήμμα τρόμος στο ίδιο λεξικό) ή σημαίνει τη δόνηση της γης σε ένα σεισμό (of earthquakes, Arist.Mete.366b18, Mu.396a10; σεισμοὶ ἐν γῇ καὶ τρόμοι Plu.2.373d, στο ίδιο). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην αρχαία ελληνική γραμματεία χρησιμοποιείται σχεδόν παράλληλα με τη λέξη «ρίγος» (from cold, τ. καὶ ῥῖγος Pl.Ti.62b, cf. 85e; γίνεται ὁ τ. διὰ κατάψυξιν Arist.Pr.871a33: generally, ἰνῶν ἀτονία καὶ τ. Phld.Acad.Ind.p.76M.; περὶ τ. Gal.7.584, στο ίδιο), η αρχαία σημασία της λέξης «τρόμος» δεν απείχε πολύ από τη σύγχρονη σημασία της λέξης «ρίγος» - έντονη συγκίνηση, π.χ. ρίγη ενθουσιασμού - επιτρέποντας τη μετάφραση «έντονη συναισθηματική δόνηση / ενσυναίσθημα», αν θέλουμε να μείνει αμετάβλητο το νόημα του πρωτότυπου κειμένου. Αξίζει να προσέξουμε ότι ο σεβασμός και το ενσυναίσθημα συμπεριλαμβάνονται μέσα στην απλότητα της καρδιάς («μετὰ ... ἐν ἁπλότητι τῆς καρδίας»), ενώ η διαδικτυακή «μετάφραση» αναγκάζεται λόγω αντιφάσεων να ξεχωρίσει τις σύγχρονες έννοιες («με φόβον και τρόμον, με την ειλικρίνειαν της καρδιάς σας»).

  2) Εκτός του ότι είναι πέρα για πέρα αυθαίρετη η μετάφραση του «κυρίοις κατά σάρκα» σε «κυρίους σας του κόσμου αυτού» από φιλολογικής άποψης, είναι και πέρα για πέρα αντίθετη με τη θεμελιώδη διδασκαλία της Εκκλησίας ότι ο κόσμος δεν αποτελείται μόνο από σάρκα, την οποία επαναλαμβάνει τόσες φορές η συγκεκριμένη επιστολή («πιστεύσαντες ἐσφραγίσθητε τῷ Πνεύματι», «ἔχομεν τὴν προσαγωγὴν οἱ ἀμφότεροι ἐν ἑνὶ Πνεύματι πρὸς τὸν πατέρα», «συνοικοδομεῖσθε εἰς κατοικητήριον τοῦ Θεοῦ ἐν Πνεύματι», κλπ.)! Μάλιστα, η έκφραση «κατὰ σάρκα» χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι η έννοια του «κυρίου» αναφέρεται μόνο σε σχέση με το υλικό δυναμικό σε αντιδιαστολή με την ψυχική ή πνευματική κυριαρχία (βλ. επίσης λήμμα σάρξ: 3., στο λεξικό Λίντελ Σκοτ)! Η επιστολή όχι μόνο δε διδάσκει την υποταγή σε κυρίους «του κόσμου αυτού», αλλά αντιθέτως καλεί οποιονδήποτε πιστό να γνωρίζει «ὅτι πᾶς πόρνος ἢ ἀκάθαρτος ἢ πλεονέκτης, ὅ ἐστιν εἰδωλολάτρης, οὐκ ἔχει κληρονομίαν ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ Χριστοῦ καὶ Θεοῦ» και να μη γίνεται συμμέτοχος, αλλά να στηλιτεύει αυτές τις πράξεις.

  Το συγκεκριμένο απόσπασμα καλεί όσους δουλεύουν να μην αλλοτριώνονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τεμπελιάζουν ή ότι θα μεταβάλλονται σε λούμπεν για να κολακέψουν τους διευθυντές τους. Δηλαδή διδάσκει τη διαφορά της δουλειάς από τη δουλεία, πολύ πριν καθιερωθεί ο σύγχρονος διαχωρισμός των λέξεων.

  Εκ του αποτελέσματος των πρόσφατων και σύγχρονων εμφύλιων αλληλοσπαραγμών επιβεβαιώνεται «ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις.» Χρειαζόμαστε «τὴν μάχαιραν τοῦ Πνεύματος, ὅ ἐστι ῥῆμα Θεοῦ», όπως μας διδάσκουν ορισμένοι σαν τον π. Παΐσιο «διὰ πάσης προσευχῆς καὶ δεήσεως, προσευχόμενοι ἐν παντὶ καιρῷ ἐν Πνεύματι, καὶ εἰς αὐτὸ τοῦτο ἀγρυπνοῦντες ἐν πάσῃ προσκαρτερήσει καὶ δεήσει περὶ πάντων τῶν ἁγίων» με το παράδειγμά τους στο υπαρκτό Άγιο Όρος, ώστε να αντιληφθούμε την έννοια του δίκαιου πολέμου, για να μην παραδώσουμε αμαχητί τους εαυτούς μας στο διάολο και φάμε τα μούτρα μας εδώ και ακόμα παραπέρα. Γιατί «αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι», πολλά νοήματα έχουν διαστρεβλωθεί και ένας Θεός ξέρει τι έχουμε μπροστά μας όσο συνεχίσουν να προβάλλονται ανθρώπινες ουτοπίες.

  --------------------

  Βλαδίμηρος
  Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, 01:15

  Λευτέρη
  επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κάνε σε παρακαλώ τον κόπο να δώσεις τη δική σου μετάφραση. Και για να μη σε κουράσω, μου αρκεί να μεταφράσεις αυτό μόνο :
  Οι δούλοι υπακούετε τοις κυρίοις κατά σάρκα μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ.
  Ευχαριστώ.

  --------------------

  Λευτέρης
  Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, 15:47
  @Βλαδίμηρος

  Όσο μου επιτρέπουν τα αναπόφευκτα ανθρώπινα λάθη και η αδυναμία απόλυτης αντιστοίχισης αρχαίων εκφράσεων με σύγχρονες:

  «[...] Όσοι δουλεύετε δίδετε [συνειδητή] ανταπόκριση στους προϊσταμένους - προϊσταμένους ως προς τη διεύθυνση υλικού δυναμικού [σε σύγκριση με πλήρη ψυχική και πνευματική κυριαρχία] - μαζί με σεβασμό και ενσυναίσθημα μέσα στην απλότητα της καρδιάς σας, όπως ανταποκρίνεστε [συνειδητά] στο Χριστό [πνεύμα] (χωρίς ανάγκη προσοχής όπως οι κόλακες ανθρώπων, αλλά ως δούλοι του Χριστού [πνεύματος] [σε αντιδιαστολή με το πνεύμα του πονηρού], οι οποίοι κάνουν το θέλημα του Θεού [και μόνο αυτό] από την ψυχή τους, δουλεύοντας εύλογα [με ανιδιοτέλεια για το δίκαιο] όπως στον Κύριο [προϊστάμενο όχι μόνο ανθρώπων, αλλά των πάντων] και όχι σε ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι αυτό το καλό το οποίο μπορεί ο καθένας να κάνει, αυτό θα ανταμοιφθεί [στην πορεία του χρόνου από εκείνη τη στιγμή] από τον Κύριο, είτε δουλεύει [υπό διεύθυνση προϊσταμένων] είτε είναι ελεύθερος [- χωρίς προϊσταμένους]). Και οι προϊστάμενοι, τα ίδια να κάνετε προς αυτούς [οι οποίοι προαναφέρθηκαν (να έχετε σεβασμό και ενσυναίσθημα μέσα στην απλότητα της καρδιάς σας)], αφήνοντας την απειλή, γνωρίζοντας ότι και των ίδιων των εαυτών σας είναι ο Κύριος στους ουρανούς και μεροληψία υπέρ προσώπων δεν υπάρχει σε αυτόν. [...]»

  Σημειώσεις: Τα κείμενα στις αγκύλες (με εξαίρεση τα αποσιωποιητικά) επαναλαμβάνουν τα νοήματα εκτός αυτών και μπορούν να παραλειφθούν. Η φράση "στους ουρανούς" είναι ιδιαίτερα υπέροχη μπροστά στις όποιες φτωχές μεταφράσεις επιχειρούσα, για αυτό και την άφησα ως έχει σε πληθυντικό αριθμό. Με ένα απόσπασμα είναι αδύνατη η κατανόηση ολόκληρης επιστολής, πόσο μάλλον ολόκληρης διδασκαλίας.
 • RITA GΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 23:05
  Δυστυχώς σήμερα αυτοι που εξέθρεψαν τους τζιχαντιστές για ίδιον συμφέρον ρίχνουν κροκοδειλια δάκρυα.Ακούμε ότι η Γαλλία στρατοκρατείται και ποιός μας λέει ότι αυτό δεν θα είναι μια δικαιολογία στο όνομα της ασφάλειας για να στρατικοποιηθεί όλη η Ευρώπη;
  Όπως και στις Ηνωμ.Πολιτείες μετά τους Δίδυμους Πύργους πάρθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
  Φοβάμαι ότι μετά από αυτό το φρικτό γεγονός με τη δικαιολογία της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πάρουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, [ διότι μετά την φτωχοποίησει των πολιτών φοβούνται ότι θα ξεσηκωθούν ] για να εξασφαλίσουν την διαιώνιση του συστήματος που υποστηρίζουν τρομοκρατώντας τους λαούς.Πάντα βρίσκουν τρόπους για να επιβιώσουν.Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε σε μιά τέτοια περίπτωση και σ'αυτό μόνο το ΚΚΕ δίνει απαντήσεις.
  ;Eγραψα και το πρωί σχόλιο αλλά δεν ξέρω γιατί [αν και κάτι υποψιάζομαι] δεν βγήκε ούτε για ενεργοποίηση.
 • ΒλαδίμηροςΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 22:35
  Ο «ταξικός» κ. Μπογιόπουλος σήμερα υψώθηκε πάνω από τάξεις και άλλα ταπεινά πράγματα και μιλάει απλά και μόνο σαν ανθρωπιστής (ουμανιστής). Καταδικάζει τους «εχθρούς της ανθρωπότητας», τους οποίους εξέθρεψαν στη «θερμοκοιτίδα» κάποια, μη κατονομαζόμενα, «αδίστακτα συμφέροντα». Η μόνη μας πυξίδα είναι ότι ο «ταλιμπανισμός είναι σιαμαίο αδερφάκι του “πολιτισμένου” ιμπεριαλισμού. Και ποιος άραγε είναι αυτός ο «πολιτισμένος» ιμπεριαλισμός;
  Αν πάμε λίγο πιο πίσω στα άρθρα του κ. Μπογιόπουλου, θα βρούμε δημοσιευμένο στις 18/12/2014 ένα άρθρο με τίτλο «Δακρυσμένοι … κροκόδειλοι», όπου καταγγέλλεται πως δημιουργοί των ταλιμπάν ήταν οι Αμερικάνοι (εκεί βρίσκεται και η φωτογραφία του Μπρεζίνσκι με τον Μπιν Λάντεν – κάποιος αμφισβήτησε αν ήταν όντως ο Μπιν Λάντεν, αλλά, αυτό δεν έχει σημασία). Γι’ αυτό και το σημερινό άρθρο μιλάει για Φρανκενστάιν (Αμερικάνους), και τα «δημιουργήματά τους» (ταλιμπάν). Κι έτσι γυρνάμε στο γνωστό μοτίβο : όταν μιλάμε για ταλιμπάν, μιλάμε για σιαμαίο αδερφάκι του ιμπεριαλισμού και όταν μιλάμε για «ιμπεριαλισμό» εννοούμε πάντα το «δυτικό» ιμπεριαλισμό. Μπορεί να καταγγέλλουμε γενικά τον ιμπεριαλισμό, μπορεί ακόμα να ψελίζουμε με την άκρη των χειλιών ότι και η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική χώρα και εμπλέκεται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αλλά, ποτέ δε θα καταγγείλουμε το ρώσικο ιμπεριαλισμό πρακτικά για οτιδήποτε έχει σχέση με σφαγή, με επίθεση σε αμάχους, με φρικαλεότητες και γενικά με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός έχει κάποιο άρωμα ευγένειας, που ίσως του το προσδίδει η ορθόδοξη πίστη του, γι’ αυτό κι εμείς τον αισθανόμαστε πιο κοντά μας.
  Αν δούμε, όμως, τη γέννηση των ταλιμπάν, θα δούμε πως το βασικό ρόλο για το γεγονός αυτό (εδώ μπορούμε να μιλήσουμε όχι απλά για «θερμοκοιτίδα», αλλά, και για τη μαμή που τους ξεγέννησε) τον έπαιξε ο «ευγενής» ρώσικος ιμπεριαλισμός.
  Το ΚΚ του Αφγανιστάν που το αποτελούσαν δύο κλίκες, Χαλκ και Παρτσάμ (ας πούμε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ή ΚΚΕ και ΣΥΝ, ή ΚΚΕ και ΚΚΕεσ.), συμμετείχε σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, που το 1973 πήρε την εξουσία, ανατρέποντας το βασιλιά Ζαχίρ Σαχ, με ηγέτη το φιλορώσο Νταούντ Χαν, πρώτο εξάδελφο του βασιλιά.
  Το 1978, νέο πραξικόπημα έδωσε την εξουσία στο ΚΚ. Ο Νταούντ Χαν δολοφονήθηκε. Σε λίγους μήνες άρχισε εξέγερση κατά του καθεστώτος, που εξελίχθηκε σε ανταρτοπόλεμο με τους μουτζαχεντίν, τους οποίους ενίσχυε το Πακιστάν, παρέχοντάς τους κέντρα εκπαίδευσης, ενώ η μπρεζνιεφική ΕΣΣΔ είχε στείλει χιλιάδες στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Τότε άρχισαν να σκυλοτρώγονται οι δύο κλίκες του ΚΚ. Αποτέλεσμα : το 1979 δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ταράκι (ΓΓ του κόμματος και πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου), ηγέτης της κλίκας Χαλκ. Το νέο πραξικόπημα το είχε οργανώσει αντίζηλος του Ταράκι στην κλίκα Χαλκ, ο Χαφιζουλάχ Αμίν, που τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία. Ο ίδιος δολοφονήθηκε από ρωσικές ειδικές δυνάμεις, το Δεκέμβριο του 1979 και στην πρωθυπουργία ανέβηκε ο Μπαμπράκ Καρμάλ, της κλίκας Παρτσάμ, ο οποίος κυβέρνησε μέχρι το 1981. Το 1986 ο Γκορμπατσόφ εκθρόνισε τον Καρμάλ από την ηγεσία του ΚΚ και διόρισε τον Μοχάμετ Ναζιμπουλάχ. Το 1987 ο Ναζιμπουλάχ έγινε πρωθυπουρός.
  Οι Ρώσοι αποσύρθηκαν από το Αφγανιστάν, το 1989, αλλά, εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν το Ναζιμπουλάχ μέχρι το 1992, με χρήματα και στρατιωτική βοήθεια.
  Εντωμεταξύ, οι Αμερικάνοι βοηθούσαν τους μουτζαχεντίν.
  Έγραψα πρωτύτερα, ότι τους ταλιμπάν τους ξεγέννησε ο ρωσικός ιμπεριαλισμός. Ίσως αυτό να ήταν λάθος, γιατί όσο και αν έψαξα δε βρήκα καμιά αναφορά στους ταλιμπάν πριν από το 1994.
  Εκείνους που σίγουρα «ξεγέννησε» ο ρώσικος ιμπεριαλισμός ήταν οι «μουτζαχεντίν», που προφανώς, βρήκαν αμέριστη υποστήριξη από τους αμερικάνους, που βρήκαν ευκαιρία να ανακατευτούν στον εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν. Αλλά, ο Φρανκενστάιν δεν ήταν ο αμερικάνικος, αλλά, ο ρώσικος ιμπεριαλισμός.
  Θα μου πείτε «καλά, και γιατί τότε οι ταλιμπάν χτυπάνε δυτικούς στόχους και όχι ρωσικούς»; Γιατί με τους ρώσους ξεμπέρδεψαν, όταν κατάρρευσε ο «υπαρκτός, και τότε στράφηκαν ενάντια στην Αμερική. Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν, που ο κ. Μπογιόπουλος μας τον δείχνει στη φωτογραφία με τον Μπρεζίνσκι , έγινε άσπονδος εχθρός της Αμερικής και έφτιαξε την Αλ Κάιντα (όχι τους ταλιμπάν), και μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη για τους Δίδυμους Πύργους.
 • ΒλαδίμηροςΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 21:59
  Αλήθεια, βρε Ελένη, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι κομμουνιστές "σε όλη την Ανατολική Ευρώπη αλλά και στη μαοική Κίνα" έσφαξαν "αθώους"; Τι, στην ευχή, διεστραμμένοι ήσαν, κακούργοι αιμοδιψείς, που δεν ησύχαζαν, αν δεν έβλεπαν αίμα να τρέχει; Αυτή η απορία μου γεννιέται κάθε φορά που ακούω από κάποιον το τροπάριο των "αθώων" θυμάτων.
  Εσένα στην Εκκλησία σου το είπαν το τροπάριο; Κανένας παπάς που δεν έχουν λίγη τσίπα να αρνηθούν να τους πληρώνουν το μισθό τους εκτός από τους πιστούς και οι άθεοι; Πού ανέχονται η θρησκεία τους να ανακηρύσσεται "επικρατούσα" στο ελληνικό Σύνταγμα. Που δέχονται την απαγόρευση του προσηλυτισμού (πάλι συνταγματικά καθιερωμένη) γιατί δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα τα έβγαζαν πέρα στον ιδεολογικό ανταγωνισμό με τους κήρυκες άλλων θρησκειών ή αιρέσεων.
  Που έχουν τόση εμπιστοσύνη στο θεόπνευστο του λόγου τους ώστε ζητάνε την προστασία του κράτους απέναντι στους αντιπάλους τους (ετερόδοξους, ετερόθρησκους, άθεους).
  Επί τη ευκαιρία : έχεις υπόψη σου όλα τα μειωτικά για τις γυναίκες που λέει ο Απόστολος Παύλος;
  Κι επειδή οι χριστιανοί καμαρώνουν ότι αυτοί κατάργησαν τη δουλεία, μια και διακήρυξαν ότι όλοι οι άνθρωποι μπροστά στο θεό είναι ίσοι, μήπως μπορείς να μου πεις, γιατί ο Απόστολος Παύλος έγραφε στην επιστολή προς Εφεσίους :
  Οι δούλοι υπακούετε τοις κυρίοις κατά σάρκα μετά φόβου και τρόμου εν απλότητι της καρδίας υμών ως τω Χριστώ, μη κατ' οφθαλμοδουλίαν ως ανθρωπάρεσκοι, αλλ΄ως δούλοι του Χριστού, ποιούντες το θέλημα του θεού εκ ψυχής, μετ' ευνοίας δουλεύοντες ως τω Κυρίω και ουκ ανθρώποις.
  Υ.Γ. Για το Ισλάμ και το Χριστιανισμό έχεις δίκιο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός ήταν θρησκεία δούλων, ενώ το Ισλάμ ήταν θρησκεία βεδουίνων, που ζούσαν από τη ληστεία.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
 • MoodestyΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 21:44
  @Ελενη
  Κοίτα την τύφλα σου , , , να ανοίξεις ματια σου και διάβασε την παγκόσμια ιστορία και τους φόνους που έκανε ο χριστιανισμός , , Απο την σκλαβιά μέχρι σημερα
  Ασε τα λόγια και κοίτα της πράξης , , αγαπητή, , μπας και μάθεις τη σου γίνετε
 • Ο ΛούμπενΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 20:04
  "Ο ταλιμπανισμός δεν έχει θρησκεία. Δεν έχει χρώμα. Δεν έχει υπηκοότητα."

  ο κομμουνισμός;...
 • ΓιάννηςΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 18:05
  Υπάρχει και ένας ιδεολογικός φασισμός, που εδώ και χρόνια μας επιβάλλει την αλλοίωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, με την υποστήριξη όλων των παρανομων μεταναστών της γής εις βάρος της δικής μας ζωής. Αυτός ο ολοκληρωτισμός εξυπηρετεί κυρίως το κεφάλαιο ( χαμήλωμα του εργασιακού κόστους ) αλλά και τις ιδεοληψίες κομμάτων της αριστεράς ( με την αλληλεγγύη στους λαθρομετανάστες ) οι οποίοι τελικά όλο και απαιτούν περισσότερα δικαιώματα είς βάρος των δικαιωμάτων και των δικών μας συνηθειών. Τελικά όλο αυτό το σύστημα μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω ... στα χρόνια της υπόθεσης Πασίφικο. Και τελικά τον φασισμό τον σπέρνει και τον επιβάλλει ο πολυπολιτισμικός κομμουνισμός , όπως και ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
 • ΤΑΚΙΣΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 15:25
  ΝΑ ΟΡΘΩΘΗ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΕΣΤΑΙΝ, ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΗΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ........... , ΠΩΣ...........
 • ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 14:53
  Και επ' αφορμή τη σφαγή στα γραφεία τού Charlie Hebdo, ας συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ ότι:

  Η ΕΕ είναι το ISIS τής οικονομίας και τής πολιτικής,
  Οι κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές είναι οι Al Bagdadi των λαών,
  Οι απανταχού πολιτικές τους μαριονέτες που ψηφίζονται σωρηδόν και κατ' επανάληψη όποια μουτσούνα κι αν φορούν, είναι ο τζιχαντίστικος στρατός τους και πως τέλος
  ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ
  ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠ' ΤΗ ΜΕΣΗ, ΜΟΝΑΧΑ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ!!!

  JE SUIS CHARLIE ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΕ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ...
 • βασιληςΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 14:36
  Ουπσ.....ξέχασες και τον κομμουνιστικό φασισμό...
 • ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 13:51
  2 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ:
  Α) Στρατιωτικοί πύραυλοι εκτοξεύονται πάνω από μια πόλη πχ:στην Ασία, και πέφτουν στα τυφλά σε ένα σχολείο, σε ένα νοσοκομείο η σε μια φτωχογειτονιά, σκορπίζοντας το θάνατο αδιακρίτως σε αθώους πολίτες, (κυρίως γυναικόπαιδα) αλλά στο όνομα της Δημοκρατίας!!!!
  Β) Δύο μασκοφόροι με γένεια ή χωρίς αλλά με φονικά όπλα στα χέρια, πυροβολούν αδιακρίτως και στα τυφλά, σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους, σε μια πολυσύχναστη γειτονιά σε κάποια πχ: Ευρωπαική πόλη, στο όνομα ενός Θεού!!!

  Και τα 2 Σενάρια τα βλέπουμε να γίνονται καθημερινά, στο κόσμο που ζούμε.
  ΕΜΕΙΣ οι απλοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ, τα ΘΥΜΑΤΑ! τι κάνουμε για να σταματήσουμε τις δολοφονίες μας?
 • Lazaros FilippidisΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 13:44
  To "άθεος" στο άρθρο είναι ολίγον άστοχο... δεν μπορείς να εξισώνεις αθεϊα με κάποια θρησκεία και δεν εμπεριέχει κάτι φασιστικό.
 • antivaroΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 13:27
  Φονταμενταλισμός. Λίγοι ξέρουν πως οι πρώτοι φονταμενταλιστές ... ήταν αμερικανοί προτεστάντες (χριστιανοί) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
  Δηλαδή την ίδια στιγμή που σχεδόν όλη η ανθρωπότητα (με οδηγό τον μαρξισμό) άρχιζε την οργανωμένη πάλη της κατά του καπιταλισμού ... σε μία απο τις φωλιές του ... κάποιοι εμμονικοί στην θρησκευτική τυπολατρεία και στην κάθαρση απόκτησαν την πεποίθηση πως κατέχουν την θέση του “μεγάλου κριτή” ... ίσον ... βία απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό (φυλές, έθνη, χρώματα, θρησκείες, ιδεολογίες κλπ κλπ)!! Δηλαδή ?? ... ... Φασισμός. Να μιά απο τις φύτρες του. Δεν είχε ακόμα αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά και στοχεύσεις. Ο φονταμενταλισμός δεν είχε έλθει ακόμα σε στενή σύμφυση με την εξουσία. Αυτοί οι πρώτοι φονταμενταλιστές δεν είχαν κατακτήσει ... την θέση των ιεροεξεταστών του μεσαίωνα. Με τα χρόνια εισχώρησαν στα κανάλια της εξουσίας τόσο της εκκλησιαστικής (σε κάθε θρησκεία χωρίς εξαίρεση) όσο και της πολιτικής (σε κάθε εκφανσή της και πρωταρχικά της αυταρχικής και φασιστικής). Φονταμεταλιστές απόκτησε και το ισλάμ, όπως και ο ιουδαισμός. Ποτέ κανένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός ... δεν περιορίσθηκε στα θρησκευτικά ζητήματα. Κανένας θρησκευτικός φονταμενταλισμός ... ποτέ δεν αμφισβήτησε την εξουσία του καπιταλισμού. Ολοι όμως μπήκαν στην υπηρεσία της εξουσίας του καπιταλισμού και στις κοινοβουλευτικές και στις φασιστικές και στις θεοκρατικές εκφράσεις της (μιά χαρά βολέψαν τον καπιταλισμό τα θεοκρατικά καθεστώτα της μέσης ανατολής).
  Τελικά όλος ο 20ος αιώνας ... ήταν μιά πάλη ανάμεσα σε δυό δρόμους. Τον συλλογικό δρόμο της οργάνωσης των μαζών ενάντια στην εξουσία του καπιταλισμού ... και τον ατομικό δρόμο της “επιβίωσης” μέσα σε έναν πιό υποφερτό τάχα καπιταλισμό που πολλές φορές στην ιστορία πήρε μαζική έκφραση. Αυτή η μαζική έκφραση του ατομικού δρόμου ... πάντα συνέβαινε (ως διά μαγείας ??) ... στις καπιταλιστικές κρίσεις. Πάντα καθοδηγούμενη απο την εξουσία των καπιταλιστών. Οταν ο ατομικός δρόμος γινόταν αδιέξοδος, όταν το άτομο εξευτελιζόταν. Τα εξευτελισμένα άτομα όταν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να στραφούν ενάντια στον αίτιο της κατάντιας τους ... ένα πράγμα μπορεί να κάνουν : να εκδικηθούν ... να εξευτελίσουν άλλους – δεν έχει σημασία ποιούς. Πάντα βρίσκουν. Στην ουσία τέτοιες μαζικές εκφράσεις του ατομικισμού (και της άρνησης της συλλογικής δράσης των μαζών για την ανατροπή της αστικής εξουσίας) ... είναι ο φασισμός, ο θρησκευτικός (στα λόγια μόνο) φονταμενταλισμός είτε ισλαμικός, είτε καθολικός, είτε ορθόδοξος κλπ κλπ ... Είδατε ποτέ κανέναν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) να γκρεμίζει κανέναν καπιταλισμό ?? Πάντα χρησιμοποιεί τον λαό για να τον υποτάξει. Αραγε ο εθνικισμός ... είναι φονταμενταλισμός ?? ... Αραγε ο ιμπεριαλισμός ... είναι φονταμενταλισμός ?? Αραγε η “θανατηφόρα” λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς ... είναι φονταμενταλισμός ?? Ολοι οι πολιτικοί εθελόδουλοι των “αγορών” (δεξιοί, κεντρώοι και “αριστεροί” που μας πρήζουν απο το πρωί μέχρι τα άγρια χαράματα στις τηλεοράσεις) ... είναι πιστοί φονταμενταλιστές ?? Οι απαντήσεις είναι εύλογες.
  Θα εμφανισθούν και κάτι φυντάνια που ισχυρίζονται πως ... η χειρότερη μορφή φονταμενταλισμού ... είναι ο κομμουνισμός επειδή τάχα χαρακτηρίζεται απο “θρησκευτική προσήλωση” σε δόγματα και από την βίαιη επικρατησή του. Μάλιστα !! Τα “δόγματα” του μαρξισμού-λενινισμού ... θα έχουν σφυγμό και ζωή ... μέχρι να γκρεμοτσακιστεί διά παντός ο καπιταλισμός. Ας το χωνέψουμε όλοι. Ο κομμουνισμός ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σαν μαζική έκφραση ενός ατομικού δρόμου πολλών μελών μιάς κοινωνίας, που όλοι μα όλοι θέλουν το δίκαιο και κάποιοι απ΄αυτούς θέλουν να απαλαχτούν απο την αστική εξουσία, κάποιοι άλλοι βολεύονται με αυτή και άλλοι επιδιώκουν να κερδίσουν καλύτερη θέση στον ιστό της. Ο κομμουνισμός θα συμβεί μόνο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των μαζών “συντονισθεί” και οργανωθεί συλλογικά για να πάρει στα χέρια της τα εργαλεία του καπιταλιστή. Τα μέσα παραγωγής. Οταν έλθει εκείνη η ώρα ... ωρέ “δημοκράτες” για κλάματα ... πόσοι απο σάς θα απαιτήσετε απο τον καπιταλιστή να σεβασθεί την απόφαση της πλειοψηφίας ... και να μας αδειάσει την γωνία ... ήσυχα και ωραία. Αν γίνει έτσι κανένας κομμουνισμός δεν θα είναι βίαιος. Αν γίνει αλλοιώς ...
  Λοιπόν ... ο φονταμενταλισμός ζεί με την βία και γιά την βία. Είναι ταυτόσημες έννοιες. Βία στην υπηρεσία πάντα της εκμεταλλευτικής εξουσίας. Ο κομμουνισμός ... η πεμπτουσία του ανθρωπισμού ... αν είναι βίαιος και αιματηρός θα εξαρτηθεί απο την αντίδραση αυτών των λίγων που θα χάνουν ένα “δικαιωμά” τους : αυτό της εκμετάλλευσης άλλων ανθρώπων. Από αυτούς θα εξαρτηθεί.
 • Χρήστος ΘεσσαλονίκηΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 12:01
  Σωστός.
 • ΕλένηΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 10:16
  Μην συγκρίνεις αγαπητέ Μπογιόπουλε τον χριστιανισμό με το ΙΣΛΑΜ , μάθε και διάβασε την διδασκαλία των Χριστού και των Αγίων Πατέρων (Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης Χρυσόστομος) και έπειτα θύμησε μας πόσους αθώους έσφαξαν οι κομμουνιστές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη αλλά και στη μαοική Κίνα. Εκτίθεσε με τέτοια σχόλια...Κρίμα
 • FOTZIOΠέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015, 10:11
  Ξέχασες τον κουμουνιστικό αδελφέ..με τον "άθεο" Στάλιν να σφάζει εκατομμύρια συντρόφους

 • Αθήνα8°CΥψηλή:10°C
  Χαμηλή:2°C
 • Θεσ/νίκη6°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-3°C
 • Πάτρα12°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:2°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα1°CΥψηλή:7°C
  Χαμηλή:-2°C