Έκαναν το χρέος τους, έκαναν… «λάθος»!

Πρώτη καταχώρηση: 16/01/2014 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 16/01/2014 19:14Υποκειμenikos

Έκαναν το χρέος τους, έκαναν… «λάθος»!

 

 

 

 

 

Αν δεχτούμε ότι η κοινωνική καταστροφή που συντελείται στην Ελλάδα οφείλεται σε κάποιο μαθηματικό «λάθος» του ΔΝΤ ή της ΕΕ, τότε πρόκειται για «λάθος» που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το… αλάθητο του Πάπα. Όταν οι Σταυροφόροι ρώτησαν τον Πάπα πώς θα ξεχώριζαν τους αμαρτωλούς και τους άδικους από τους δίκαιους και τους ενάρετους, εκείνος τους απάντησε: Εσείς κάντε το χρέος σας. Πάρτε τα κεφάλια απ' όλους κι αφήστε τον Θεό να κάνει τη διαλογή στον ουρανό...

   Οι σύγχρονοι «Σταυροφόροι», πάντως, δεν χρειάζονται μεταφυσικά άλλοθι για να κάνουν το (ταξικό) «χρέος» τους. Ετσι, ο κύριος «καλό κουράγιο, Έλληνες», ο επίτροπος Ολι Ρεν, το παραδέχτηκε ευθέως: Η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή των Μνημονίων είχε ως έναν από τους βασικούς της στόχους τη διάσωση των τραπεζών δια της μετακύλισης των βαρών τους στον ελληνικό λαό.

   Χτες, όμως, μια μέρα μετά την ομολογία του επιτρόπου, ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη, μιλώντας στις Βρυξέλλες, να κρυφτεί πίσω από… «λαθεμένους πολλαπλασιαστές». Ηταν φυσικό. Ο καθένας στη θέση του κ.Σαμαρά θα πάσχιζε να εμφανίσει την ανθρωπιστική συμφορά που συντελείται στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα κάποιου «λάθους». 

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως όσα ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι οι συνέπειες που προκάλεσαν τα «λάθη» στους… πολλαπλασιαστές ή τους διαιρέτες. Είναι οι συνέπειες ενός κοινωνικού εγκλήματος. Ούτε οι ¨Σταυροφόροι» του ΔΝΤ έκαναν κάποιο λάθος, ούτε της ΕΕ, ούτε κανείς από την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Επιλογή τους, εξ αρχής, ήταν: Να ρημάξουν τον ελληνικό λαό, να τον «αποκεφαλίσουν», για να διασώσουν τις τράπεζες και τα μονοπώλια. Αυτή ήταν η πυξίδα τους πριν τα Μνημόνια, αυτό το σχέδιο υπηρετούσαν και υπηρετούν και με τα Μνημόνια. Και από την άποψη αυτή, τα Μνημόνιά τους όχι μόνο δεν λάθεψαν, αλλά πέτυχαν. Απολύτως.
Βασική επιδίωξη των εγχώριων και ξένων «σωτήρων», από την έναρξη της κρίσης, ήταν να εξασφαλίσουν στους τραπεζίτες ότι θα ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, με το οποίο τα προηγούμενα χρόνια «έπαιζαν» τοκογλυφικά μέσω των ομολόγων που κρατούσαν στα χέρια τους. Τα Μνημόνια φτιάχτηκαν για να εξασφαλιστεί μέσω της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας ο απαραίτητος χρόνος στους ντόπιους και ξένους τραπεζίτες να κάνουν τα «κουμάντα» τους. Οι πρώτοι θα έπαιρναν ενισχύσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ. Οι δεύτεροι θα πετούσαν από πάνω τους τα ελληνικά ομόλογα, εξασφαλίζοντας μέσω και των νέων δανείων ότι θα μας ξεζουμίζουν στο διηνεκές.


Τα συμφέροντα που διακυβεύονταν ήταν πολλά και η συνεργασία μεταξύ των ντόπιων και ξένων «λύκων» ήταν απαραίτητη. Το ομολογούσαν εμμέσως ακόμα και διακεκριμένα πρώην στελέχη του ΔΝΤ, που παραδέχονταν: «Οι ξένοι έχουν το 70% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Από το υπόλοιπο 30%, το μεγαλύτερο τμήμα (56 δισ. ευρώ) έχουν οι ελληνικές τράπεζες...»1


Για να δούμε πως στήθηκε και που απέβλεπε το «κόλπο» θα πρέπει να θυμηθούμε την ακριβή εθνικότητα των διεθνών τοκογλύφων της χώρας όταν ψηφίστηκε το Μνημόνιο: Η συνολική έκθεση της Ελλάδας, το σύνολο δηλαδή του δημόσιου και ιδιωτικού της χρέους σε ξένες τράπεζες έως τον Ιούνη του 2010 ανερχόταν σε 252,1 δισ. δολάρια2. Το 73,3% του παραπάνω ποσού (184,7 δισ. δολάρια) ήταν οφειλή προς γαλλικές (83,1 δισ.), γερμανικές (65,4 δισ.) και αμερικανικές (36,2 δισ.) τράπεζες. Ας παρακολουθήσουμε τι συνέβη στη συνέχεια:

 • Έξι μήνες από την εφαρμογή του Μνημονίου, το Δεκέμβρη του 2010, η έκθεση των ξένων τραπεζών στο συνολικό ελληνικό εξωτερικό χρέος είχε μειωθεί στα 145,7 δισ. δολάρια3 και πιο συγκεκριμένα η οφειλή προς γαλλικές τράπεζες μειώθηκε στα 56,7 δισ., προς γερμανικές στα 34 δισ. και προς αμερικανικές στα 7,3 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι: Μέσα σε έξι μόλις μήνες από την εφαρμογή του Μνημονίου οι ξένες τράπεζες σε απόλυτη συνεργασία με την εγχώρια πλουτοκρατία, μείωσαν τις επισφάλειες στην Ελλάδα κατά 42%! Ξεφορτώθηκαν δηλαδή πάνω από 100 δισεκατομμύρια!
 • Στον ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είχαν φροντίσει οι τράπεζες τους να μην είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα με περισσότερα από 9 έως 15,5 και από 6 έως 10,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα4.
 • Στις 31/12/2011η έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο χρέος είχε πια μειωθεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, μόλις στα 35 δισεκατομμύρια (από 252,1 πριν το Μνημόνιο)...

Εν ολίγοις:

    Η πολιτική των Μνημονίων εξασφάλισε στους τραπεζίτες τον απαραίτητο χρόνο και τις απαραίτητες «διευκολύνσεις» για να οργανωθούν και να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, εισπράττοντας βέβαια παχυλούς τόκους. Έτσι, με την εφαρμογή του Μνημονίου, ντόπιοι και ξένοι δανειστές λεηλάτησαν τον ελληνικό λαό και παράλληλα, οι μεν έλαβαν πακτωλό «πακέτων», οι δε φρόντισαν να απαλλαγούν από μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

   Αυτή είναι η ιστορία των «λαθών» της τρόικας. Δηλαδή: Ουδέν λάθος! Αντιθέτως το μόνο λάθος που υπάρχει είναι να παραμυθιαστούμε με τον  επικοινωνιακό κοπανιστό αέρα περί «λάθους». Που συντηρείται πολλαπλώς: Κι από εκείνους που μιλούν για «αξιοποίηση» αυτών των δήθεν «λαθών», κι από τους άλλους που αναζητούν «φίλους» ανάμεσα στα «βουβάλια» που τσακώνονται και αλληλοκατηγορούνται για «λάθη». Αλλά τα «βουβάλια» ένα λάθος δεν θα διαπράξουν ποτέ: Να διαλύσουν την ενότητά τους για χάρη των «βατράχων».

*

1) Μιράντα Ξαφά, «Τελευταία επιλογή, η αναδιάρθρωση», «Καθημερινή», 30/1/2011.

2) Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, έκθεση Δεκέμβρη 2010.

3) Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, έκθεση Ιούνη 2011.

4) Εκτιμήσεις της Goldman Sachs, «Ριζοσπάστης», 22/4/2011 και Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, «Καθημερινή», 12/6/2011.

 

 

email: mpog@enikos.grΑν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (11)
 • Αντώνης Σ.Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, 19:10
  Οι λογιστικοί υπολογισμοί για την χασούρα κάποιων τραπεζών και την απόσυρση κάποιων άλλων από την χασούρα, είναι λεπτομέρειες αλλά σημαντικά ντοκουμέντα της συντελεσθείσας ληστείας που λέγεται με καπιταλιστικούς όρους "κρίση χρέους".

  Η ταξική γλώσσα το περιγράφει σαν μία καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου , που για την συγκεκριμένη φάση που περιγράφουν τα νούμερα δηλώνουν ότι οι πλουτοκράτες και οι τράπεζές τους , ανάλογα με την θέση που βρίσκονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα , προσπαθούν να διασώσουν για το δικό τους το συμφέρον τα ίδια κεφάλαια από την καταστροφή.

  Σε όλες τις καπιταλιστικές κρίσεις καταστρέφεται κεφάλαιο, αλλά πρώτιστα καταστρέφεται εργατικό δυναμικό , και παραγωγικές δυνάμεις και αναλόγως με την δύναμη που έχει διεθνώς το αστικό κεφάλαιο και εδώ προκύπτουν αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τις πλευρές του κεφαλαίου σε εγχώριο και ξένο.

  Κάποιες αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι υπάλληλοι των ξένων (λέγε με ΝΔ -ΠΑΣΟΚ) και κάποιοι άλλοι των εγχώριων (λέγε με ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ) και πλέον αντιμάχονται για το ποιά και πόσα κεφάλαια θα διασωθούν από την κρίση τους.

  Ο Λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν ούτε από την μία ούτε από την άλλη διαχειριστική πολιτική αλλά πρέπει να τους γυρίσει τις πλάτες και να ενισχύσει την μόνη δύναμη που προτάσσει μία άλλη πολιτική την πολιτική που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στο να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

  Είναι ο δρόμος που χαράζει το ταξικό κίνημα προς τον Σοσιαλισμό -Κομμουνισμό που δεν θα αναπαράξει αυτόν τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε , αλλά έναν Σοσιαλισμό που θα έχει νέο πρόσωπο απαλλαγμένο από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος και θα είναι εμπλουτισμένος από τις καλές εμπειρίες και τα διδάγματα που μας απέδωσε η εμπειρία του πάλαι ποτέ "υπαρκτού" σοσιαλισμού.

  Ετσι με την Λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα βγάλουν το Λαό από την κρίση με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες.
 • lincolnΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 22:29
  Δηλαδη ρε Ιασωνα αυτο που ειπε ο Φαραντζ στον υπαλληλισκο των τραπεζων ειναι πιο σημαντικο απο αυτο που γραφει σημερα ο Μπογιοπουλος?
 • πανος στ'δΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 21:01
  Δεν είναι μόνο πρόσκαιρα οικονομικό το προμελετημένο έγκλημα, αν ήταν έτσι, θα ήταν και το κακό πρόσκαιρο και την επόμενη μέρα, τον επόμενο μήνα, άντε τον επόμενο χρόνο, θα συνεχίζαμε τον κανονικό τρόπο ζωής που ξέραμε.
  Δεν μας ξεγύμνωσαν μόνο οικονομικά, αυτό θα ήταν σαφώς μια οικονομική αδικία της πλουτοκρατίας ενάντια στο λαό, αλά θα τελείωνε εκεί,
  θα λέγαμε μας πήραν της οικονομίες μας οι άπληστοι, θα συνοδεύαμε και την οργή μας με μερικές κατάρες (στους γιατρούς και τα φάρμακα να τα δώσουν) κτλ, και θα το κλείναμε με το να έχουμε την υγειά μας!
  Όμως, η ζημιά που έκαναν στο λαό, είναι καταστροφική… διέλυσαν τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το χθες, (από πού να πιαστείς), για να συνεχίσεις στο αύριο; …κοιτάζεις μπρος και βλέπεις το γκρεμό… αν γυρίσεις πίσω… το ρέμα!
  το ρέμα που σε πάει με ορμή στο γκρεμό!
  Έχω την εντύπωση πως ο λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη… και αυτό γιατί οι άρπαγες έδρασαν αστραπιαία, έκαναν έφοδο αιφνιδιαστική, και είναι αλήθεια πως είχαν φροντίσει από τα πριν να είναι ο λαός ανοργάνωτος την ώρα της εφόδου.
  Αυτή την ανοργανωσιά την έφεραν εις πέρας (οργανωμένα) τα φερέφωνα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος! που δεν είναι άλλοι, από της κυβερνήσεις τους! τα κανάλια και τα ραδιόφωνα τους … και άλλοι μηχανισμοί, με κορυφαίο και ποιο χρήσιμο για το αποτέλεσμα:
  της ξεπουλημένες συνδικαλιστικές προδοτικές για το κίνημα ηγεσίες
  …που, αξιοποίησαν τα μετερίζια που είχε για ασπίδα του το λαϊκό κίνημα για να διαφυλάξει το ψωμί του από τους ληστές… και τους εμπιστεύτηκε, τους εμπιστεύτηκε και αυτοί, (με το αζημίωτο) τα παρέδωσαν νόμιμα, στους ληστές!
  Γρηγορούμε… το μόνο που σώζει: Λαϊκή Συμμαχία… τώρα!
 • JOHNΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 20:31
  Ο Φαρατζ ειπε την αληθεια και στη κυριολεξια αφησε γυμνο το Σαμαρα που μαθημενους απο τους κολακες του δικου μας κοινοβουλιου δεν ηξερε απο που να φυγει!Αλλα οπως επεσημανε κι αλλος σχολιαστης, οι φιλελληνες βρησκονται εκτος Ελλαδος και καποιοι Σαμαρο-Βενιζελοι δοσυλογοι μας κυβερνουν!!!
 • spiros m.Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 19:41
  το προβλημα ειναι οτι τα πιστευουν ακομα και αυτοι που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα.
 • Γιάννης ΓκαρόςΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 19:11
  Αγαπητέ Νίκο το έχεις πιάσει το νόημα, αλλά σου διαφευγει και μία επιπρόσθετη λεπτομέρεια. Οι μεγάλοι τραπεζίτες γνώριζαν από την αρχή της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ πως το δημόσιο χρέος της βαίνει ταχύτατα προς μη βιώσιμο επίπεδο. Όχι μόνο δεν αύξησαν σταδιακά τα επιτόκια ώς συνέπεια αυτού του κινδύνου (αυτό λέει η κλασσική θεωρία πως πρέπει να γίνει), αλλά αντίθετα βοήθησαν τις διεφθαρμένες ελληνικές κυβερνήσεις να αποκρύψουν λογιστικά μέρος του χρέους (Goldman Sachs etc). Για παράδειγμα, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούσαν το ελληνικό χρέοος με ΑΑΑ- μέχρι την τελευταία στιγμή.

  Ερώτηση: γιατί οι μεγάλοι τραπεζίτες χρηματοδοτούσαν επί χρόνια ένα εν γνώσει τους μη βιώσιμο χρέος; Απάντηση: Moral Hazard.

  Με απλά λόγια Moral Hazard σημαίνει: οι τραπεζίτες δάνειζαν την χρεοκοπημένη Ελλάδα γιατί τα δάνεια και οι τόκοι τους καταγράφονται στο ενεργητικό τους. Όταν όμως σκάσει η φούσκα το κόστος δεν το επωμίζονται οι ίδιοι (παρότι έχουν ήδη εισπράξει τόκους ως ασφάλεια έναντι αυτού του κινδύνου) , αλλά οι φορολογούμενοι.

  Πως γίνεται αυτό; Μόλις σκάσει η φούσκα, οι τραπεζίτες τρέχουν στους πολιτικούς και τους προειδοποιούν πως αν οι τελευταίοι δεν πάρουν πάνω τους τα κόκκινα δάνεια, όπως καλή ώρα τα ελληνικά ομόλογα, "η κρίση θα μεταδοθεί" και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Οι πολιτικοί πείθονται και χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να τους κάνουν bailout.

  Συμπέρασμα: Το 2010 η η ευρωζώνη δεν έκανε bailout την Ελλάδα. Έκανε bailout τους τραπεζίτες! Τα 150 δισ. πήγαν στους τραπεζίτες προκειμένου αυτοί να ξεφορτωθούν τα τοξικά ελληνικά ομόλογα που είχαν εν γνώσει και προσχεδιασμένα αγοράσει. Τα 150δισ. κάλυψαν τη δική τους ενδεχόμενη χασούρα από τον ανεύθυνο και δόλιο υπερδανεισμό της Ελλάδας. Ήξεραν όμως από την αρχή ότι δε θα αναλάβουν τη χασούρα - το Moral Hazard που λέγαμε...

  Άρα, οι τραπεζιτες εισέπραξαν τους τόκους όσο αυτοί έτρεχαν και σούταραν τη σαβούρα και το λογαριασμό στους φορολογούμενους! Κλασσική περίπτωση Moral Hazard...

  Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως αυτή είναι πάγια τακτική των μεγάλων τραπεζιτών (οι μικροί δανειστές συνήθως την πατάνε). Κάθε 10 χρόνια περίπου υπάρχει και μία πιστωτική κρίση και ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος. Πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας χωρίς να νιώθουμε ενοχές. Το παιχνίδι αυτό παίζεται εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα...
 • Γ.ΑΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 16:49
  Στην αρχη της κρισης τα αιτια επεφταν στο αμαρτωλο δημοσιο(οχι οτι δεν ηταν), και γι αυτο στοχοποιηθηκαν μισθοι, επιδοματα κλπ.Οι εξω απο το δημοσιο το ειδαν με καλο ματι. Ομως μετα απο τα μετρα στο δημοσιο το προβλημα δε λυθηκε. Σειρα ειχαν τα εργασιακα δικαιωματα και το υψηλο εργατικο κοστος στην Ελλαδα του ιδιωτικου τομεα να θεωρηθουν η αιτια της οικονομικης κρισης. Κοπηκαν μισθοι, επιδοματα, εγινε διευθετηση του εργασιμου χρονου, αυξησαν το μηνιαιο ποσοστο των απολυσεων κλπ. Παλι ομως το προβλημα δε λυθηκε. Σειρα πηραν οι συνταξιουχοι. Τους κοπηκαν εως και 50% οι συνταξεις κοπηκαν δωρα και σε επικοινωνιακο επιπεδο κατηγορηθηκαν γιατι ζουν και δε πεθαινουν αφου παρουν τη συνταξη τους. Παλι το προβλημα δε λυθηκε. εκποιηθηκαν δημοσιες επιχειρησεις, και αλλες υποδομες.κλπ κλπ κλπ. Ολα τα παραπανω σιγουρα δεν εγιναν απο λαθος εκτιμησεις για τις αιτιες της κρισης. Εγιναν, γιατι ετσι βολευε το τραπεζικο κεφαλαιο και τα μονοπωλια. Γι`αυτους ενας ειναι ο εχθρος. Ο ΛΑΟΣ και τα κατακτημενα με ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην εργασια και τη ζωη. Εμεις δεν εχουμε καταλαβει το λαθος μας να τους αφηνουμε να μας εξουσιαζουν.
 • ΡΙΤΑΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 15:51
  Ασθάνομαι λύπη και απογοήτευση γιατί μετά από όλη αυτή την καταστροφή που συντελείται στον τόπο μας υπάρχουν ακόμη πολίτες που πιστεύουν τα περί λαθών και δε συμμαζεύεται και όχι ότι δε μπορούν δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όλα ήταν προαποφασισμένα εδώ και πολλά χρόνια και ότι οι ιθύνοντεςπερίμεναν την ώρα [ήξεραν πότε θα ήταν η ώρα ] για να πραγματοποιήσουν όλη αυτή την καταστροφή.Φοβάμαι για τα παιδιά μου [ και για όλα τα παιδιά ]το μέλλον τους γιατί και έμείς και αυτά αγωνιστήκαμε για να σπουδάσουν και να ζήσουν υποτίθεται καλύτερες μέρες από μας άλλα ΔΥΣΤΥΧΩΣ θα ζήσουν σε ένα αγριο κόσμο που εγώ δεν έζησα και ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι θα ζούσα πόσο μάλλον τα παιδιά μου.Φοβάμαι πολύ γιατί ακόμη δεν έχουμε δεί τα χειρότερα δυστυχως.Πρέπει να οργανωθούμε να βγούμε στους δρόμους να διώξουμε όλη αυτή τη σαπίλα που έχει καθήσει στο σβέρκο μας και δε λέει να ξεκουμπιστεί.ΕΜΠΡΟΣ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.............................!
 • Σταμάτης γ. Βακαλόπουλος-ΣάμοςΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 15:05
  /Το σύνηθες, και συνεχές...που δεν είναι στιγμιαίο...''Λάθος του λαού''.. Το να εναποθέτει την ελπίδα, και τα όνειρά του, σε ένα σάπιο σύστημα./
  Αυτό που είμαστε αυτό μας αξίζει...-λένε πολλοί-δεν θα ήθελα και δεν θέλω να το πιστέψω-...Ίσως αν είχαμε την όρεξη θα μαθαίναμε πράγματα που αφορούσαν την ζωή μας, και παίρναμε παραδείγματα από την ιστορία μας.........Ίσως σταματούσαμε επιτέλους να εμπιστευόμαστε, - τους ίδιους ανθρώπους και τα ίδια κόμματα, με παραλλαγές χρωμάτων... Για να αλλάξουν, και νάρθουν τα πάνω κάτω τα πράγματα, και να απεγκλωβιστούμε από τις δαγκάνες του καπιταλισμού-φασισμού, πρέπει ξανά, , να εμπιστευθούμε το ΚΚΕ... το κόμμα, που πάντα έμπαινε στην πρωτοπορία για κατάκτηση της εθνικής κυριαρχίας ανεξαρτησίας, - για ένα καλύτερο βιοτικό, και μορφωτικό επίπεδο του λαού μας μας... Η εργατική τάξη με την εμπιστοσύνη που θα τις παρέχουν και τ' άλλα καταπιεζόμενα στρώματα του λαού, ώστε να πάρει την εξουσία.. για να χρησιμοποιήσει την πολιτική κυριαρχία της, για την εξάλειψη του καπιταλισμού, και παρασίτων, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού... Η εξουσία της εργατικής τάξης είναι αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα κάθε λαού και πρέπει να συνδέεται οργανικά με τις ιδιομορφίες και τις συνθήκες αυτού του αγώνα......
  Γι' αυτό στις διάφορες χώρες παίρνει διαφορετικές μορφές..........
  [[Όλα τα έθνη θα φτάσουν στο σοσιαλισμό--έγραφε ο Λένιν--αυτό είναι-
  αναπόφευκτο, αλλά δεν θα φτάσουν όλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο....
  Καθένα θα παρουσιάσει την ιδιαίτερη, τούτη η, , εκείνη μορφή δημοκρατίας, αυτή η, , την άλλη ιδιομορφία δικτατορίας του- προλεταριάτου, αυτόν η, , εκείνον το ρυθμό σοσιαλιστικού μετασχηματισμού των διαφόρων πλευρών της κοινωνικής ζωής.]]
  Το ζήτημα μπαίνει διαφορετικά όταν η δικτατορία του προλεταριάτου-
  νικά σε μια υποανάπτυκτη χώρα με ολιγάριθμη εργατική τάξη, όπου-
  επικρατεί η αγροτιά, και διαφορετικά όταν η δικτατορία νικά στις πολύ αναπτυγμένες χώρες, όπου οι εργάτες αποτελούν την πλειοψηφία-
  του πληθυσμού......
  οι μορφές της δικτατορίας του προλεταριάτου διαμορφώνονται ανάλογα με το συσχετισμό των ταξικών δυνάμεων στην επανάσταση και με την οξύτητα της σύγκρουσής τους....Άν οι κυρίαρχες τάξεις αντιστέκονται σκληρά και η επανάσταση παίρνει βίαιο χαρακτήρα, η εργατική τάξη είναι αναγκασμένη να γκρεμίσει συθέμελα όλους τους παλιούς πολιτικούς θεσμούς, που σ΄αυτούς στηρίζεται η αστική τάξη............
  Αντίθετα, άν στην πορεία της επανάστασης δημιουργείται τέτοια υπεροχή δυνάμεων απέναντι στην αντίδραση, ώστε η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη με ειρηνικό δρόμο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ορισμένα παλιά όργανα της εξουσίας, όπως π.χ. το κοινοβούλιο, μετατρεπόμενα σύμφωνα με τα συμφέροντα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.............
  Από το ποιές είναι οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, εξαρτώνται-
  και οι μορφές της πολιτικής δημοκρατίας, που εγκαθιδρύεται μετά τη νίκη......Όσο πιο πλατύ είναι το μέτωπο των συμμάχων της εργατικής τάξης, δηλ...όσο πιο πλατειά είναι η κοινωνική βάση της επανάστασης, τόσο πιο περιορισμένο είναι το στρώμα που εναντίον του κατευθύνεται-
  ο καταναγκασμός, τόσο πλατύτερη γίνεται η προλεταριακή δημοκρατία...
  Όποια και αν είναι η σημασία αυτών των αντικειμενικών παραγόντων, -
  σοβαρότατο ρόλο παίζει η επαναστατική δημιουργία των λαϊκών μαζών-
  και η συνειδητή δράση των μαρξιστικο-λενινιστικών κομμάτων...
  Τηρώντας πιστά τις αρχές της δικτατορίας του προλεταριάτου, τα κόμματα αυτά δεν κάνουν φετίχ αυτές η, , εκείνες τις συγκεκριμένες μορφές...Καμιά δε θεωρείται σαν κάτι που θα μπορούσε να μεταφερθεί-
  μηχανικά από ορισμένες συνθήκες σε άλλες...
  Κατά την επεξεργασία των μορφών της πολιτικής εξουσίας των εργαζομένων, τα επαναστατικά κόμματα της εργατικής τάξης, μελετούν-
  προσεκτικά τόσο τις συνθήκες και τις εθνικές ιδιομορφίες των χωρών τους, όσο και την πείρα του διεθνούς εργατικού κινήματος.........

  προς τον αγαπητό φίλο Βλαδίμηρο......
  Σε διάβασα με προσοχή και δεν σου κρύβω ότι σε πολλά συμφωνώ μαζί σου, , , , , , αλλά το να συμπεραίνεις ότι το κκε το σημερινό, , δεν έχει καμιά σχέση με το παλιό, , , αυτό δεν ηχεί καλά στα αυτιά μου....καί άν είσαι τόσο μαρξιστής-σταλινιστής-λενινιστής, , γιατί δεν οργανώθηκες για να στρέψεις το κόμμα σε αυτές τίς ορθές κατά τα άλλα μαρξιστικο-λενινιστικές απόψεις που έχεις, , η, , έχουμε...........Και εδώ θέλω να σταθώ σε ένα σημείο, και του πρώτου γραπτού σου, και στο δεύτερο, -
  την πέμπτη-16/1/2014...στις ο3..26.......
  Λές, άν κατάλαβα καλά... ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη του καπιταλισμού και εδώ στη χώρα μας, για να υλοποιηθεί η μαρξιστική ρήσει, ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός γεννά τους νεκροθάφτες του..Εντάξει να παραδεχτώ ότι εδώ στη χώρα μας δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε..και ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός τι ήταν;...που απελευθέρωνε τα χρέη της αστικής τάξης, και τα φόρτωνε στο λαό.. όπως κάνει και σήμερα, με την ανακεφαλοποίηση των κλεπτοκρατών τραπεζιτών... θέλω επ' αυτού να συμφωνήσω μαζί σου, άσχετα άν τα τράστ, των μονοπωλίων έβγαλαν πολλά δίς...από τον παραγόμενο πλούτο της εργατικής τάξης και κατ' επέκταση του λαού γενικότερα.........Αλλά επειδή έζησα τρία χρόνια στη Γερμανία, με μια πολυπληθέστατη εργατική τάξη, και σε μια διαρκή αύξηση των υπέρ κερδών των λίγων καπιταλιστών, που ακόμα και στις ημέρες μας συνεχίζεται...δεν είδα τα εργοστάσιά τους να γίνονται η νεκροφόρες τους, αλλά αντίθετα έγιναν και γίνονται αυτά τα εργοστάσια νεκροφόρες για τους εργάτες....πηγαίνοντας τα εργοστάσιά τους σε άλλα μέρη με φτηνό οικονομικό κόστος, και την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων....και όπου πια δεν μπορούν να συνεχίσουν την κερδοφορία τους, καταστρέφουν τον μηχανισμό τους- μηχανήματα, , εμπορεύματα, , ακόμα και χρήμα, , και όλες τις δυνάμεις εκείνες που συγκροτούσαν τις επιχειρήσεις τους, μαζί και το εργατικό δυναμικό...Αντιπαλεύοντας ακόμα και μεταξύ τους, σε ένα ανελέητο και ανειρήνευτο ανταγωνισμό...Ακόμα είναι πρόθυμοι να ματώνουν, και να ξαναματώνουν την υφήλιο, για την συνέχιση της κερδοφορίας τους, και να ξαναμοιράζονται τον κόσμο σε σφαίρες επιροής και να ξαναχαράξουν τα σύνορα πάλι από την αρχή.... Οι κεφαλαιοκράτες-[[είναι σαν τον ψαρά που του περισσεύουν ψάρια και αντί να χαμηλώσει την τιμή να τα φάνε και άνθρωποι που δεν μπορούν να τα αγοράσουν, προτιμά να τα πετάξει, για να συνεχίσει την άλλη μέρα, να πουλά με την ίδια τιμή, ίσως και μεγαλύτερη..]]- Και η στασιμότητα αυτή έχει σαν σκοπό την διαιώνιση ακόμα και μέσα στην κρίση, , την εκμετάλλευση.. και άν αυτό δεν το πετύχουν μπαίνει- σε ημερήσια διάταξη όπως έμπαινε, και βάζουν πάντα μπροστά, με αστήρικτες και προβοκατόρικες μέθοδες, τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους...-
  υσ/Δεν ξέρω άν έγινα πιο σοφός Βλαδίμηρε, διαβαζοντας τα γραπτά σου, αλλά καλά είναι να μαθαίνω πως σκέπτονται οι συνάνθρωποι μου, και άν πράγματι έχει ελπίδα αυτός ο τόπος που ζούμε.. ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ..Σταμάτης...
 • ΣΠΥΡΟΣ.ΜΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 12:16
  το ασχημο ειναι οτι ανθρωποι που δεν εχουν στον υλιο μοιρα στηρηζουν ολο αυτο το συστημα
 • iasonasΠέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, 10:18
  Για τον Φάρατζ και την ξεφτίλα που έκανε στον κ. Σαμαρά παρουσία όλου του ευρωκοινοβουλίου τουμπεκί ΌΛΟ ΤΟ enikos

 • Αθήνα8°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Θεσ/νίκη4°CΥψηλή:5°C
  Χαμηλή:0°C
 • Πάτρα10°CΥψηλή:8°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο16°CΥψηλή:16°C
  Χαμηλή:9°C
 • Λάρισα3°CΥψηλή:5°C
  Χαμηλή:1°C