Πέντε νέες κατηγορίες τηλεοπτικών προγραμμάτων – Τι αλλάζει στην κατάταξη και τη σήμανση

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και σήμανση του τηλεοπτικού προγράμματος, τόσο των σταθμών ελεύθερης λήψης όσο και των συνδρομητικών, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ύστερα από πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τον Απρίλιο, για την αλλαγή της σήμανσης στα προγράμματα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Ειδικότερα, στο εν λόγω σχέδιο καθορίζονται:

– Η κατάταξη των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες («Κατάλληλο για όλους», «Κατάλληλο για άνω των 8 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 12 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 16 ετών» και «Κατάλληλο για άνω των 18 ετών»).

– Η σήμανση αυτών με οπτικά σύμβολα.

– Οι επιτρεπόμενες ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων.

– Η ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου του τηλεοπτικού προγράμματος (αν αυτό περιέχει, για παράδειγμα, σκηνές βίας, εκφορά απρεπή λόγο, κ.ά.).

Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση εσωτερικής πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης και κατάταξης των προγραμμάτων ανά τηλεοπτικό σταθμό, η οποία θα απαρτίζεται ενδεικτικά από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, νομικούς.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 και ώρα 15.00, ενώ η νέα σήμανση θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ